Ајронке и јас побарав рецепти погоре 4 а само од Ginger добив.Другите не.Исто имам побарано и од Mirandaa за капини тортата не добив.
А, јас пак сакам да знам дали сите вие кои редовно барате рецепти, барем еден дел сте направиле од тоа. Еве, за мене да си кажам. Дури пред некој ден приметив дека една девојка побарала рецепт за превртената торта со ананас уште пред неколку месеци, ама ете во многуте известувања, ми промакнало известувањето дека сум тагната во темава. Затоа девојки и да не добите веднаш одговор, трпение. Девојче, деновиве ќе го напишам рецептот, морам да го побарам во стотиците букмаркс, а ќе го дополнам и со забелешки и измените што ги направив.
Затоа и пак пишав за да видат може не виделе.Не е многу активна темата.Да сум направила некои рецепти ама сликите не дошле на ред да ги ставам.Еве денес ке го правам тартот со јаболки на @lunicka кој ми е побаран уште кога се зачленив.Па важно штом сум побарала имам во план да го направам.Не сум заборавила.Луничка нека очекува слика верувам многу вкусен ќе е , иако 2-3 пати ја замарав дали се пече во голем плех , мал и сл.
Секако дека може тоа се руски капи еве рецепт http://sezahrana.tumblr.com/post/78594416215/recepti-ruski-kapi-i-ruski-bombici сакав да ги направам поинакви,јас додадов од мојот омилен фил еве рецепт и од него во 3 дл млеко се става пудинг од чоколадо, 3 лажички шеќер и 1 лажичка брашно и 3 жолчки додека е жешко се додава чоколадата која треба да се стопи во смесата. После шлаг и чоколаден прелив. Јас имам по 20-30 допаѓања и затоа не видов дека си барала рецепт иначе одма ќе ти напишев. Сега случајно видов дека си ми барала. Сл пат доколку не одговорам веднаш пишете ми порака, па ќе напишам рецепт тука да го видат сите.
Ти благодарам многу. Преубаво изгледаат Можеби сега нема да ги направам, ама ќе бидат направени понатака. Би ти пишала ЛП, ама нема кај тебе започни разговор, сокриено ти е тоа Ти благодарам уште еднаш
Лејди, досега не сум подготвувала канелони па сакам да те прашам, дали мора да се обарат прво? Зашто кога правам лазањи и други тестенини одма ги печам, не го обарувам прво... Ќе им лупнам томатело па нека се варат во рерна со томателото... Што мислиш, совет?
Мимс извини и ти Лејди што ке одговорам место тебе , оваа како да се мешам во секоја манџа ама бидејќи денес го читав рецептот и уште кога го објави го прочитав убаво види го цитатот.
Da, procitav ubavo no tuka ne gledam odgovor na moeti prasanje dali mora da gi obaram prvo, nemoze li direkno da gi pecam vo tecnost vo rerna? Taka da ne mi iskocat tvrdi, zasto me mrzi da gi varam prvo... Znam deka ona gi varela, ja prasyvam dali mora da se varat prethodno ili ne...
Еве јас ќе ти кажам мое искуство. Јас никогаш не сум ги варела, само внимавам смесата со која ги полнам да не ми е премногу врела бидејќи така пукаат канелоните. Општо за сите тестенини е исто, не мора да се варат претходно штом се залиени со течност и секако ќе се печат.
http://moirecepti.mk/post/манчмелоу ova e recept sto edna feminka mi go dade na forumot, po toj recept go pravev pozz
Mims, добро ти кажала sesilija, може, ама и не мора да ги обаруваш. Јас знам и луѓе кои лазањите исто ги редат необарени, ама не знам, јас сакам да ги обарам ваквите поделебли тестенини „превентивно“, не ми се допаѓа кога ќе ми остане недоварена тестенина, па да ми крцка на заби, а не ги сакам ни преварени, како тесто, како брашно. Така што, ваша одлука е тоа, кој како сака да си го подготви јадењето.
