1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. ЕденЧлен

    ЕденЧлен Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 октомври 2016
    Пораки:
    4.556
    Допаѓања:
    78.313
    Пол:
    Машки
    Повели

    IMG-7ef0bf5e8f94ba1c0a555305a63c1230-V~2.jpg
    Од смесава доволно е пола за 4 особи :)
     
    На boomsleng и oblace1 им се допаѓа ова.
  2. Amellie13

    Amellie13 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    3.640
    Допаѓања:
    52.565
    Пол:
    Женски
    Состојки:
    - 180 грама брашно
    - 1 кафено лажиче прашок за пециво
    - 1/2 кафено лажиче сол
    - 60 грама какао во прав
    - 200 грама шеќер (јас користев кафеав, но можи и бел)
    - 1 кафена лажичка инстант кафе во гранули
    - 250 мл вода
    - 80 мл растително масло
    - 1 јајце
    - 1 кафено лажиче оцет

    Подготовка:
    Во длабок сад преку голема цедалка ги додаваме брашното, прашокот за пециво, солта и какаото. Потоа го додаваме шеќерот и инстант кафето и се меша за сето да се соедини. Се додаваат водата, маслото, јајцето и оцетот.
    Се меша целата смеса додека убаво се соедини и нема грутки.
    Во калапче за 12 мафини се редат корпиња и се става од смесата.
    Се печи на загреана рерна од 180 степени 18-20 минути.
     
    На boomsleng и oblace1 им се допаѓа ова.
  3. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.213
    Пол:
    Женски
    @oblace1 повели рецепт за штрудлата со јаболки:

    Едно пакување кори (500 гр)
    1 кг јаболки (покисели)
    4 лажици шеќер (јас кратам секогаш, па ставив 3)
    1 пакетче ванилин шеќер
    4 лажици презла (може и гриз)
    Цимет по вкус

    За попрскување на корите ти треба во едно чинивче една чашка зејтин (отприлика околу 150 мл) помешано со околу 100 мл минерална вода.

    Прво филот го спремам на следниов начин: јаболките се лупат и се рендаат на најкрупно, па се додава шеќерот, ванилиниот шеќер, презлата (или гризот) и циметот и се’ заедно се промешува.

    Потоа оди виткањето на корите: на работна површина редиш една кора, ја попрскуваш со смесата од масло и кисела вода, ставаш уште една кора врз неа, пак попрскуваш и редиш трета кора, а врз неа ставаш од филот со јаболки и ги виткаш трите кори заедно во ролат.
    Постапката се повторува се’ додека имаш фил, мене ми излегуваат околу 5 ролати обично.
    Ролатите свиткани ги редиш во подмачкан плех, ги премачкуваш со четка си масло одозгора (може и од смесата со к. вода ако ти остане), ги засекуваш на парченца со нож и ставаш да се пече во загреана рерна на 200 степени. Јас ја намалувам на 180 откако ќе ги ставам и се пече околу 30 мин (треба благо да порумени, но не да се препече).

    Кога ќе се испече, вадиш да се подолади, па посипуваш со прав шеќер :)

    Ептен е просто, целата работа е во рендањето на јаболките (јас мм го терам да ми ги ренда :D). Некои ставаат во филот и мелени ореви или суво грозје, ама јас ја сакам штрудлата клот, со јаболка и многу цимет. И гриз или презла обавезно стави, зошто јаболките пуштаат вода, па тоа служи да ја упие :)
     
    На eta, mal.ecka, 24.07 и 4 други им се допаѓа ова.
  4. Ladybug98

    Ladybug98 Истакнат член

    Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.065
    Допаѓања:
    4.134
    Пол:
    Женски
    @Butterfly1107 за да ти испадне палентава таман ни многу течна, ни многу густа пробај со сооднос 1:4 палента и вода. :)
     
    На boomsleng и Butterfly1107 им се допаѓа ова.
  5. oblace1

    oblace1 Популарен член

    Се зачлени на:
    18 март 2013
    Пораки:
    2.342
    Допаѓања:
    8.111
    Пол:
    Женски
    Фала на сите за рецептите :).

