Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Staff Member

    Joined:
    Sep 17, 2013
    Messages:
    14,188
    Likes Received:
    175,704
    Gender:
    Female
    Прелесно се прави, само со мешање. Два садови од кои едниот сериозно го валкаш. :rofl: Јас малку претерав со чоколадо ама муд е то ахахахха и место екстракт од ванила јас користам ванилин шеќер.

    Чоколаден леб од банана

    Состојки:

    - 2-3 презреани банани
    - 1/3 шолја стопен маргарин
    - 3/4 шолја кафеав шеќер
    - 1 лајче сол
    - 1 големо јајце
    - 1 лајче екстракт од ванила
    или ванилин шеќер up to you
    - 1 1/4 шолја брашно
    - 1/4 шолја неблаго какао
    - 1 лајче сода
    - 1/2 шолја сецкано чоколадо
    јас тука кладов чоколадо и пол

    Подготовка:
    Или со блендер или со вилјушка гмечи банатата, додај растечен маргарин и шеќерот и ги мешаш. Со се малку сол тука. Јајцето се бие па се додава заедно со ванилин шеќер/ или екстракт. Ако е шеќер можиш да додајш со суви состојки, ако е екстракт тука додај.
    Во другиот сад се додават сувите состојки: брашно, какао и сода + ванилин шеќер ако така ја ставаш ванилата. И ги мешаш и полека со мешање додаваш во течни состојки. Штом добро се измеша ставаш малку насечено чоколадо или ко мене колку шо имаш дома во моментот оти ти се јади нешто чоколадно. 8-|

    Се печи 50 минути до 1 сат, штом чукни 40-45 минути боцкај го гледја кога е испечено, нема фиксно време, на 175 степени.
     
    boomsleng, LivingGlam and BabyT* like this.
  2. BabyT*

    BabyT* Популарен член

    Joined:
    Jun 3, 2019
    Messages:
    4,517
    Likes Received:
    17,622
    Gender:
    Female
    Е супер. И јас сум за екстра чоколадно :D
    Утре обавезно ќе го направам.
    За ова имам време :)
     
    theowndemon likes this.
  3. Ordinary

    Ordinary Форумски идол

    Joined:
    Feb 15, 2012
    Messages:
    2,909
    Likes Received:
    81,530
    @Noemi ај те молам рецепт од крекерите.
    Благодарам
     
  4. Noemi

    Noemi Популарен член

    Joined:
    Apr 7, 2010
    Messages:
    2,659
    Likes Received:
    10,021
    100грама овесни снегулки
    100грама пченкарно брашно
    50грама ленено семе (мелено подобро зошто така се усвојува од организмот)
    70грама суров сончоглед
    70грама семки од тиква
    1лажица чиа
    лажичка сол
    зачини по желба (јас ставам бибер, куркума и оригано)
    2 лажици масло
    250мл врела вода
    Се мешаат сувите состојки, се додава маслото и врелата вода. Смесата се префрла на хартија за печење и се истенчува (со водени раце или со сукало) до 0.5цм.
    Се печат на 160 степени околу 40-60 мин зависно од фурната.
    Кај мене со вентилатор се готови за 40мин.
    За полесно да се скршат ја засекувам смесата со нож пред печење.
     
    LivingGlam, Thallia and Ordinary like this.
  5. Ordinary

    Ordinary Форумски идол

    Joined:
    Feb 15, 2012
    Messages:
    2,909
    Likes Received:
    81,530
    Тенкју
    Знаев дека е нешто по мој вкус :l:
     
    Noemi likes this.
  6. BabyT*

    BabyT* Популарен член

    Joined:
    Jun 3, 2019
    Messages:
    4,517
    Likes Received:
    17,622
    Gender:
    Female
    Меки ли се за јадење?
     
  7. Noemi

    Noemi Популарен член

    Joined:
    Apr 7, 2010
    Messages:
    2,659
    Likes Received:
    10,021
    Ако ги сакаш меки остави ги малце подебели и печи ги помалце време. Првиот пат ми испаднаа такви. Ама јас ги сакам крцкави па ги поправив вториот пат.
     
