Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Babushka

    Babushka Популарен член

    Се зачлени на:
    11 декември 2011
    Пораки:
    228
    Допаѓања:
    5.336
    Може да прашам, што е тоа “кафеавото”, во десната чинија ги има повеќе. Нешто со киноа? Ќе може рецепт?
    Фала за одговорот.
     
  2. MissDior

    MissDior Популарен член

    Се зачлени на:
    24 декември 2011
    Пораки:
    1.204
    Допаѓања:
    10.111
    @Babushka синап, зрно од што се прави сенф, го има по маркети
     
    На Babushka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.069
    Допаѓања:
    225.460
    Пол:
    Женски
    Ај побарај и рецепт жити ја
     
  4. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.390
    Допаѓања:
    103.192
    Пол:
    Женски
    Имам, мислиш прошло без да и побарам рецепт?
    1/2 килограм кадаиф
    1+1/2 чаша шеќер
    300гр лешници
    250гр путер
    Се растопува путерот и се меша со иситнет кадаиф, исецкани лешмици и шеќерот, се пече на 150 едно саат време со повремено мешање да се испече цело. Во меѓувреме се вари фил.
    1+1/2 литар млеко
    1 пакетче густин
    1+1/2 чаша шеќер
    1/2литар хопла
    Се вари фил од густинот со млеко и шеќер, се мати хоплата и се меша со изладениот фил.

    Се става пола смеса во тавче, се става филот, па уште другата половина од смесата од кадаифот. Нека отстои преку ноќ, најтешкиот дел, па сечете така поголемки парчиња оти ова е нај вкусниот десерт.
     
    На cresa-jagoda, victoria7, Dust и 2 други им се допаѓа ова.
  5. Pcelka1315

    Pcelka1315 Популарен член

    Се зачлени на:
    26 јуни 2017
    Пораки:
    261
    Допаѓања:
    1.813
    Пол:
    Женски
    @N.2106 ецепт и постапка како се прави за оваа баклава чоколадна :inlove:
    2019-01-23-16-13-47-061.jpg
     
    На Acka22 и LoveHope им се допаѓа ова.
  6. Snow-Star

    Snow-Star Популарен член

    Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.516
    Допаѓања:
    17.536
    Пол:
    Женски
    На SV1911 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.081
    Допаѓања:
    34.504
    Пол:
    Женски
    На Ketchup и joy1 им се допаѓа ова.
  8. SV1911

    SV1911 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2013
    Пораки:
    2.984
    Допаѓања:
    67.823
    Кромид се запржува на малку масло, да почне да менува боја накај кафена и после се става малку вода. После се става морков, домати и зачини. Не ми текнува кои зачини ги ставав, секој пат правам различно, ама најкористените ги паметам, па ќе ги пишам тие: куркума, црн бибер не мелен, гарам масала, лук и кромид во прав, сушен коријандер.. после се става леќата и се вари, на крај се става сол и магдонос или млад кромид (или и двете).

    Брокулата е одделно варена ептен кратко, 1 минута во врела вода.
     
    На Snow-Star му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.759
    Допаѓања:
    172.996
    Пол:
    Женски
    Тие ги има како готова смеса на др.еткер:Dидат со се хартиените калапчиња
    [​IMG]
     
    На Milobebence, IronLady, Ketchup и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  10. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.811
    Допаѓања:
    325.426
    Пол:
    Женски
    јесте :)
    јас од веро ги земам ама веројатно ги има и во др маркети @IronLady :)
     
    На Milobebence, IronLady, Dust и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  11. Ketchup

    Ketchup

    Се зачлени на:
    23 декември 2014
    Пораки:
    6.796
    Допаѓања:
    46.424
    И јас дојдов да прашам за хартиените корпички. :lol:
     
