Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Каков проблем , ке го пишам подоцна сега излегувам :D
     
  2. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    На fallenangel му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    @Kukla994 рецепт за двете торти постирани тие 2 денаа , претпоставувам последната со вишни е кажувај имам залиха вишни во фрижидер а само една торта направив досега мрзла :$
    @maweja тортата со сладолед
    @Natali.3 чоколаден кекс со мармалад
    @realGirl за бајадерата
    @kjukli тортата со јаболки
    @Ginger^ полнетите патлиџани ..
    многу сум скромна мн. малку рецепти побарав :$:$:$ ;):hug:
     
    На Kukla994 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Natali.3

    Natali.3 Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 септември 2013
    Пораки:
    5.739
    Допаѓања:
    54.629
    Пол:
    Женски
    Mила @Winter Lady еве рецепт за

    Чоколаден кекс со мармалад.

    Потребни состојки:
    6 филџани брашно
    4 филџани шеќер
    3 филџани масло
    500гр. јогурт
    3 мали лајчина какао
    2 мали лајчина сода

    (Целата смеса се мери со еден ист филџан)
    Целата смеса се меша со лајца, се става во караванче и се печи.
    Откако ќе се испечи се вади од рерна и додека е жежок кексо се мачка со мармалад или пак со топено чоколадо.

    :):*
     
    На Winter Lady му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.946
    @Winter Lady
    Ej eve ti recept od poslednata torta:
    4 jajca
    8 lazici seker
    6 lazici maslo
    10 lazici mleko
    7 lazici brasno
    1 prasok za pecivo
    Prvo se matat jajcata so sekerot I se dodavaat site drugi sostojki mesajki so zica za matenje.
    Smesata ke dojde malce labava no taka treba I se stava na pecenje.
    Fil:
    1 hopla od polovina litar
    2 casi sok pretvarac od jagoda (pretvoren da e so voda kako za pienje.) (Mojot bese od borovnica ne mi se najde od jagoda :P)
    3 lazici seker
    1 puding od jagoda
    Se vari pudingot vo sokot I sekerot vnatre I se ostava da se izladi.
    Hoplata se mati so mikser I odkako ke izladi pudingot se mesaat zaedno so hoplata so mikser.
    Se macka nad testoto.
    I povtorno se vari 1 puding od jagoda vo 2 casi sok pretvoren od jagoda I 3 lazici seker.
    Go trgas od ogan koga e gotov da se izladi ama ne mnogu da e laden kolku da moze da se razmacka.
    A za taa drugata torta I ne mi teknuva bas so torta bese zs ja pravevme zaedno so bratucedka :(
     
    На Winter Lady му/ѝ се допаѓа ова.
  6. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    @Winter Lady, Најверојатно мислиш на тортата со праски :D
    Пандишпан: Матиш 5 јајца со 5 лажици шеќер, откако ќе ги уматиш додаваш една лажичка прашок за пециво, 6 лажици брашно и 4 лажици мелени лешници. Се пече во правоаголна тава на 200 степени додека да нарасне и да добие златна боја. Се остава да се олади и се сече на два еднакви дела.
    Фил: Ставаш две жолчки со две лажици шеќер во тенџере на пареа и ги мешаш 5мин да се стоти шеќерот, додаваш 100мл млеко, 2 лажици брашно, и 400 мл слатка павлака. Мешаш додека да се згусне. Го оставаш да се олади.
    Отакако филот ќе се олади ставаш 5-6 сецкани нектарини, и го филуваш пандишпанот, го ставаш одозгора и второто парче пандишпан, ја филуваш цела торта, и ја декорираш со исецкани нектарини. Ја ставаш во фрижидер. :D
     
    На Winter Lady и Abrakadabra им се допаѓа ова.
  7. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Фалаа ви девојки .. Ке бидат испробани .. дело со слика ке има .. уфф уштее поубаво и онака јаболките нелупени не ги јадам :rofl: .. си мислев да ги ставам излупени .. сегаа ми олесна ^_^ .. мн.убаво изгледа белиот фил .. следна за правење .. :*
     
  8. Mrs.Bass

    Mrs.Bass Популарен член

    Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
  9. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.946
    Za sto soncka?
    Za kolacinjata so melenoto meso?
     
  10. Mrs.Bass

    Mrs.Bass Популарен член

    Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
    дааа:)
     
    На Kukla994 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.946
    Eве рецепт со мало закаснување :D

    1 кг. Брашно
    Сол
    3 лажици сув квасец
    2 лажици маргарин кристал (ке го остајш на собна темп.за да можеш да земиш со лажица)
    3 варени компири и направени пире и така се ставаат во брашното
    Се меси со малку млеко малку вода. Значи негде половина литар ти треба течност ке помешаш млеко и вода.

