Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. Ordinary

    Ordinary Популарен член

    Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    47.070
    Премачкуваш секое крилце со смеса од лук во прав,маслинов зејтин и соја сос,па печеш на најјако додека не заруменат
     
    На Thallia, lunicka, boomsleng и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  2. Kimberly11

    Kimberly11 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    1.610
    Допаѓања:
    9.430
    Пол:
    Женски
  3. Ordinary

    Ordinary Популарен член

    Се зачлени на:
    15 февруари 2012
    Пораки:
    377
    Допаѓања:
    47.070
    Имам споделено во Рецепти од ФИ
     
  4. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.278
    Допаѓања:
    49.667
    Со големо задоцнување :)
    Француска салата
    300 гр сецкана шунка
    300 гр дробено сирење
    2 свежи краставички
    2 павлаки
    100 гр сецкани ореви

    ПС Во рецептот има и 1 кесичка мајонез, но јас го избегнувам :)
     
    На Anaouou му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Love 83

    Love 83 Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    11.839
    Пол:
    Женски
    Повели :
    За пандишпан :
    10 белки се матат со 10 лаж.шеќер и се додава 1 рендана чоколада и 6 лаж.брашно .Смесата се истура во плех со хартија на која прво сме ставиле 200 гр.сецкани ореви и се пече .Кога ќе се испече се прелива со стопена чоколада.
    За филот :
    10 жолчки се варат на пареа со 10 лаж.шеќер и 2 лаж.нишесте .Кога ќе биде готов филот ,додека е топол се става 1 чоколада и 200 гр.мелени ореви и се остава да се лади .
    Настрана се мати 1 маргарин со 5 лаж.хопла и потоа се соединува со филот .
    Испечената кора се сече на половина и едниот дел се премачкува со пола од филот па се редат мини кроасанчиња (потребни се 2 големи паковки), потоа се става остатокот од филот па на крај се става вториот дел од кората .
    На крајот на целата торта се става хопла .
     
    На Dadusicka, dade123 и g8lQQk им се допаѓа ова.
  6. g8lQQk

    g8lQQk Истакнат член

    Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    4.549
    Пол:
    Женски
    Тортата ти е топ (y) Не сум баш по слатко, ама на изглед вака делува многу вкусна.
     
    На Love 83 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. Love 83

    Love 83 Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    11.839
    Пол:
    Женски
    Фалаа :)
    Многу е вкусна ама јас да ти кажам секогаш намалувам на шеќер ,никогаш не ставам како што пишува во рецептите и многу ми се полесни за јадење така сите торти .
     
    На Dadusicka и g8lQQk им се допаѓа ова.
  8. senza.parole

    senza.parole Популарен член

    Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    2.818
    Допаѓања:
    17.192
    Пол:
    Женски
    Фала ти. Секако. :)

    Рецепт за чизкејк со шумско овошје.

    Потребно:

    3 јајца
    80 гр. шеќер
    220 гр. бисквити
    100 гр. растопен путер
    250 гр. маскарпоне сирење
    250 гр. несолена урда
    мармалад со црвено овошје (за премачкување)
    и овошје по желба за декорирање.


    Бисквитите се дробат ситно и се замесуваат со путерот, па се ставаат во тавчето кое е претходно премачкано со путер и плус одозгора покриено со хартија за печење и се распоредува рамномерно да се добие убав мазен слој како кора. Се става во фрижидер да отстои половина час.
    Во меѓувреме три жолчки се матат со 80 гр. шеќер, потоа се додаваат маскарпонето и урдата, па повторно се мати со миксер колку да се соедини смесата, па на сето тоа им се додаваат претходно изматените белки да се соединат (последново само со лажица).
    Сето ова се става врз слојот кој претходно бил во фрижидер, па се печат 10 мин. на 200 степени, и 30 мин. на 17 степени. Потребно е да не се отвара рерната за проверка дали е готово. Готово е кога ќе се добие златна боја одозгора. Се остава убаво да се излади. Се расклопува тавчето, да остане само долниот дел, па се премачкува со мармалад и се декорира со овошје по желба.
    За консумација потребно е да се почека барем 5-6 часа.
    Напомена: Тавчето е на расклопување (оние на кои им се вади страничниот дел) и одговара на бр. 24.
     
    На Thallia, Sexybaby86 и BabyT* им се допаѓа ова.
  9. senza.parole

    senza.parole Популарен член

    Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    2.818
    Допаѓања:
    17.192
    Пол:
    Женски
    ^^ Сум испуштила една нула кај 17, треба 170 степени да стои, нека редактира модератор.
     
  10. dade123

    dade123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    315
    Допаѓања:
    760
    Пол:
    Женски
    Стопено чоколадо на кората се става да е изладена кората или одма по печење?
    И, лажици хопла во филот, хопла изматена цврста или течна?
     
    На Love 83 му/ѝ се допаѓа ова.
  11. buba4e89

    buba4e89 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 август 2012
    Пораки:
    13.991
    Допаѓања:
    83.270
    Пол:
    Женски
  12. Love 83

    Love 83 Истакнат член

    Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    776
    Допаѓања:
    11.839
    Пол:
    Женски
    Да ,кората да биде изладена па ставаш чоколадо и чекаш и тоа да се излади ,зацврсне и потоа ставаш фил.
    А во филот ставаш 5 лаж.течна неизматена хопла .
     
    На dade123 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.851
    Допаѓања:
    46.289
    Пол:
    Женски
    Повели :)

    F6D80851-7C94-4A64-81A9-CD616FBE14A2.png

    Јас додадов малку повеќе кикирики, отприлика 200 гр, дека посипував и врз глазурата.
     
    На buba4e89 му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Alishan30

    Alishan30 Популарен член

    Се зачлени на:
    16 јуни 2018
    Пораки:
    1.393
    Допаѓања:
    49.344
    Пол:
    Женски
    Мора ли да е во такво тавче? Јас немам на расклопување:wasntme:
     
  15. senza.parole

    senza.parole Популарен член

    Се зачлени на:
    22 септември 2010
    Пораки:
    2.818
    Допаѓања:
    17.192
    Пол:
    Женски
    Најдобро би било, за да не се скрши бисквитот. Немам пробано во друга, а можно е и да успее.
     
    На Alishan30 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Rabbit

    Rabbit Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.073
    Допаѓања:
    36.434
    Пол:
    Женски
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. LiliBoz

    LiliBoz Популарен член

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    7.287
    Допаѓања:
    103.596
    Пол:
    Женски
    На Val-Dim му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.278
    Допаѓања:
    49.667
    Лешник гнезда
    20191018_171054.jpg
    200 мл вода
    200 гр шеќер
    100 гр путер
    100 гр чоколада
    150 гр лешници
    300 гр бисквити
    Еурокрем
    Водата, шеќерот, путерот и чоколадата се провриваат. Се додаваат мелените бисквити и лешници. Се формираат топчиња на кои што им се прави мало вдлабнување. Се валкаат во сецкани лешници и со шприц се полнат со бел еурокрем.
     
    На Thallia, duffi, g8lQQk и 2 други им се допаѓа ова.
  19. LiliBoz

    LiliBoz Популарен член

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    7.287
    Допаѓања:
    103.596
    Пол:
    Женски
    Фала ти :*
     
    На Val-Dim му/ѝ се допаѓа ова.
  20. marchi-cool

    marchi-cool Истакнат член

    Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    4.390
    Допаѓања:
    8.474
    Пол:
    Женски