    На IronLady му/ѝ се допаѓа ова.
  12. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.069
    Допаѓања:
    225.460
    Пол:
    Женски
    На tincemajmunce и joy1 им се допаѓа ова.
  13. tincemajmunce

    tincemajmunce Форумски идол

    Се зачлени на:
    8 февруари 2014
    Пораки:
    2.338
    Допаѓања:
    28.286
    Пол:
    Женски
    Лили 300 мл млеко,околу 1 кг брашно,2 јајца,1 лажица масло,1 лажица шеќер,1 лажица сол,1квасец и 1 пециво.
    Го ставам млекото да се замлачи,додавам шеќер,квасецот и една лажица брашно и чекам да надојде.Во меѓувреме во подлабок сад,маткам со вилушка 1 јајце и една белка,жолчката ја оставам настрана за премачкување,ставам смесата со најдојдениот квасец,1лажица сол,1пециво,1 лажица масло,промешувам и ставам од брашното и мешам со лажица,кога ќе видам дека има доволна гистина продолжувам со месење со рака.Го оставам тестото да одмори 15 мин.Го делам на 9 топчиња,од секое топче сучам кора колку еден тањир,секоја ја премачкувам со маргарин,а секоја на секоја втора и зарзават,Овој пат со праз ми беше.На последната најгорната ништо.И така направено го оставам да отстои 10-15 мин,Го земам прво притискам со прсти,па со. Сукало сучам кора.Потоа сечам ленти и едниот крај на лентата го вртам недесно,другиот налево и иде како спирала.Витакам,редам во плех,се кисне,премачкувам со јајце и сусам,и печам 20-30 мин на 200 степени.
    :whew:
    Наздравје.
     
    На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  14. ines.h

    ines.h Популарен член

    Се зачлени на:
    23 август 2011
    Пораки:
    1.689
    Допаѓања:
    18.856
    На Thallia и dunika им се допаѓа ова.
  15. dunika

    dunika Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.778
    Допаѓања:
    93.920
    Пол:
    Женски
    @ines.h па и нема баш рецепт,сама си смислувам.
    Киноата ми е претходно сварена во солена вода,сооднос 2:1.

    Е сега,во тавче на малку масло ставив прво прокељот да се динста,па печурките по 3-4 мин,и морковот.Се ова заедно околу 5 мин се крчка.На крај ставив киноа,сол и бибер,уште мин-две промешав и готово.Си гарнирав со малку сечкани пекан ореви,и доматен сос со босилек:)
     
    На ines.h и joy1 им се допаѓа ова.
  16. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.069
    Допаѓања:
    225.460
    Пол:
    Женски
    фала ти срц сеа дури видов :*
     
    На tincemajmunce му/ѝ се допаѓа ова.
  17. danichap

    danichap Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    26 јуни 2011
    Пораки:
    16.353
    Допаѓања:
    286.364
    Зајрето си го спремав во вкус. Пржено мелено, зачини, кромит...
    Спремам смеса од 1 шолче масло, 3-4 шолчиња вода и квасец. Со оваа смеса ги прскам корите.

    За да делува вака слоевито ставам 4 кори доле, сите премачкани со смесата, па зајрето, па истуткани кори натопени во смесата.
    Не знам дали добро објаснив со зборов истуткани, ама буквално истуткани, да добијат округла форма,, и редам зависно од тоа колку кори имам во паковањето. Врз истутканите кори ставам повторно зајре, и горе уште четири кори.
    Секогаш, кога ги отпакувам корите, одделувам 4 кори за доле, 4 за горе и оставам сите останати за во средина, за туткање.
    Печам со хартија за печење, во округло тавче. Кога е готово го превртувам, така што долната страна кога се печел да дојде горе кога послужувам.
    9221632C-F602-4B9F-8171-6E22F02067FA.jpeg
    DD67250A-299C-45D5-A6F7-5975E77C03E5.jpeg
     
    На ma4e1311, Acka22, Mari* и 5 други им се допаѓа ова.
  18. only44you

    only44you Популарен член

    Се зачлени на:
    14 јануари 2014
    Пораки:
    2.475
    Допаѓања:
    4.783
    Пол:
    Женски
    Mh mh mh... meraci. Go pravam, mnogu e ubavo. Ti blagodaram mnogu :*
     
  19. kikin

    kikin Популарен член

    Се зачлени на:
    4 јуни 2010
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    13.899
    Пол:
    Женски
    Ме провали :lol:
    @manako1 какво тесто е ова?
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  20. manako1

    manako1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 јули 2016
    Пораки:
    3.473
    Допаѓања:
    67.045
    Пол:
    Женски
    Лудо тесто,ептен меко и вкусно.