Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. flower30

    flower30 Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.761
    Допаѓања:
    140.452
    Купечки кори се. Денес правев пица бурек, на 3та кора мачкав кечап и ставав сецкани шунка и кашкавал. Многу е вкусен
     

    Прикачени фајлови:

    На AngIv му/ѝ се допаѓа ова.
  2. AngIv

    AngIv Популарен член

    Се зачлени на:
    26 јануари 2017
    Пораки:
    828
    Допаѓања:
    9.239
    А попрскувањето на корите за пица бурекот го правеше исто со газирана вода,јогурт,зејтин и пециво или..?
     
  3. flower30

    flower30 Форумски идол

    Се зачлени на:
    10 април 2014
    Пораки:
    7.761
    Допаѓања:
    140.452
    Да, се според рецептот. Прво ги попрскувам трите кори, на кои краевите им се надвор од тавата. Питоа редам 1 кора - попрскувам, 2ра кора - попрскувам и 3та кора ја попрскувам и редам фил(мелено месо, урда или пица фил). Потоа така додека има кори. На последната кора не се става фил, само се прска од смесата, се затвара со краевите и пак се попрскува.
    Рерната ја уклучувам кога сум при крај на правењето на бурекот.
    Се исто според рецептот, независно од филот за бурекот. Оечев точно 45 мин на 180 степени.
    Јас го печев во 28ца, претходно убаво намрсена со зејтин
     
    На zhap4e и AngIv им се допаѓа ова.
  4. macor24

    macor24 Популарен член

    Се зачлени на:
    27 јуни 2017
    Пораки:
    929
    Допаѓања:
    2.407
    Пол:
    Женски
    Ти а правеше или не ако е правена отебе ќе те замолам ако може рецептот да ми го кажеш, ми изгледа вкусна тортата. Фала
     
  5. Minnie 1

    Minnie 1 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 декември 2014
    Пораки:
    2.373
    Допаѓања:
    27.411
    Пол:
    Женски
    @1209 Те молам рецепт за последното,колачи мислам дека беа.
     
    На 1209 му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    И јас идев да прашам за рецепт, за двете ако може, гледам различни се и многу вкусно изгледаат.
     
    На Minnie 1 и 1209 им се допаѓа ова.
  7. 1209

    1209 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 август 2010
    Пораки:
    6.738
    Допаѓања:
    43.866
    Пол:
    Женски
    Коцки со кокос
    -2 пакетчиња кокос(обичен мелен)
    -пола литро слатка павлака
    -ванила една кесичка
    -замрзнати малини една кеса
    -400гр црна чоколада(или млечна, јас преферирам темно оти ми дава побогат вкус)

    Хоплата ја вариш со ванилата, да проврие и да се згусти малце па ја полеваш врз кокосот и правиш смеса како за бомбици. Натапкуваш во сад и ставаш во замрзнувач пола час додека спремаш глазурата.
    Јас некогаш ги правам и како бомбици полесно ми е, сега пробав како коцки.
    Ги блендаш малините без течност убаво да се иситнат(кога правам бомбици ставам свежа малина во средината)
    Вадиш од фрижидер и ги ставаш малините врз кокосот, и полеваш одозгоре со растопена чоколада( ја топам на пареа, некогаш со путер некогаш со малку хопла, кога е со хопла не замрзнува скроз туку доаѓа како сос) И преку ноќ ставаш да се стегнат, ги вадиш после неколку саати сабајлето, оставаш да се опуштат и ги сечеш. Јас ги чувам пола во далабоко пола во фрижидер, поубави се опуштени и помеки.

    Коцките од урми
    -15 урми( од тие од кам у кутија, голден)
    -кесичка мелена плазма
    -една шака мелени бадеми непечени+ за горе мелени лешници и бадеми микс
    -домашна чоколадна гранола(јас сама си ја правам со јатки и какао ама може и купечка) изблендирана ситно како мелената плазма
    -пола канче путер од кикиритки, околу 100гр.
    -200/300гр чоколадо темно или млечно


    Урмите потопени у вода пола саат, се вадат и се блендаат со путерот и малку од водата што беа потопени. Требад се добие леплива смеса како тесто. Се меша со остатокот од сувите состојќи и се прави смеса убава мазна, смесата се натапкува у форма на правоаголник и се става пола час у фрижидер( не длабоко)
    Се прави исто глазура како предходнта, се вади смесата се сече у вид на чоколатца и се потопуваат во глазурата, се декорира по желба. Се става околу час во длабоко, ама не многу, убави се кога се чуваат во фрижидер, да се ладни ам не замрзнати.

    Јас ова го правам многу често, здраво е, заблажува многу дека урмите се ептен благи и заситува од едно парче, често и како бомбици ги правам.
     
