@zeka Ако може рецепт за тоа последно што го имаш објавено, мини пици да не се тоа? Изгледа превкусно!
@QweenSM може секако, повели рецепт Погача корона Состојки: 300 мл млеко 1 лажица шеќер 1 лажица сол 40 г свеж квасец 100 мл масло 200 ml вода 75 g путер 1 жолчка од јајце 1 кг брашно Начин на подготовка: Во топло млеко ставаме квасец, додаваме шеќер и мешаме со дрвена лажица. Додаваме малку брашно, сол, вода, и речиси целото масло (освен 2 лажици) и се меша повторно. Постепено додаваме брашно и го месиме тестото. . Јас за месење потрошив околу 800 гр. брашно. Замесеното тесто го премачкуваме со остатокот масло, го месиме уште малку, па го оставаме тестото да кисне уште 30тина минути. Кога тестото ќе скисне го премесуваме. Останатата постапка на видеото е најдобро прикажана. Јас додадов плус тоа што внатре ставив салама, кашкавал, кечап и печурки.
јас си ги викам пирошки . секако дека може рецепт повели http://imamonajboljerecepte.blogspot.com/2015/07/piros-jastucici.html
Повели мила , Кора: 3 јајца, 10 лаж. шеќер, 6 лаж. млеко, 3 лаж. масло, 3 лаж. брашно, 3 лаж. презла, 1 лаж. сода бикарбона или прашок за пециво, 50 гр. коцки чоколадо (ситно сецкани). Фил: 500мл. млеко, 2 пак. пудинг од ванила, 200 гр. шеќер, 200 гр. бело чоколадо, 1 пак. желатин (+ малку вода), 300 мл. павлака за шлаг, 125 гр. путер, 200 гр. сец. црно чоколадо. Подготовка: За кората: најпрво се бијат јајцата со шеќерот, а потоа му се додава прво млекото и маслото. На крај се ставаат брашното, презлата, прашокот за пециво и чоколадото. Се пече во тркалезен плех бр. 26. За филот: Прво се прави пудингот и во жешкиот пудинг се става белата чоколада и желатинот кој претходно се става во малку вода да набабри. Се остава да излади. Потоа се бие со путерот. Во друг сад се бие павлаката цврсто и се става во избиениот фил од пудинг и путер, па зедно се бие се’. На крај се додаваат коцките чоколадо или рендано чоколадо (по желба), па се става во плехот во кој се печеше (на кој му се вадат страниците). Се остава да лади во фрижидер на неколку часа. На крај се украсува по желба со шлаг, чоколадо...
Нешто ко бешамел, со млеко, павлака, шунка, топено сирење (зденка) ... Ако сакаш утре потсети ме да ти напишам точна рецепта. Превкусно е.
@Adi888 повели рецепт: Бешамел шпагети Потребни состојки: 500гр шпагети 200гр сланина или шунка 700мл млеко 6 лажици брашно 100гр топено сирење 1 лажичка сол босилек оригано 1 малечка кисела павлака Се варат шпагетите, одкако ќе се сварат не ги миете туку само процедете ги и додавате малку маслиново масло и ги промешувате. Оставете ги така. Ситно исечкајте ја сланината или шунката и ставете ја во тенџере да се пржи на малку масло. Одкако ќе се испржи се додава 600мл од млекото, а во останатото млеко измешајте го брашното со маткалка. Додадете ги зачините и одкако ќе се повари малку тргнете го тенџерето од огин и полека додавајте го млекото со брашното постајно мешајќи. Кога сосот ќе се згусне додадете го топеното сирење или наместо тоа изрендајте кашкавал и промешајте да се растопи. На крај додадете ја павлаката и убаво измешајте да се соедини смесата. Ако има потреба вратете пак на оган, јас така направив зашто не ми се топеа зденките. Може да ставите врз шпагетите или да ги измешате шпагетите во сосот. Пријатно!
Може рецепт за кифличкиве @mims-89 ? Многу сакам интегрални пецива, а овие ми изгледаат вкусни. Може и за интегралниве крофни рецепт @kjukli ?
300gr belo brasno 200gr integralno brasno pola kesicka suv kvasec 100ml zejtin 50gr sekjer i voda za zamesuvanje.. Go mesis da ne bide ni tvrdo ni meko.. Go pokrivas i otstojuva 15-20 min na potoplo. Koga kje narasne go premesuvas. Povtorno go ostavas da otstoi. Jas obicno tri pati go mesam testoto i posle tretiot pat go razvlekuvam so sukalka okolu 1 cm. So caski vadis krofni, mali, golemi. Gi stavas na carsav da narasnat pokrieni pola saat do 40 min. I gi przis vo vrel zejtin edno po edno vo malo lonce od 800ml.
Малку доцнам, неможев од телефон. 500гр бело брашно 500гр интегрално брашно (или зависи колку количински сакаш да правиш) две чаши млака вода, една чаша зејтин (150-200мл обична шолја за чај, млеко) малку сол, малку шеќер, еден квасец - да отстои малку па се додава брашното заедно со семиња, јас ставив (семки од тиква, овесни снегулки, сончоглед, сусам, ленено семе) ...и се замесува тесто. Си ги формираш кифличките и одозгора стандарт, прво како топчиња па сукаш кора од која ќе ги формираш. Одозгора јајце изматено и јас ставив помешано ленено семе и интегрален сусам.
Секако Дозата е за еден модар патлиџан, односно за двајца. Најпрво го правиш сосот. Една павлака од 200 гр, толчено лукче и нане. Го ставаш во фрижидер. Матиш едно јајце со малку сол, ставаш 60 гр брашно, лажичка кари и ким, пола лажичка сув квасец, и 100 мл ладна вода и силно се мати со миксер да се добие смеса како за палачинки. Патлиџаните ги сечеш, ги валкаш во подготвената смеса и се пржат на врел зејтин. Ги пржиш од двете страни да заруменат и ги става на салфетка да го впие зејтинот.