Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. g8lQQk

    g8lQQk Истакнат член

    Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    470
    Допаѓања:
    4.545
    Пол:
    Женски
  2. LiliBoz

    LiliBoz Популарен член

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    7.269
    Допаѓања:
    103.507
    Пол:
    Женски
  3. TutiFuti

    TutiFuti Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    2.676
    Допаѓања:
    24.804
    Пол:
    Женски
  4. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.846
    Допаѓања:
    46.188
    Пол:
    Женски
    @TutiFuti еве го рецептот. Не сум допишала за постапката, сега сфатив (facepalm)

    Во млекото се топи шеќерот, па се додава маргаринот и тој да се стопи, па на крај и чоколадата (јас скратив и на шеќер и на маргарин). Откако ќе се истопат, ги додаваш кикириките (сецкани, несолени) и мелените бисквити и мешаш се’ да се соедини. Ја префрлаш смесата во сад, ја натапкуваш убаво и во фрижидер да се стегне едно 45 мин.

    Инаку, може и путер да користиш место маргарин.

    За глазурата, го топиш маргаринот заедно со чоколадото на пареа и истураш врз изладениот колач. Посипуваш малку мелени кикирики одозгора додека не е уште стврднато чоколадото и убаво го протресуваш садот да се распореди еднакво. Пак во фрижидер на ладење, да се стегне убаво. Толку :) Брз и вкусен е :)
     
    На Thallia, manako1, Love 83 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. TutiFuti

    TutiFuti Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    2.676
    Допаѓања:
    24.804
    Пол:
    Женски
    Фала ти.
     
    На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Keiner

    Keiner Активен член

    Се зачлени на:
    18 септември 2018
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    349
    Пол:
    Женски
  7. Amellie13

    Amellie13 Популарен член

    Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    1.668
    Допаѓања:
    27.920
    Пол:
    Женски
    Се продаваат замрзнати во продавница, треба само да ги испечиш. Од Цермат се.
    Се печат на загреана рерна на 200 степени околу 20тина минути (а се ставаат директно замрзнати). :)
     
    На Keiner му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Keiner

    Keiner Активен член

    Се зачлени на:
    18 септември 2018
    Пораки:
    70
    Допаѓања:
    349
    Пол:
    Женски
    Фала ти:inlove:
     
    На Amellie13 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. nightingale

    nightingale Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 октомври 2012
    Пораки:
    334
    Допаѓања:
    2.679
    Пол:
    Женски
    Звучи здраво и вкусно, ако може да споделиш како го правиш кремчето :)
     
    На Thallia и Dadusicka им се допаѓа ова.
  10. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    1.430
    Допаѓања:
    8.065
    На boomsleng и Dust им се допаѓа ова.
  11. Dust

    Dust Game Over Член на тимот

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    8.037
    Допаѓања:
    115.075
    Пол:
    Женски
    Такозван попарник во овој крај.. или што вика овој мојов - тесто со нешто:rofl:
    Пола квасец, 1лаж шеќер, 100мл млака вода и 1лажица брашно ги ставаш во еден сад за да се активира квасецот..
    После додаваш 100мл кисело млеко или јогурт, 200 мл вода, 1 лаж.сол, 30-40 мл зејтин (отприлика), едно цело јајце и една белка и брашно од око, околу пола кило оди..
    Замесуваш и оставаш да стаса.
    Откако ќе стаса си делиш топчиња и ги расукуваш во форма на јајце (значи не круг туку такви долгнавести) и правиш неколу засеци со ножот на врвот на тестото како на кифлите што им правиме и ставаш фил по желба.. овој беше праз и јајце ама најчесто кај нас е пица фил или сирење или што имаш по дома да исчистиш:D ги моташ како кифли и ги сечеш на пола. Ги редиш во претходно намрсена тава (најдобро со маргарин да ја поминеш а не со масло) со врвовите накај внатре а широкиот дел нанадвор. Во средина ставаш малку тестенце во форма на круг и додаваш што ќе ти остане од филот..
    Премачкуваш со жолчката што ти останува, ставаш сусам и печеш додека не се испече..
    Кога ќе го извадиш убаво е да намокриш една чиста крпа и да го покриеш со неа некоја минута.. ептен меко и убаво станува тестото.
    Што не е јасно, ќе објаснам:D
     
    На boomsleng и Thallia им се допаѓа ова.
  12. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    1.430
    Допаѓања:
    8.065
    Супер јасно е, ти благодарам :* Само уште да прашам на колку топчиња го делиш тестото? Претпоставувам поголеми "кифли" треба да испаднат :)
     
    На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Dust

    Dust Game Over Член на тимот

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    8.037
    Допаѓања:
    115.075
    Пол:
    Женски
    Мислам дека на 8 беше за кифлите и едно мало топче за средина. Мене секогаш ми останува тесто, колку за една средна тенка пица, затоа што толкаво ми е тавчето:D па следниот ден пица за појадок (под присила:devil:).. ќе си видиш во зависност од тавчето колкави ќе треба да ти се кифлите..кифлите треба да се поголеми од овие стандардните, јас околу 16-20цм веројатно ги правам:^) отприлика ..
    Рачунај ако една половина кифла е 9-10цм од едната страна и 9-10 од другата.. и во средина кругчето е некои 13-15цм..толку отприлика излегува..
    Кои математики ги свртев за еден попарник:lol: :rofl:

    Убаво е и пред да го ставиш да се пече да го оставиш пола саат да нарасне..ако имаш време:D
     
    На boomsleng и Thallia им се допаѓа ова.
  14. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    1.430
    Допаѓања:
    8.065
    Кристално јасно и математички прецизно :D Фала ти @Dust :*
     
    На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Leo_29

    Leo_29 Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    985
    Допаѓања:
    2.564
    Пол:
    Женски
    @Dust пушти го рецептот за "емби во тавче" :)
     
    На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Dust

    Dust Game Over Член на тимот

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    8.037
    Допаѓања:
    115.075
    Пол:
    Женски
    https://moirecepti.mk/post/емби
    Еве го.. само што тој последниот дел со глазирање го скокнав и ги расплеснав во тавче:D
    И мене ми отидоа 300грама топчиња.. моите беа од овие
     
    На Love 83, Dadusicka и Thallia им се допаѓа ова.
  17. Leo_29

    Leo_29 Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    985
    Допаѓања:
    2.564
    Пол:
    Женски
    Тоа и ме збуни, знам дека не ги мацаме во чоколадо. Ок, фала ти. ;)
     
    На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Dust

    Dust Game Over Член на тимот

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    8.037
    Допаѓања:
    115.075
    Пол:
    Женски
    Кој има време и нерви да ги прави како шишарки па после уште да чека за да ги чоколадира :lol: па да чека пак да се стегнат...ехее:rofl: :$
     
    На Thallia и Leo_29 им се допаѓа ова.
  19. dunika

    dunika Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    1.482
    Допаѓања:
    49.666
    Пол:
    Женски
    @Sexybaby86 мила кои се кифличките?На Мариз ли?
    Многу вкусно изгледаат(fingers)
     
  20. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    2.846
    Допаѓања:
    46.188
    Пол:
    Женски
    Тие се :) Не ги менувам и не експериментирам веќе со други, ептен се брзи. Си дојдов од работа и за 45 мин беа готови :)
    Овие се со виршли и сенф инаку, по желба на мм. Му се јадело хотдог за вечера, па му направив своја верзија :rofl:
     
    На duffi, Thallia и dunika им се допаѓа ова.