Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. f.girl

    f.girl Форумски идол

    Joined:
    Oct 7, 2015
    Messages:
    2,250
    Likes Received:
    33,090
    Gender:
    Female
    @vitamina повели
    Варени ѓевречиња
    1кг. брашно
    500мл. млака вода
    4 лажици масло
    1-2 лажици сол
    Едно пециво
    Една кесичка сув квасец
    Од ова се меси тестото, па се сечи на делови, се прават топчиња и се обликуваат ѓевречињата. Настрана се загрева 1 литар вода да зоврие и во неа се редат ѓевречињата околу 30 секунди, се посипуваат со сусам и се редат во плех. Се печат на 180 степени околу 20-30 мин.
     
    vitamina likes this.
  2. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,166
    Likes Received:
    221,864
    Gender:
    Female
    Ќе можеш ли подобро да ми ја објасниш постапката со варењето да не утнам нешто.
    Фала.
     
  3. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,962
    Likes Received:
    203,337
    Gender:
    Female
    Ќе се замешам јас, ако не пречи. Ѓевречето го ставаш во водата, ќе потоне, а го вадиш кога ќе исплива на површината. Водата треба да врие, ама не јако да клокоти. Стави лажица мед/шеќер во неа, плус лажиче сода бикарбона.
     
    јolene and vitamina like this.
  4. f.girl

    f.girl Форумски идол

    Joined:
    Oct 7, 2015
    Messages:
    2,250
    Likes Received:
    33,090
    Gender:
    Female
    Да секако :)
    Откако ќе ги обликуваш ѓевречињата ќе ставиш 1литар вода во тенџере и ќе почекаш да зоврие сосема малку да има меурчиња па ќе ја намалиш температурата. Потоа земаш едно и го редиш на лажица што е округла и има дупчиња за цедење, не знам дали има некое посебно име :lol: и го потопуваш ѓевречето заедно со лажицата( цело време стои на лажица) околу 30 секунди, колку само убаво да се наводени, нема некое варење.Потоа ги вадиш, па додека е уште на лажица и се цеди му ставаш сусам и директно потоа на омрсен плех. Се надевам сега е појасно. Во водата не ставив ништо за разлика од @Annath, но ти можеш да пробаш. Многу се крцкави и вкусни после печење, а потоа омекнуваат.
    Еве ја и лажицата.
     

    Attached Files:

    vitamina likes this.
  5. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,166
    Likes Received:
    221,864
    Gender:
    Female
    Сега разбрав :)
    Ќе пробам и ќе се фалам..
     
    f.girl likes this.
  6. Purplelilac

    Purplelilac Форумски идол

    Joined:
    Sep 3, 2016
    Messages:
    2,417
    Likes Received:
    34,778
    Gender:
    Female
    Ќе може рецепт? :) Благодарам однапред :)
     
  7. Keiner

    Keiner Истакнат член

    Joined:
    Sep 18, 2018
    Messages:
    98
    Likes Received:
    496
    Gender:
    Female
    Има ли некој рецепт за фурнаринки. (ама лиснати)?:inlove:
     
  8. tincemajmunce

    tincemajmunce Форумски идол

    Joined:
    Feb 8, 2014
    Messages:
    2,353
    Likes Received:
    28,391
    Gender:
    Female
    @Purplelilac
    250 гр сусам
    250 гр лупен сончоглед
    250 мл пиво
    250 мл масло
    2 пецива
    1 лажичка сол
    И брашно по потреба ( околу 3 финџали големи)

    Се замесува смеса од сите состојки,се сучи кора и се ваѓаат калапчиња.Се ставаат на плех премачкан со маргарин или на хартија за печење.
    Печеме 20-ина минути на 200 степени.
    Само јас ги правев со пола доза бидејќи излегуваат многу со цела.
     
    orhideea and Purplelilac like this.
  9. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,166
    Likes Received:
    221,864
    Gender:
    Female
    Како ги правиш?
    Дека гледам капак одозгора.
     
    referentka likes this.
  10. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,166
    Likes Received:
    221,864
    Gender:
    Female
    Сакам рецепт за сосот од печурки детално оти никогаш го немам погодено саглам а многу го сакам :D:$
    Рецепт може?
     
    sanja.burgundy likes this.
  11. Esmeralda-MD

    Esmeralda-MD Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2015
    Messages:
    1,183
    Likes Received:
    42,451
    Gender:
    Female
    @vitamina Витаминче,сосот е од готовите на Кнор,само претходно запржив свежи шампињони(во со сосот има )но сепак ставам плус.
    Ставам по две кесички од него,додавам околу 700мл.вода(350мл.е на кесичка)и мешам да се изедначи.Не го чекам да де многу згусти,кога се подизлади ср згусне плус..

