Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. SV1911

    SV1911 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    69.255
    Можеш секако! :) Јас ги правам со моркови, пиперки, домати.. со било што што ќе ми се пријаде. Комбинацијата со грашок ми е највкусна до сега, а баш ќе пробам и со леќа да ги направам напред пат. :smirk:
     
    На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. sunrise_123

    sunrise_123 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 септември 2015
    Пораки:
    257
    Допаѓања:
    2.938
    Пол:
    Женски
  3. Minnie 1

    Minnie 1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Пол:
    Женски
    250 гр шеќер се мати со 4 јајца. 100мл млеко и 125 гр путер (или маргарин кристал) се ставаат во тенџере да се растопат заедно. Штом ќе зовријат се додаваат така топли во смесата со шеќерот и јајцата. На крај се додава 300 гр брашно и 3 лажички пециво. Смесата се става во тавче и се редат јаболките излупени и сечени на тенки кришки. Се пече околу 25 мин на 200 степени. На крај се става шеќер ви прав одозгора.
     
    На sunrise_123 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. IM.TMKQ

    IM.TMKQ Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.506
    Пол:
    Женски
  5. MamacitaBuena

    MamacitaBuena Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.402
    Пол:
    Женски
    Колку јаболки се ставаат?
    И нема ли да се зготват јајцата ако ставиш жешко во нив без да се олади?
     
  6. Minnie 1

    Minnie 1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Пол:
    Женски
    Шеќерот и јајцата се матат прво убаво,онака пенасто да дојде. После путерот го ставаш во смесата со шеќерот. Јаболки колку,зависи колкаво ти е тавчето. Мене за ова две јаболки ми требаше. Еве го видеото со постапката.


    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1488368164617789&id=788178224636790
     
  7. Kikikikiri0405

    Kikikikiri0405 Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    Пол:
    Женски
    Може рецепт?! Многу убаво изгледаат :)
     
  8. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Благодарам, повели рецепт:

    ИТАЛИЈАНСКИ СТАПЧИЊА
    За тесто: 20гр свеж квасец, 100мл млеко, 1 лажичка шеќер, 700гр брашно, 250гр путер, 100гр крем сирење или павлака, 1 јајце, 1 лажичка сол.
    Квасецот издробен се прелива со топло млеко, шеќер и една лажица брашно и се остава 10тина минути да се дигне. Во половина од брашното се става квасецот, омекнатиот путер, крем сирењето, јајце, сол и се замесува и постепено се додава преостанатото брашно. Се дели на два дела и од секој дел се прави правоаголна кора (отприлика 35х35см) со дебелина 0,5см. Првата кора се премачкува со филот,а над неа се става втората кора. Се сечат тенки ленти (околу 1см) и потоа во хоризонтала на половина. Секоја лента се витка како спирала, се премачкуваат со јајце и се печат во плех на хартија 20тина мин на 180-200 степени.
    За фил: Во сецко/блендер се става 200гр кечап, 200гр шунка, 40гр тврдо сирење, 1 лажица оригано.
     
    На Acka22 и Kikikikiri0405 им се допаѓа ова.
  9. Kikikikiri0405

    Kikikikiri0405 Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    854
    Допаѓања:
    966
    Пол:
    Женски
  10. lovemme

    lovemme Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    81.972
    Пол:
    Женски
    Секако дека може. Немам некој посебен рецепт .
    Црните се со чоколада за кување а внатре со мелени бисквити, мед, сок од портокал и кокос.
    А белите внатре се со мелени наполитанки и лешници. Белата чоколада е купена од кам.
     
    На Kikikikiri0405 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. sanja.burgundy

    sanja.burgundy Популарен член

    Се зачлени на:
    9 април 2013
    Пораки:
    977
    Допаѓања:
    9.188
    Пол:
    Женски
  12. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.899
    Допаѓања:
    173.516
    Пол:
    Женски
    На sanja.burgundy му/ѝ се допаѓа ова.
  13. oblace1

    oblace1 Популарен член

    Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.425
    Допаѓања:
    8.601
    Пол:
    Женски
  14. *Ench@nted*

    *Ench@nted* Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 јануари 2018
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    26.296
    Пол:
    Женски
    Обично користам Thai Rise (ориз со долго зрно) од Dauti. Најпрво за да го подготвам за пржење, мора да биде полузготвен.
    Го ставам оризот во тенџере и му ставам двојно вода од количината на оризот. Се приготвува на мала температура доволна за да испари водата, а да не загори одоздола. Не се меша додека е во тенџерето, а знам дека е готов кога со лажица ќе ѕирнам од страна дали има вода на дното. Ако водата е извриена, би требало да биде малку во сува форма.
    Нареден чекор е зеленчукот и тавата за пржење. Јас користев замрзнат мексиканси микс и соја сос. Се запржува зеленчукот па се додава полуприготвениот ориз во тавата за пржење. Се пржи додека мислите е доволно, јас обилно го пржам додека не ги упие сите сокови од зеленчукот. На крај се сервира со соја сос и ако јадете луто, би било добро да додадете малку пикантно лут сос.
    20180705_001855.jpg
     
    На ines.h и oblace1 им се допаѓа ова.
  15. *Ench@nted*

    *Ench@nted* Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 јануари 2018
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    26.296
    Пол:
    Женски
    Леле дури сега гледам, извини :worried:
    Не знам дали не ми стигнала нотификација или пресно после пораѓај не сум ни обрнала внимание :tmi:
    Си чекала скоро 2 месеца, ај уште некој ден, да најдам рецептот и ќе ти пишам :D
     
  16. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.164
    Допаѓања:
    10.941
    Пол:
    Женски
    Хаха..и јас сум заборавила..ајде кога можеш пиши, ќе си почекам:D
     
    На *Ench@nted* му/ѝ се допаѓа ова.
  17. tatjanasakalieva

    tatjanasakalieva Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 јуни 2012
    Пораки:
    506
    Допаѓања:
    832
  18. *Ench@nted*

    *Ench@nted* Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 јануари 2018
    Пораки:
    2.051
    Допаѓања:
    26.296
    Пол:
    Женски
    Еве ме по 2 месеца :bandit:
    Тестото е - колку јајца, толку лажици брашно, исто толку лажици шеќер, толку лажици масло и толку лажици млеко. Зависи од тавчето што ќе го користиш, јас испеков едно тавче и го поделив тестото на 3 дела. Во жолчките ги додавам сите работи, а белките ги матам посебно. Па најпосле ги додавам белките во матените жолчки, но мешам само малку со лажица.
    Филот е пудинг од чоколадо со шлаг крем од ванила.
     
    На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  19. La.loca

    La.loca Популарен член

    Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    7.815
    Пол:
    Женски
  20. smooch

    smooch Популарен член

    Се зачлени на:
    8 декември 2011
    Пораки:
    986
    Допаѓања:
    4.096
    Пол:
    Женски

    Ледени Коцки


    За пандишпан:
    6 јајца
    6 лажици шеќер
    6 лажици брашно
    1 пециво
    2 лажици какао
    Се мати и се пече во тава бр.30.

    За шербет:
    200гр. шеќер
    200гр. вода
    Шербетот се става кога ќе се разлади малку пандишпанот.

    За фил:
    1кг. млеко
    6 лажици шеќер
    1 пудинг
    4 лажици брашно
    1 маргарин
    Филот да е топол кога ќе се става.
    По желба можеш горе да украсиш.

    Многу е вкусна!