    BabyT* likes this.
  8. BabyT*

    BabyT* Популарен член

    Joined:
    Jun 3, 2019
    Messages:
    4,517
    Likes Received:
    17,622
    Gender:
    Female
    @theowndemon внатре ми испадна мекичко, така ли треба да биде и малку кремасто:smirk:
     
  9. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Staff Member

    Joined:
    Sep 17, 2013
    Messages:
    14,188
    Likes Received:
    175,704
    Gender:
    Female
    И да и не, горе треба да испука убаво за да се напрај, не треба да е течно, боцкај со чечкалица. Едино кај чоколатцата треба да е течно инаку не премеко ама не е нешто особено тврдо. Како обичен колач. Важно на чечкалица да не вади залепено.
     
    BabyT* likes this.
  10. Rabbit

    Rabbit Форумски идол

    Joined:
    Sep 3, 2012
    Messages:
    2,265
    Likes Received:
    46,284
    Gender:
    Female
    Еве рецепт од тортата, мислам се убаво е објаснато :)
    https://www.mysticcakes.com/karamel-torta-sa-orasima/
     
    wendy2, g8lQQk and Vanj4e like this.
  11. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Joined:
    Jul 13, 2017
    Messages:
    18,279
    Likes Received:
    226,782
    Gender:
    Female
  12. Shelea

    Shelea Форумски идол

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    4,263
    Likes Received:
    43,991
    3ипол чаши бело брашно (филџан од 200мл), 1 мала лажичка сода, 1 мала лажичка сол се мешаат. Се додава 1ипол чаша јогурт (исто од 200мл) и се меша тесто. Јас додавам и две лажици масло + сирови семки од тиква. Треба да е меко тесто. Не се чека да кисне. Се пече околу 40 мин на 200-220°, ако е во кружна тава се засекува накрсно, ако во калап како мојот, надолж.
     
  13. jasbi

    jasbi Популарен член

    Joined:
    Sep 16, 2016
    Messages:
    917
    Likes Received:
    7,573
    Gender:
    Female
  14. flower30

    flower30 Форумски идол

    Joined:
    Apr 10, 2014
    Messages:
    7,894
    Likes Received:
    142,296
    @lovemme дали може рецепт
     
  15. flower30

    flower30 Форумски идол

    Joined:
    Apr 10, 2014
    Messages:
    7,894
    Likes Received:
    142,296
  16. lovemme

    lovemme Форумски идол

    Joined:
    Oct 1, 2013
    Messages:
    2,977
    Likes Received:
    81,972
    Gender:
    Female
     
    flower30 likes this.
  17. Thallia

    Thallia Популарен член

    Joined:
    Oct 10, 2013
    Messages:
    2,805
    Likes Received:
    18,795
    Може рецепт за хумусот и постапка како го правиш?
    Благодарам :)
     
  18. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Joined:
    May 2, 2015
    Messages:
    5,207
    Likes Received:
    106,319
    Gender:
    Female
    Повели
    Хумус

    250 грама наут
    6 лажици маслиново масло
    5 лажици таан
    2 лажици сенф
    сок од еден лимон
    1/2 лажица сол
    лук по вкус
    свеж магдонос по вкус

    Наутот се остава да кисни во вода,најдобро преку ноќ. Се вари 40тина минути, се цеди и лади. Се блендира се заедно, и по потреба се додава малку од водата во која се варел.
    .
     
    CareTee and Thallia like this.
  19. Thallia

    Thallia Популарен член

    Joined:
    Oct 10, 2013
    Messages:
    2,805
    Likes Received:
    18,795
    Колку излегува отприлика од овие состојки? И колку време може да стои?
     
  20. flower30

    flower30 Форумски идол

    Joined:
    Apr 10, 2014
    Messages:
    7,894
    Likes Received:
    142,296
    @Annath може ли рецепт за посниот колач?