1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. g8lQQk

    g8lQQk Популарен член

    Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.261
    Пол:
    Женски
  2. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    17.888
    Допаѓања:
    223.722
    Пол:
    Женски
  3. TutiFuti

    TutiFuti Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.480
    Допаѓања:
    33.228
    Пол:
    Женски
  4. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.213
    Пол:
    Женски
    @TutiFuti еве го рецептот. Не сум допишала за постапката, сега сфатив (facepalm)

    Во млекото се топи шеќерот, па се додава маргаринот и тој да се стопи, па на крај и чоколадата (јас скратив и на шеќер и на маргарин). Откако ќе се истопат, ги додаваш кикириките (сецкани, несолени) и мелените бисквити и мешаш се’ да се соедини. Ја префрлаш смесата во сад, ја натапкуваш убаво и во фрижидер да се стегне едно 45 мин.

    Инаку, може и путер да користиш место маргарин.

    За глазурата, го топиш маргаринот заедно со чоколадото на пареа и истураш врз изладениот колач. Посипуваш малку мелени кикирики одозгора додека не е уште стврднато чоколадото и убаво го протресуваш садот да се распореди еднакво. Пак во фрижидер на ладење, да се стегне убаво. Толку :) Брз и вкусен е :)
     
    На Thallia, manako1, Love 83 и 2 други им се допаѓа ова.
  5. TutiFuti

    TutiFuti Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    3.480
    Допаѓања:
    33.228
    Пол:
    Женски
    Фала ти.
     
    На Sexybaby86 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Keiner

    Keiner Истакнат член

    Се зачлени на:
    18 септември 2018
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    487
    Пол:
    Женски
  7. Amellie13

    Amellie13 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    3.640
    Допаѓања:
    52.565
    Пол:
    Женски
    Се продаваат замрзнати во продавница, треба само да ги испечиш. Од Цермат се.
    Се печат на загреана рерна на 200 степени околу 20тина минути (а се ставаат директно замрзнати). :)
     
    На Keiner му/ѝ се допаѓа ова.
  8. Keiner

    Keiner Истакнат член

    Се зачлени на:
    18 септември 2018
    Пораки:
    93
    Допаѓања:
    487
    Пол:
    Женски
    Фала ти:inlove:
     
    На Amellie13 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. nightingale

    nightingale Истакнат член

    Се зачлени на:
    6 октомври 2012
    Пораки:
    350
    Допаѓања:
    2.774
    Пол:
    Женски
    Звучи здраво и вкусно, ако може да споделиш како го правиш кремчето :)
     
    На Thallia и Dadusicka им се допаѓа ова.
  10. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    На boomsleng и Dust им се допаѓа ова.
  11. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.579
    Допаѓања:
    171.539
    Пол:
    Женски
    Такозван попарник во овој крај.. или што вика овој мојов - тесто со нешто:rofl:
    Пола квасец, 1лаж шеќер, 100мл млака вода и 1лажица брашно ги ставаш во еден сад за да се активира квасецот..
    После додаваш 100мл кисело млеко или јогурт, 200 мл вода, 1 лаж.сол, 30-40 мл зејтин (отприлика), едно цело јајце и една белка и брашно од око, околу пола кило оди..
    Замесуваш и оставаш да стаса.
    Откако ќе стаса си делиш топчиња и ги расукуваш во форма на јајце (значи не круг туку такви долгнавести) и правиш неколу засеци со ножот на врвот на тестото како на кифлите што им правиме и ставаш фил по желба.. овој беше праз и јајце ама најчесто кај нас е пица фил или сирење или што имаш по дома да исчистиш:D ги моташ како кифли и ги сечеш на пола. Ги редиш во претходно намрсена тава (најдобро со маргарин да ја поминеш а не со масло) со врвовите накај внатре а широкиот дел нанадвор. Во средина ставаш малку тестенце во форма на круг и додаваш што ќе ти остане од филот..
    Премачкуваш со жолчката што ти останува, ставаш сусам и печеш додека не се испече..
    Кога ќе го извадиш убаво е да намокриш една чиста крпа и да го покриеш со неа некоја минута.. ептен меко и убаво станува тестото.
    Што не е јасно, ќе објаснам:D
     
    На boomsleng и Thallia им се допаѓа ова.
  12. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Супер јасно е, ти благодарам :* Само уште да прашам на колку топчиња го делиш тестото? Претпоставувам поголеми "кифли" треба да испаднат :)
     
    На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.579
    Допаѓања:
    171.539
    Пол:
    Женски
    Мислам дека на 8 беше за кифлите и едно мало топче за средина. Мене секогаш ми останува тесто, колку за една средна тенка пица, затоа што толкаво ми е тавчето:D па следниот ден пица за појадок (под присила:devil:).. ќе си видиш во зависност од тавчето колкави ќе треба да ти се кифлите..кифлите треба да се поголеми од овие стандардните, јас околу 16-20цм веројатно ги правам:^) отприлика ..
    Рачунај ако една половина кифла е 9-10цм од едната страна и 9-10 од другата.. и во средина кругчето е некои 13-15цм..толку отприлика излегува..
    Кои математики ги свртев за еден попарник:lol: :rofl:

    Убаво е и пред да го ставиш да се пече да го оставиш пола саат да нарасне..ако имаш време:D
     
    На boomsleng и Thallia им се допаѓа ова.
  14. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    Кристално јасно и математички прецизно :D Фала ти @Dust :*
     
    На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  15. Leo_29

    Leo_29 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.022
    Пол:
    Женски
    @Dust пушти го рецептот за "емби во тавче" :)
     
    На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.579
    Допаѓања:
    171.539
    Пол:
    Женски
    https://moirecepti.mk/post/емби
    Еве го.. само што тој последниот дел со глазирање го скокнав и ги расплеснав во тавче:D
    И мене ми отидоа 300грама топчиња.. моите беа од овие
     
    На Love 83, Dadusicka и Thallia им се допаѓа ова.
  17. Leo_29

    Leo_29 Популарен член

    Се зачлени на:
    22 јуни 2017
    Пораки:
    1.351
    Допаѓања:
    5.022
    Пол:
    Женски
    Тоа и ме збуни, знам дека не ги мацаме во чоколадо. Ок, фала ти. ;)
     
    На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.579
    Допаѓања:
    171.539
    Пол:
    Женски
    Кој има време и нерви да ги прави како шишарки па после уште да чека за да ги чоколадира :lol: па да чека пак да се стегнат...ехее:rofl: :$
     
    На Thallia и Leo_29 им се допаѓа ова.
  19. dunika

    dunika Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.665
    Допаѓања:
    91.196
    Пол:
    Женски
    @Sexybaby86 мила кои се кифличките?На Мариз ли?
    Многу вкусно изгледаат(fingers)
     
  20. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.213
    Пол:
    Женски
    Тие се :) Не ги менувам и не експериментирам веќе со други, ептен се брзи. Си дојдов од работа и за 45 мин беа готови :)
    Овие се со виршли и сенф инаку, по желба на мм. Му се јадело хотдог за вечера, па му направив своја верзија :rofl:
     
    На duffi, Thallia и dunika им се допаѓа ова.