1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. crazylady

    crazylady Форумски идол

    Се зачлени на:
    12 јули 2010
    Пораки:
    5.202
    Допаѓања:
    8.431
  2. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.271
    На zhap4e, LivingGlam, joy1 и 2 други им се допаѓа ова.
  3. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.442
    Допаѓања:
    165.437
    Пол:
    Женски
  4. poenta

    poenta Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    36.074
    Пол:
    Женски
    Повели :)

    Домашно слатко од јагоди

    Состојки:
    1 кг. јагоди
    1 кг. шеќер
    1 лимон
    1 лимонтус

    Подготовка:
    Јагодите се мијат и се чистат од рачките. Во сад со 150мл. вода се раствара лимонтусот, се зема дел од јагодите и се става во течноста да постојат 10сек. и ги вадиме. Истото го повторуваме со сите јагоди. Добро исцедените јагоди се полеваат со сок од еден лимон. Потоа во тенџере се става ред јагоди, ред шеќер. Се остава тенџерето да отстои една ноќ. До утрото јагодите пуштаат сок и се ставаат да се варат на јак оган.
    Ова слатко не се промешува, па затоа треба тенџерето да е доволно големо за да не може да претече. Наместо тоа, повремено се протресува додека се вари. Откако ќе се свари (од 15 до 20 мин.) се трга од оган, се отстранува пената, се покрива со влажна крпа и се оставаме да стои 15мин. За тоа време јагодите пуштат вода и затоа после 15 мин. слаткото се враќа уште 5 мин. на јак оган.
    Се повторува постапката со пената и се покрива со влажна крпа.
    Се остава да се излади, па потоа се собира во тегли.
     
    На Annath, joy1 и theowndemon им се допаѓа ова.
  5. galapce

    galapce Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 ноември 2014
    Пораки:
    4.318
    Допаѓања:
    106.804
    Пол:
    Женски
    @Abrakadabra
    Davaj toa receptot za palacinkite,mi izgledaat malku poinakvi a mnogu mnogu povkusni.
     
  6. Abrakadabra

    Abrakadabra Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    20.043
    Пол:
    Женски
    Најобични палачинки се мила. Немам рецепт, јас палачинки како стигнам така и ги правам, немам мерки и чуда.
    Обично тесто со јајце, млеко, брашно, масло и малку шеќер, све се мучка и толку.
    Ако нешто сум утнала, кога ќе ја направам првата палачинка, дотурам ... вода, ако е густо, масло ако се лепи. Тавата не ја мачкам никогаш, зошто во тестото ставам масло.
     
    Последна измена: 30 јули 2015
    На Winter Lady и galapce им се допаѓа ова.
  7. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    @Serafima Рецепт за чоколадниот мус ? :hug:
     
    На simoncelicius, Lady Phoenix и Abrakadabra им се допаѓа ова.
  8. Abrakadabra

    Abrakadabra Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    20.043
    Пол:
    Женски
    И јас сакав да ја прашам зошто за десерти сум лаик...а мус би направила вака
    https://www.youtube.com/watch?v=RVsfvbZTBzU :party:
     
    На anel и Winter Lady им се допаѓа ова.
  9. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    @Abrakadabra Ај да не пукнеш мории хах , ај ако сакаш заедно ке правиме :P Durii sega go vidov videoto :lol:
     
    На Lady Phoenix и Abrakadabra им се допаѓа ова.
  10. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.271
    Чоколаден мус

    Потребно:
    30 гр. какао, 200 гр. чоколадо, 100мл. млеко, 100 гр. шеќер, се ова се затоплува додека се изедначи смесата, а потоа се остава да излади ( да не зоврие).
    Настрана се бие 300мл. павлака за шлаг и во неа се додава чоколадниот фил, па се полнат приготвените чаши.
    Најчесто во средината ставам некое слатко тесто претежно од малечки тортички или кршам дополнително чоколадо. Во оваа верзија тоа го сторив во средината за да не се гледа, па да изгледа само како фил :).

    [​IMG]
     
    На pamelche, Mekuska, LivingGlam и 11 други им се допаѓа ова.
  11. Abrakadabra

    Abrakadabra Истакнат член

    Се зачлени на:
    2 април 2015
    Пораки:
    1.468
    Допаѓања:
    20.043
    Пол:
    Женски
    :bow: Благодарам за рецептот, Серафина.
     
    На Serafima и Winter Lady им се допаѓа ова.
  12. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.195
    Допаѓања:
    106.173
    Пол:
    Женски
    Со мало закаснение да го споделам рецептот за БРОНХИ ТОРТА
    Го видов лани ма сајтот на Миња и од ко го пробав еднаш често ја правам и за пригоди и за онака

    http://www.minjina-kuhinjica.com/desert/torta/bronhi-snit-torta/

    Тука е рецептот и постапката.
    *само уште прв пат ко ја правев забележав дека филот е некако течен со таа количина путер и уште одмс додадов дупла доза, значи еден цел од 250 гр. Пробајте нема да погрешите!
     
  13. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.195
    Допаѓања:
    106.173
    Пол:
    Женски
    @Serafima да те прашам за чоколадниот мус, дали густината е добра за да се користи како фил за торта?
     
