Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. mKdevojce

    mKdevojce Популарен член

    Joined:
    Dec 25, 2009
    Messages:
    2,396
    Likes Received:
    17,109
    Може ли рецепт за лепчето :wasntme:
     
  2. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,999
    Likes Received:
    174,518
    Gender:
    Female
    Квасец, малку шеќер и млака вода се остава да се активира и се додава лажица сол, околу пола филџанче масло (може и без масло за тие што постат без масло) и брашно:D
    Мерки немам, од око8-| затоа што најчесто не правам само лепче од тестото, па повеќе тесто правам..
    Една пицичка, неколку мекици за стрвните како мене...:wasntme::$

    Се остава 2 пати да нарасне и се пече ..
    Можеш топчињава да ги премачкаш со јајце и сусам ама мене посно лепче ми требаше па одозгора само малку брашно посипав..и на плехот брашно..:)
    Ако сакаш можеш и водата да ја замениш со пола вода пола млеко..
     
    mKdevojce likes this.
  3. sia.bella

    sia.bella Популарен член

    Joined:
    May 29, 2014
    Messages:
    1,013
    Likes Received:
    17,266
    Gender:
    Female
    Повели :)
    Btw во Битола ова ни е козињак :)

    Потребно е:
    1 кг брашно
    3 јајца
    2 мали филџани масло
    2-3 мали лажички шеќер
    1 коцка квасец
    500 мл млеко
    рендана кора од лимон
    жолчка за премачкување

    Се меси тесто од брашното, шеќерот, маслото, надојдениот квасец, млакото млеко, јајцата, кората од лимон и се остава да кисне. Кога ќе скисне тестото се дели на 9 дела, од секој се развлекува правоаголна кора, секоја кора се премачкува по желба (јас ставив еурокрем) и се виткаат во ролат. Потоа три ролати се плетат како плетенка, а на краевите се прицврстуваат со чепкалка. Така сплетени се оставаат повторно да киснат.

    Пред да се стават да се печат се премачкуваат со жолчка изматена со 2-3 капки масло. Се печат во претходно загреана рерна на 200° околу 15-20тина минути зависи од рерната, а потоа се покрива со хартија за печење и милибродите се допекуваат на температура од 150° уште 20тина минути.
    На крај кога се готови се покриваат со чиста крпа, па најлонска фолија, па повторно крпа, за убаво да омекнат.
     
    SofiMar_ and samovila.red. like this.
  4. mKdevojce

    mKdevojce Популарен член

    Joined:
    Dec 25, 2009
    Messages:
    2,396
    Likes Received:
    17,109
    Ти благодарам многу ^_^
     
    Dust likes this.
  5. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    11,969
    Likes Received:
    179,086
    Gender:
    Female
    @LejlaD срц ај рецепт за мачмелоуТо:)
     
  6. Ladybug98

    Ladybug98 Популарен член

    Joined:
    May 5, 2019
    Messages:
    1,097
    Likes Received:
    4,233
    Gender:
    Female
    850гр. брашно
    1 квасец
    500мл. млеко
    1 лаж. сол
    1 лаж. шеќер
    1 лаж. мед
    75мл. масло
    За премачкување: 1јајце, малку вода и сусам.
    Најпрвин се става квасецот со млекото и се остава да се стопи, после се додаваат сите состојки, брашното последно. Се меси подолго време и стасува 1час.
    Потоа се дели на топчиња(во рецептот ги пишува 16, ама јас ги поделив на 12 да ми испаднат таа големина како на сликата), се редат во тепсија и се натиснуваат со раката малце. Се оставаат пак еден час, се премачкуваат и се печат во загреана рерна на 220-230°С, околу десетина минути.
     
  7. LejlaD

    LejlaD Форумски идол

    Joined:
    Apr 24, 2018
    Messages:
    11,008
    Likes Received:
    217,911
    Gender:
    Female
    6 жочки,12 лажици шеќер,200мл.млеко,100мл.масло,6 лајци брашно,3лајци какао,1/2 пециво.Ова е за долниот дел-пандиспанот.Се бијат жолчките со шеќерот па се додаваат друѓите течни работи на крај брашното какао пециво.Се печи во правоаголна тава за полесно сечење парчиња-од почеток на 180 с при крај на 200с,со чечкалица ќе видиш дали е печено.За белиот дел-6 белки,12 лајци шеќер,4 лајци вода,10 лајци шеќер.Прво 4 лајци вода со 10 лајци шеќер да зоврие.6 белки се бијат со 12 л шеќер и полека се додура шербетот жежок-се добива шам.Од како е испечен пандиспанот уште топол се премачкува со шамот од белките и се враќа во рерна да потемни малку исто на 180 с.Кога добива шамот боичка се вади од рерна и се премачкува со-100 гр чоколадо,3 лајци шеќер,4 лајци вода,4 лајци масло-ова заедно на рингла да се поврзат и се потура врз шамот.
     
