Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. crazylady

    crazylady Форумски идол

    Joined:
    Jul 12, 2010
    Messages:
    5,214
    Likes Received:
    8,435
  2. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    21,275
  3. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Staff Member

    Joined:
    Sep 17, 2013
    Messages:
    14,208
    Likes Received:
    175,957
    Gender:
    Female
    можи рецепт?! :$ :$ :*
     
  4. poenta

    poenta Форумски идол

    Joined:
    Nov 29, 2013
    Messages:
    5,029
    Likes Received:
    36,102
    Gender:
    Female
    Повели :)

    Домашно слатко од јагоди

    Состојки:
    1 кг. јагоди
    1 кг. шеќер
    1 лимон
    1 лимонтус

    Подготовка:
    Јагодите се мијат и се чистат од рачките. Во сад со 150мл. вода се раствара лимонтусот, се зема дел од јагодите и се става во течноста да постојат 10сек. и ги вадиме. Истото го повторуваме со сите јагоди. Добро исцедените јагоди се полеваат со сок од еден лимон. Потоа во тенџере се става ред јагоди, ред шеќер. Се остава тенџерето да отстои една ноќ. До утрото јагодите пуштаат сок и се ставаат да се варат на јак оган.
    Ова слатко не се промешува, па затоа треба тенџерето да е доволно големо за да не може да претече. Наместо тоа, повремено се протресува додека се вари. Откако ќе се свари (од 15 до 20 мин.) се трга од оган, се отстранува пената, се покрива со влажна крпа и се оставаме да стои 15мин. За тоа време јагодите пуштат вода и затоа после 15 мин. слаткото се враќа уште 5 мин. на јак оган.
    Се повторува постапката со пената и се покрива со влажна крпа.
    Се остава да се излади, па потоа се собира во тегли.
     
    Annath, joy1 and theowndemon like this.
  5. galapce

    galapce Форумски идол

    Joined:
    Nov 4, 2014
    Messages:
    4,318
    Likes Received:
    106,805
    Gender:
    Female
    @Abrakadabra
    Davaj toa receptot za palacinkite,mi izgledaat malku poinakvi a mnogu mnogu povkusni.
     
  6. Abrakadabra

    Abrakadabra Истакнат член

    Joined:
    Apr 2, 2015
    Messages:
    1,468
    Likes Received:
    20,046
    Gender:
    Female
    Најобични палачинки се мила. Немам рецепт, јас палачинки како стигнам така и ги правам, немам мерки и чуда.
    Обично тесто со јајце, млеко, брашно, масло и малку шеќер, све се мучка и толку.
    Ако нешто сум утнала, кога ќе ја направам првата палачинка, дотурам ... вода, ако е густо, масло ако се лепи. Тавата не ја мачкам никогаш, зошто во тестото ставам масло.
     
    Last edited: Jul 30, 2015
    Winter Lady and galapce like this.
  7. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    @Serafima Рецепт за чоколадниот мус ? :hug:
     
  8. Abrakadabra

    Abrakadabra Истакнат член

    Joined:
    Apr 2, 2015
    Messages:
    1,468
    Likes Received:
    20,046
    Gender:
    Female
    И јас сакав да ја прашам зошто за десерти сум лаик...а мус би направила вака
    https://www.youtube.com/watch?v=RVsfvbZTBzU :party:
     
    anel and Winter Lady like this.
  9. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    @Abrakadabra Ај да не пукнеш мории хах , ај ако сакаш заедно ке правиме :P Durii sega go vidov videoto :lol:
     
    Lady Phoenix and Abrakadabra like this.
  10. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    21,275
    Чоколаден мус

    Потребно:
    30 гр. какао, 200 гр. чоколадо, 100мл. млеко, 100 гр. шеќер, се ова се затоплува додека се изедначи смесата, а потоа се остава да излади ( да не зоврие).
    Настрана се бие 300мл. павлака за шлаг и во неа се додава чоколадниот фил, па се полнат приготвените чаши.
    Најчесто во средината ставам некое слатко тесто претежно од малечки тортички или кршам дополнително чоколадо. Во оваа верзија тоа го сторив во средината за да не се гледа, па да изгледа само како фил :).

    [​IMG]
     
  11. Abrakadabra

    Abrakadabra Истакнат член

    Joined:
    Apr 2, 2015
    Messages:
    1,468
    Likes Received:
    20,046
    Gender:
    Female
    :bow: Благодарам за рецептот, Серафина.
     
    Serafima and Winter Lady like this.
  12. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Joined:
    May 2, 2015
    Messages:
    5,209
    Likes Received:
    106,356
    Gender:
    Female
    Со мало закаснение да го споделам рецептот за БРОНХИ ТОРТА
    Го видов лани ма сајтот на Миња и од ко го пробав еднаш често ја правам и за пригоди и за онака

    http://www.minjina-kuhinjica.com/desert/torta/bronhi-snit-torta/

    Тука е рецептот и постапката.
    *само уште прв пат ко ја правев забележав дека филот е некако течен со таа количина путер и уште одмс додадов дупла доза, значи еден цел од 250 гр. Пробајте нема да погрешите!
     