    @Sexybaby86 Поедноставно мислам нема :D. Само што мене секогаш ми излегуваат суви корите и жилави не знам што утнувам, а твојата штрудла ми изгледа многу сочна и вкусна. И јас ја сакам само со јаболко и цимет, е и со вишни е убава многу :nod:.
     
    На mal.ecka, boomsleng, Sexybaby86 и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  6. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    @oblace1 повели рецепт
    Правиш фил од 5 јајца, 1 шолја минерална вода, 1 шолја јогурт, пола шолја масло и сирење рендано по вкус. Кори 500гр - може да ги филуваш секоја посебно или секоја да ја потопуваш во смесата. Редиш на намастен плех и печеш. Брзо, едноставно и вкусно
     
    На boomsleng и oblace1 им се допаѓа ова.
  7. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.213
    Пол:
    Женски
    Или е до премачкувањето пред печење, или во печењето се пресушува. Јас на вентилатор ја печам обавезно, така останува најсочна (сум го забележала истото и кај пици, пити и теста кога правам) :)
     
    На oblace1 и boomsleng им се допаѓа ова.
  8. Ladybug98

    Ladybug98 Истакнат член

    Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.065
    Допаѓања:
    4.134
    Пол:
    Женски
    Дали и кифлите ги печеш на вентилатор?
     
  9. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.213
    Пол:
    Женски
    Да, само нив на повисока температура и пократко, не им треба многу.
     
    На Ladybug98 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    10.615
    Допаѓања:
    161.150
    Пол:
    Женски
    На Natali.3, GoodGirl45, Alisa22 и 6 други им се допаѓа ова.
  11. Rabbit

    Rabbit Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.252
    Допаѓања:
    45.661
    Пол:
    Женски
    На g8lQQk и Bubce38 им се допаѓа ова.
  12. Ladybug98

    Ladybug98 Истакнат член

    Се зачлени на:
    5 мај 2019
    Пораки:
    1.065
    Допаѓања:
    4.134
    Пол:
    Женски
    На Kimberly11 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Blue.Sky

    Blue.Sky Популарен член

    Се зачлени на:
    8 август 2013
    Пораки:
    941
    Допаѓања:
    11.403
    Пол:
    Женски
    @Dust Рецепт за десертот?
     
  14. Kimberly11

    Kimberly11 Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.670
    Допаѓања:
    25.216
    Пол:
    Женски

    Си го правам на мој начин вака:
    Во едно тавче ги ставам прво сецканите печурки со кромидот за да ја пуштат водата нели,после тоа додавам една супена лажица маслиново масло заедно со месото и го пржам и на крај ставам сос од домат,оригано и сол по вкус. За мерки појма немам да ти кажам затоа што од око си ставам се :D Ама ептен е убаво и пармезанот одозгора обавезно :inlove: Малку лошо објаснувам ама се надевам дека ме сфати хахах
     
    На Ladybug98 и Girl-Rabbit им се допаѓа ова.
  15. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    12.582
    Допаѓања:
    155.752
    Пол:
    Женски
  16. Ostaveniot

    Ostaveniot Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 декември 2018
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    1.905
    Пол:
    Машки
    Имам забрана од жена ми за рецепт давање:$:D
    Ај на гости
     
  17. Poppins

    Poppins Популарен член

    Се зачлени на:
    21 септември 2016
    Пораки:
    2.647
    Допаѓања:
    5.591
    Пол:
    Женски
    Озбилно ова 8-|
     
  18. Ostaveniot

    Ostaveniot Истакнат член

    Се зачлени на:
    3 декември 2018
    Пораки:
    205
    Допаѓања:
    1.905
    Пол:
    Машки
    Да. Таен рецепт, на никој не го дава:D
     
  19. bella12

    bella12 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.231
    Допаѓања:
    7.315
    Пол:
    Женски
  20. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    10.615
    Допаѓања:
    161.150
    Пол:
    Женски
    Да ти кажам искрено поима немаме. Ни ја дадоа од кај вас:) па не ни прашавме.
    Ништо посебно не и правам.
    Ја полнам со ситно сецкани: морков кромид лук пашканат целер и магданос. Ми остана зајре па го наросив и одозгора.
    Водичка и масло во тавата и покриена со фолија ја печам околу еден час. И уште 10-тина мин одкриена
     
    На oblace1, LejlaD, joy1 и 8 други им се допаѓа ова.