Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,917
    Likes Received:
    203,159
    Gender:
    Female
    irenna and kjukli like this.
  2. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    2,109
    Likes Received:
    34,599
    Gender:
    Female
    Бидејќи побарав рецепт, но не добив, па еве уште еднаш, дали ќе може рецепт?
     
    kjukli likes this.
  3. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Ајронке и јас побарав рецепти погоре 4 а само од Ginger добив.Другите не.Исто имам побарано и од Mirandaa за капини тортата не добив.
     
  4. do-re-mi

    do-re-mi Популарен член

    Joined:
    Jan 13, 2013
    Messages:
    1,056
    Likes Received:
    16,016
    А, јас пак сакам да знам дали сите вие кои редовно барате рецепти, барем еден дел сте направиле од тоа. 8)

    Еве, за мене да си кажам. Дури пред некој ден приметив дека една девојка побарала рецепт за превртената торта со ананас уште пред неколку месеци, ама ете во многуте известувања, ми промакнало известувањето дека сум тагната во темава. Затоа девојки и да не добите веднаш одговор, трпение.:D

    Девојче, деновиве ќе го напишам рецептот, морам да го побарам во стотиците букмаркс, а ќе го дополнам и со забелешки и измените што ги направив.
     
  5. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Затоа и пак пишав за да видат може не виделе.Не е многу активна темата.Да сум направила некои рецепти ама сликите не дошле на ред да ги ставам.Еве денес ке го правам тартот со јаболки на @lunicka кој ми е побаран уште кога се зачленив.Па важно штом сум побарала имам во план да го направам.Не сум заборавила.Луничка нека очекува слика верувам многу вкусен ќе е , иако 2-3 пати ја замарав дали се пече во голем плех , мал и сл.
     
  6. lovemme

    lovemme Форумски идол

    Joined:
    Oct 1, 2013
    Messages:
    2,977
    Likes Received:
    81,972
    Gender:
    Female
    Секако дека може тоа се руски капи еве рецепт http://sezahrana.tumblr.com/post/78594416215/recepti-ruski-kapi-i-ruski-bombici
    сакав да ги направам поинакви,јас додадов од мојот омилен фил еве рецепт и од него
    во 3 дл млеко се става пудинг од чоколадо, 3 лажички шеќер и 1 лажичка брашно и 3 жолчки додека е жешко се додава чоколадата која треба да се стопи во смесата.
    После шлаг и чоколаден прелив.

    Јас имам по 20-30 допаѓања и затоа не видов дека си барала рецепт иначе одма ќе ти напишев.
    Сега случајно видов дека си ми барала.
    Сл пат доколку не одговорам веднаш пишете ми порака, па ќе напишам рецепт тука да го видат сите.
     
    Annath and IronLady like this.
  7. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    2,109
    Likes Received:
    34,599
    Gender:
    Female
    Ти благодарам многу. Преубаво изгледаат :inlove:
    Можеби сега нема да ги направам, ама ќе бидат направени понатака.
    Би ти пишала ЛП, ама нема кај тебе започни разговор, сокриено ти е тоа :)
    Ти благодарам уште еднаш :angel:
     
    lovemme likes this.
  8. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    6,488
    Likes Received:
    24,077
    Лејди, досега не сум подготвувала канелони па сакам да те прашам, дали мора да се обарат прво?
    Зашто кога правам лазањи и други тестенини одма ги печам, не го обарувам прво...
    Ќе им лупнам томатело па нека се варат во рерна со томателото... Што мислиш, совет?
     
  9. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Мимс извини и ти Лејди што ке одговорам место тебе , оваа како да се мешам во секоја манџа ама бидејќи денес го читав рецептот и уште кога го објави го прочитав убаво види го цитатот.
     
    Lady Phoenix likes this.
  10. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    6,488
    Likes Received:
    24,077
    Da, procitav ubavo no tuka ne gledam odgovor na moeti prasanje dali mora da gi obaram prvo, nemoze li direkno da gi pecam vo tecnost vo rerna?
    Taka da ne mi iskocat tvrdi, zasto me mrzi da gi varam prvo... Znam deka ona gi varela, ja prasyvam dali mora da se varat prethodno ili ne...
     
  11. sesilija

    sesilija Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    4,177
    Likes Received:
    13,284
    Еве јас ќе ти кажам мое искуство. Јас никогаш не сум ги варела, само внимавам смесата со која ги полнам да не ми е премногу врела бидејќи така пукаат канелоните.
    Општо за сите тестенини е исто, не мора да се варат претходно штом се залиени со течност и секако ќе се печат.
     
    Esmeralda-MD, Annath, joy1 and 3 others like this.
  12. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

    Joined:
    Jul 22, 2012
    Messages:
    967
    Likes Received:
    4,036
    Gender:
    Female
  13. Mekuska

    Mekuska Популарен член

    Joined:
    Mar 21, 2014
    Messages:
    398
    Likes Received:
    2,301
    Gender:
    Female
  14. Lady Phoenix

    Lady Phoenix Форумски идол

    Joined:
    May 10, 2015
    Messages:
    2,033
    Likes Received:
    58,312
    Gender:
    Female
    Mims, добро ти кажала sesilija, може, ама и не мора да ги обаруваш. Јас знам и луѓе кои лазањите исто ги редат необарени, ама не знам, јас сакам да ги обарам ваквите поделебли тестенини „превентивно“, не ми се допаѓа кога ќе ми остане недоварена тестенина, па да ми крцка на заби, а не ги сакам ни преварени, како тесто, како брашно. Така што, ваша одлука е тоа, кој како сака да си го подготви јадењето. ;)
     
    sesilija, Mekuska and mims-89 like this.
  15. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    И јас како тебе Лејди ке ги обарам 2 3 минути доволно е сосема.Не сакам да ми се јаки.Ке купам денес канелони па се надевам нема да ме мрзи да ги направам :yawn:
    Инаку Сесилија те замолувам ако сакаш да споделиш ти по кој рецепт ги правиш другиот пат па твоите да ги пробам.;)
     