И јас како тебе Лејди ке ги обарам 2 3 минути доволно е сосема.Не сакам да ми се јаки.Ке купам денес канелони па се надевам нема да ме мрзи да ги направам Инаку Сесилија те замолувам ако сакаш да споделиш ти по кој рецепт ги правиш другиот пат па твоите да ги пробам.
@stetoskop повели: Штрудла со јаболки Потребно: 1 коцка маргарин Кристал 4-5 големи рендани јаболки (од киселките, да не се брашнести) 500 g готови кори ~200-300 g мелени ореви шеќер по желба цимет шеќер во прав Ренданите јаболки се ставаат во тенџере да се испржат додека не ја сменат бојата и додека не испари сокот што ќе го испуштат. Потоа се додава маргаринот (се одделува од него отпрлика 50-ина g за други потреби, значи 200 g во јаболките ќе оди) и се пржи кратко, додека се добие еднолична смеса. Потоа се додава шеќер по вкус (минимум некои 5-6 лажици). При крај се додаат оревите и циметот (исто по вкус). Ќе си ги преброите корите. Пример, ако се 20, тогаш по 4 кори ќе редите една врз друга, но пред да ја ставите секоја од корите, ќе попрскате со стопен маргарин. На последната нема потреба, таму се реди филот. Филот се дели на 5 еднакви дела. Се става по должината на еден раб од корите и се витка ролна. Постапката се повторува за сите 5 ролни. Се редат во подмачкан плех и ролните одозгора се премачкуваат со стопен маргарин. Се печат на 180-200 степени (зависи од рерната) додека не добијат бледо-златна боја. Кога малку ќе се изладат, се сечат на парчиња. Одозгора се поросуваат со шеќер во прав и со цимет. * Мене ми се допаѓа овој рецепт, кој е делумно „склепан“ и од страна на мајка ми, затоа што обично ваквите работи знаат да бидат многу мрсни и да се попрскуваат/премачкуваат со масло, што не е случај со оваа штрудла. Од друга страна, крцкавите кори и мекиот фил совршено ми се надополнуваат. Пријатно есенско уживање!
@Winter Lady повели 2 јајца и 5 филџани шеќер (се матат) 1 шолја јогурт 7 филџани брашно 1 пециво 2 филџани масло (едно од највкусните теста непечени кои ги имам пробано ) „Оргинално“ т.е. мама како што го има запишано рецептот е со праски, редени горе, јас до сега го имам праено со праски редени горе, праските еднаш ги измешав внатре во смесата. Претходно го имав напраено со јаготки, и ете сега со грозје (падна внатре онака го исшара лилаво ) и јаготки со банана (бананата на „слепо“ ја клавав, не бев сигурна дека ќе излези добор ...) И грозјето напрајв грешка шо немав време да го дочистам, зошто се брзав за на факс, па можеше некогаш да се најди зрно- две
Пандишпан: 4 белки се матат со 150 грама шеќер. Откако ќе се стопи шеќерот во истиот сад се додава 150 грама мелени ореви и 1 ипол лажица брашно.Се продолжува со матење додека смесата не се соедини убаво. Се истура во плехче и се пече на 200 степени. Оваа постапка се поворува уште еднаш, за вториот пандишпан. Потоа се филува. Фил: 12 жолчки се матат со 14 лажици шеќер. На оган во тенџерче се става филџан ипол млеко. 200 грама чоколадо се вари на пареа и заедно со жолчките се додаваат во млекото. Кога ќе се олади филот се додава 250 грама путер, 300 - 400 грама нутела и се мати со миксер. Одозгора можеш да ставиш шлаг крем или шлаг пена. Јас ја премачкав со филот.
Рецепт проверен и највкусен лично за мене @Winter Lady Еклери 1чаша вода 300мл 1/2чаша зејтин 1чаша брашно 1/2пециво Да зоврие малку да олади па се додава: 5јајца едно по едно убаво да се впијат во смесата. Се пече на 250° без да се отвара 20-25минути. Фил: 1литар млеко 4лажици густин 3лажици брашно 10лажици шеќер 2ванили 1/2маргарин Се вари како пудинг. Прелив: 2чоколади со 5-6лажици зејтин да се стопат само, без да зоврие.