Форумџика на годината

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. lost123

    lost123 Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 април 2017
    Пораки:
    2.838
    Допаѓања:
    58.185
    Пол:
    Женски
    1 јајце
    2 лажици (големи)зејтин
    1 шоља (за кафе) млеко
    1 шоља(за кафе)брашно
    2 мали лажички пециво
    2 лажици големи шеќер
    Пола мала лажичка сол
    Во еден сад се става јајцето, се мати со алатка не си миксер, се додава млекото и зејтинот. Се тоа се мати пола минутка да се соедини.
    Во друг сад се ставаат брашното, солта, шекерот и пецивото. Се мешаат да се соединат.
    Течната смеса се додава кај сувата, полека и со постојано мешање со алатката. Кога се ќе се соедни, се меша уште 2/3 минути. Да останат мали грутки не е ништо страшно.
    Се печат по 1.5 минута, се превртува и уште толку. Треба да имаат златна боја, тогаш значи е готова.
     
    На hermosa и shz им се допаѓа ова.
  2. shz

    shz Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    6.183
    Допаѓања:
    50.635
    Пол:
    Женски

    Колку излегуваат отприлика палачинки?
     
  3. lost123

    lost123 Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 април 2017
    Пораки:
    2.838
    Допаѓања:
    58.185
    Пол:
    Женски
    11/12, зависи колкави кругови ќе правиш. Една порција сервирам по 4, најидеално според мене. Сепак се е прашање на вкус.
    Најважно, кога ставаш од смесата одеднаш во едно место за сама да се распореди и да е правилен круг.
     
    На shz му/ѝ се допаѓа ова.
  4. hello-kitty.90

    hello-kitty.90 Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    21.186
    На Peperutce1115 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Peperutce1115

    Peperutce1115 Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    Повели :):hug:
     
    На CareTee, Vanj4e и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  6. Selest

    Selest Популарен член

    Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    384
    Допаѓања:
    1.449
    Пол:
    Женски
  7. La.RagazzaMisteriosa

    La.RagazzaMisteriosa Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    474
    Допаѓања:
    10.844
    Пол:
    Женски
  8. jasbi

    jasbi Популарен член

    Се зачлени на:
    16 септември 2016
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    7.572
    Пол:
    Женски
    Stavas vo tendzerce
    180ml voda
    150gr seker
    Da se zatopli ubavo. Mu dodavas
    100gr kakao
    1 cokolado za gotvenje
    Mesas da se soedini ubavo.
    Ova e coko smesa i trgas na strana da se ladi.
    Za pandispan:
    7belki
    7lazici seker
    4 lazici orevi (ako nemas zamena prezla stavi 4lazici)
    3 lazici brasno
    1pecivo
    4lazici od cokoladnata smesa
    Kalapce br 28 - tepsice. Peces na 150, 10 min ili proveri, zavisi od rernata.
    Fil:
    8zolki (na parea izmati nekoi 2-3min)
    1kocka margarin kristal
    200gr prav seker (mozes i 300ako sakas, filot e pocvrst)
    Margarinot i prav sekerot zamesi go so raka ubavo da se spoi, pa dodaj zolckite i so mikser spoi go filot. Koga ke se spoi, dodaj ja cokoladnata smesa cela i izmati ubavo. Ostaj go filot vo frizider da se stegne malku za ubavo da go naneses na tortata.
    (Mozes i edno kesice zelatin da rastvoris vo 100ml voda i da go dodades na filot. Toa e po zelba i ako imas, ako ne i ne mora zelatin)
    Cokoladna glazura :
    1cokolado za gotvenje so 50ml mleko ili hopla ako imas.jas na mn tivko ja pravam ne na parea. Brzo se topi i soedinuva.
    Tortata se topi vo usta, pandispanot ne go ni osekas koga ja jades. Jas ja secam na tri koricki i filuvam.
    Se nadevam ubavo ti ja pisav cela postapka. Ako nesto ne ti e jasno pisi mi.
     
