Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. koritsaki

    koritsaki Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    18,997
    Likes Received:
    108,539
    Gender:
    Female
    Да по рецептот на Биодевојка. :)
    Инаку стојат , и колку стојат повеќе се поубави :) (тоа е така за сите колачи што содржат мед )
     
    Avery likes this.
  2. lovemme

    lovemme Форумски идол

    Joined:
    Oct 1, 2013
    Messages:
    2,977
    Likes Received:
    81,972
    Gender:
    Female
  3. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    2,649
    Likes Received:
    47,004
    Gender:
    Female
    250gr melena plazma se mesha so 100gr rastopen puter i 1 golema lazhica nutela. Ubavo da se soedini i se istura vo kalap i so lazhica se pritiska ubavo se izramnuva da stane kako biskvit. Posle nastrana se mati 500gr mascarpone i 400gr nutela, se istura vrz biskvitot i se izramnuva. Si dekorirash so shto sakash odozgore. :)
     
    joy1, LaBella, eli25 and 3 others like this.
  4. didi1982

    didi1982 Популарен член

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    271
    Likes Received:
    4,115
    Сум ја правела, преубава е. На бисквитот додадов и рендана кора од портокал, посебен шмек доби :)

    @DAngel ќе може рецепт од интегралните мафини? Однапред фала
     
    eli25 and Mariangel like this.
  5. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Joined:
    Mar 19, 2011
    Messages:
    11,211
    Likes Received:
    56,939
    Леле :tmi:
    Јас мафини секогаш правам вака:
    1 јајце,
    1 шолја брашно
    1 шолја течност
    прашок за пециво.

    Остатокот иде по вкус.

    Значи во овие има:
    1 јајце
    1 шолја јогурт со ниска масленост
    1 шолја интегрално брашно
    1 ќесичка прашок за пециво.
    Малку масло (околу 3-4 супени лажици)
    Околу пола пита (150 гр.) рендано биено сирење
    Пола пакетче сончоглед
    Пола пакетче семки
    Околу четвртина пакетче ленено семе
    Сол не додадов затоа што сирењето ми беше ептен солено.
    Од оваа смеса излегуваат 12 средни мафини. Скалирај по потреба :)

    Јас вака правам секакви мафини, само менувам видот на течноста, брашното или полнењето. Ако течноста е погуста (на пример јогурт со поголема масленост) ќе додадам пола јогурт пола минерална вода. Ако течноста ми е поретка (млеко или минерална вода) ќе додадам уште малку брашно.

    После полнењето си го правам по желба.
    Многу убави се вака, интегрални со банана и темно чоколадо.
    Имам правено и со тиквички, со шунка, кашкавал и кисели краставички, и што ли уште не.
    Нема утка со рецептот, универзален е.
     
    Acka22, marta993 and didi1982 like this.
  6. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,192
    Likes Received:
    124,695
    Troi and IronLady like this.
  7. ines.h

    ines.h Популарен член

    Joined:
    Aug 23, 2011
    Messages:
    1,689
    Likes Received:
    18,857
    I jas cekam :D
     
    IronLady likes this.
  8. Mariangel

    Mariangel Форумски идол

    Joined:
    Apr 20, 2015
    Messages:
    2,649
    Likes Received:
    47,004
    Gender:
    Female
    I jasss ^_^
     
    IronLady and ines.h like this.
  9. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    2,109
    Likes Received:
    34,599
    Gender:
    Female
    @eli25 @Mariangel @ines.h
    Девојки, се извинувам што каснам :angel:

    Потребни состојки:
    - 2-3 пакетчиња орео
    - 2 паковки маскарпоне ( кремата, таа што е во висока паковка, а може да се користи било кое сирење за чизкејк)
    - нутела голема
    - 2 чоколади нугат од Канди ( од по 100 гр)
    - путер
    - млеко
    - темно чоколадо
    - чоколадо за готвење
    - 1л слатка павлака
    - 3 жолчки
    -какао

    Подготовка:
    1 слој: -Се дели белиот фил од ореото и се трга настрана. Бисквитите се мелат, се додава малу путер, малу млеко и какао колку да се добие смеса.
    Потоа смесата се става во тавиче за торта и во фрижидер да се стегне.
    Пред да се почне со другите слоеви, се мати 500 мл или повеќе од слатката павлака со маскарпонето.
    Е,зависи се од вкуд може и да додадете плус или одземете.
    Се дели на три дела смесата.

    2 слој:- Во првиот дел од претходно поделената смеса се додава нутела и се мати.
    Нутела колку сакате може да додадете, ствар на вкус е.
    Се става во фрижидер да се стегне овој слој додека го правите другиот слој.

    3 слој:- Се прави крем со 3 жолчки на пареа и 1-2 лажици шеќер.
    Потоа се додаваат 2 чоколади нугат и се меша брзо за да се направи убава смеса.
    Потоа оваа смеса се додава во вториот поделен дел од слатката павлака и маскарпонето и се мати.

    4 слој: Во третиот поделен дел од погоренаведената смеса се додава филот кој претходно е одделен од ореото и се мати.

    5 слој: Се додава чоколадата за кување, нутела колку што сакате, слатка павлака од око ќе видите колку треба и малу темно чоколадо.
    Ја би ви препорачала само нутела и слатка павлака, затоа што мене премногу јак овој слој ми испадна.

    Рецептата не е моја, ама направив некои измени.
    Тортата е превкусна :inlove:
    Повеќе ми испадна ко сладолед торта него чизкејк,затоа што не се осеќаше кремот.

    Бон апетит :)

    П.С веќе кога сум тука,сакам да ми препорачате некој добар сир крем за следен пат кога ќе ја правам да се осеќа дека е чизкејк, а не сладолед торта :rofl:
     
    joy1, eli25, Annath and 1 other person like this.
  10. mssuniquee

    mssuniquee Форумски идол

    Joined:
    Feb 11, 2015
    Messages:
    3,799
    Likes Received:
    53,475
    Gender:
    Female
  11. Minnie 1

    Minnie 1 Форумски идол

    Joined:
    Dec 5, 2014
    Messages:
    2,373
    Likes Received:
    27,411
    Gender:
    Female
    Повели:)
    4 јајца
    2 чаши шеќер(заедно добро се мати)

    2 чаши млеко
    2 чаши зејтин
    1 чаша какао
    Кога ќе го изматиш тестото од него ќе извадиш една чаша поголема и ќе ја оставиш на страна. Остатокот ќе го ставиш во правоаголна форма и се пече на 180 степени,отприлика 30 мин ( најдобро да се проба со чачакалица). Откако ќе се испече,додека е уште топло се прават дупчиња во целиот колач и чашата на страна што ја остави се посипа одозгора и се остава убаво да упие. Потоа одозгора може да се посипе по желба,јас ставив чоколадни трошки и бадеми.:)


    Малата чаша е за мерите горее (околу 200мл е отприлика) ,а во поголемата се вади тестото за одозгора.

    IMG_20180115_071823.jpg IMG_20180115_071836.jpg
     
    muchacha_a, Belgin1 and mssuniquee like this.
  12. azelea

    azelea Популарен член

    Joined:
    Jun 14, 2012
    Messages:
    3,636
    Likes Received:
    15,785
    @Luna91 рецепт за чорбата со печурки?:)
     
  13. Luna91

    Luna91 Популарен член

    Joined:
    Jul 15, 2013
    Messages:
    3,229
    Likes Received:
    17,972
    azelea likes this.
  14. eli25

    eli25 Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2010
    Messages:
    15,192
    Likes Received:
    124,695
    Troi likes this.
  15. Belgin1

    Belgin1 Популарен член

    Joined:
    Oct 4, 2017
    Messages:
    853
    Likes Received:
    8,361
    Gender:
    Female
    МОже ли рецепт?
     
  16. Minnie 1

    Minnie 1 Форумски идол

    Joined:
    Dec 5, 2014
    Messages:
    2,373
    Likes Received:
    27,411
    Gender:
    Female
    Го има во Рецепти од Фемина Инстаграм.:)
     
  17. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    Замесив тесто од 1 кг брашно, 1 јајце, 3 лажици густ јогурт, 100 мл млеко, и во 150 мл вода растворив квасец 20 гр и 5-6 лажици масло и сол. (Вода во месењето си додадов уште, ќе сетиш ако треба уште) Оставив да стаса тестото потоа од делив одприлика четвртина од тестото за пицата остатокот од тестото го расукав и премачкав со маргарин и го ставив во фрижидер до вечерта да одмара и ми дојде полу лиснато, ако сакаш лиснато ќе го оставиш до наредниот ден во фрижидер, па го направив како погача со сирење ( слика подоцна или утре)
    За пицата една кора поголема пресеков друга помала. Поголемата кора ја развлеков поголема од тепсијата во која се печеше за да можам да ја преклопам, ставив кечап многу кашкавал и салама, помалата кора ја развлеков точно колку што е тепсијата голема и ја затворив со краевите на поголемата кора т.е првата.
     
    azelea, boomsleng and eli25 like this.
  18. forumce

    forumce Форумски идол

    Joined:
    Feb 22, 2017
    Messages:
    8,724
    Likes Received:
    40,109
    Gender:
    Female
    @MamacitaBuena рецепт за колачот со јаболки и с.грозје
     
  19. MamacitaBuena

    MamacitaBuena Форумски идол

    Joined:
    Apr 27, 2017
    Messages:
    1,449
    Likes Received:
    25,401
    Gender:
    Female
    3 јајца се матат убаво со 250гр шеќер и кесичка ванилин шеќер.Потоа се додава 150мл јогурт и 100 мл зејтин,се меша со лажица.На ова просејуваш 250гр брашно во смесата и едно пециво,матиш убаво.Откако ќе се соедини смесата рендаш две поголеми јаболка и ставаш една кесичка суво грозје во неа.
    Ја ставаш да се пече во загреана рерна на 180 степени додека не се испече :D Се сече ладна заради јаболките,за да не се распадне.
    Добар апетит
     
    forumce likes this.
  20. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Joined:
    Oct 5, 2016
    Messages:
    2,552
    Likes Received:
    66,867
    Gender:
    Female
    @victoria Може рецепт за црнецот без јајца? :D