Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. Thallia

    Thallia Популарен член

    Joined:
    Oct 10, 2013
    Messages:
    2,805
    Likes Received:
    18,795
    Може рецепт за бурекот и накратко постапка како го правиш? :)
    Превкусно изгледа :$:inlove:
    Фала
     
  2. lovemme

    lovemme Форумски идол

    Joined:
    Oct 1, 2013
    Messages:
    2,977
    Likes Received:
    81,976
    Gender:
    Female
    Само ние повеќе го печевме па малку се исуши долниот дел

     
    lovestoneddd and Thallia like this.
  3. didi1982

    didi1982 Популарен член

    Joined:
    Dec 27, 2009
    Messages:
    271
    Likes Received:
    4,115
    @do-re-mi Оо фала ти и извини те молам, дури сега гледам(facepalm). Многу е вкусна тортава, и лесна за правење и за јадење.

    Рецептов вака ми го дадоа.Јас го модифицирав, ќе нагласам каде.

    Потребно е: 3 јајца, 100 g маргарин, 300 g шеќер во прав, 2 ќесички ванила, малку сол, 125 g брашно, 2 кафени лажички пециво, 75 mL млеко. Потоа, бадеми во листови (такви немав, па ги исецкав и потпеков малку), 600 g ананас од конзерва, 350 mL сок од ананас, 1 пакетче пудинг од ванила, 200 g слатка павлака.

    Се одделуваат белките од жолчките. 100 g маргарин пенесто се мати со 100 g шеќер во прав, малку сол (прстофат) и пакетче ванилин шеќер. Се додаваат жолчките една по една, брашното измешано со пециво и на крај млекото. Смесата се префрла во намрсено тавче со обрач, 26 cm. Белките се бијат со прстофат сол, додека да се добие шлаг, се додаваат 150 g шеќер и се бие додека не се растопи. Шлагот од белки се става во тавчето, над преходната смеса и се посипува со листови од бадеми. Моите како што пишав беа потпечени. Се пече на 150 степени, со циркулација на топлината околу 30 мин. Во принцип, откако ќе се испече и олади, треба да се подели на пола... Ама тестото беше тенко, па јас испеков нов пандишпан од почеток, само без шлагот од белки. Во принцип, од старт може да направиш дупла доза, па да ја поделиш (или помало тавче). Јас ја правев прв пат и затоа мораше вака. За следниот пат ќе знам.

    Крем: Ананасот од конзерва се сецка на коцки, се додава 300 mL сок од ананас, едно пакетче ванила и 50 g шеќер и се става да зоврие. Откако ќе зоврие, се вари настрана на тивок оган да 6-8 min. Во меѓувреме, пудингот се раствара со 50 mL сок од ананас и додава на смесата и меша додека да згусне. (За разлика од пандишпанот, кремот во една доза е сосема доволен).

    Целиот крем се става над првата кора, се премачкува со избиена слатка павлака и најгоре се става другата кора, со бадемите.

    Добар апетит!
     
    Thallia, do-re-mi and Annath like this.
  4. GirlRose

    GirlRose Форумски идол

    Joined:
    Jan 16, 2014
    Messages:
    5,193
    Likes Received:
    27,440
    Може рецептот и начинот на подготовкa? Ептен фино изгледа, а и сум фанатик за вакви млечни работи :D
     
  5. Chanell*

    Chanell* Форумски идол

    Joined:
    Sep 24, 2016
    Messages:
    4,392
    Likes Received:
    32,765
    Gender:
    Female
    Секако.
    Пред подготовката ја уклучив релната на најјако, кај мене е 300С.
    Во тавчето се става малку масло за јадење најдолу па редоследот нагоре е следен:
    200гр фета сирење-убаво со вилушка гмечиш за да се покрие површината
    врз сирењето ситно сецкано сувомесно (јас правев едно со печеница,другото со чајна)
    ставаме 3-4 лажици доматно пире, врз него рендан кашкавал,па 4зденки, уште еднаш од доматноти пире и најгоре поголема количина рендан кашкавал.
    Се пече 15мин.
     
