1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. SV1911

    SV1911 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    2.552
    Допаѓања:
    59.815
    Можеш секако! :) Јас ги правам со моркови, пиперки, домати.. со било што што ќе ми се пријаде. Комбинацијата со грашок ми е највкусна до сега, а баш ќе пробам и со леќа да ги направам напред пат. :smirk:
     
    На NarCis@ му/ѝ се допаѓа ова.
  2. sunrise_123

    sunrise_123 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 септември 2015
    Пораки:
    227
    Допаѓања:
    2.723
    Пол:
    Женски
  3. Minnie 1

    Minnie 1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.407
    Пол:
    Женски
    250 гр шеќер се мати со 4 јајца. 100мл млеко и 125 гр путер (или маргарин кристал) се ставаат во тенџере да се растопат заедно. Штом ќе зовријат се додаваат така топли во смесата со шеќерот и јајцата. На крај се додава 300 гр брашно и 3 лажички пециво. Смесата се става во тавче и се редат јаболките излупени и сечени на тенки кришки. Се пече околу 25 мин на 200 степени. На крај се става шеќер ви прав одозгора.
     
    На sunrise_123 му/ѝ се допаѓа ова.
  4. IM.TMKQ

    IM.TMKQ Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 јануари 2014
    Пораки:
    4.535
    Допаѓања:
    37.499
    Пол:
    Женски
  5. MamacitaBuena

    MamacitaBuena Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 април 2017
    Пораки:
    1.449
    Допаѓања:
    25.397
    Пол:
    Женски
    Колку јаболки се ставаат?
    И нема ли да се зготват јајцата ако ставиш жешко во нив без да се олади?
     
  6. Minnie 1

    Minnie 1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.407
    Пол:
    Женски
    Шеќерот и јајцата се матат прво убаво,онака пенасто да дојде. После путерот го ставаш во смесата со шеќерот. Јаболки колку,зависи колкаво ти е тавчето. Мене за ова две јаболки ми требаше. Еве го видеото со постапката.


    https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=1488368164617789&id=788178224636790
     
  7. Kikikikiri0405

    Kikikikiri0405 Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    624
    Пол:
    Женски
    Може рецепт?! Многу убаво изгледаат :)
     
  8. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Благодарам, повели рецепт:

    ИТАЛИЈАНСКИ СТАПЧИЊА
    За тесто: 20гр свеж квасец, 100мл млеко, 1 лажичка шеќер, 700гр брашно, 250гр путер, 100гр крем сирење или павлака, 1 јајце, 1 лажичка сол.
    Квасецот издробен се прелива со топло млеко, шеќер и една лажица брашно и се остава 10тина минути да се дигне. Во половина од брашното се става квасецот, омекнатиот путер, крем сирењето, јајце, сол и се замесува и постепено се додава преостанатото брашно. Се дели на два дела и од секој дел се прави правоаголна кора (отприлика 35х35см) со дебелина 0,5см. Првата кора се премачкува со филот,а над неа се става втората кора. Се сечат тенки ленти (околу 1см) и потоа во хоризонтала на половина. Секоја лента се витка како спирала, се премачкуваат со јајце и се печат во плех на хартија 20тина мин на 180-200 степени.
    За фил: Во сецко/блендер се става 200гр кечап, 200гр шунка, 40гр тврдо сирење, 1 лажица оригано.
     
    На Acka22 и Kikikikiri0405 им се допаѓа ова.
  9. Kikikikiri0405

    Kikikikiri0405 Истакнат член

    Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    565
    Допаѓања:
    624
    Пол:
    Женски
  10. lovemme

    lovemme Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.922
    Допаѓања:
    81.318
    Пол:
    Женски
    Секако дека може. Немам некој посебен рецепт .
    Црните се со чоколада за кување а внатре со мелени бисквити, мед, сок од портокал и кокос.
    А белите внатре се со мелени наполитанки и лешници. Белата чоколада е купена од кам.
     
