1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. lost123

    lost123 Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 април 2017
    Пораки:
    2.731
    Допаѓања:
    55.493
    Пол:
    Женски
    1 јајце
    2 лажици (големи)зејтин
    1 шоља (за кафе) млеко
    1 шоља(за кафе)брашно
    2 мали лажички пециво
    2 лажици големи шеќер
    Пола мала лажичка сол
    Во еден сад се става јајцето, се мати со алатка не си миксер, се додава млекото и зејтинот. Се тоа се мати пола минутка да се соедини.
    Во друг сад се ставаат брашното, солта, шекерот и пецивото. Се мешаат да се соединат.
    Течната смеса се додава кај сувата, полека и со постојано мешање со алатката. Кога се ќе се соедни, се меша уште 2/3 минути. Да останат мали грутки не е ништо страшно.
    Се печат по 1.5 минута, се превртува и уште толку. Треба да имаат златна боја, тогаш значи е готова.
     
    На hermosa и shz им се допаѓа ова.
  2. shz

    shz Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    5.947
    Допаѓања:
    50.030
    Пол:
    Женски

    Колку излегуваат отприлика палачинки?
     
  3. lost123

    lost123 Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 април 2017
    Пораки:
    2.731
    Допаѓања:
    55.493
    Пол:
    Женски
    11/12, зависи колкави кругови ќе правиш. Една порција сервирам по 4, најидеално според мене. Сепак се е прашање на вкус.
    Најважно, кога ставаш од смесата одеднаш во едно место за сама да се распореди и да е правилен круг.
     
    На shz му/ѝ се допаѓа ова.
  4. hello-kitty.90

    hello-kitty.90 Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.954
    Допаѓања:
    20.837
    На Peperutce1115 му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Peperutce1115

    Peperutce1115 Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.683
    Повели :):hug:
     
    На CareTee, Vanj4e и hello-kitty.90 им се допаѓа ова.
  6. Selest

    Selest Популарен член

    Се зачлени на:
    31 мај 2017
    Пораки:
    372
    Допаѓања:
    1.445
    Пол:
    Женски
  7. La.RagazzaMisteriosa

    La.RagazzaMisteriosa Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    10.843
    Пол:
    Женски
  8. jasbi

    jasbi Популарен член

    Се зачлени на:
    16 септември 2016
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    7.571
    Пол:
    Женски
    Stavas vo tendzerce
    180ml voda
    150gr seker
    Da se zatopli ubavo. Mu dodavas
    100gr kakao
    1 cokolado za gotvenje
    Mesas da se soedini ubavo.
    Ova e coko smesa i trgas na strana da se ladi.
    Za pandispan:
    7belki
    7lazici seker
    4 lazici orevi (ako nemas zamena prezla stavi 4lazici)
    3 lazici brasno
    1pecivo
    4lazici od cokoladnata smesa
    Kalapce br 28 - tepsice. Peces na 150, 10 min ili proveri, zavisi od rernata.
    Fil:
    8zolki (na parea izmati nekoi 2-3min)
    1kocka margarin kristal
    200gr prav seker (mozes i 300ako sakas, filot e pocvrst)
    Margarinot i prav sekerot zamesi go so raka ubavo da se spoi, pa dodaj zolckite i so mikser spoi go filot. Koga ke se spoi, dodaj ja cokoladnata smesa cela i izmati ubavo. Ostaj go filot vo frizider da se stegne malku za ubavo da go naneses na tortata.
    (Mozes i edno kesice zelatin da rastvoris vo 100ml voda i da go dodades na filot. Toa e po zelba i ako imas, ako ne i ne mora zelatin)
    Cokoladna glazura :
    1cokolado za gotvenje so 50ml mleko ili hopla ako imas.jas na mn tivko ja pravam ne na parea. Brzo se topi i soedinuva.
    Tortata se topi vo usta, pandispanot ne go ni osekas koga ja jades. Jas ja secam na tri koricki i filuvam.
    Se nadevam ubavo ti ja pisav cela postapka. Ako nesto ne ti e jasno pisi mi.
     
    Последна измена: 2 јуни 2020
    На La.RagazzaMisteriosa и LivingGlam им се допаѓа ова.
  9. deskarada

    deskarada Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.924
    Допаѓања:
    31.197
    Состојки
    1 кг брашно
    500 мл масло
    250 мл пиво
    250-300гр. гриз
    1 прашок за пециво
    1 ванилин шеќер
    100 гр кокос

    Шербет
    800 гр шеќер
    вода колку да се залие шеќерот

    И кокос за посипување

    Се замесуваат сите остојки и се формираат мали топчиња. Се ставаат на плех, на хартија за печење, се печат на 180степени.
    За шербет: во тенџере на оган се ставаат водата и шеќерот и се остава да вријат околу 5 минути додека шеќерот не се растопи.
    Готовите пиварки се вадат од рерна и се валкаат во шербетот за да убаво го впијат, а потоа се валкаат во кокос.