  14. Serafima

    Serafima Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 октомври 2010
    Пораки:
    1.229
    Допаѓања:
    21.271
    ^ Мила мислам дека не е баш соодветен за фил за торта. Не е толку стабилен, за да би можел да ги издржи пандишпаните.
     
    На ♡BuBaLe♡ му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Salome

    Salome Популарен член

    Се зачлени на:
    13 јули 2012
    Пораки:
    1.239
    Допаѓања:
    10.356
    Пол:
    Женски
    @Kukla994 ќе можеш да ми го кажеш рецептот за тортата со таан алва?Многу вкусно изгледа.:)
    Фала.:*
     
    На Kukla994 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Kukla994

    Kukla994 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 ноември 2014
    Пораки:
    4.682
    Допаѓања:
    46.944
    @Salome Секако дека може. :):*
    4 јајца
    8 лажици шеќер
    1 прашок за печиво
    2 филџани млеко
    1 и половина масло
    10 лажици брашно и доколку има потреба стави уште 2

    Се делат белките од жилчките и се поделува и шеќерот така што 4 лажици во белките 4 во жолчките.
    Откако шеќерот ке се растопи и двете ја добијат потребната густина ги соединуваш мешајќи со жица или лажица.
    После се додаваат останатите состојки и добро се промешува со жица за матење додека не се добие потребната смеса за пандишпан.
    Половина од тестото се истура во тепсија обложена со хартија а во другата половина се додаваат 2 лажици не многу полни какао и тоа се пече.

    Фил
    2 чаши млеко
    1 пудинг од ванила
    4 лажици шеќер (не многу полни)
    Половина маргарин кристал
    250 гр. таан алва

    Млекото со шеќерот да зоврие и се додава прашокот за пудинг растворен со малку вода. Со постојано мешање се држи на оган додека не згусне.
    Одкако ке оладит се додават маргаринот и се матит со миксер, со раце се дроби тааналвата и повторно со миксер да се соедини и не дојде кремасто.
    Филот се става во средина на тестата и малку за одозгора да се премачка целосно.
    1 шлаг пена се мати со малку млеко(сигурно имаш правено :P) и шарај по желба:P и 1 чоколадо топено на пареа со малку масло.

    Стварно е многу вкусна и лесна:inlove:
    Ај со лесно и ако ја правиш прати абер каква била;)
    @Adina ej proverigo receptov dali e ist so toj so ti go pisav, mislam deka nesto kaj masloto pokje ti pisav tebe ama ne sum sigurna nemozam momentalno da prebaruvam...za sekoj slucaj imaj go i ovoj:$ :*
     
    На Abrakadabra, LivingGlam, Serafima и 4 други им се допаѓа ова.
  17. poenta

    poenta Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 ноември 2013
    Пораки:
    5.023
    Допаѓања:
    36.074
    Пол:
    Женски
    @rainbowec Може ли рецепт за прошките од леб?
     
    На rainbowec и Mishela им се допаѓа ова.
  18. rainbowec

    rainbowec Популарен член

    Се зачлени на:
    7 јуни 2010
    Пораки:
    810
    Допаѓања:
    5.126
    Пол:
    Женски
    Се разбира дека може. :)
    Колку пирошки сакаш, толку лепчиња ќе си спремиш.

    Користев:
    - леб исечен на парчиња од Жито Лукс
    - димено пилешко филе
    - кашкавал Edamer
    - јајца
    - презла или лебни трошки

    Земаш едно лепче (земав од тој исечениот зашто сите парчиња се еднакви), и го расукуваш на рамна површина додека не стане тенко за да може да се витка во ролат.
    Откако ќе си ги средиш сите лепчиња, им ставаш одозгора од пилешкото филе или друг сувомеснат производ по избор, врз тоа ставаш малку кашкавал и потоа едно по едно ги виткаш во ролат и ги зацврстуваш со чечкалици за да не се отворат.
    Во чинија на страна јајцата ги матиш а во друга чинија ставаш презла, и постапката е лесна.
    Прво ги потопуваш во јајце, па презла и на кратко пржење.
    И имаш готов ручек набрзинка, а вкусен прсти да излижеш.
    И воопшто не се познава дека се од леб направени пирошките, ама дефинитивно препорачувам да се јадат топли и по можност со тартар сос. :)
     
    На Mayyya, Jordanovska-K, srcence1607 и 5 други им се допаѓа ова.
  19. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    @Viktorijaaa5 Рецепт за медениот колач ?
     
  20. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 октомври 2013
    Пораки:
    5.890
    Допаѓања:
    89.379
    Пол:
    Женски
    1 чоколадо
    300гр шеќер
    400гр брашно
    350мл кисела вода
    6 супени лажици зејтин
    2кафени лажички сода бикарбона
    1 цимет
    1 пециво
    2 ванили
    5-6 супени лажици мармалад (највкусно е со мармалад од смокви,но доколку немаш таков можеш да ставиш било каков или пак слатко од смокви но да биде ситно сецкано :)

    Сите состојки се мешаат додека не се соединат.
    Оваа смеса е за тавичка бр 26 за да ти дојде и висината убава.
    Се пече во ззаграна релна прво на 250 степени околу 15 минути па уште 20 минути на 150-200.

    Откако ќе се испече одозгора се мачка тенок слој мармалад а врз него чоколадна глазура :)
     
    На Abrakadabra, joy1, Annath и 1 друга личност им се допаѓа ова.