Stvarno mnogu ubavo gotvite so majka ti. Bas bi sakala da se nametnam gostinka Od tie malite posni saramicinja, pa ova so sosot, slika pred ovaa…… Ako moze recept od ova so sos
Svinsko kare go presekov po dolzina samo kolku da go otvoram I potoa go iscukav vo debelina kolku prst. Go namackav so zejtin I posoliv so biber I sol. Vo drug sad staviv positno seckani pecurki (od prilika, zavisi kolku meso ke upotrebis), seckan kaskaval I pusena slaninka bez mrsnoto. Go rolas I okolunego mu sroluvas slanina (taa bi trebalo da ima mrsnicko). Za da ne se otvori rolatot go vrzuvas I peces na 170 stepeni so polivanje so supa na sekoj 20 min. Se pece eden cas. Eve link od ideata. Jas si go napraviv so ona sto moeto semejsvo jade. Zenava upotrebuva meso od kremenadla koe e isto dobro no mnogu potvrdo. Izgledaj go videovo I napravi nesto treto po svoj ukus. Brzo se pravi, za 1:15 min imas rucek Punjeni svinjski kare s pancetom - Recepttura
80гр путер, 150гр брашно, една ванила и кора од рендан портокал, се проаѓа низ раце да го впие путерот брашното, како трошки ќе стане, се додава и 1л вода ладна и се месо меко тесто. Се става во стреч фолија во фрижидер додека се спреми филот. Филот е од 2 јаболки, малку кафеав шеќер, сок од портокал и водичка малку, когс зовре и се сварија јаболките додадов една лажичка густин да стане како пудинг со парченца јаболки внатре. Тестото се развива во кора, се сечат кругови и се ставаат во калап за мафини. Се полнат со филот. Од остатокот од тестото се прави крамбл со малку толчени ореви, овесни и уште малку брашно, како трошки ќе стане, се посипува и се пече 20мин на 180 степени. Превкусно е.
Пилешко и свинско месо, исецкано на коцки заедно со компири исто така сецкани на покрупно и додадов сецкано морковче и кромид. Сето тоа го зачинив по вкус и многу малце масло за јадење, го наполнив со вода да ја прекрие смесата и го покрив со алуминиумска фолија. 10-15 минути пред крај ја извадив за да фати убава боичка и да биде малце крцкаво.
1 чаша (200 мл) бело брашно 1чаша (200 мл) палента 200 грама сирење (некогаш ја правам со чајна, маслинка, кашкавал) 1 прашок за пециво 100 мл. масло 1 чаша (200 мл) јогурт 4 јајца Во длабок сад ги кршиш јајцата и матиш. Го додаваш јогуртот и маслото и повторно матиш. Сирењето ситно го рониш и додаваш со мешање. После тоа пецивото, брашното и палентата ги додаваш и мешаш се додека не се соединат убаво состојките. Во тава со хартија за печење ја истураш смесата и ставаш во претходно загреана рерна на 200 степени да се пече. По желба од горе можеш да наросиш и сусам, јас овојпат не ставив. Печеш додека да се зарумени и готово е
800 гр брашно еден маргарин еден сув квасец една шоља млеко (200 мл) сол по желба (убави се посолени) 150 гр дробено сирење 100 гр зејтин 1 јајце (жолчката во тестото а белката за мачкање врз стапчињата) Смесата се меси со рака. По потреба да се достави брашно, додека тестото не се засити. Си расукуваш кора дебела колку прст, ја мачкаш со белка, ја сечеш на стапчиња, озгоре ставаш по желба зачини (може сусам, кечап и оригано,мак,црн сусам, вегета, едра сол....се што јаде фамилијата) и редиш во тавче. Не оставш да кисне, веднаш се пече.Дури пожелно е штом ќе почнеш да сукаш кори да ја вклучиш рерната за да биде спремна. Бидејќи излегуваат количински, откога ќе се изладат ги складирам во платична кутија и ги чувам во фрижидер.Понекогаш и ги смрзнувам, брзо се одмрзнуваат кога ќе ми текне да извадам (10 минути се потребни).
@referentka Рефке , воопшто не ги стасуваш ? И де кажи ми ти точно колку сол им ставаш . Јас не знам од око да ставам . И уште ова . Тврди се многу ?
Рофки се. Не се ,,заби да искршиш,, со нив. Сол едно мало лажиче ставам, со тоа што и озгоре ги солам. Нели - грицка би требало да е малку по солена. озгоре наросувам едра сол
И пак најглавното не ми го кажа Ич-ич не ги стасуваш ?! Го месиш тестото ,расукуваш кора ,сечиш на ленти и право на печење, така ?
Ич,ИЧ нема киснење. Сеа...ти додека исечеш, додека ги насолиш...наредиш...поминуваат 5-8-10 минути, ама битно ИЧ да не стојат за да стасаат.Не треба волумен да имаат