6/7 главици кромид ситно ги сецкаш и ги ставаш да се пропржат. Кога ќе омекне кромидот (значи мнигу пржен) додаваш кило ипол, сецкано на коцки, свинско месо. Јас додадов и суви пиперки. Пропржуваш малку. Кога ќе обеле мевцето ставаш вода колку да го покрие месото. Чекаш да испари водата. Кога ќе испари додаваш црвен пипер мешаш. Потоа додаваш печурки. (јас ставив околу 300гр свежи, а можеш и конзервирани). И пред крај ставаш две мали павлаки. Пржиш додека не испари месното. И тоа е тоа.
Прво се бијат белките во цврст снег и полека се додава шеќерот. Се продолжува со биење со миксерот и се додаваат жолчките една по една. На крај се додава брашното и пецивото. Се прават форми со шприц и се печат на хартиа на 200 степени. За филот се варат пудинзите со млекото, шеќерот и ванилата. Кога ќе се добие убава густина се лади филот и се додава маргаринот. Се филоваат додека се топли. Филот што ќе остани за декорирање за горе се дели на половина и во едната половина се става 50 гр.црно чоколадо. 4 јајца 100гр. шекер 200гр. брашно 1 пециво 2 пудинзи од ванила 600мл. млеко 2 ванили 150гр, путер 50гр. чоколадо 50гр. шеќер Овој е рецептот. Само наместо чоколадо ставам 2 лажици какао.
@ane.bella Како ги приготвуваш ракчињата? И каде ги купи? Тешко ги наоѓам, а оние сурими ич не ми се вкусни.
Искрено незнам каде можеш кај нас да ги најдеш, јас не живеам во Мкд и овде се најдуваат во сите поголеми маркети. За припреманје се многу лесни и многу брзи. Значи ставаш баш секој зачин што го обожаваш, јас вака ги припремам. Во подлабок сад ги ставам ракчињата ставам масло,сол,бибер,црвена пипер, може и оригано но јас на место оригано ставам сув магдонос оти ориганото ми мириса јако, ги мешам и потоа ги пржам на загреана тава со околу 1лажица путер. не се пржат долго некаде околу 1 мин. на една страна и 1 мин. на другата страна, или кога ќе видиш дека се вцрвенуваат и се свиткуваат во облик на буквата С готови се.
Eve vi recept za Macmalo : biskvit :6 zolcki 12 lazici seker 200 ml mleko 100 ml zejtin 6 polni lazici brasno 3 lazici kakao 1/2 paketce pecivo. Za sam:6 belki 12 lazici seker vo prav 4 lazici voda. Glazura :100 gr cokolado 3 lazici voda 4 lazici zejtin. Biskvitot se pece 15 -20 min na 200 stepeni. Se matat belkite pa se dodava prav seker i vodata. Se vadi biskvitot se nanesuva od samot i se vraka vo rerna namalena na130 stepeni 10 min. Se stava glazurata i kolacot vednas se sece. pozdrav Еве го рецептот copy paste направив затоа е на латиница од една група на ФБ ми е.
И многу вкусно беше. Се е од исто тесто, првите се пица ролни Тесто: 500 гр брашно 1 сув квасец Лажичка шеќер Лажичка сол 250 мл топло млеко Филџанче масло Се меси меко тесто, се остава да нарасне пола саат. Од оваа доза поделив 4 теста и ги расукав правоаголно, премачкав со кечап по цела површина а на почетокот наросив сечкани коцки салама, завиткав во ролат и сечев прстени дебели колку еден прст, при редење на плех обложен со хартија ги сплескував по малку и згора им додавав рендан кашкавал. Печев 15 мин на 180
@Rabbit ти тргна тебе со чизкејкот,ај сега пиши рецепт @orhideea ако може рецептот од сеченицата,знам дека го имаше ама не можам да го најдам
@azelea мм не ми го бендиса претходниот, не му бил доволно благ па морав да барам нешто по благо Повели https://moirecepti.mk/post/банана-урма-чискејк
Еве, одвај ја најдов Пак ќе кажам преубава е и премека поради тоа што корите се мачкаат со маргарин и јогурт, кога ја јадеш мириса на јогурт и е премека. Јас внатре ставам по желба, сирење,праз, кромид, мелено месо... Направи па кажи