Квасец, малку шеќер и млака вода се остава да се активира и се додава лажица сол, околу пола филџанче масло (може и без масло за тие што постат без масло) и брашно Мерки немам, од око затоа што најчесто не правам само лепче од тестото, па повеќе тесто правам.. Една пицичка, неколку мекици за стрвните како мене... Се остава 2 пати да нарасне и се пече .. Можеш топчињава да ги премачкаш со јајце и сусам ама мене посно лепче ми требаше па одозгора само малку брашно посипав..и на плехот брашно.. Ако сакаш можеш и водата да ја замениш со пола вода пола млеко..
Повели Btw во Битола ова ни е козињак Потребно е: 1 кг брашно 3 јајца 2 мали филџани масло 2-3 мали лажички шеќер 1 коцка квасец 500 мл млеко рендана кора од лимон жолчка за премачкување Се меси тесто од брашното, шеќерот, маслото, надојдениот квасец, млакото млеко, јајцата, кората од лимон и се остава да кисне. Кога ќе скисне тестото се дели на 9 дела, од секој се развлекува правоаголна кора, секоја кора се премачкува по желба (јас ставив еурокрем) и се виткаат во ролат. Потоа три ролати се плетат како плетенка, а на краевите се прицврстуваат со чепкалка. Така сплетени се оставаат повторно да киснат. Пред да се стават да се печат се премачкуваат со жолчка изматена со 2-3 капки масло. Се печат во претходно загреана рерна на 200° околу 15-20тина минути зависи од рерната, а потоа се покрива со хартија за печење и милибродите се допекуваат на температура од 150° уште 20тина минути. На крај кога се готови се покриваат со чиста крпа, па најлонска фолија, па повторно крпа, за убаво да омекнат.
850гр. брашно 1 квасец 500мл. млеко 1 лаж. сол 1 лаж. шеќер 1 лаж. мед 75мл. масло За премачкување: 1јајце, малку вода и сусам. Најпрвин се става квасецот со млекото и се остава да се стопи, после се додаваат сите состојки, брашното последно. Се меси подолго време и стасува 1час. Потоа се дели на топчиња(во рецептот ги пишува 16, ама јас ги поделив на 12 да ми испаднат таа големина како на сликата), се редат во тепсија и се натиснуваат со раката малце. Се оставаат пак еден час, се премачкуваат и се печат во загреана рерна на 220-230°С, околу десетина минути.
6 жочки,12 лажици шеќер,200мл.млеко,100мл.масло,6 лајци брашно,3лајци какао,1/2 пециво.Ова е за долниот дел-пандиспанот.Се бијат жолчките со шеќерот па се додаваат друѓите течни работи на крај брашното какао пециво.Се печи во правоаголна тава за полесно сечење парчиња-од почеток на 180 с при крај на 200с,со чечкалица ќе видиш дали е печено.За белиот дел-6 белки,12 лајци шеќер,4 лајци вода,10 лајци шеќер.Прво 4 лајци вода со 10 лајци шеќер да зоврие.6 белки се бијат со 12 л шеќер и полека се додура шербетот жежок-се добива шам.Од како е испечен пандиспанот уште топол се премачкува со шамот од белките и се враќа во рерна да потемни малку исто на 180 с.Кога добива шамот боичка се вади од рерна и се премачкува со-100 гр чоколадо,3 лајци шеќер,4 лајци вода,4 лајци масло-ова заедно на рингла да се поврзат и се потура врз шамот.
Епа Лејла го мереше нејзиното ватростално било 40 см И јас ја мерев мојата, 38 см долга а не знам колку широка. Правоаголна , од тие средните црни тавички, нема бројче
Само јас ставив и сирење. Иначе со обично бело брашно е, со глутен почнавме пред месец.. Но би требало да биде успешно и со безглутенско.
Монте колач: За кора: *3 јајца *5големи лаж.шеќер *3големи лаж.топла вода Се мати пенесто и се додава: *3лаж.брашно *3лаж.какако *пола пециво Се претура во тепсија 25×35 и се пече на 180 -20 мин. Печената кора да се олади и се попрскува со 50 мл.чоколадно млеко. Бел фил: *500 мл. Млеко *5лаж.шеќер На рингла да зоврие. Посебно се мати: *100мл.млеко со *6лаж.густин *2лаж.брашно *2ванили И се додава во зовриеното млеко. Се вари да згусне. Се трга и се додава: *50гр.бело чоколадо,да се растопи. Пенасто се мати: *150гр.путер И се додава во оладениот фил. Се миксира. Црн фил: *500мл.хопла *200гр.црно чоколадо *100гр.млечно чок. Се загрева на ПАРЕА да се растопи чоколадото. ДА НЕ ЗОВРИЕ! Се остава целосно да се олади,потоа се мати со миксер. Финална постапка: Оладената кора се премачкува со белиот фил,па со црниот фил. Може да се декорира одозгора со шлаг пена или растопено чоколадо. За сендвичите,две лепчиња се премачкуваат со путер па кашкавал,каков имаш,рендан чедар и ајдамер е во рецептот,и било каква салама,го премачкуваш сендвичот со јајце и го пржиш цел сендвич во масло или путер. Има на јутуб гответе со фичо баш вакви сендвичи.