1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Love 83

    Love 83 Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    1.587
    Допаѓања:
    31.694
    Пол:
    Женски
    @marchi-cool повели
    8 белки се матат со 18 лаж.шеќер па се додава 200 гр.печени и сецкани кикирики,1 лаж.какао и се пече на хартија 30 мин.на 180 степени.
    Фил :
    150гр.шеќер да врие со 50гр.вода и се додава 50гр.чоколадо ,1лаж.какао и да се згусне.1 маргарин се мати со 150гр.шеќер во прав ,8 жолчки и 300 гр.печени сецкани кикирики
    Одозгора се става глазура од 1 чоколада со 3 лаж.зејтин .
     
    На marchi-cool и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  2. Blue.Sky

    Blue.Sky Популарен член

    Се зачлени на:
    8 август 2013
    Пораки:
    941
    Допаѓања:
    11.403
    Пол:
    Женски
    @Lolipop23 Рецепт за чизкејкот?
     
    На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. Shalitra

    Shalitra Популарен член

    Се зачлени на:
    28 ноември 2018
    Пораки:
    515
    Допаѓања:
    1.965
    Пол:
    Женски
    За солената торта најлесен рецепт и ултра брЗ
    Испечен сусам,тук крекери класик со сол,2 павлаки пола мајонез шунка и кашкавал. Се редат еден ред тук крекерите во тава за печење,одозгора смесата од павлака и мајонез и врз тоа шунката и кашкавалот. Се повторува постапката и на последниот ред крекери се премачкува со смесата и се декорира со сусам претходно пропржен или испечен. А ако не сте љубители на сусам може рендан кашкавал. :)
     
    На Vanj4e и marchi-cool им се допаѓа ова.
  4. oblace1

    oblace1 Популарен член

    Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.347
    Допаѓања:
    8.117
    Пол:
    Женски
  5. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.298
    Пол:
    Женски
    Рецептот ми е од тука, мислам дека беше од МамаситаБуена.
    За првиот слој:
    - 400г мелени бисквити;
    - 100г мелени ореви;
    - 100г бело чоколадо;
    - 100г путер;
    - малку млеко;
    Се топат путерот и белото чоколадо и се додаваат кон мелените бисквити и оревите. Се меша убаво и по потреба се додава по малку млеко за да замеси убаво смесата.

    За вториот слој:
    - 50г шеќер во прав;
    - 500мл слатка павлака;
    - 200г крем сирење;
    Се мати слатката павлака заедно со шеќерот. Откако ќе се добие цврста структура се додава крем сирењето и пак се мати. Потоа се нанесува врз првиот слој и се става во замрзнувач да се зацврсти.

    За третиот слој:
    - 100г шеќер;
    - 350г овошје по желба (овде има капини, малини и вишни, сум го правела и само со вишни или само со малини, сум додавала некогаш и боровинки, јагоди, рибизла секако е убав). Исто и количината на овошје можеш да си ја зголемиш, јас ставам по повеќе бидејќи тој слој ми е највкусен.
    - 1 пакетче желатин;

    Ги ставаш шеќерот и овошјето и вода колку да ги облие на оган да вријат. Откако ќе повријат некое време да се згусти малку шербетот го тргаш. Желатинот го полеваш со малку вода да набабри и потоа го додаваш кон овошјето. Чекаш убаво да се олади пред да го нанесеш врз вториот слој.
     
    На Blue.Sky му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.213
    Пол:
    Женски
    Од Кулинарика е, повели:
    https://www.coolinarika.com/recept/anin-kolac-s-visnjama/
    Сум го правела безброј пати и нема грешка, само следи ги мерките точно (јас додуша кратам на шеќерот, многу ми е некако). Исто, вишни користам смрзнати на Фриком, најкисели се, а колачов “бара” кисела вишна. Рецептов вика вишни од компот, и сум пробала и така,ама многу се благи и не е тоа тоа.
    Количински да знаеш не излегува многу, но за нас дома со мм е доволно пошто бебка не јаде :D Ако ти е за гости, можеш слободно да ја удвоиш дозата :)
     
    На oblace1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Blue.Sky

    Blue.Sky Популарен член

    Се зачлени на:
    8 август 2013
    Пораки:
    941
    Допаѓања:
    11.403
    Пол:
    Женски
    @Lolipop23 Само да прашам која слатка павлака и крем сирење ги користиш?
     