    Тестот го оставаш да стаса, откако ке стаса го размесуваш и го делиш на малечки колачиња (25колачиња мене ми излегоа ама немора да значи можи и 22 да ти испаднат еднаш така ми испаднаа) и прилично гледај ја сликата моја колакиви да ги отсукаш.
    Филот е од мелено месо запржено со една поголема главица кромид, масло, сол, вегета и бибер.
    Ставаш по малку во средината на секое колаче што ке го отсучиш и пак формираш колачиња.
    На тепсијата се става масло и се мачкаат со јајце и одозгора сусам и афион по вкус.
    Ако нешто не ти е јасно, обрати ми се ;)
     
    На joy1, Mrs.Bass и Abrakadabra им се допаѓа ова.
  12. Minnie 1

    Minnie 1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Пол:
    Женски
    На Lady Phoenix и Abrakadabra им се допаѓа ова.
  13. V.odolija

    V.odolija Форумски идол

    Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.269
    Допаѓања:
    22.067
    @marama , @Sky-butterfly Како ги правите тие полнети тиквички? На ист начин како и полнети пиперки ли?Ми изгледа вкусно,сакам да пробам.
     
    Последна измена: 12 јули 2015
  14. lovemme

    lovemme Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    81.972
    Пол:
    Женски

    рецерт ?
     
  15. marama

    marama Форумски идол

    Се зачлени на:
    20 април 2010
    Пораки:
    6.525
    Допаѓања:
    92.191
    Пол:
    Женски
    Исто, само што тоа што ми остана од тиквицата, што ја вдлабев или како и да се вика :D го ставив во смесата со месото додека пржев. Одозгора магдонос и домат. Само гледај да ставиш повеќе сол, бидејќи со малку се како бљантави.
     
    На V.odolija и Winter Lady им се допаѓа ова.
  16. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.109
    Допаѓања:
    34.599
    Пол:
    Женски
    Извини што каснам, ама еве сега ќе ти ја пишам :)

    Тесто:
    - пола кило маслац (холандски маслац)
    - 8 жолчки одвоени
    - 1 цело јајце
    - пола кило брашно
    Подготовка на тестото:
    Се ставаат целиот мастраф во вангла, и се меша убаво. Потоа откако ќе биде готово тестото, се двојат од 30-35 топчиња. Потоа топчињата се ставаат на тавиче подмачкано со зејтин, над нив фолија се става и се ставаат во фрижидер за да бидат тврди за понатамошната подготовка. На пример, мајка ми доколку ги прае денес, вечер ги става во фрижидер, а утревечер ги прави.
    Потоа, кога ќе бидат тврди топчињата, подготвени за месење, се како подлога се става нишесте и над топчето се става исто, и доколку се залепи т.е има потреба при месењето, пак се става нишесте. Коричката се превиткува од двете страни кон средината по должина, а потоа два пати по ширина и на крај се добива коцкасти облик на кој сите 4 краеви се собираат кон средината за да се добие форма на плик.
    Исто така назлифатмите се добри и кога се виткаат како триаголници.
    И така е со секое наредно топче. Откако ќе направиш форма, се ставаат во плех подмачкан со зејтин, едно до друго, да нема размак.
    На почетокот ги печеш на 200 степени, а потоа намалуваш на 150, се додека не видиш самата дали се доволно печени.
    Ги вадиш од шпорет, и дур се врели ги попаруваш со шербет.

    Подготовка на шербет:
    - 1 ванилин шеќер
    - 3-4 капки лимун,
    - кило и 200 шеќер
    - 800 гр. вода
    Откако ќе зоврие, се остава да врие уште околу 7 минути.
    Најубаво е кога со ладен шербет ги попаруваш топлите назлифатми

    П.С назлифатме за да се направат, треба да се види лично некој што ги прави, за потоа тебе да ти испаднат убави :)
    Се надевам дека ќе ги направиш, и очекувам слика :D

    Пред: 11736952_10204748424246262_1716429249_n.jpg


    Потоа:
    11733433_10204748425726299_1611276582_n.jpg
     
    Последна измена: 12 јули 2015
    На galapce, gumicka, Mayyya и 4 други им се допаѓа ова.
  17. Minnie 1

    Minnie 1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Пол:
    Женски
    @IronLady Ti blagodaram, ke probam da napravam prevkusno izgledaat.:)
     
    На IronLady му/ѝ се допаѓа ова.
  18. maweja

    maweja Истакнат член

    Се зачлени на:
    12 јули 2014
    Пораки:
    80
    Допаѓања:
    325
    Сите што бараат рецепт за сладолед торта и по порака им пишав дека не сум моментално дома, надвор од државата сум, не ја знам на памет но се враќам на 20 Јули и обавезно ќе ви ја пишам! :)

    Поздрав, благодарам на разбирањето! :*
     
  19. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.917
    Допаѓања:
    203.160
    Пол:
    Женски
    Одамна им се токмам, никако да ги спремам... се лето ме фаќа... а мора да се прават или во поладна просторија, или во поладна сезона :D ако ми текне да ги правам, ќе го пробам марифетот на мајка ти, може ќе ми бидат успешни :)
     
  20. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.109
    Допаѓања:
    34.599
    Пол:
    Женски
    Да да, и тоа сум заборавила да го напоменам дека се прават во поладна просторија или поладно време. Доколку ги правиш сега летово, уклучи климата и терај, така ние правиме :D
    И обавезно чекам слика :)