1 kilo brasno 2 jajca 1 kocka svez kvasec 2 kafeni laz.sol 1kafena laz.seker 2 filgani zejtin i 500 ml.mlako mleko Najprvnin se stavat suvite delovi (brasno,sol,seker i kvasec) Se dodavat jajcata zejtinot i so mlakoto mleko se zamesuva testo na ne mnogu tvrdo.Po pozreba ako ti mnogu lepi testoto na race dodaj brasno no ne mnogu. Se ostava da stasa testoto na toplo,pokrieno so kujnska krpa. Testoto go delam na dve polovini(polesno mi e da rasukam kora)o se rasekuvaat triagolnici kokavi sakas golemi da ti bidat i gi polnis so sirenje,krem...tvoj e izborot,ovie se so sirenje. Na hartija za pecenje se redat i malku se ostavat pred da se namackat so zolcka i se narosat so kim (mozes i susam) Ja vklucuvam rernata na 250C i koga ja postigne temp.namaluvam na 220 i gi premackuvam so zolcka i kim. Se pecat da se zarumenat. Od madvor krckavi a vnatre meki dusa. Se nadevam dobro ti objasniv
@orhideea Извини, заборавив да пишам. http://www.kolaci.biz/odlicna-cokoladna-torta.html Ова е рецептот, јас во филот ставив и ореви мелени и сецкани. Пандишпанот нанаместо на 3 на 4 дела го сечев многу висок ми излезе.
http://www.kolaci.biz/milka-torta.html Јас не ставив шлаг и имав 3 пандишпани бидејќи јајцата ми беа ептен мали. Тортава е превкусна.
Благодарам @Rabbit 400 гр плазма 1 маргарин Малку сок од портокал се меси и се прави бисквит кора. 1-фил:500 гр млеко 6 лажици шеќер 100 гр чоколада за готвење 5 лажици густин 5 лажици какао. 2-фил:500 гр млеко 7 лажици густин 1 ванила 6 лажици шеќер 100гр бела чоколада. Бисквит кора,па прв фил,ред банани и на крај втор фил. Најодозгора чоколада за готвење по желба
Се вари леќата (од прилика два филџани за да се добие количината која што е на сликата кај мене) заедно со два мали излупени компири, околу 20 мин, додека да се сварат. Внимавај да не се преварат. Се сецкаат една средна главица кромид, лук по вкус, еден морков, неколку млади кромиди и китка магдонос. Доколку имаш процесор за храна, стави го зеленчукот убаво да се иситни, доколку немаш, може и без тоа секако, само што поситно исецкај за подобро да се оформат плескавиците. Откако ќе се сварат леќата и компирите, изцеди ги од вишокот вода (не ја фрлај таа вода, богата е со витамини ) и стави ги во процесор. Додај зачини. Јас користев: пола ч.л. гарам масала, четвртина ч.л куркума, thyme, црн бибер, мелено ленено семе и сол. Процесирај додека убаво не се измеша и смесата стане речиси како каша. И овој дел може рачно да се направи, со машина за мелење месо порано ја правев смесата или пак рачно со пасатор да се испасира. На крај зеленчукот се соединува со леќата и компирот, се додава брашно од наут или лебни трошки (брашно од наут е поздрава опција), се оформуваат плескавиците и се пржат на среден оган.
Домати, пиперка, млад кромид и лук ставив во процесор за се изблендираат па после ги ставив во лонче (од тие тефлонските, за да не загорува) и додадов зачини и зејтин. После 10тина минути ставив ситни макарони кои се варат за 7 минути заедно со малку вода. Откако дојде до вриење, ја намалив температурата и покрив со капак, мешајќи ги макароните на 2 мин. На крај ставив сол.