Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. f.girl

    f.girl Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.186
    Допаѓања:
    32.704
    Пол:
    Женски
    @vitamina повели
    Варени ѓевречиња
    1кг. брашно
    500мл. млака вода
    4 лажици масло
    1-2 лажици сол
    Едно пециво
    Една кесичка сув квасец
    Од ова се меси тестото, па се сечи на делови, се прават топчиња и се обликуваат ѓевречињата. Настрана се загрева 1 литар вода да зоврие и во неа се редат ѓевречињата околу 30 секунди, се посипуваат со сусам и се редат во плех. Се печат на 180 степени околу 20-30 мин.
     
    На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  2. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Пол:
    Женски
    Ќе можеш ли подобро да ми ја објасниш постапката со варењето да не утнам нешто.
    Фала.
     
  3. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.584
    Допаѓања:
    201.807
    Пол:
    Женски
    Ќе се замешам јас, ако не пречи. Ѓевречето го ставаш во водата, ќе потоне, а го вадиш кога ќе исплива на површината. Водата треба да врие, ама не јако да клокоти. Стави лажица мед/шеќер во неа, плус лажиче сода бикарбона.
     
    На јolene и vitamina им се допаѓа ова.
  4. f.girl

    f.girl Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.186
    Допаѓања:
    32.704
    Пол:
    Женски
    Да секако :)
    Откако ќе ги обликуваш ѓевречињата ќе ставиш 1литар вода во тенџере и ќе почекаш да зоврие сосема малку да има меурчиња па ќе ја намалиш температурата. Потоа земаш едно и го редиш на лажица што е округла и има дупчиња за цедење, не знам дали има некое посебно име :lol: и го потопуваш ѓевречето заедно со лажицата( цело време стои на лажица) околу 30 секунди, колку само убаво да се наводени, нема некое варење.Потоа ги вадиш, па додека е уште на лажица и се цеди му ставаш сусам и директно потоа на омрсен плех. Се надевам сега е појасно. Во водата не ставив ништо за разлика од @Annath, но ти можеш да пробаш. Многу се крцкави и вкусни после печење, а потоа омекнуваат.
    Еве ја и лажицата.
     

    Прикачени фајлови:

    На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  5. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Пол:
    Женски
    Сега разбрав :)
    Ќе пробам и ќе се фалам..
     
    На f.girl му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Purplelilac

    Purplelilac Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.776
    Пол:
    Женски
  7. Keiner

    Keiner Истакнат член

    Се зачлени на:
    18 септември 2018
    Пораки:
    96
    Допаѓања:
    493
    Пол:
    Женски
    Има ли некој рецепт за фурнаринки. (ама лиснати)?:inlove:
     
  8. tincemajmunce

    tincemajmunce Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    28.286
    Пол:
    Женски
    @Purplelilac
    250 гр сусам
    250 гр лупен сончоглед
    250 мл пиво
    250 мл масло
    2 пецива
    1 лажичка сол
    И брашно по потреба ( околу 3 финџали големи)

    Се замесува смеса од сите состојки,се сучи кора и се ваѓаат калапчиња.Се ставаат на плех премачкан со маргарин или на хартија за печење.
    Печеме 20-ина минути на 200 степени.
    Само јас ги правев со пола доза бидејќи излегуваат многу со цела.
     
    На orhideea и Purplelilac им се допаѓа ова.
  9. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Пол:
    Женски
    На referentka му/ѝ се допаѓа ова.
  10. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Пол:
    Женски
    Сакам рецепт за сосот од печурки детално оти никогаш го немам погодено саглам а многу го сакам :D:$
    Рецепт може?
     
    На sanja.burgundy му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Esmeralda-MD

    Esmeralda-MD Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2015
    Пораки:
    1.183
    Допаѓања:
    42.450
    Пол:
    Женски
    @vitamina Витаминче,сосот е од готовите на Кнор,само претходно запржив свежи шампињони(во со сосот има )но сепак ставам плус.
    Ставам по две кесички од него,додавам околу 700мл.вода(350мл.е на кесичка)и мешам да се изедначи.Не го чекам да де многу згусти,кога се подизлади ср згусне плус..

    Инаку и јас пробував да направам сама сос(печурки запржам,малку брашно,млеко да се раствори,кисела павлака,зденка и зачини)не ми го баш обичаа :^)
    Овој на кнор,погоден брз и нема многу маани наоѓање.
    Има го често во Лидл на акции,накупам повеќе и кротам:mm:
    Убав ден :sun:
     
    На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  12. sanja.burgundy

    sanja.burgundy Популарен член

    Се зачлени на:
    9 април 2013
    Пораки:
    974
    Допаѓања:
    9.167
    Пол:
    Женски
    @vitamina

    Погача со зачини

    1 кг брашно
    500 мл вода
    1 квасец
    1 филџан зејтин
    1 лажиче сол
    3 лажички шеќер

    Се замесува и се остава да стаса. Откако ќе стаса, се размесува многу тенко тесто и се премачкува со зејтин. Се ставаат сите зачини и се завиткува во долга ролна.
    Се сечат на парчиња и се редат завртени нагоре во замастена тепсија.
    Откако ќе се наредат, се оставаат да стасаат уште еднаш и се ставаат да се печат, премачкани со зејтин и сусам.
    20 мин. на 200 степени.

    Од зачини јас ставам вегета, копар, чубрица, црвен пипер...
    Ова на сликите е направено од пола доза :)

    IMG_20180920_203607.jpg IMG_20180920_213011.jpg
     
    На Верче4, јolene, Acka22 и 5 други им се допаѓа ова.
  13. Salome

    Salome Популарен член

    Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    1.243
    Допаѓања:
    10.406
    Пол:
    Женски
  14. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.971
    Допаѓања:
    219.546
    Пол:
    Женски
    Кога оди постапката за стасување
    Јас моите не ги стасував и ми излегоа при тврди.
     
  15. f.girl

    f.girl Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.186
    Допаѓања:
    32.704
    Пол:
    Женски
    И јас не ги стасував. Можеби требало повеќе вода да ставиш за да е помеко тестото при месење.
     
  16. saramila09

    saramila09 Истакнат член

    Се зачлени на:
    24 септември 2017
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    3.637
    Пол:
    Женски
    @Val-Dim ќе може рецепт за колачот лиги ми претекоа а јас бремена ;( кој ќе чека до утре (waiting)за да го направам :sun:
     
    На didi1982, ane.bella и Val-Dim им се допаѓа ова.
  17. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.788
    Допаѓања:
    61.468
    ^ Ке се цитирам самата себе од темата "Готвиме чекор по чекор"
     
    На LejlaD, didi1982, ane.bella и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  18. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.584
    Допаѓања:
    201.807
    Пол:
    Женски
    Мислам дека не се оставаат да киснат. Само треба тестото да е помеко, па дури и малку лепливо.
    Одамна не сум правела гевречиња, не се сеќавам баш точно на процедурата.
    Иначе може да ги оставиш да се дуплираат откако ќе ги оформиш, пред да ги вариш.
     
  19. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    1 коцка за супа, 1 пакетче супа, печурки од тегла, брокула, моркови и малку фиде. Се варам заедно. А и сол, црн бибер и маслиново масло ставив.
     
    На Salome му/ѝ се допаѓа ова.
  20. La.loca

    La.loca Популарен член

    Се зачлени на:
    30 мај 2015
    Пораки:
    1.146
    Допаѓања:
    7.813
    Пол:
    Женски
    На melnicanecot му/ѝ се допаѓа ова.