6 јајца, 1 млад кромид, 2-3 ленти сланина (или шунка), 1 мала тиквичка, 2-3 лажици брашно, 2-3 лажици млеко, рендано сирење, 1-2 домати, сол и црн бибер Јајцата лесно се матат со сол, се додава брашно и полека лесно се промешува, се става исецкан млад кромид, сланина или шунка исечена на ленти, тиквичката исто на ленти, млеко, црн бибер, половина од ренданото сирење и благо се промешува. Смесата се тура во сад обложен со хартија (16х16см), одозгора се става сечкан домат нежно притискајќи во смесата и остатокот од сирењето. Се пече во загреана рерна на 175° 20-25 минути
Повели https://www.nmd.mk/sultanova-sarma-brz-i-vkusen-kolach-pasha-lokum/ Со мајка ми ги правевме ама ги сечеме коцки па фил и се лепат една над друга. Полесно беше отколку да се витка ролат. А најлесно е што не се печи, само се вари филот. И наместо обичен шлаг јас ставив крем шлаг од ванила за подобар вкус. Се надевам ќе ти се допадне.
Recept za mojata omilena proja pita: 3jajca 1 casa obicno brasno Cetvrt casa pcenkarno brasno 3/4 od casata palenta Polovina casa maslo 1 casa jogurt 1/2 pecivo 1/2 lazice sekjer 1 lazice sol 200gr sirenje Jas ovoj pat staviv I sitno seckana blitva. P.S. domakinkata nemase doma rano nautro pecivo pa staviv soda bikarbona. SE matat jajcata so sekerot I solta, potoa SE dodava SE ostanato Bez nekoj redosled, SE Mesa SE ubavo so lazica I SE piece okolu 30 minuti na 220 stepeni. Ke si go sledite pecenjeto vo zavisnost od sporetot, mojot piece Kako lud pa i za 20 minuti e gotova. Odozgora po zelba e Dali ke stavite Nesto ili NE, Jas ovoj pat I staviv em Susan em soncogled za merak e! P.S. dokolku pecete vo obicna tava, tavata oblozete Ja so hartija za pecenje, Jas Ja pecan vo delimano I kapka maslo mi zavrsuva solid na rabota.
Извини со мало закаснување Повели : 8белки се матат со 200гр.шекер .Се додава 2 фил.зејтин ,100 гр.сецкани ореви ,суво овошје по желба(јас имав суво грозје и смокви )100 гр.млечно чоколадо сецкано на мали парчиња.На крај се додава 200 гр.брашно ,1 пециво и рендана кора од еден портокал. Се пече 30 мин на 200 степени. На крај се става глазура од една чоколада и 3 лаж.зејтин
Го пишав и погоре Повели : 8белки се матат со 200гр.шекер .Се додава 2 фил.зејтин ,100 гр.сецкани ореви ,суво овошје по желба(јас имав суво грозје и смокви )100 гр.млечно чоколадо сецкано на мали парчиња.На крај се додава 200 гр.брашно ,1 пециво и рендана кора од еден портокал. Се пече 30 мин на 200 степени. На крај се става глазура од една чоколада и 3 лаж.зејтин
Пандишпанот е од 6 белки, 6 лажици шеќер, 3 лажици брашно и пола пециво. Кога ќе се испече се попарува со 100 мл млеко . Филот- 6 жолчки се матат со вилушка и во него се додаваат 2 пудинга од ванила се меша се заедно. На оган во тенџере стави на дното вода и околу 400-500 мл млеко и 8 лаж шеќер. Кога ќе зоврие тргни го од оган и сипи ги жилчките со пудингот и мешај да се направи како пудинг. Настрана едно пакетче шеќер во прав измати со еден маргарин или путер и тоа соедини го (мати го) со пудингот кога пудингот ќе се олади. Дури се лади пудингот мешај го вело време да не се направат грутки. Одозгора шлаг крема, може и овошје јагоди пример
Ова е оригиналниот рецепт: https://fashionel.mk/ostanati/vkusno/zdravi-kolachi-shto-se-pravat-za-15-minuti Но јас ставив, 2ипол банани, околу 2 кафени чаши овесни снегулки, дваесетина лешници, исецкав црно чоколадо и 2 o'cake бисквити и измешав. Само што печев на 150 степени 15 минути, но требаше како што си пишува на 180, бидејќи не испаднаа крцкави.
Видов мафини со вишни во темата Фемина Инстаграм. Мислам дека рецентот е на @Annath ама не можам да го најдам.
https://nmd.mk/sarajlii-nemam-zborovi-so-koi-bi-gi-opishala-ovie-preubavi-pechiva-meki-kako-dusha/ @smooch
125 г несолен путер се мати со 110г кафеав шеќер (мусковадо) и 100 г обичен шеќер, да стане пенест (се мати 8-10 минути). Немав мусковадо, ставив само 150 г демерара инаку ќе бидат преблаги. Потоа се додава едно јајце и екстракт од ванила. Се мати да се изедначи, па се додава 230 г брашно просеано со пола лажичка прашок за пециво. И тоа се мати убаво да се оформи хомогена смеса. Се додава 120г крупно сецкано бело чоколадо и се меша. Се прават топчиња со големина на орев, се сплескуваат малку одозгора и се валка само горната страна во демерара шеќер и се редат во плех со поголемо растојание, бидејќи се шират од путерот. Се печат на 160 степени 12-15 минути, да заруменат и се оставаат да се оладат. Жешки не можеш да ги извадиш од тавата, меки се многу. Првпат го правев, и би додала малку повеќе брашно, за да не се разлеваат толку. Превкусни се, ама преблаги, би скратила уште на шеќер.