    Последна измена: 2 јуни 2020
    На La.RagazzaMisteriosa и LivingGlam им се допаѓа ова.
  9. deskarada

    deskarada Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.942
    Допаѓања:
    31.348
    Состојки
    1 кг брашно
    500 мл масло
    250 мл пиво
    250-300гр. гриз
    1 прашок за пециво
    1 ванилин шеќер
    100 гр кокос

    Шербет
    800 гр шеќер
    вода колку да се залие шеќерот

    И кокос за посипување

    Се замесуваат сите остојки и се формираат мали топчиња. Се ставаат на плех, на хартија за печење, се печат на 180степени.
    За шербет: во тенџере на оган се ставаат водата и шеќерот и се остава да вријат околу 5 минути додека шеќерот не се растопи.
    Готовите пиварки се вадат од рерна и се валкаат во шербетот за да убаво го впијат, а потоа се валкаат во кокос.

    Повели :)
     
    На Selest му/ѝ се допаѓа ова.
  10. jasbi

    jasbi Популарен член

    Се зачлени на:
    16 септември 2016
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    7.572
    Пол:
    Женски
    @La.RagazzaMisteriosa zaboraviv da te oznacam, recept za cokoladnoto tortice pisav
     
    На La.RagazzaMisteriosa му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Love 83

    Love 83 Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    1.589
    Допаѓања:
    31.695
    Пол:
    Женски
    @Thallia тестото како сакаш си го правиш.Мене ми е обично како за кифлички ,ама и ова од рецептов е преубаво .
    Многу убаво кажува бабава за формата ,лесно е многу :)
     
    На Sexybaby86, CareTee, Vanj4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.741
    Допаѓања:
    323.003
    @deskarada те молам рецептот од тоа блашкото вчера што имаш слика ставено.
    Ми личи како вкусно, се надевам дека е едноставно
     
  13. BabyT*

    BabyT* Популарен член

    Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Пол:
    Женски
  14. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.741
    Допаѓања:
    323.003
    Да.
    Тесто како за леб.
    Да скисне два пати.
    Од тестото топка, правиш 12 мали топчиња (од кило брашно).
    Секое го разсукуваш колку тавчето(моето е 28).
    Мачкаш тавче со зејтин.
    Ставаш кора, фил,кора фил.
    Фил по желба.Јас денес пола штавељ,пола урда ( за малата, таа не јаде штавељ).
    Кога ќе го наредиш тавчето, сечеш на коцки и го бодеш со виљушка за да може убаво да се испече.
    Рерна на 180 и печеш...се додека не порумени горе, па префрлаш и доле да се испече зашто има бајаги кори.
    На крај , печеното жешко со мокра крпа да џишне озгоре.(за да се упурави и да омекне) и толку.
    Меко за јадење.
     
    На Vanj4e, LejlaD и BabyT* им се допаѓа ова.
  15. deskarada

    deskarada Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.942
    Допаѓања:
    31.348
    Со обланда е.
    1 обланда
    1л млеко
    500г шеќер
    1маргарин
    1чоколадо
    2чаши ореви мелени
    2чаши мелени бисквити
    МАргаринот се бие со миксер и се мешаа заедно со оревите, бисквитите мелени.
    Млекото заедно со шеќерот на тивко се ставаат да врие, да се стопи шеќерот во млекото. Потоа во млекото се додаваат сите состојки и се меша заедно и се остава да излади скроз.
    Се реди обландата и на секоја обланда се мачка горе од смесата, отприлика ќе си поделиш на има за сите 5 обланди. И оставаш и за горната обланда и на неа ставаш и горе. Потоа одозгора стопено чоколадо ставаш.
    И си го сечиш по твоја желба после на парчиња.
     
    На LejlaD и referentka им се допаѓа ова.
  16. Baby2018love

    Baby2018love Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 март 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    1.855
    Пол:
    Женски
    На HelenaMuller му/ѝ се допаѓа ова.
  17. HelenaMuller

    HelenaMuller Истакнат член

    Се зачлени на:
    31 август 2018
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    843
    Пол:
    Женски
    Повели :)
     
    На Baby2018love и CareTee им се допаѓа ова.
  18. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
  19. Sejfullai

    Sejfullai Истакнат член

    Се зачлени на:
    26 јуни 2019
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    14.789
    Пол:
    Женски
    Секако. :) D8E7DFEF-9F4E-4DBA-BA5E-00A6620281B3.jpeg
    Во што помалечко тавче за печење, инаку ќе биде многу ниско. Прво се пече на 180° 20 минути смесата, па се прелива со шербетот, па на крај хоплата со чоколадите, стопени на тивок оган и се ставаат откако ќе се олади малку.
    Во фрижидер најмалку 3 часа за да се стврдне.
     
    На hermosa, Sexybaby86, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. AngIv

    AngIv Популарен член

    Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    9.239