1 јајце 2 лажици (големи)зејтин 1 шоља (за кафе) млеко 1 шоља(за кафе)брашно 2 мали лажички пециво 2 лажици големи шеќер Пола мала лажичка сол Во еден сад се става јајцето, се мати со алатка не си миксер, се додава млекото и зејтинот. Се тоа се мати пола минутка да се соедини. Во друг сад се ставаат брашното, солта, шекерот и пецивото. Се мешаат да се соединат. Течната смеса се додава кај сувата, полека и со постојано мешање со алатката. Кога се ќе се соедни, се меша уште 2/3 минути. Да останат мали грутки не е ништо страшно. Се печат по 1.5 минута, се превртува и уште толку. Треба да имаат златна боја, тогаш значи е готова.
11/12, зависи колкави кругови ќе правиш. Една порција сервирам по 4, најидеално според мене. Сепак се е прашање на вкус. Најважно, кога ставаш од смесата одеднаш во едно место за сама да се распореди и да е правилен круг.
Stavas vo tendzerce 180ml voda 150gr seker Da se zatopli ubavo. Mu dodavas 100gr kakao 1 cokolado za gotvenje Mesas da se soedini ubavo. Ova e coko smesa i trgas na strana da se ladi. Za pandispan: 7belki 7lazici seker 4 lazici orevi (ako nemas zamena prezla stavi 4lazici) 3 lazici brasno 1pecivo 4lazici od cokoladnata smesa Kalapce br 28 - tepsice. Peces na 150, 10 min ili proveri, zavisi od rernata. Fil: 8zolki (na parea izmati nekoi 2-3min) 1kocka margarin kristal 200gr prav seker (mozes i 300ako sakas, filot e pocvrst) Margarinot i prav sekerot zamesi go so raka ubavo da se spoi, pa dodaj zolckite i so mikser spoi go filot. Koga ke se spoi, dodaj ja cokoladnata smesa cela i izmati ubavo. Ostaj go filot vo frizider da se stegne malku za ubavo da go naneses na tortata. (Mozes i edno kesice zelatin da rastvoris vo 100ml voda i da go dodades na filot. Toa e po zelba i ako imas, ako ne i ne mora zelatin) Cokoladna glazura : 1cokolado za gotvenje so 50ml mleko ili hopla ako imas.jas na mn tivko ja pravam ne na parea. Brzo se topi i soedinuva. Tortata se topi vo usta, pandispanot ne go ni osekas koga ja jades. Jas ja secam na tri koricki i filuvam. Se nadevam ubavo ti ja pisav cela postapka. Ako nesto ne ti e jasno pisi mi.
Состојки 1 кг брашно 500 мл масло 250 мл пиво 250-300гр. гриз 1 прашок за пециво 1 ванилин шеќер 100 гр кокос Шербет 800 гр шеќер вода колку да се залие шеќерот И кокос за посипување Се замесуваат сите остојки и се формираат мали топчиња. Се ставаат на плех, на хартија за печење, се печат на 180степени. За шербет: во тенџере на оган се ставаат водата и шеќерот и се остава да вријат околу 5 минути додека шеќерот не се растопи. Готовите пиварки се вадат од рерна и се валкаат во шербетот за да убаво го впијат, а потоа се валкаат во кокос. Повели
@Thallia тестото како сакаш си го правиш.Мене ми е обично како за кифлички ,ама и ова од рецептов е преубаво . Многу убаво кажува бабава за формата ,лесно е многу
@deskarada те молам рецептот од тоа блашкото вчера што имаш слика ставено. Ми личи како вкусно, се надевам дека е едноставно
Да. Тесто како за леб. Да скисне два пати. Од тестото топка, правиш 12 мали топчиња (од кило брашно). Секое го разсукуваш колку тавчето(моето е 2. Мачкаш тавче со зејтин. Ставаш кора, фил,кора фил. Фил по желба.Јас денес пола штавељ,пола урда ( за малата, таа не јаде штавељ). Кога ќе го наредиш тавчето, сечеш на коцки и го бодеш со виљушка за да може убаво да се испече. Рерна на 180 и печеш...се додека не порумени горе, па префрлаш и доле да се испече зашто има бајаги кори. На крај , печеното жешко со мокра крпа да џишне озгоре.(за да се упурави и да омекне) и толку. Меко за јадење.
Со обланда е. 1 обланда 1л млеко 500г шеќер 1маргарин 1чоколадо 2чаши ореви мелени 2чаши мелени бисквити МАргаринот се бие со миксер и се мешаа заедно со оревите, бисквитите мелени. Млекото заедно со шеќерот на тивко се ставаат да врие, да се стопи шеќерот во млекото. Потоа во млекото се додаваат сите состојки и се меша заедно и се остава да излади скроз. Се реди обландата и на секоја обланда се мачка горе од смесата, отприлика ќе си поделиш на има за сите 5 обланди. И оставаш и за горната обланда и на неа ставаш и горе. Потоа одозгора стопено чоколадо ставаш. И си го сечиш по твоја желба после на парчиња.
Секако. Во што помалечко тавче за печење, инаку ќе биде многу ниско. Прво се пече на 180° 20 минути смесата, па се прелива со шербетот, па на крај хоплата со чоколадите, стопени на тивок оган и се ставаат откако ќе се олади малку. Во фрижидер најмалку 3 часа за да се стврдне.