@vitamina пудингот си го направив дома 300гр млеко 4-5 големи лажици чиа семе и мед по вкус,дали сакаш поблаго или не јас ставив само една лажица Мешаш додека не се растопи медот и во затворен сад го ставаш во фрижидер да преноќи за убаво да набабри зрното на пример мојот во фрижидер стоеше 2 дена Најмногу 4 дена може да се чува во фрижидер (така прочитав на нет ) Морав овде да ти одговорам да не ја полнам таму темата со офф топик
Не не се вари ставаш млеко семе мед промешуваш и оставаш да преноќи во фрижидер Па дека сликата ми е со лош квалитет бојата и не е баш доловена но има некоја нијанса од семето
Ауу оно си имало бела боја , мене сина ми се виде од сенката .И другиот ден се јаде само така ? Кажувајте каде во Струмица да најдам чиа ?
Да се јави @mims-89 на рецепција и да сподели рецепт за чоколадните задоволства во облик на корпички.
Повелете девојки, се исплатат за трудот: Ги видовме на овој сајт: http://www.crnobelo.com/hrana/recepti/33176-desert-na-denot-cokoladni-caski-so-ovosje Совет плус: немојте да ги правите со обично чоколадо за готвење, гледате како ми се испокршени, а не вака совршени како на видеово. Едвај ги извадивме од алуминиумските чашки (btw мора такви да користите). Нареден пат ќе купам од Европа рефус што се продава она баш dark чоколадо... Немате појма колку е вкусно!
@Abrakadabra Го правев спрема овој рецепт , само наместо мармалад јас ставив еурокрем.Се надевам ке го испробаш и ке ти се допадне. http://moirecepti.mk/post/бухтле
@IronLady повели рецепт: http://www.juliasalbum.com/2012/10/plum-and-apple-tart-on-puff-pastry-recipe/ Направив само мали измени. Прво, јаболките ги заменив со круши и второ, го исеков тестото на индивидуални порции, од кои на половина наредив круши, на преостанатиот дел - сливи. Овошјето мора да биде цврсто на допир, за да се сече лесно и за премногу да не го разводнува тестото. Кај мене се испекоа за само 10 - ина минути (со вентилатор), па затоа препорачувам секој да си се раководи според сопствената рерна. Многу лесно може да изгори лиснатото тесто. Се сервира со изматена слатка павлака или пак нејзината веган варијанта од кокосово млеко. Десертов е убав и со боровинки, а послужен со сладолед од ванила. Во основа, многу лесно се адаптира и може секој да си експериментира со разни варијанти. Кој ќе реши да го проба...на здравје. Да дополнам: после печење, додека беа уште топли, ги глазирав со сируп од агаве, затоа што овошјето се суши. И мед мислам би завршил работа.
Вики го правев пудингов, ми стоеше ден ипол во фрижидер. Е сега, треба да биде кашест? Ми наличува повеќе на каша отколку на пудинг.
Можеби имаш ставено малку повеќе млеко, ако мислиш декае кашест стави уште една до две лажици чиа семе и остави го ќе се набабри, но исто така можеби не ти е измешано добро,измешај го и повторно остави го.
Ангелче, убаво ме потсети да се дополнам околу вчерашниот рецепт. Ова на сликата е со квасец, најстандардно, готово лиснато тесто. При печење исто убаво разлистува, а и вкусот не изостанува.Така што, кој нема време за подготовка на домашно, слободно нека проба со она лиснато тесто од маркет. Сигурна сум дека тие ги има. Колку што знам, puff pastry е вид на лиснато тесто, само без квасец. Иако настојувам да избегнувам квасец in general, овој пат прибегнав до помрзливата побрзата варијанта затоа што ми се допадна составот (без хидрогенизирани масти) и итно ми требаше некој брз десерт. А и уште една работа. Дел од кулинарните блогери од англиско говорно подрачје не прават секогаш разлика меѓу различните видови лиснато тесто, од едноставна причина што се само кулинарни ентузијасти, а не професионалци. Затоа и не секогаш сум сигурна за кој вид точно се однесува даден рецепт. Инаку, правев еднаш вакво лиснато тесто без квасец и ми се погоди. Дали беше почетничка среќа или рецептот е на место, не знам, никогаш не го повторив поради рестрикции во исхрана. Еве линк: http://chocolateandzucchini.com/recipes/cakes-tarts/rough-puff-quick-easy-puff-pastry-recipe/