Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. duffi

    duffi Форумски идол

    Joined:
    Apr 14, 2011
    Messages:
    12,777
    Likes Received:
    145,291
    @Dust ти си махер за хамбургери. Кажи ја рецептата за плескавица, да не изгледа како ќофте.:D
     
    Dust and ines.h like this.
  2. Anaouou

    Anaouou Популарен член

    Joined:
    Oct 21, 2014
    Messages:
    682
    Likes Received:
    2,270
    Рецепт ако може ?
     
    IM.TMKQ likes this.
  3. IM.TMKQ

    IM.TMKQ Форумски идол

    Joined:
    Jan 10, 2014
    Messages:
    4,535
    Likes Received:
    37,505
    Gender:
    Female
    Секако :)

    За пандишпанот:

    3 јајца
    2 банани или 3 јаболки (јас немав банани во моментот и вака супер испадна :))
    1 чаша мелен овес
    1 чаша овес
    1 чаша кисела вода
    50 до 100 гр кокос (смесата не треба да е сува, ни премногу течна, ако ставиш малку повеќе кокос може кисела вода да се додаде за да се разреди)
    1/2 пециво
    100 гр сецкани мешани јатки (јас ставив бадем, сончоглед и тиква)
    50 гр суво грозје и ситно сецкани урми
    екстракт од ванила
    Се пече во тава 28ца, на хартија.

    За белиот кокос филот:

    1 чаша гриз
    100 гр кокос
    1/2 пециво
    2-3 лажици кафеав шеќер (ако сакаш да е поблага, може и повеќе)
    1 чаша кисела вода
    1/2 чаша млеко
    Исто смесата да не е ни премногу сува, ни течна.

    Пандишпанот се запекува 5-6 минути, да фати кора, па се додава кокос филот и се пече уште 10на минути, ќе ја провериш со чепкалка.

    За чоколадниот фил:

    Се вари гриз со млеко, шеќер и рендана кора од портокал. Треба да е со средна густина, се трга од оган и се додава 100 гр чоколада (јас сакав поздрава верзија, додадов црна чоколада).
    Чоколадниот фил се става најгоре, постепено со лажица и се обликува.

    Глазура:
    50 гр чоколада, 3 лажици масло.

    Ако ја направиш, кажи како ќе испадне. Многу е вкусна. :)
     
    Anaouou and LivingGlam like this.
  4. IM.TMKQ

    IM.TMKQ Форумски идол

    Joined:
    Jan 10, 2014
    Messages:
    4,535
    Likes Received:
    37,505
    Gender:
    Female
    ^ Извинете, заборавив да додадам а помина времето за едитирање, во пандишпанот и белиот фил се додава и 100 мл масло или стопен путер.

    @Anaouou
     
    Anaouou likes this.
  5. AngIv

    AngIv Популарен член

    Joined:
    Jan 26, 2017
    Messages:
    828
    Likes Received:
    9,239
  6. flower30

    flower30 Форумски идол

    Joined:
    Apr 10, 2014
    Messages:
    7,894
    Likes Received:
    142,296
    @deliza може рецепт за saher тортата?
     
    deliza likes this.
  7. deliza

    deliza Популарен член

    Joined:
    Feb 15, 2012
    Messages:
    327
    Likes Received:
    13,350
  8. flower30

    flower30 Форумски идол

    Joined:
    Apr 10, 2014
    Messages:
    7,894
    Likes Received:
    142,296
    deliza likes this.
  9. ines.h

    ines.h Популарен член

    Joined:
    Aug 23, 2011
    Messages:
    1,689
    Likes Received:
    18,857
  10. MandyLane

    MandyLane Форумски идол

    Joined:
    Aug 9, 2011
    Messages:
    3,842
    Likes Received:
    25,774
    Gender:
    Female
    Peppermint, Thallia and ines.h like this.
  11. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Joined:
    Mar 9, 2012
    Messages:
    4,997
    Likes Received:
    96,216
    Gender:
    Female
    @Dust еве го рецептот за домашни тортиљи, многу се лесни. Премеки излегуваат, само треба убаво да ги расукаш за да не се дебели :)
    https://gotvi.mk/2019/07/22/tortilji/
     
    lovemme, Coco31, LivingGlam and 2 others like this.
  12. jasbi

    jasbi Популарен член

    Joined:
    Sep 16, 2016
    Messages:
    917
    Likes Received:
    7,573
    Gender:
    Female
    Recept za gevrecinjata, preubavi se.
     
  13. mareane

    mareane Форумски идол

    Joined:
    Aug 18, 2010
    Messages:
    9,292
    Likes Received:
    278,081
    Gender:
    Female
    @jasbi
    FB_IMG_1587802495294.jpg
    После замесувањето на тестото јас го оставив малку да скисне.
     
    LejlaD and Annath like this.
  14. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,917
    Likes Received:
    203,150
    Gender:
    Female
    Молам рецептот... фала :D
     
    LejlaD and H.VAGA like this.
  15. GirlRose

    GirlRose Форумски идол

    Joined:
    Jan 16, 2014
    Messages:
    5,184
    Likes Received:
    27,373
    Не е од фемина инстаграм, но не знам посоодветна тема.
    Џој, прекрасно изгледа кафето, ќе може ли да кажеш како го приготви. :wasntme:
     
    H.VAGA and joy1 like this.
  16. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,056
    Likes Received:
    328,394
    Gender:
    Female
    2 лажици нес една лажица шекер и 3-4 лажици вода ладна(мали лажици) ги матам заедно со машинка за нес се додека не добијам густа пења.

    Во чаша прво истурам млеко коцки мраз и одгоре од пењата :)
     
  17. jasbi

    jasbi Популарен член

    Joined:
    Sep 16, 2016
    Messages:
    917
    Likes Received:
    7,573
    Gender:
    Female
    Blagodaram:*
     
    mareane likes this.
  18. GirlRose

    GirlRose Форумски идол

    Joined:
    Jan 16, 2014
    Messages:
    5,184
    Likes Received:
    27,373
    Да, и јас го пробав исто, супер излезе. Но, ме интересираше најгорниот дел. Ептен темниот што е :D
     
    joy1 likes this.
  19. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,056
    Likes Received:
    328,394
    Gender:
    Female
    е шо знам така самото ми искочи :D
     
    GirlRose likes this.
  20. LejlaD

    LejlaD Форумски идол

    Joined:
    Apr 24, 2018
    Messages:
    10,693
    Likes Received:
    213,310
    Gender:
    Female
    Срам не срам рецепт немам.Од око состојките,брашно,јајца три,шеќер,ванилин ,рум,кора од лимон,махлеп,квасец.Се замесува,се остава да скисни тестото,па се дели на два дела.Секој дел се сучи во кора која се премачкува со омекнат путер,се преклопува како плик,на секој преклоп се мачка путер.Се добиваат два плика или две топчиња,се оставаат во фриз барем 1ч.Од секое се сучи кора,се сечи на триаголници како вообичаено за кифлички ,па на секој триаголник мармелад и се виткаат,повторно да скиснат или надојдат се оставаат.Од како се печени шеќер во прав.Ако треба нешто кажи:*,доколку збуричкав....
     
    Vanj4e and Annath like this.