  13. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Joined:
    May 2, 2015
    Messages:
    5,209
    Likes Received:
    106,356
    Gender:
    Female
    @Serafima да те прашам за чоколадниот мус, дали густината е добра за да се користи како фил за торта?
     
  14. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Joined:
    Oct 28, 2010
    Messages:
    1,229
    Likes Received:
    21,275
    ^ Мила мислам дека не е баш соодветен за фил за торта. Не е толку стабилен, за да би можел да ги издржи пандишпаните.
     
    ♡BuBaLe♡ likes this.
  15. Salome

    Salome Популарен член

    Joined:
    Jul 13, 2012
    Messages:
    1,247
    Likes Received:
    10,422
    Gender:
    Female
    @Kukla994 ќе можеш да ми го кажеш рецептот за тортата со таан алва?Многу вкусно изгледа.:)
    Фала.:*
     
    Kukla994 likes this.
  16. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Joined:
    Nov 19, 2014
    Messages:
    4,682
    Likes Received:
    46,946
    @Salome Секако дека може. :):*
    4 јајца
    8 лажици шеќер
    1 прашок за печиво
    2 филџани млеко
    1 и половина масло
    10 лажици брашно и доколку има потреба стави уште 2

    Се делат белките од жилчките и се поделува и шеќерот така што 4 лажици во белките 4 во жолчките.
    Откако шеќерот ке се растопи и двете ја добијат потребната густина ги соединуваш мешајќи со жица или лажица.
    После се додаваат останатите состојки и добро се промешува со жица за матење додека не се добие потребната смеса за пандишпан.
    Половина од тестото се истура во тепсија обложена со хартија а во другата половина се додаваат 2 лажици не многу полни какао и тоа се пече.

    Фил
    2 чаши млеко
    1 пудинг од ванила
    4 лажици шеќер (не многу полни)
    Половина маргарин кристал
    250 гр. таан алва

    Млекото со шеќерот да зоврие и се додава прашокот за пудинг растворен со малку вода. Со постојано мешање се држи на оган додека не згусне.
    Одкако ке оладит се додават маргаринот и се матит со миксер, со раце се дроби тааналвата и повторно со миксер да се соедини и не дојде кремасто.
    Филот се става во средина на тестата и малку за одозгора да се премачка целосно.
    1 шлаг пена се мати со малку млеко(сигурно имаш правено :P) и шарај по желба:P и 1 чоколадо топено на пареа со малку масло.

    Стварно е многу вкусна и лесна:inlove:
    Ај со лесно и ако ја правиш прати абер каква била;)
    @Adina ej proverigo receptov dali e ist so toj so ti go pisav, mislam deka nesto kaj masloto pokje ti pisav tebe ama ne sum sigurna nemozam momentalno da prebaruvam...za sekoj slucaj imaj go i ovoj:$ :*
     
  17. poenta

    poenta Форумски идол

    Joined:
    Nov 29, 2013
    Messages:
    5,029
    Likes Received:
    36,102
    Gender:
    Female
    @rainbowec Може ли рецепт за прошките од леб?
     
    rainbowec and Mishela like this.
  18. rainbowec

    rainbowec Популарен член

    Joined:
    Jun 7, 2010
    Messages:
    1,094
    Likes Received:
    7,402
    Gender:
    Female
    Се разбира дека може. :)
    Колку пирошки сакаш, толку лепчиња ќе си спремиш.

    Користев:
    - леб исечен на парчиња од Жито Лукс
    - димено пилешко филе
    - кашкавал Edamer
    - јајца
    - презла или лебни трошки

    Земаш едно лепче (земав од тој исечениот зашто сите парчиња се еднакви), и го расукуваш на рамна површина додека не стане тенко за да може да се витка во ролат.
    Откако ќе си ги средиш сите лепчиња, им ставаш одозгора од пилешкото филе или друг сувомеснат производ по избор, врз тоа ставаш малку кашкавал и потоа едно по едно ги виткаш во ролат и ги зацврстуваш со чечкалици за да не се отворат.
    Во чинија на страна јајцата ги матиш а во друга чинија ставаш презла, и постапката е лесна.
    Прво ги потопуваш во јајце, па презла и на кратко пржење.
    И имаш готов ручек набрзинка, а вкусен прсти да излижеш.
    И воопшто не се познава дека се од леб направени пирошките, ама дефинитивно препорачувам да се јадат топли и по можност со тартар сос. :)
     
  19. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    @Viktorijaaa5 Рецепт за медениот колач ?
     
  20. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,286
    Likes Received:
    91,989
    Gender:
    Female
    1 чоколадо
    300гр шеќер
    400гр брашно
    350мл кисела вода
    6 супени лажици зејтин
    2кафени лажички сода бикарбона
    1 цимет
    1 пециво
    2 ванили
    5-6 супени лажици мармалад (највкусно е со мармалад од смокви,но доколку немаш таков можеш да ставиш било каков или пак слатко од смокви но да биде ситно сецкано :)

    Сите состојки се мешаат додека не се соединат.
    Оваа смеса е за тавичка бр 26 за да ти дојде и висината убава.
    Се пече во ззаграна релна прво на 250 степени околу 15 минути па уште 20 минути на 150-200.

    Откако ќе се испече одозгора се мачка тенок слој мармалад а врз него чоколадна глазура :)