Имав мармалад кој сакав да го дотрошам па си го најдов на нет. Еве го https://moirecepti.mk/post/брз-ролат
Заборавив многу важна информација да пишам. Користев калап за торта со пречник од 24-28 сантиметри. Да знаеш, оваа количина одговара за толкаво калапче.
Тестото е од оние бродовите сирењаци на Дејв, само со чаша сечени. Вкусот им е како варени ѓевречиња.
секако инаку додека се печат се меки ептен.Цело време мислев живи ке останат.По вадење се стврднуваат самите за некоја минута.Чисто да знаеш да не ги препечеш
Викаат дека помалку зејтин упиваат кога пржиш мекици... кој знае, секогаш ставам А демек лебот да не ти се рони капаче оцет.. ама јас не сум осетила разлика па не практикувам
Recept 6 zolcki 10 lazici seker 10 lazici brasno 100 gr zejtin 150 grama mleko 2 lazici golemi kakao 1 pecivo 1 vanila Za fil 6 belki 10 lazici seker 2 kujnski cokoladi Podgotovka :gi matime jajcata so sekeroti vanilata, otkako ke se izmatat ubavo postepeno go dodavame mlekoto otkako ke se zgusne isto taka postepeno go dodavame zejtinot. Otkako ke dobieme ubava gusta smesa go dodavame brasnoto zaedno izmesano so kakaoto i mesame so lazica. Nakrajta go dodavame pecivoto i go stavame vo zagreana rerna na 200 stepeni i peceme okolu 20 min. Gi klapame belkite so sekerot i otkako ke se zgusnat i stavame i serbet(10 laz voda so 10 lazici seker da zovrijat na ogan) i dodavame postepeno i mesame. Otkako ke se dobie cvrsrta smesa kako sneg ja isturame vrz korata i peceme uste 5 min da porumeni sampot. Rastopuvame na tivko dve kujnski cokoladi so malku zejtin i gi polevame vrz sampot. Podocna ja secime na kocki
Повели .Само јас го правев место вода со млеко и плус пред да ја ставам смесата во тавата,посипувам со сецкани ореви па потоа смесата .