    Lady Phoenix likes this.
  16. Lady Phoenix

    Lady Phoenix Форумски идол

    Joined:
    May 10, 2015
    Messages:
    2,033
    Likes Received:
    58,312
    Gender:
    Female
    @stetoskop повели: :)

    Штрудла со јаболки

    Потребно:
    • 1 коцка маргарин Кристал
    • 4-5 големи рендани јаболки (од киселките, да не се брашнести)
    • 500 g готови кори
    • ~200-300 g мелени ореви
    • шеќер по желба
    • цимет
    • шеќер во прав
    Ренданите јаболки се ставаат во тенџере да се испржат додека не ја сменат бојата и додека не испари сокот што ќе го испуштат. Потоа се додава маргаринот (се одделува од него отпрлика 50-ина g за други потреби, значи 200 g во јаболките ќе оди) и се пржи кратко, додека се добие еднолична смеса. Потоа се додава шеќер по вкус (минимум некои 5-6 лажици). При крај се додаат оревите и циметот (исто по вкус).

    Ќе си ги преброите корите. Пример, ако се 20, тогаш по 4 кори ќе редите една врз друга, но пред да ја ставите секоја од корите, ќе попрскате со стопен маргарин. На последната нема потреба, таму се реди филот. Филот се дели на 5 еднакви дела. Се става по должината на еден раб од корите и се витка ролна. Постапката се повторува за сите 5 ролни. Се редат во подмачкан плех и ролните одозгора се премачкуваат со стопен маргарин. Се печат на 180-200 степени (зависи од рерната) додека не добијат бледо-златна боја. Кога малку ќе се изладат, се сечат на парчиња. Одозгора се поросуваат со шеќер во прав и со цимет.

    * Мене ми се допаѓа овој рецепт, кој е делумно „склепан“ и од страна на мајка ми, затоа што обично ваквите работи знаат да бидат многу мрсни и да се попрскуваат/премачкуваат со масло, што не е случај со оваа штрудла. Од друга страна, крцкавите кори и мекиот фил совршено ми се надополнуваат.

    [​IMG]

    Пријатно есенско уживање! :^:
     
    Lovely, Esmeralda-MD, Annath and 3 others like this.
  17. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Staff Member

    Joined:
    Sep 17, 2013
    Messages:
    14,189
    Likes Received:
    175,718
    Gender:
    Female
    @Winter Lady повели :*
    2 јајца и 5 филџани шеќер (се матат)
    1 шолја јогурт
    7 филџани брашно
    1 пециво
    2 филџани масло
    (едно од највкусните теста непечени кои ги имам пробано :$ )
    „Оргинално“ т.е. мама како што го има запишано рецептот е со праски, редени горе, јас до сега го имам праено со праски редени горе, праските еднаш ги измешав внатре во смесата.
    Претходно го имав напраено со јаготки, и ете сега со грозје (падна внатре онака го исшара лилаво :$ ) и јаготки со банана (бананата на „слепо“ ја клавав, не бев сигурна дека ќе излези добор ...)
    И грозјето напрајв грешка шо немав време да го дочистам, зошто се брзав за на факс, па можеше некогаш да се најди зрно- две :worried:
     
    Annath and Winter Lady like this.
  18. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,270
    Likes Received:
    57,129
    Gender:
    Female
    @Luna91 извинито ти е за 'лошо исечените парчиња' :D

    Дај рецепт. ^_^
     
  19. Luna91

    Luna91 Популарен член

    Joined:
    Jul 15, 2013
    Messages:
    3,226
    Likes Received:
    17,946
    Пандишпан:
    4 белки се матат со 150 грама шеќер. Откако ќе се стопи шеќерот во истиот сад се додава 150 грама мелени ореви и 1 ипол лажица брашно.Се продолжува со матење додека смесата не се соедини убаво. Се истура во плехче и се пече на 200 степени. Оваа постапка се поворува уште еднаш, за вториот пандишпан. Потоа се филува.
    Фил:
    12 жолчки се матат со 14 лажици шеќер. На оган во тенџерче се става филџан ипол млеко.
    200 грама чоколадо се вари на пареа и заедно со жолчките се додаваат во млекото.
    Кога ќе се олади филот се додава 250 грама путер, 300 - 400 грама нутела и се мати со миксер.
    Одозгора можеш да ставиш шлаг крем или шлаг пена. Јас ја премачкав со филот. :)
     
    Annath, joy1, mimi**** and 1 other person like this.
  20. t-sweet

    t-sweet Популарен член

    Joined:
    Apr 25, 2012
    Messages:
    580
    Likes Received:
    6,155
    Gender:
    Female
    Рецепт проверен и највкусен лично за мене @Winter Lady Еклери
    1чаша вода 300мл
    1/2чаша зејтин
    1чаша брашно
    1/2пециво
    Да зоврие малку да олади па се додава:
    5јајца едно по едно убаво да се впијат во смесата.
    Се пече на 250° без да се отвара 20-25минути.
    Фил:
    1литар млеко
    4лажици густин
    3лажици брашно
    10лажици шеќер
    2ванили
    1/2маргарин
    Се вари како пудинг.
    Прелив: 2чоколади со 5-6лажици зејтин да се стопат само, без да зоврие.
     
    Winter Lady, Esmeralda-MD and Annath like this.