  6. AngIv

    AngIv Популарен член

    Joined:
    Jan 26, 2017
    Messages:
    828
    Likes Received:
    9,239
    Love 83 likes this.
  7. Love 83

    Love 83 Форумски идол

    Joined:
    Apr 13, 2019
    Messages:
    1,589
    Likes Received:
    31,698
    Gender:
    Female
    Овие се ,со банана ,плус јас обавезно ставам какао за да ми имаат кафена боја и лешници :)
     
    lovestoneddd, Thallia and AngIv like this.
  8. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,839
    Likes Received:
    62,206
    Кофтенца - 500гр мелено месо, 2 парчиња рендан кромид, 1 јајце, малку трошки леб, зачин, бибер и малку буковец. Се замесуваат сите состојки, се формираат мали кофтенца и се пржат на врел зејтин.
    Печурките се сецкаат и се проптжуваат на зејтин. Се додаваат испржените кофтенца, се налева со вода... Јас ја ставам и водата од теглата со печурките, дава посебен вкус. Се остава да проврие 20-тина минути и се згуснува со павлака за готвење. За поголема густина се додава и малку инстант пире. На крај се додава вегета и малку бибер по вкус.
    Брзо, вкусно и топло зимско оброче :)
     
    nevermet18, 24.07, eliesaab and 3 others like this.
  9. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,323
    Likes Received:
    227,069
    Gender:
    Female
    некој ако може да го пушти рецептот за сарајлиите на @mariz ...
     
  10. cresa-jagoda

    cresa-jagoda Форумски идол

    Joined:
    Jun 9, 2012
    Messages:
    8,262
    Likes Received:
    34,568
    Gender:
    Female
    Рецепт? 8-|
     
    24.07 likes this.
  11. 24.07

    24.07 Форумски идол

    Joined:
    Jun 21, 2013
    Messages:
    1,649
    Likes Received:
    33,257
    Gender:
    Female
    Брзо лесно и вкусно.
    300гр. Чоколадо се топи на пареа се додава една лажица масло.
    Откако убаво ќе се стопи се трга од оган и се додава 100 грама ореви мелени,100 грама лешници сецкани и 100 грама брусница сецкана(сето ова го сецкав во сецко).Се меша убаво и става во калапчиња.Стои во фриждер околу 15тина нинути.
     
    Thallia and cresa-jagoda like this.
  12. Anaouou

    Anaouou Популарен член

    Joined:
    Oct 21, 2014
    Messages:
    690
    Likes Received:
    2,273
    Може ли рецепт за колачиња :inlove:
     
    mariz likes this.
  13. mariz

    mariz Форумски идол

    Joined:
    Mar 17, 2014
    Messages:
    18,071
    Likes Received:
    77,966
    Gender:
    Female
    Со брашното безглутенско на schar.
    15797697180134343332517306551707.jpg

    Се меси тесто, се става 15тина мин во фрижидер, после се вадат форми и се пече на 180, време на отприлика печам. После се мачкаат со џем, мармалад што сакаш и се лепат. Ги затвараш во кутија и наредниот ден се помеки и поубави.. :) 160г путер е тоа, неубаво сум го напишала. И прво ставам 400г брашно и по потреба додавам за да не испадне ептен суво.. Ако сакаш и без глутен со обично брашно имам рецепт убав и за такви.. :)
     
    Anaouou likes this.
  14. tatjanasakalieva

    tatjanasakalieva Истакнат член

    Joined:
    Jun 17, 2012
    Messages:
    506
    Likes Received:
    832
    bicycle likes this.
  15. bicycle

    bicycle Форумски идол

    Joined:
    Nov 3, 2019
    Messages:
    5,033
    Likes Received:
    41,509
    Gender:
    Female
    @tatjanasakalieva видов дека ме имаш пингано во фемина инстаграм.
    Тие корнетите се како како тие што се полнат еклерите.
    Ми ги порачаа од една жена.
    Ама мислам дека ги има во големите маркети.
    Внатре ги полнам со фил помешан од ванила пудинг и слатка павлака заедно помешано и малку маргарин и три лажици шеќер.
    Одозгора користам чоколадни мрвици или мрвици во боја. :)
     
    tatjanasakalieva likes this.
  16. Saraahh

    Saraahh Популарен член

    Joined:
    Oct 29, 2013
    Messages:
    242
    Likes Received:
    2,353
    Може рецепт?
     
  17. BabyT*

    BabyT* Популарен член

    Joined:
    Jun 3, 2019
    Messages:
    4,517
    Likes Received:
    17,628
    Gender:
    Female
  18. Мариаа.

    Мариаа. Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2016
    Messages:
    3,401
    Likes Received:
    25,041
    Gender:
    Female
     

    Attached Files:

  19. manako1

    manako1 Форумски идол

    Joined:
    Jul 29, 2016
    Messages:
    3,473
    Likes Received:
    67,053
    Gender:
    Female
    Едно кисело млеко,300мл млако млеко,1сув квасец,1пециво,150мл зејтин,1лажица шеќер,1лажица сол и брашно по потреба.
     
    BabyT* and LejlaD like this.
  20. T.e.d.d.y

    T.e.d.d.y Популарен член

    Joined:
    Nov 27, 2011
    Messages:
    1,552
    Likes Received:
    8,266
    Gender:
    Female