    На babydust, Minnie 1 и Thallia им се допаѓа ова.
  8. g8lQQk

    g8lQQk Популарен член

    Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Пол:
    Женски
    @Love 83 може рецепт за оние убавите шарени топчиња
     
    На Love 83 му/ѝ се допаѓа ова.
  9. K...

    K... Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 декември 2018
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    1.669
    Пол:
    Женски
    Еве, повелете :sun:
     

    Прикачени фајлови:

    На macor24 му/ѝ се допаѓа ова.
  10. g8lQQk

    g8lQQk Популарен член

    Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Пол:
    Женски
    На LejlaD и Love 83 им се допаѓа ова.
  11. Love 83

    Love 83 Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    1.589
    Допаѓања:
    31.695
    Пол:
    Женски
    Извини :D.
    Јас за благите мислев :).
    Повели :
    4 јајца ,1 шоља јогурт ,повеќе од пола шоља зејтин ,2 шољи брашно,
    1 лажичка сол и 1 пециво .
    Внатре ставаш по избор нели ,јас имам сирење и сланина и мешаш се заедно .
    Кога ќе го ставиш во тавчето за мафини одозгора ставаш што сакаш ,за украсување.
    Можеш а и не мораш.
    Се пече 20 мин .на 200 степени .
     
    На Thallia и g8lQQk им се допаѓа ова.
  12. g8lQQk

    g8lQQk Популарен член

    Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Пол:
    Женски
    Благодарам :bow:
     
    На Love 83 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.696
    Допаѓања:
    5.469
    Пол:
    Женски
    @happygirl рецепт за динстаниот бифтек и инфо дали пржениот ослич ти е со лупена кожа или цел го пржиш?
    Одамна сакам да испржам ама ми е шубе дека ќе остане жив, па само во тава печам....
     
  14. Peperutce1115

    Peperutce1115 Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 јануари 2014
    Пораки:
    2.488
    Допаѓања:
    22.685
    @Aquanalia
     
  15. FreeMind

    FreeMind Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Пол:
    Женски
  16. dunika

    dunika Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.796
    Допаѓања:
    94.323
    Пол:
    Женски
    Ајде @BabyT* намести се во кујна:D

    Прво се спрема меленото месо,500гр е доволно за 6 тортиљи.
    Се пропржува на нелеплива тава,со кромид,па се ставаат зачини по желба и доматен сос 100тина мл,па се меша дур не испари целата течност.

    Сега идат на ред тортиљите.
    Во загреана тава(на пола од вкупната јачина)се става малку путер да се растопи,а врз него тортиља,на чија половина се реди рендан кашкавал(оригиналот е со чедар,но било кој кравји што се топи ке заврши раб),па мелено месо,па пак кашкавал,и се преклопува на пола.Се покрива со капак 1 мин,па се превртува од другата страна да зарумени,овој пат без капак.Околу мин-две треба за една кесадиља да се испече,или ке видиш кашкавалот штом се растече^_^
    Ке ставаш по малце путер за секоја,бидејќи го впива брзо.

    Одат супер со салса сос,авокадо и павлака.

    Може да се прават со пилешко,или веге варијанта со црвена пиперка,пченка,маслинки и кашкавал.

    Еве го @FreeMind
    Ти чинам не јадеш месо.Направи си со vegi gehacktes;)
     
    Последна измена: 13 јуни 2020
    На LejlaD, Coco31, Sexybaby86 и 4 други им се допаѓа ова.
  17. FreeMind

    FreeMind Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 јули 2018
    Пораки:
    6.948
    Допаѓања:
    40.035
    Пол:
    Женски
    Тоа со тортиљите како ги преклопуваш ме интересираше. Гледаш јас никад немам путер ставено ниту поклопено. И ми искачаа некако суви и кршливи. Никад не им го фатив трикот.
    Фала ти.

    Живи суштества не ставам во тортиља али ќе ја наредам за мерак. Ти благодарам за предлогот али штом ги видам хаферфлоке веднаш ми се одјадува во се ги бутаат:D
     
    На dunika му/ѝ се допаѓа ова.
  18. dunika

    dunika Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.796
    Допаѓања:
    94.323
    Пол:
    Женски
    @FreeMind да,до путерот е,премачкувај со силиконско четче за секоја посебно,и капакот не го заборавај.Само за едната страна.
     
    На LejlaD и FreeMind им се допаѓа ова.
  19. BabyT*

    BabyT* Популарен член

    Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Пол:
    Женски
    Денеска ги правам (fingers)
     
    На dunika му/ѝ се допаѓа ова.
  20. eli25

    eli25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2010
    Пораки:
    15.047
    Допаѓања:
    123.936
    @buba4e89 рецепт за сосот со макароните?
    Песто е?