Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. sofijanoka

    sofijanoka Популарен член

    Се зачлени на:
    8 февруари 2013
    Пораки:
    2.652
    Допаѓања:
    15.512
    Пол:
    Женски
  2. BelieberYeahh

    BelieberYeahh Популарен член

    Се зачлени на:
    27 јули 2013
    Пораки:
    1.448
    Допаѓања:
    2.208
    Пол:
    Женски
    Немам некој одреден рецепт, се' ставам отприлика.
    Ставам брокула да се свари, околу 4-5 мин. највеќе и ја оставам на страна. Во меѓувреме на загреана тава ставам млеко колку да се покрие дното и пола лажиче брашно и тоа се меша и се вари околу 2-3 минути. Потоа тука додавам една зденка, неколку парчиња кашкавал по желба и малце вегета, мешам додека се стопат и во тоа ги додавам макароните и брокулата. На крај откога ќе ги тргнам од шпорет додавам павлака по вкус. Се надевамдека добро објаснив, ако нешто не ти е јасно слободно прашај. :smirk:
     
    На sofijanoka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. An-na

    An-na Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.670
    Допаѓања:
    35.486
    Пол:
    Женски
  4. stetoskop

    stetoskop Форумски идол

    Се зачлени на:
    11 мај 2011
    Пораки:
    5.522
    Допаѓања:
    174.000
    https://www.coolinarika.com/recept/preliveni-burek/
    Eve go receptot,ubavo e objasneta postapkata.
    Inaku ja Go pravam od 1kg kori i 1 kg meleno meso.Se se duplira od sostojkite za prelivot sto e ,samo jajca pomalku-stavam 2 na 1 kg kori.
    Pred pecenje,stavam 1 kora gore i ja poprskuvam so zejtin.
     
    На joy1 и An-na им се допаѓа ова.
  5. Lorins

    Lorins Популарен член

    Се зачлени на:
    25 декември 2015
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    3.710
    Пол:
    Женски
  6. Arendelle

    Arendelle Популарен член

    Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    Пол:
    Женски
    Еве рецепт:
    300гр путер (омекнат)
    200гр шеќер
    6 јајца
    300гр брашно
    1/2 пециво
    овошје по желба (користев мандарини и вишни)
    сок од портокал
    Се мати путерот и шеќерот па се додаваат јајцата на крај брашното и пецивото. Се пече на 180 степени оклу 30-40 минути.
    Откако ќе се испече го редиме овошјето и посипуваме од сокот (користев вишни од тегла и конзервирани мандарини па користев од тој), значи со лажици попрскуваме, не многу.
    За шлагот потребно е:
    2 пакетчиња слатка павлака од 250мл
    2 пакетчиња шлаг од 200мл (може и две пакетчиња шлаг во прав , да се измерат со млеко)
    2 ванили
    Се мати и се посипува врз тортата, на крај наросуваме цимет.
    п.с. shmand apfel kuchen оригинал на насловот само не користев јаболко. Барај општо shmand obst kuchen ќе најдеш многу варијанти.
     
    На Lorins му/ѝ се допаѓа ова.
  7. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    66.753
    Пол:
    Женски
    @simonka93 Може рецепт за кифлите? Ептен убаво изгледаат.
     
  8. simonka93

    simonka93 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.254
    Допаѓања:
    72.709
    На SofiMar_ му/ѝ се допаѓа ова.
  9. tace73

    tace73 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    564
    Допаѓања:
    1.396
    Пол:
    Женски
  10. Arendelle

    Arendelle Популарен член

    Се зачлени на:
    17 мај 2017
    Пораки:
    444
    Допаѓања:
    7.405
    Пол:
    Женски
    Секако дека може :)
    170гр путер (омекнат)
    170гр шеќер
    3 јајца
    1 пециво
    300гр брашно
    1 тегла old english marmalade 450гр
    рендана кора од лимон
    Прво се матат путерот и шеќерот па се додаваат јајцата , најпосле мармаладот(околу 2/3 од мармаладот се става, останатото за глазура го оставаме) па брашното и пецивото. Место кора од лимон ставив сок од портокол околу 30мл па додадов уште малку брашно. Се пече во правоаголен калап на околу 180 степени околу 50-60 минути додека да фати убаво бакарна боја.
    Кога ќе се испечат ја правиме глазурата со останатитиот мармалад , додаваме 1-2 лажици вода и 3 лажици шеќер во прав, на тивок оган ќе крчка додека да карамелизира, потоа го полеваме готовиот колач.
    Колачот морам да напоменам е со специфичен вкус кој доаѓа од мармаладот кој е прилично горчлив всушност е од кори од портокол, но во колачот со шеќерот му се неутрализира горчливоста во некој степен и има некој невообичаен горко-сладок вкус.
    Случајно налетав на мармаладот и не можев да го јадам така па му најдов решение по интернетов барајќи рецепти.
    Секој не верувам дека ќе биде воодушевен, еве маж ми проба и се откажа инаку е прилично со пребирлив вкус кога е во прашање храна.
    Мене ми се допадна и да би го правела повторно. За после кафе или чај одличен десерт.
     
  11. Kikikikiri0405

    Kikikikiri0405 Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    851
    Допаѓања:
    964
    Пол:
    Женски
  12. N.2106

    N.2106 Популарен член

    Се зачлени на:
    5 февруари 2017
    Пораки:
    1.101
    Допаѓања:
    19.135
    Пол:
    Женски
    Ти пишав во пп:)
     
  13. chocolade

    chocolade Популарен член

    Се зачлени на:
    16 јули 2014
    Пораки:
    2.215
    Допаѓања:
    6.882
    Пол:
    Женски
    @Ginger^ ќе може рецептот од сосот и месото што ти е постирано на 19 март? Не знам како да го цитирам. сосот изгледа превкусно :)
    И спанаќот дали е само динстан?
     
  14. Antolinaa

    Antolinaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.895
    Допаѓања:
    18.073
  15. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    66.753
    Пол:
    Женски
    6 пакетчиња ресани, ги сецкаш на коцки во длабок сад и ги попаруваш со врело млеко 200мл, 100г чоколадо растопено, 200г маргарин и 3 лажици шеќер. Мешаш со лажица да се соединат и ја притискаш смесата во тепсивче како кора. Одозгора ставив шлаг од чоколадо. Малку да се излади и готов е. :)
     
    На joy1 и Antolinaa им се допаѓа ова.
  16. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.809
    Допаѓања:
    325.408
    Пол:
    Женски
    маргаринот го топиш ли?
     
  17. Antolinaa

    Antolinaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.895
    Допаѓања:
    18.073
    Сигурно се топи. Утре планирав да ја правам така, ме примрзе вечерва :lol:
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  18. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.539
    Допаѓања:
    66.753
    Пол:
    Женски
    @joy1 Да, се топи заедно со млекото, чоколадото и шекерот и врело се тура по малку врз исецканите ресани дури да омекнат.
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. k.frosina

    k.frosina Форумски идол

    Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.521
    Допаѓања:
    27.941
    Пол:
    Женски
  20. alisijad

    alisijad Популарен член

    Се зачлени на:
    1 март 2015
    Пораки:
    3.305
    Допаѓања:
    6.763
    Пол:
    Женски
    @Rabbit може рецепт од тортата:)