    На Kikikikiri0405 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. sanja.burgundy

    sanja.burgundy Популарен член

    Се зачлени на:
    9 април 2013
    Пораки:
    968
    Допаѓања:
    9.083
    Пол:
    Женски
  12. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.582
    Допаѓања:
    171.565
    Пол:
    Женски
    На sanja.burgundy му/ѝ се допаѓа ова.
  13. oblace1

    oblace1 Популарен член

    Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.346
    Допаѓања:
    8.117
    Пол:
    Женски
  14. *Ench@nted*

    *Ench@nted* Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 јануари 2018
    Пораки:
    1.914
    Допаѓања:
    25.241
    Пол:
    Женски
    Обично користам Thai Rise (ориз со долго зрно) од Dauti. Најпрво за да го подготвам за пржење, мора да биде полузготвен.
    Го ставам оризот во тенџере и му ставам двојно вода од количината на оризот. Се приготвува на мала температура доволна за да испари водата, а да не загори одоздола. Не се меша додека е во тенџерето, а знам дека е готов кога со лажица ќе ѕирнам од страна дали има вода на дното. Ако водата е извриена, би требало да биде малку во сува форма.
    Нареден чекор е зеленчукот и тавата за пржење. Јас користев замрзнат мексиканси микс и соја сос. Се запржува зеленчукот па се додава полуприготвениот ориз во тавата за пржење. Се пржи додека мислите е доволно, јас обилно го пржам додека не ги упие сите сокови од зеленчукот. На крај се сервира со соја сос и ако јадете луто, би било добро да додадете малку пикантно лут сос.
    20180705_001855.jpg
     
    На ines.h и oblace1 им се допаѓа ова.
  15. *Ench@nted*

    *Ench@nted* Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 јануари 2018
    Пораки:
    1.914
    Допаѓања:
    25.241
    Пол:
    Женски
    Леле дури сега гледам, извини :worried:
    Не знам дали не ми стигнала нотификација или пресно после пораѓај не сум ни обрнала внимание :tmi:
    Си чекала скоро 2 месеца, ај уште некој ден, да најдам рецептот и ќе ти пишам :D
     
  16. bella.s

    bella.s Популарен член

    Се зачлени на:
    27 август 2013
    Пораки:
    2.160
    Допаѓања:
    10.936
    Пол:
    Женски
    Хаха..и јас сум заборавила..ајде кога можеш пиши, ќе си почекам:D
     
    На *Ench@nted* му/ѝ се допаѓа ова.
  17. tatjanasakalieva

    tatjanasakalieva Истакнат член

    Се зачлени на:
    17 јуни 2012
    Пораки:
    504
    Допаѓања:
    832
  18. *Ench@nted*

    *Ench@nted* Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 јануари 2018
    Пораки:
    1.914
    Допаѓања:
    25.241
    Пол:
    Женски
    Еве ме по 2 месеца :bandit:
    Тестото е - колку јајца, толку лажици брашно, исто толку лажици шеќер, толку лажици масло и толку лажици млеко. Зависи од тавчето што ќе го користиш, јас испеков едно тавче и го поделив тестото на 3 дела. Во жолчките ги додавам сите работи, а белките ги матам посебно. Па најпосле ги додавам белките во матените жолчки, но мешам само малку со лажица.
    Филот е пудинг од чоколадо со шлаг крем од ванила.
     
    На bella.s му/ѝ се допаѓа ова.
  19. La.loca

    La.loca Популарен член

    Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    7.811
    Пол:
    Женски
  20. smooch

    smooch Популарен член

    Се зачлени на:
    8 декември 2011
    Пораки:
    924
    Допаѓања:
    3.887
    Пол:
    Женски

    Ледени Коцки


    За пандишпан:
    6 јајца
    6 лажици шеќер
    6 лажици брашно
    1 пециво
    2 лажици какао
    Се мати и се пече во тава бр.30.

    За шербет:
    200гр. шеќер
    200гр. вода
    Шербетот се става кога ќе се разлади малку пандишпанот.

    За фил:
    1кг. млеко
    6 лажици шеќер
    1 пудинг
    4 лажици брашно
    1 маргарин
    Филот да е топол кога ќе се става.
    По желба можеш горе да украсиш.

    Многу е вкусна!