Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. mimi****

    mimi**** Истакнат член

    Joined:
    Aug 28, 2015
    Messages:
    603
    Likes Received:
    3,637
    Gender:
    Female
    F
    Fala:*
     
    Adina likes this.
  2. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    Soncka :) likes this.
  3. irena.1

    irena.1 Форумски идол

    Joined:
    Nov 1, 2012
    Messages:
    4,365
    Likes Received:
    21,351
    Gender:
    Female
    Dreams11 and irenna like this.
  4. Babushka

    Babushka Популарен член

    Joined:
    Dec 11, 2011
    Messages:
    233
    Likes Received:
    5,485
  5. Viktorijaaa5

    Viktorijaaa5 Форумски идол

    Joined:
    Oct 26, 2013
    Messages:
    6,224
    Likes Received:
    91,837
    Gender:
    Female
    @Leo-nora уште од одма да ти кажам дека тортата е многу лесна и брза а за вкусот ќе кажеш кога ќе ја направиш и пробаш :)

    1л млеко
    4пудинга од ванила
    еурокрем
    1чоколадо
    1маргарин
    1кесенце шеќер во прав
    2-3кроасана
    бисквити
    кокос

    Се вари пудинг и се остава убаво да се олади. Маргаринот и шеќерот во прав се матат заедно додека не се соединат.Чоколадото се топи на пареа. Пудингот и смесата од маргаринот се соединуваат заедно додека не се добие еднолична смеса. Филот се дели на два дела. Во едниот дел го додаваш темниот дел од еурокремот и растопеното чоколадо а во другиот дел го додаваш делот од преостанатиот еурокрем.
    И си почнуваш со филување :)
    Јас најпрво ставам кокос на површината долу за да не ми се лепи и да е полесно за сечење.
    Редиш ред бисквити па бел фил па кроасан сечен на парченца па црн фил па пак бисквити и тераш нагоре додека имаш фил :D
    На крај можеш да ја филуваш со шлаг крем но јас моментално немав и затоа ја оставив само со фил :) и така е убава :)

    Би те советувала да си земеш уште 2 кроасана за да има 2 реда со корасан ќе биде повисока и повеќе ќе се осеќа вкусот на кроасанот.

    Чекам слика да видам што си направила :lol:

    [​IMG]
     
    kjukli, Val-Dim, Annath and 1 other person like this.
  6. Leo-nora

    Leo-nora Популарен член

    Joined:
    Mar 25, 2013
    Messages:
    1,971
    Likes Received:
    1,271
    Gender:
    Female
    @Viktorijaaa5 Фала ти Викчеее, штом ја направам ке се пофалам со сликичка :P Позз
     
    Viktorijaaa5 likes this.
  7. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    kjukli likes this.
  8. Ginger^

    Ginger^ Форумски идол

    Joined:
    Mar 16, 2015
    Messages:
    4,320
    Likes Received:
    55,367
    Gender:
    Female
    обарено пилешко,го динсташ во: Пола главица кромид,две лукчиња,магдонос и зачини. На крајот му додаваш голема лажица кари,и вода да се залие.
     
    Winter Lady likes this.
  9. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,824
    Likes Received:
    62,031
    @lunicka рецепт за шампитата???
    Мене ми личи за шампита, ја обожавам 8) и баш ме брига што има илјада калории :D...
     
    Esmeralda-MD likes this.
  10. lunicka

    lunicka Форумски идол

    Joined:
    Jan 29, 2010
    Messages:
    3,840
    Likes Received:
    101,403
    Gender:
    Female
    Не е шампита ледени коцки се.
    6 јајца
    6 л.шеќер
    6 л.брашно
    3 л.мелени ореви (јас не ставив не можев да ги најдам во фрижидерот):D
    2 л.какао (немав какао ставив една лажичка нес кафе)8)
    1 пециво
    Матиш и печеш
    Правиш шербет од 250 гр вода и 250 гр шеќер,го попаруваш пандишпанот.
    Фил-
    1.5 л. млеко
    10 л.густин
    20 л.шеќер
    Го вариш филот кога ќе се олади додаваш 300 гр.маргарин
    Прелив
    100 гр чоколада
    3 л. зејтин
    2.л млеко
    Топиш и посипуваш
    Во фрижидер убаво да олади...сечеш и се комираш од убавина
     
    girl-miri, Annath, Val-Dim and 3 others like this.
  11. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

    Joined:
    Jul 22, 2012
    Messages:
    967
    Likes Received:
    4,036
    Gender:
    Female
    @lovemme може рецепт?

    Исто и од на @Val-Dim кроасаните ако може рецепт многу вкусно изгледаат а прочитав и дека лесно се правеле.
     
    Last edited: Oct 6, 2015
  12. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,824
    Likes Received:
    62,031
    @sesilija многу ме изнасмеа со прошетувањето до кујна (y)...
    Еве го рецептот...

