1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. marchi-cool

    marchi-cool Форумски идол

    Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.889
    Допаѓања:
    14.246
    Пол:
    Женски
  2. Lorins

    Lorins Популарен член

    Се зачлени на:
    25 декември 2015
    Пораки:
    745
    Допаѓања:
    3.710
    Пол:
    Женски
  3. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    На marchi-cool му/ѝ се допаѓа ова.
  4. Chanell*

    Chanell* Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.389
    Допаѓања:
    32.797
    Пол:
    Женски
    3 јајца
    15лажици брашно
    15лажици шеќер
    1 пециво
    1чаша млеко
    половина чаша (филџан) зејтин

    Се мати јајцата и шеќерот, па се додаваат другите намирници.

    Во намрсен и набрашнет куглоф се истура пола од смесата, се додаваат вишните ( или било какво овошје по твој избор), во останатата половина се додава 1 лажица какао и се истура врз првата смеса.
    Се пече не знам колку време, пошо ја оставив свеки да го испече на шпоретот на дрва (facepalm)
    Во електричен шпорет се пече 20тина мин на 180 С.
     
    На Lorins му/ѝ се допаѓа ова.
  5. ilyan

    ilyan Популарен член

    Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.429
    Пол:
    Женски
    Нема посебен рецепт, се е од око, брашно, вода, зејтин, малку шеќер,сол и квасец..
    Со инегрално не сум пробала до сега...
     
    На Pelargonium му/ѝ се допаѓа ова.
  6. f.girl

    f.girl Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 октомври 2015
    Пораки:
    2.157
    Допаѓања:
    32.460
    Пол:
    Женски
  7. Anabelle.Amorette

    Anabelle.Amorette Форумски идол

    Се зачлени на:
    14 декември 2013
    Пораки:
    3.068
    Допаѓања:
    44.096
    Пол:
    Женски
    Идејата ми е преземена од @Blue.Sky и @Amellie13 , мислам дека од инстаграм им е најдена, ќе ги тагнам да споделат.:D
     
    На Blue.Sky и Amellie13 им се допаѓа ова.
  8. Amellie13

    Amellie13 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    3.642
    Допаѓања:
    52.590
    Пол:
    Женски
    Screenshot_20200227-132139.png
     
    На hermosa и f.girl им се допаѓа ова.
  9. bella12

    bella12 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 ноември 2015
    Пораки:
    1.231
    Допаѓања:
    7.315
    Пол:
    Женски
    Може рецепт. Постапката на колку кори ставаш фил и со што ја премачкуваш?
     
  10. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.699
    Допаѓања:
    322.332
    Мачкањето е:
    300 мл топла вода
    150 мл зејтин
    Еден сув квасец
    Каф.лажиче шеќер.
    Две каф лаж.сол
    6 супени лаж. Брашно.
    Да се мати додека исчезнат грутчињата.

    За фил:
    Рендана шунка 250 гр
    Рендан кашкавал 250 гр.
    Кечап за мачкање.

    Прва кора се мачка само со течниот фил.
    Втора се капе со течниот, се мачка со кечап а се наросува со ренданиот кашакавал и шунка.
    И се од ново- прва кора, втора кора...се додека има.
    На крај, пред да ги ставиш за печење исечи ги на коцки (јас и коцките на триаголници ги сецнав и не се труди да се исечени до крај зашто колку и да сечеш пак ќе се сврзи иако не е тесто)

    Печењето е на 200 степени.
    Печеш 15 мин ставен плехот на решетка, ама и 15 мин и доле да се испече зашто има доста мастраф, да не остане жива кората.

    П.С. пехот од шпоретот го употребив ,ама го послав со хартија за печење.
     
    На Sexybaby86, Thallia и bella12 им се допаѓа ова.
  11. Snow-Star

    Snow-Star Популарен член

    Се зачлени на:
    28 јануари 2014
    Пораки:
    3.470
    Допаѓања:
    17.430
    Пол:
    Женски
    На Amellie13 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. Amellie13

    Amellie13 Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    3.642
    Допаѓања:
    52.590
    Пол:
    Женски
    Screenshot_20200227-132139.png
    Повели :)
    Едит: моите се со вишни и плус му додадов шарени топчиња
     
    На Snow-Star му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Chanell*

    Chanell* Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.389
    Допаѓања:
    32.797
    Пол:
    Женски
  14. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    14.729
    Допаѓања:
    122.070
    1 кг брашно ,многу малку квасец, 2 мали лаж сол 1 мала шеќер ,2 лаж. големи алкохолен оцет(мајка ми вика тука била тајната:)) и 50 мл зејтин.
    Со млака вода се меси,средно тврдо да е.
    Не стасува,се прават топчиња-6 се расукува кора (големина како голем тањир) се мачка со зејтин и така стојат 15 мин. Потоа се тегнат :) Се премачкуваат на крај со јајце ,ставив и маст,а филот едниот е со пица другиот урда и јајце :)
    Превкусно :angel:
     
    На Cosmi, Sexybaby86, Chanell* и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  15. Rabbit

    Rabbit Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 септември 2012
    Пораки:
    2.252
    Допаѓања:
    45.674
    Пол:
    Женски
  16. happygirl

    happygirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    21.740
    Пол:
    Женски

    А одозгора мачкаш ли си нешто?
     
  17. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.699
    Допаѓања:
    322.332
    Од течниот фил (ако остане), ама толку е наквасено од претходно што нема потреба
     
  18. happygirl

    happygirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    21.740
    Пол:
    Женски

    Јас мислам на овие триаголниците?
    По колку кори една врз друга ставаш?
     
  19. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.699
    Допаѓања:
    322.332
    По две.
    Првата само со течноста ја мачкам, а втората ја капам со течноста и и ставам кечап (зашто ако е само на кечап, многу е тешка за јадење) и ја наросувам со шунка и кашкавал.

    Откога ќе ја наредам, ја сечам на коцки , овојпат некако големи ми дојдоа коцките па некои на триаголници ги исеков, позгодни се за јадење.
     
    На Thallia му/ѝ се допаѓа ова.
  20. happygirl

    happygirl Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 јули 2010
    Пораки:
    4.250
    Допаѓања:
    21.740
    Пол:
    Женски
    Аха, значи сите кори една врз друга па после ги сечеш на коцки или триаголници. Јас мислев како баклавата што се прави триаголници, така ги моташ :)
     
    На referentka му/ѝ се допаѓа ова.