@Dust повеќе пати имам видено бургери од тебе, баш изгледаат дебелки плескавиците може ли рецепт, пошо освен мелено месо не знам што понатаму
Путерот на собна температура, не растопен, се мати со шеќерите, кога ќе се соединат се додава јајцето. Потоа се додава ванилата, брашното измешано со содата и солта. Се мати само колку да се измешаат состојките, да не се прематува брашното. Се става во фрижидер 20тина минути и се формираат топчиња (со лажица за сладолед ако сакаш големи колачиња) се пече на 170степени на хартија за печење. Околу 8-10мин, зависи сепак од рерната, да се зацрват на крајчињата тогаш се готови. Кога се вадат се многу меки, после се стврднуваат. Намести ги по 6/7 во тава зошто се шират да не се залепат. Јас намалив на шеќер(4 лажици бел, 1/2cup кафеав) и беа преблаги. И ставив 100гр темно чоколадо. Излегуваат околу 14 големи колачиња. Смесата е посува од стандардните колачиња, да не те плаши тоа супер испаѓаат.
јас пола доза направив и 15 ми излегоа https://moirecepti.mk/post/варени-ѓевречиња-семеен-рецепт-посно
Секако 1 ипол чаша брашно 2 лажици какао 1 чаша шеќер (јас ставам помалку, не сакам да е премногу блага) 1 лажица сода Половина лажичка сол 1 лажица јаболков оцет 1 лажица екстракт од ванила 5 лажици масло 1 чаша вода или јогурт (јас ставам кисело млеко измешано со вода, доколку немам јогурт) 1 јајце (не е задолжително, ја имам правено и без јајце, сосема иста е) Смесата треба да не е густа, туку потечна. Ја печев на 250 додека да нарасне и зарумени, ќе ја провериш со чепкалка. Не и треба премногу печење, 15 минути некаде. Тавчето беше 28ца, најмалото кое го имам затоа високи изгледаат. Ако ја направиш во поголемо, ќе биде потенка, проверувај ја повеќе пати да не загори. Ја оставаш малку да олади, настрана вариш вода со какао и шеќер, откако малку ќе олади какаото, ја сечеш тортата на коцки и секое го макаш во какаото а потоа и во кокос.
Да, со обично брашно е. Овде имам пишано рецептче детално. Ако сакаш без глутен пробај го ова. Јас уште не успеав да го направам, можеби нареден викенд.
@BabyT* дали може рецепт за убавите лепчиња од Фемина Инстаграм? Дали се такви индиски лепчиња или гиро питички?
Повели. Јас ги печев во релна , инаку директнона плотна печени или пржени во тава со повеќе зачини ќе бидат како индиските на вкус.
Wooo hoo, ете што ќе правам викендов, фала ти! Ми здосадија тонус и лебовите, па сум во потрага по вакви варијанти. Таман ќе споделам ако испаднат успешни со моето интегрално брашно.