    К р о а с а н и
    Тесто
    2 јајца
    2 лажички шекер
    2 мали шољи слатко млеко (ладно)
    2 мали шољи кисело млеко (или јогурт)
    1 свеж квасец
    1 лажичка сол

    *** 1 маргарин (или по 1/2 маргарин и путер)

    Се замесува тесто и веднаш се дели на осум дела. Од секој дел се расукува кора и се мачка со растопен маргарин. Се редат корите една врз друга и од сите се сука една голема кора - колку поголема толку подобро!!! Потоа големата кора се премачкува со остатокот од маргаринот и се сече на четири дела. Секој од нив повторно се сече на седум дела (4 x 7 кроасани). Се обликуваат кроасаните кои може да се филуваат со сирење, шунка, кашкавал... или да останат празни. Се редат во подмачкан плех со маргарин на поголемо растојание за да не се слепат при печење ( дозата е „таман“ за два пеха од шпорет!). Се оставаат 2 часа да надојдат и се печат!!!

    Добар апетит!!!
     
    vitamina, SwanMay, Lovely and 11 others like this.
  13. Lady Phoenix

    Lady Phoenix Форумски идол

    Joined:
    May 10, 2015
    Messages:
    2,033
    Likes Received:
    58,312
    Gender:
    Female
    @toogood, јас се извинувам што доцнам со одговорот, ама немав прилика порано да го напишам рецептов. :angel:

    Канелони

    Потребно:
    • 1 пакување канелони
    • 2 мали павлаки
    • ~200 g шунка (или друго сувомеснато по желба)
    • ~250-300 g кравји кашкавал (вакумиран, рендан)
    • неколку листови едамер или гауда за одозгора
    • печурки по желба
    • магдонос
    • томатело или домашен доматен сос
    • зачини
    Меркиве отприлика ги напишав, бидејќи јас не го искористувам целото палување канелони, а вие може според количеството да си ги прилагодувате. Без гајле, и да ви остане од полнењето (ситно сецкана шунка, рендан кашкавал, сецкан магдонос, павлака, бибер), можете да го ставите врз канелоните.

    Како оди постапката?
    Прво го правам полнењево што го опишав погоре, за да ми биде подготвено. Потоа ги обарувам канелоните во солена вода, по 2-3 минути, со мешање, за да не паднат на дното и да се залепат. Зависи и од јачината на самиот шпорет - не дозволувајте да омекнат и да ја изгубат формата. Потоа, ги ставам во сад на страна. Секоја канелона (со малку мака, ама се исплатува на крај :P) ја полнам со филот. Никогаш не сум погодила точно фил да има: или ми недостасувало малку, или ми било премногу, ама и за двата проблеми има решение. Полнетите канелони ги редам во подмачкано тавче со маслиново, а и самите одозгора ги премачкувам со маслиново со помош на четка, за да не се лепат една за друга. На крај ги прелевам со томатело во кое има зачини по желба (ставам само сол и бибер, босилек/оригано). Врз тоа ставам свежи сецкани печурки. Ги печам на 200 степени, најмалку половина час (ќе се види и по печурките). Една-две минути пред да ги извадам, им редам од листовите едамер/гауда и враќам да се растопат.

    Бон апетит! :pizza:

    Collage.jpg
     
  14. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    Без брашно е?
     
    Esmeralda-MD likes this.
  15. sesilija

    sesilija Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    4,177
    Likes Received:
    13,284
    Мислам дека брашното не е спомнато бидејќи ставала од око, т.е. онолку колку што е потребно за да се замеси тесто од состојките што ги има наброено, нема логика да нема брашно.
     
    Esmeralda-MD, Annath and kjukli like this.
  16. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    2,109
    Likes Received:
    34,599
    Gender:
    Female
  17. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,824
    Likes Received:
    62,031
    Уффф... Се извинувам за пропустот!!! Така е кога се брзав и рецептот Ви го напишав пред да одам на работа!!! Секако дека има брашно!!!
    По рецептот потребно е 800 гр брашно, но тоа зависи од видот... Јас за моите кроасани потрошив 900 гр брашно, а остатокот до 1 кг ми „отиде“ на посипување по работната површина кога ги расукував корите!!!
    Еве го целосниот рецепт...
    К р о а с а н и
    Тесто
    2 јајца
    2 лажички шекер
    2 мали шољи слатко млеко (ладно)
    2 мали шољи кисело млеко (или јогурт)
    1 свеж квасец
    1 лажичка сол
    800-900гр брашно

    *** 1 маргарин (или по 1/2 маргарин и путер)
     
  18. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
  19. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,917
    Likes Received:
    203,154
    Gender:
    Female
    Сигурна сум дека @MacenceEna нема да ми замери, знам дека таа ги правеше по друг рецепт, ама овој е одличен
    лесен и брз, само да си знаеш, мора точно да се придржуваш до процесот на правење на смесата, и до грамажата на состојките за да ти излезат како што треба. Пожелно е да имаш подлога за печење за макарунс, ама и обично тавче со хартија за печење ќе ти заврши работа, Лорејн убаво објаснила што и како во видеово.
     
  20. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    Сум ги правела според рецептот на Лорејн,и проблемот ми беше со грамажата на белките, па затоа прашав да не има различен рецепт. Фала ти во секој случај :hug: