Stavas voda da se vari, na kocki seces morkov celer i paskanat ( komplet za supa mozes da kupis ima vo vero, na pazar...) stavas se da se vari... se vari 15tina minuti, stavas kocka za supa zelencukova moze i vegeta po zelba, biber i na kraj sitno brokula pri kraj za da ne se prevari i fide 3-4 min pred kraj isto za da ne se prevari i raspadne ...
Направив пире од компири,сварени се прокељите,но само малку колку да омекнат и ставив маслинов зејтин со малку зачини. Тоа се телешки шницла,зачинети со сол и мешавина од повеќе бибер(такво го купив)и рузмарин.малку маслинов зејтин и тоа убаво се со рака измеша и малку да отстои.Се пржи со путер и зејтин колку да добие боја.Сосот е од свежи печурки и на крај додадоа готова смена за сос од печурки. Втората слика се проички со шунка и кисели краставички.Ги печев во силиконски калапчиња во форма на був.Децата се подлажаа и вака беше успешно да јадат проја Смесата за проја: 2 Шољи пченкарно брашно 1 шоља бело брашно 1 шоља зејтин 1 пециво 4-5јајца И плус дали сакаш сирење,спанаќ,итн. Се се меша заедно и на хартија за печење оди во рерна на 200 степени да се испече. Напомена:Со истата шоља се мери Ти благодарам
@Rabbit Едно прашање за чизкејкот. Не беше преблаг со кондензирано млеко и плус шекер во прав? Кондензираното млеко само по себе е благо. Планирам да го правам па се замислив.
Ова е рецептот за цела доза, јас го правев со пола - 1кг брашно - 500 мл вода - 1 квасец - 1 филџан зејтин - 1 лажиче сол - 3 лажички шеќер * Се замесува тестото и се остава да стаса. После тоа се размесува многу тенко тесто и се премачкува со зејтин. Се ставаат сите зачини и се завиткува тестото во долга ролна. (јас ставам буквално сѐ од зачини - копер, оригано, биена сол, чубрица, црвен пипер) * Од ролната, се сечат парчиња и се редат завртени нагоре во замастена тепсија. * Откако ќе се наредат, се оставаат да стасаат уште еднаш и се ставаат да се печат, премачкани со зејтин и сусам. * Печам најчесто на 200 степени, 20 минути.