    Инаку и јас пробував да направам сама сос(печурки запржам,малку брашно,млеко да се раствори,кисела павлака,зденка и зачини)не ми го баш обичаа :^)
    Овој на кнор,погоден брз и нема многу маани наоѓање.
    Има го често во Лидл на акции,накупам повеќе и кротам:mm:
    Убав ден :sun:
     
    vitamina likes this.
  12. sanja.burgundy

    sanja.burgundy Популарен член

    Joined:
    Apr 9, 2013
    Messages:
    977
    Likes Received:
    9,188
    Gender:
    Female
    @vitamina

    Погача со зачини

    1 кг брашно
    500 мл вода
    1 квасец
    1 филџан зејтин
    1 лажиче сол
    3 лажички шеќер

    Се замесува и се остава да стаса. Откако ќе стаса, се размесува многу тенко тесто и се премачкува со зејтин. Се ставаат сите зачини и се завиткува во долга ролна.
    Се сечат на парчиња и се редат завртени нагоре во замастена тепсија.
    Откако ќе се наредат, се оставаат да стасаат уште еднаш и се ставаат да се печат, премачкани со зејтин и сусам.
    20 мин. на 200 степени.

    Од зачини јас ставам вегета, копар, чубрица, црвен пипер...
    Ова на сликите е направено од пола доза :)

    IMG_20180920_203607.jpg IMG_20180920_213011.jpg
     
    Верче4, јolene, Acka22 and 5 others like this.
  13. Salome

    Salome Популарен член

    Joined:
    Jul 13, 2012
    Messages:
    1,247
    Likes Received:
    10,423
    Gender:
    Female
    Ќе може ли рецепт за супата, превкусно изгледа?:):smirk:
     
  14. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,166
    Likes Received:
    221,864
    Gender:
    Female
    Кога оди постапката за стасување
    Јас моите не ги стасував и ми излегоа при тврди.
     
  15. f.girl

    f.girl Форумски идол

    Joined:
    Oct 7, 2015
    Messages:
    2,250
    Likes Received:
    33,090
    Gender:
    Female
    И јас не ги стасував. Можеби требало повеќе вода да ставиш за да е помеко тестото при месење.
     
  16. saramila09

    saramila09 Истакнат член

    Joined:
    Sep 24, 2017
    Messages:
    1,008
    Likes Received:
    3,637
    Gender:
    Female
    @Val-Dim ќе може рецепт за колачот лиги ми претекоа а јас бремена ;( кој ќе чека до утре (waiting)за да го направам :sun:
     
    didi1982, ane.bella and Val-Dim like this.
  17. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,833
    Likes Received:
    62,110
    ^ Ке се цитирам самата себе од темата "Готвиме чекор по чекор"
     
  18. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,962
    Likes Received:
    203,337
    Gender:
    Female
    Мислам дека не се оставаат да киснат. Само треба тестото да е помеко, па дури и малку лепливо.
    Одамна не сум правела гевречиња, не се сеќавам баш точно на процедурата.
    Иначе може да ги оставиш да се дуплираат откако ќе ги оформиш, пред да ги вариш.
     
  19. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    1 коцка за супа, 1 пакетче супа, печурки од тегла, брокула, моркови и малку фиде. Се варам заедно. А и сол, црн бибер и маслиново масло ставив.
     
    Salome likes this.
  20. La.loca

    La.loca Популарен член

    Joined:
    May 30, 2015
    Messages:
    1,146
    Likes Received:
    7,815
    Gender:
    Female
    melnicanecot likes this.