Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. sofijanoka

    sofijanoka Популарен член

    Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    15.512
    Пол:
    Женски
  2. BelieberYeahh

    BelieberYeahh Популарен член

    Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    1.451
    Допаѓања:
    2.208
    Пол:
    Женски
    Немам некој одреден рецепт, се' ставам отприлика.
    Ставам брокула да се свари, околу 4-5 мин. највеќе и ја оставам на страна. Во меѓувреме на загреана тава ставам млеко колку да се покрие дното и пола лажиче брашно и тоа се меша и се вари околу 2-3 минути. Потоа тука додавам една зденка, неколку парчиња кашкавал по желба и малце вегета, мешам додека се стопат и во тоа ги додавам макароните и брокулата. На крај откога ќе ги тргнам од шпорет додавам павлака по вкус. Се надевамдека добро објаснив, ако нешто не ти е јасно слободно прашај. :smirk:
     
    На sofijanoka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. An-na

    An-na Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.910
    Допаѓања:
    36.745
    Пол:
    Женски
  4. stetoskop

    stetoskop Форумски идол

    Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.541
    Допаѓања:
    174.402
    https://www.coolinarika.com/recept/preliveni-burek/
    Eve go receptot,ubavo e objasneta postapkata.
    Inaku ja Go pravam od 1kg kori i 1 kg meleno meso.Se se duplira od sostojkite za prelivot sto e ,samo jajca pomalku-stavam 2 na 1 kg kori.
    Pred pecenje,stavam 1 kora gore i ja poprskuvam so zejtin.
     
    На joy1 и An-na им се допаѓа ова.
  5. Lorins

    Lorins Популарен член

    Се зачлени на:
    25 декември 2015
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    3.710
    Пол:
    Женски
  6. Arendelle

    Arendelle Популарен член

    Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    Пол:
    Женски
    Еве рецепт:
    300гр путер (омекнат)
    200гр шеќер
    6 јајца
    300гр брашно
    1/2 пециво
    овошје по желба (користев мандарини и вишни)
    сок од портокал
    Се мати путерот и шеќерот па се додаваат јајцата на крај брашното и пецивото. Се пече на 180 степени оклу 30-40 минути.
    Откако ќе се испече го редиме овошјето и посипуваме од сокот (користев вишни од тегла и конзервирани мандарини па користев од тој), значи со лажици попрскуваме, не многу.
    За шлагот потребно е:
    2 пакетчиња слатка павлака од 250мл
    2 пакетчиња шлаг од 200мл (може и две пакетчиња шлаг во прав , да се измерат со млеко)
    2 ванили
    Се мати и се посипува врз тортата, на крај наросуваме цимет.
    п.с. shmand apfel kuchen оригинал на насловот само не користев јаболко. Барај општо shmand obst kuchen ќе најдеш многу варијанти.
     
    На Lorins му/ѝ се допаѓа ова.
  7. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    66.866
    Пол:
    Женски
    @simonka93 Може рецепт за кифлите? Ептен убаво изгледаат.
     
  8. simonka93

    simonka93 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.226
    Допаѓања:
    70.692
    На SofiMar_ му/ѝ се допаѓа ова.
  9. tace73

    tace73 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    1.396
    Пол:
    Женски
  10. Arendelle

    Arendelle Популарен член

    Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    Пол:
    Женски
    Секако дека може :)
    170гр путер (омекнат)
    170гр шеќер
    3 јајца
    1 пециво
    300гр брашно
    1 тегла old english marmalade 450гр
    рендана кора од лимон
    Прво се матат путерот и шеќерот па се додаваат јајцата , најпосле мармаладот(околу 2/3 од мармаладот се става, останатото за глазура го оставаме) па брашното и пецивото. Место кора од лимон ставив сок од портокол околу 30мл па додадов уште малку брашно. Се пече во правоаголен калап на околу 180 степени околу 50-60 минути додека да фати убаво бакарна боја.
    Кога ќе се испечат ја правиме глазурата со останатитиот мармалад , додаваме 1-2 лажици вода и 3 лажици шеќер во прав, на тивок оган ќе крчка додека да карамелизира, потоа го полеваме готовиот колач.
    Колачот морам да напоменам е со специфичен вкус кој доаѓа од мармаладот кој е прилично горчлив всушност е од кори од портокол, но во колачот со шеќерот му се неутрализира горчливоста во некој степен и има некој невообичаен горко-сладок вкус.
    Случајно налетав на мармаладот и не можев да го јадам така па му најдов решение по интернетов барајќи рецепти.
    Секој не верувам дека ќе биде воодушевен, еве маж ми проба и се откажа инаку е прилично со пребирлив вкус кога е во прашање храна.
    Мене ми се допадна и да би го правела повторно. За после кафе или чај одличен десерт.
     
  11. Kikikikiri0405

    Kikikikiri0405 Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    966
    Пол:
    Женски
  12. N.2106

    N.2106 Популарен член

    Се зачлени на:
    5 февруари 2017
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    19.135
    Пол:
    Женски
    Ти пишав во пп:)
     
  13. chocolade

    chocolade Популарен член

    Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Пол:
    Женски
    @Ginger^ ќе може рецептот од сосот и месото што ти е постирано на 19 март? Не знам како да го цитирам. сосот изгледа превкусно :)
    И спанаќот дали е само динстан?
     
  14. Antolinaa

    Antolinaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    18.256
  15. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    66.866
    Пол:
    Женски
    6 пакетчиња ресани, ги сецкаш на коцки во длабок сад и ги попаруваш со врело млеко 200мл, 100г чоколадо растопено, 200г маргарин и 3 лажици шеќер. Мешаш со лажица да се соединат и ја притискаш смесата во тепсивче како кора. Одозгора ставив шлаг од чоколадо. Малку да се излади и готов е. :)
     
    На joy1 и Antolinaa им се допаѓа ова.
  16. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.991
    Допаѓања:
    327.767
    Пол:
    Женски
    маргаринот го топиш ли?
     
  17. Antolinaa

    Antolinaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.944
    Допаѓања:
    18.256
    Сигурно се топи. Утре планирав да ја правам така, ме примрзе вечерва :lol:
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    66.866
    Пол:
    Женски
    @joy1 Да, се топи заедно со млекото, чоколадото и шекерот и врело се тура по малку врз исецканите ресани дури да омекнат.
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. k.frosina

    k.frosina Форумски идол

    Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.531
    Допаѓања:
    28.767
    Пол:
    Женски
  20. alisijad

    alisijad Популарен член

    Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.765
    Пол:
    Женски
    @Rabbit може рецепт од тортата:)