  8. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.298
    Пол:
    Женски
    Обично секогаш користам на Хопла бидејќи прави убава цврста пена, но овојпат за првпат земав од таа од Кам и исто супер излезе. Халта розевата е катастрофа, се разводенува целата.
    Кремсир на АВЦ
     
    На Thallia, Sexybaby86 и Blue.Sky им се допаѓа ова.
  9. LoveHope

    LoveHope Популарен член

    Се зачлени на:
    25 февруари 2015
    Пораки:
    1.371
    Допаѓања:
    4.171
    Пол:
    Женски
  10. Anaouou

    Anaouou Популарен член

    Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    665
    Допаѓања:
    2.247
    И јас само што појдов да пишам и јас сакам.
     
    На Thallia и LoveHope им се допаѓа ова.
  11. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.213
    Пол:
    Женски
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Monella

    Monella Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.965
    Вака се прави зелниче во мое село :D (да не речам на мој начин) :lol:
    Се замесува тесто како за леб (немам мерка, зависи колкаво ќе ти биде тавчето) се остава да стаса околу 30 мин.
    Кога ќе биде надојдено, се дели на 5,6 топчиња, во зависност од големината на плехот.
    Со сукало а може и без се тегне кора нешто поголема како тие за кифли што правиме, се посипува со урда или сирење, се затвара по малку по краевите да не истече тоа што го има внатре и се замотува во ралат.
    Така со сите 5,6 топчиња, се редат едно до едно во круг и се оставаат пак да стасаат околу 30 мин.
    За тоа време се обарува спанаќ (јас го правам како манџа) се пржат/печат колбаси.
    Кога тестото ќе биде нараснато се става на се пече на 180-200°, зависи како печете и леб.
    Некаде на пола печење го додавате и спанаќот со колбасите и допечувате.

    Значи тоа внатре не мора да биде спанаќ, колбаси. Секој може да си става по вкус.
    Мајка ми ставаше праз и месо, пак било вкусно.
     
    На Milobebence, Thallia, SofiMar_ и 3 други им се допаѓа ова.
  13. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.213
    Пол:
    Женски
    Ептен интересно, ќе го пробам :) Кажи ми само, го премачкуваш тестото со нешто пред печење?
     
  14. Monella

    Monella Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.965
    Не со ништо.
    Кого го вадам од печење, го попрскувам малку со вода за помеко да биде и убаво го задушувам со крпа и ќеса.
     
    На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.
  15. TheSecret

    TheSecret Популарен член

    Се зачлени на:
    21 јануари 2011
    Пораки:
    4.251
    Допаѓања:
    7.978
    Пол:
    Женски
  16. Amellie13

    Amellie13 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    3.647
    Допаѓања:
    52.639
    Пол:
    Женски
    Повели. :)

    https://moirecepti.mk/post/колач-со-малини

    Јас го печев околу 45 минути, можеби дека во поинаков калап, но пола час беше малку за да се испечи убаво.
     
    На Thallia му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Lolipop23

    Lolipop23 Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 март 2010
    Пораки:
    5.514
    Допаѓања:
    27.298
    Пол:
    Женски
  18. Monella

    Monella Форумски идол

    Се зачлени на:
    21 април 2013
    Пораки:
    2.086
    Допаѓања:
    31.965
    400гр. брашно
    2 јајца
    140гр. шеќер
    150 гр. путер
    2 мали лаж. пециво
    300гр. нутела
    Се меша се' заедно, тестото не се соединува, останува како ронки.
    Во намрсено тавче (бр 26) се истура пола од смесата, другата половина се остава за одозгора.
    На средина се премачкува (во мојот случај со нутела) и се истура останатиот дел од смесата без да се притиска, истото важи и за долниот дел.

    Имаку, внатре можеда ставиш и мармалад или нешто друго по твој вкус.

    Се пече 30 мин. на 180°.
     
    На Lolipop23 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. cinderella7

    cinderella7 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 ноември 2014
    Пораки:
    146
    Допаѓања:
    1.588
    Пол:
    Женски
  20. joy1

    joy1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 август 2012
    Пораки:
    19.373
    Допаѓања:
    317.593
    Пол:
    Женски
    На girl-miri, t-sweet и Thallia им се допаѓа ова.