    Herrera likes this.
  8. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    11,969
    Likes Received:
    179,086
    Gender:
    Female
    Уште да ми кажеш за во колкава тавичка е мастрафот:bow::*
     
  9. Alishan30

    Alishan30 Форумски идол

    Joined:
    Jun 16, 2018
    Messages:
    7,119
    Likes Received:
    119,645
    Gender:
    Female
    За колкава тава број е ова?
    На битолски ништо не разбрав убаво, чекам да ми го пратат на скопски:D
     
  10. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Joined:
    Nov 25, 2016
    Messages:
    11,969
    Likes Received:
    179,086
    Gender:
    Female
    Епа Лејла го мереше нејзиното ватростално било 40 см:D
    И јас ја мерев мојата, 38 см долга а не знам колку широка.
    Правоаголна , од тие средните црни тавички, нема бројче:)
     
    Alishan30 likes this.
  11. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,329
    Likes Received:
    227,097
    Gender:
    Female
    @mariz рецепт за млечникот плс
     
  12. mariz

    mariz Форумски идол

    Joined:
    Mar 17, 2014
    Messages:
    18,120
    Likes Received:
    78,056
    Gender:
    Female
    Само јас ставив и сирење. Иначе со обично бело брашно е, со глутен почнавме пред месец.. :) Но би требало да биде успешно и со безглутенско. 20200330_210150.jpg
     
    LiliBoz likes this.
  13. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,329
    Likes Received:
    227,097
    Gender:
    Female
    баш ми е мило што сте почнале :)))
    со глутен ќе им правам, јас не јадам вакви ствари:D
     
    mariz likes this.
  14. lovemme

    lovemme Форумски идол

    Joined:
    Oct 1, 2013
    Messages:
    2,977
    Likes Received:
    81,978
    Gender:
    Female
  15. FancyGirl*

    FancyGirl* Популарен член

    Joined:
    Jul 19, 2019
    Messages:
    254
    Likes Received:
    3,635
    Gender:
    Female
    Готова смеса на Др.Оеткер + 2 јајца.
    Многу лесно и брзо.. Има инструкции на паковката.
    IMG_20200331_132002.jpg
     
    lovemme likes this.
  16. SINOLICKA_123

    SINOLICKA_123 Истакнат член

    Joined:
    Jun 20, 2019
    Messages:
    142
    Likes Received:
    248
    Gender:
    Female

    Recept za Mlecnikot
     
  17. mariz

    mariz Форумски идол

    Joined:
    Mar 17, 2014
    Messages:
    18,120
    Likes Received:
    78,056
    Gender:
    Female
    @SINOLICKA_123 еве го. Јас само и сирење му издробив плус.
     
  18. Adi888

    Adi888 Форумски идол

    Joined:
    Nov 22, 2010
    Messages:
    6,196
    Likes Received:
    23,272
    Gender:
    Female
    Blue.Sky likes this.
  19. An-na

    An-na Форумски идол

    Joined:
    Sep 9, 2011
    Messages:
    7,147
    Likes Received:
    37,999
    Gender:
    Female
    Рецепт?
     
  20. MiAmor

    MiAmor Популарен член

    Joined:
    Jan 17, 2013
    Messages:
    668
    Likes Received:
    2,572
    Gender:
    Female
    Монте колач:
    За кора:
    *3 јајца
    *5големи лаж.шеќер
    *3големи лаж.топла вода
    Се мати пенесто и се додава:
    *3лаж.брашно
    *3лаж.какако
    *пола пециво
    Се претура во тепсија 25×35 и се пече на 180 -20 мин.
    Печената кора да се олади и се попрскува со 50 мл.чоколадно млеко.

    Бел фил:
    *500 мл. Млеко
    *5лаж.шеќер
    На рингла да зоврие.
    Посебно се мати:
    *100мл.млеко со
    *6лаж.густин
    *2лаж.брашно
    *2ванили
    И се додава во зовриеното млеко. Се вари да згусне.
    Се трга и се додава:
    *50гр.бело чоколадо,да се растопи.
    Пенасто се мати:
    *150гр.путер
    И се додава во оладениот фил. Се миксира.

    Црн фил:
    *500мл.хопла
    *200гр.црно чоколадо
    *100гр.млечно чок.
    Се загрева на ПАРЕА да се растопи чоколадото. ДА НЕ ЗОВРИЕ!
    Се остава целосно да се олади,потоа се мати со миксер.

    Финална постапка:
    Оладената кора се премачкува со белиот фил,па со црниот фил.
    Може да се декорира одозгора со шлаг пена или растопено чоколадо.

    За сендвичите,две лепчиња се премачкуваат со путер па кашкавал,каков имаш,рендан чедар и ајдамер е во рецептот,и било каква салама,го премачкуваш сендвичот со јајце и го пржиш цел сендвич во масло или путер.
    Има на јутуб гответе со фичо баш вакви сендвичи.
     
    Thallia, Adi888 and Blue.Sky like this.