    Повели :)
     
    На Selest му/ѝ се допаѓа ова.
  10. jasbi

    jasbi Популарен член

    Се зачлени на:
    16 септември 2016
    Пораки:
    917
    Допаѓања:
    7.571
    Пол:
    Женски
    @La.RagazzaMisteriosa zaboraviv da te oznacam, recept za cokoladnoto tortice pisav
     
    На La.RagazzaMisteriosa му/ѝ се допаѓа ова.
  11. Love 83

    Love 83 Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    1.587
    Допаѓања:
    31.694
    Пол:
    Женски
    @Thallia тестото како сакаш си го правиш.Мене ми е обично како за кифлички ,ама и ова од рецептов е преубаво .
    Многу убаво кажува бабава за формата ,лесно е многу :)
     
    На Sexybaby86, CareTee, Vanj4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  12. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.699
    Допаѓања:
    322.333
    @deskarada те молам рецептот од тоа блашкото вчера што имаш слика ставено.
    Ми личи како вкусно, се надевам дека е едноставно
     
  13. BabyT*

    BabyT* Популарен член

    Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Пол:
    Женски
  14. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.699
    Допаѓања:
    322.333
    Да.
    Тесто како за леб.
    Да скисне два пати.
    Од тестото топка, правиш 12 мали топчиња (од кило брашно).
    Секое го разсукуваш колку тавчето(моето е 28).
    Мачкаш тавче со зејтин.
    Ставаш кора, фил,кора фил.
    Фил по желба.Јас денес пола штавељ,пола урда ( за малата, таа не јаде штавељ).
    Кога ќе го наредиш тавчето, сечеш на коцки и го бодеш со виљушка за да може убаво да се испече.
    Рерна на 180 и печеш...се додека не порумени горе, па префрлаш и доле да се испече зашто има бајаги кори.
    На крај , печеното жешко со мокра крпа да џишне озгоре.(за да се упурави и да омекне) и толку.
    Меко за јадење.
     
    На Vanj4e, LejlaD и BabyT* им се допаѓа ова.
  15. deskarada

    deskarada Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.924
    Допаѓања:
    31.197
    Со обланда е.
    1 обланда
    1л млеко
    500г шеќер
    1маргарин
    1чоколадо
    2чаши ореви мелени
    2чаши мелени бисквити
    МАргаринот се бие со миксер и се мешаа заедно со оревите, бисквитите мелени.
    Млекото заедно со шеќерот на тивко се ставаат да врие, да се стопи шеќерот во млекото. Потоа во млекото се додаваат сите состојки и се меша заедно и се остава да излади скроз.
    Се реди обландата и на секоја обланда се мачка горе од смесата, отприлика ќе си поделиш на има за сите 5 обланди. И оставаш и за горната обланда и на неа ставаш и горе. Потоа одозгора стопено чоколадо ставаш.
    И си го сечиш по твоја желба после на парчиња.
     
    На LejlaD и referentka им се допаѓа ова.
  16. Baby2018love

    Baby2018love Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 март 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    1.855
    Пол:
    Женски
    На HelenaMuller му/ѝ се допаѓа ова.
  17. HelenaMuller

    HelenaMuller Истакнат член

    Се зачлени на:
    31 август 2018
    Пораки:
    42
    Допаѓања:
    843
    Пол:
    Женски
    Повели :)
     
    На Baby2018love и CareTee им се допаѓа ова.
  18. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
  19. Sejfullai

    Sejfullai Истакнат член

    Се зачлени на:
    26 јуни 2019
    Пораки:
    1.008
    Допаѓања:
    14.788
    Пол:
    Женски
    Секако. :) D8E7DFEF-9F4E-4DBA-BA5E-00A6620281B3.jpeg
    Во што помалечко тавче за печење, инаку ќе биде многу ниско. Прво се пече на 180° 20 минути смесата, па се прелива со шербетот, па на крај хоплата со чоколадите, стопени на тивок оган и се ставаат откако ќе се олади малку.
    Во фрижидер најмалку 3 часа за да се стврдне.
     
    На hermosa, Sexybaby86, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  20. AngIv

    AngIv Популарен член

    Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    823
    Допаѓања:
    9.040