@irena.1 Сладолед торта (печено во плех бр 26) Пандишпан 7 белки се матат со 7 лаж шеќер,5 гол лаж брашно и пола пециво. Јас печев на 150 околу 25 мин . Кога ќе се излади кората, посипуваш 100,150 мл топло млеко Фил Се матат со жичка 7 жолчки, настрана спремаш 2 пудинга од ванила па ги мешаш со жолчките и вариш како пудинг во млеко. Настрана матиш 1 маргарин со ќеса шеќер во прав, чекаш да се излади филот , соединуваш со миксер со филот , филуваш. Одозгора шлаг и рендана чоколада. Можеш филот да го поделиш и на 2 дњла и во едниот да ставиш топено чоколадо
Нешто како гибаница/бурек Ништо по рецепти не одиме дома. Внатре има шунка, кашкавал, кечап,оригано. Во еден длабок сад се ставаат 3јајца, 1чаша (250мл) минерална вода, 1 чаша млеко, 2супени лажици зејтин, 2лажици брашно и 1/2 кафена лажичка сол. На веќе премачкана тава со зејтин, се редат првите 3 кори (се гужвата), се става од направената смеса (јајца,минерална вода,млеко,зејтин вратни,сол) и се додаваат уште 2/3 кори да дојде од прилика половина тава со корите. Се става маствот, најдоле кечап, шунка, кашкавал, оригано (може и печурки). Се повторува истата постапка како од почетокот со редење кори и смесата. Помеѓу секоја кора се попрскува минерална вода. Најгоре се става малку сусам и се пече од прилика 40мин. Прв пат рецепт пишувам . Се надевам ме разбра.
@Luciferovog zlo♧ Ако може рецепт за кроасаните @India Рецептче за колачот со малини или вишни (не можам да погодам точно што се) @*Лорена* Колачот со малини, бадеми и кокос ми е прекрасна комбинација. Љубов на прв поглед Чекам рецепт Ќе се прават некои опасни слатки викендов
@Purplelilac @azelea со малини, вишни, јагоди, што сакаш Потребни состојки: 2 јајца 200 гр. шеќер 1/2 кора од лимон (јас ставив портокал) 200 мл. јогурт или млеко (јас ставив јогурт) 100 мл. зејтин 200 гр. брашно 1 прашок за печиво 50 гр. кокос 100 гр. бадеми 500 гр. овошје по избор (свежо или смрзнато) Подготовка: Јајцата се матат пенасто со шеќерот и се додава кората од лимон. Се додава зејтинот и јогуртот- се промешува. Се додаваат и сувите состојки (кокос, брашно, прашок за печиво) и повторно се промешува. (јас се ова со миксер). Толку Во калап (ако е округол 26 или 28 се става хартија за печење и се истура половина од смесата. Се додава овошјето (ако е свежо се валка во 2 лажици брашно. Јас малини и јагоди не ги сакам свежи во тесто- ми имаат некој метален вкус, па затоа во тенџерче со неколку лажици шеќер ги варам на средна температура додека да изврие водата и станат како слатко). Се покрива овошјето со втората половина од смесата. Одозгоре се посипува со бадеми и уште малку кокос. Се пече на 180 С од 20 до 25 минути. Едит:Бадемите потемнуваат но не горчат. Одозгоре се посипува со шеќер во прав (по желба). Ако имате уште и по лажица шлаг крем за сервирање- совршенство. Ептен брз и вкусен колач. Се надевам ќе ви се допадне.
Прво се пржи пилешкото на путер со сол, бибер и кари. Го тргам на страна во тањир. Во истото тавче пак ставам путер и ги пржам морковите и свежите печурки (може и кромид ако сакаш) па кога ќе е готово го враќам пилешкото во тавата. Додавам 500 мл павлака за готвење и оставам малку да се повари. На крај се става брокулата 2-3 мин колку да омекне, ама и да не е нема гајле. Ќе пробаш на крај дали треба да се додаде сол зошто од павлаката може да е и малку благо, зависи како ти се свиѓа повеќе.
Сега ќе ти пишам од прилика, па утре ќе ставам целосно како е зошто не сум во можност сега. Најдолу најобичен пандишпан направив, со млеко, јајца. Горе прво ставив две лајци вода со шеќер, кога се растопи на оган малинките ги ставив некои гмечени и ситно сецкани, некои цели и така ги проварив малку. После растворив пудинг од малина со лајца, две вода и после му ставив пола желатин (пола доза беше, утре ќе го слика рецептот за точни дози), и штом се раствори желатинот постепено го турав во малинките и од таму на пандишпано. И штом се излади за 15тин минутки се здрви, горе му сматив крем со вкус на ванила и украс јаткасто овошје.
@Acka22 Епа вака сега со салам мерки, за пандишпанот: 3 јајца 9 лајци шеќер 3 лајци масло 9 лајци млака вода 9 лајци брашно 1 пециво 1 ванилин шеќер Е сега филот од горе го скубнав од Капри торта од тетратката на мама, ама само првиот фил, исто како шо опишав дека се прај погоре, еве точните мерки сега: 250 грама шеќер се меша со 1/2 филџан вода 500 грама одмрзнати, ситно насецкани вишни (така стој во рецептот, јас правев со малини, дел беа гмечени, дел ситно сецкани и некои ги ставив цели за текстура) Се меша на оган. Посебно се матат: 2 пудинзи од јагода (така стој во рецептот, јас ставив од малина) 9 лајци вода 1 желатин Се додава пудингот со желатин во овошјето и се вари дур се добие посакуваната густина. После само се истура на пандишпанот и се остава да се излади. Јас после од горе ванилин крем зедов, ќесичка со 125мл вода го растворив и со шприц си украсував од горе, а и доста на вкус му дава. Исто и украс коктел од јаткасти и сушени овошја.
Компирот го зачинувам по мој вкус и со зачини што ги сакам. Стекот исто така само посебно и му додавам кари во прав. Во двете по малку масло ставам и ги мешам да се распоредат зачините. Прво ги редам компирите и потоа стекот, печам со фолија и ја вадам некои 10-15 минути пред да го извадам да фатат боичка. Но денес ги извадив побели бидејќи и мало детенце требаше да јаде и да бидат помеки за неа. Инече ги зацрвенувам убаво, повкусни се.
Обожавам печурки Каде се продаваат овие печурки? Дали се вкусни кога се печени во рерна? Многу вкусно изледаат, ама избегнувам пржена храна.
Прв пат ги правам и не знам да ти кажам дали се повкусни во рерна. Татко ми ги бере и ми даде за проба. Многу убав вкус имаат. Во продавница не сум ги сретнала