Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. buba4e89

    buba4e89 Форумски идол

    Joined:
    Aug 1, 2012
    Messages:
    27,165
    Likes Received:
    177,122
    Gender:
    Female
    Не е песто,брокула е.
    Се сече цела брокула на парчиња,па се меле во машинка и само во врело тавче ставаш макарони и од брокулата и мешаш малку колку да попржиш. Ставаш сол,вегета по избор можеш и црвен пипер да ставиш,малце бибер или пак да направиш запршка. Убаво е,подобро од песто дури.
     
    LejlaD and eli25 like this.
  2. flower30

    flower30 Форумски идол

    Joined:
    Apr 10, 2014
    Messages:
    8,002
    Likes Received:
    143,982
    @Love 83 може ли рецепт за мини мекиците?
     
    Love 83 and Thallia like this.
  3. Love 83

    Love 83 Форумски идол

    Joined:
    Apr 13, 2019
    Messages:
    1,589
    Likes Received:
    31,697
    Gender:
    Female
    Секако ,повели :).Ама преубави се ,да ги пробаш обавезно
     
    Thallia likes this.
  4. flower30

    flower30 Форумски идол

    Joined:
    Apr 10, 2014
    Messages:
    8,002
    Likes Received:
    143,982
    Фала ти. Обавезно ќе ги пробам, многу се брзи и лесни за правење.
     
    Love 83 likes this.
  5. CareTee

    CareTee Популарен член

    Joined:
    Jan 21, 2020
    Messages:
    1,262
    Likes Received:
    3,784
    Gender:
    Female
    Превкусно изгледаат мафините, дали би сакала да споделиш рецепт. Никогаш волку многу не ми се надигнуваат на мене.:|

    И како ви остануваат парчињата чоколадо најгоре? Јас кога ги правам од тежината паѓаат на дното.
     
  6. Thallia

    Thallia Популарен член

    Joined:
    Oct 10, 2013
    Messages:
    2,805
    Likes Received:
    18,795
    Што се овие? Ептен убаво изгледаат.
    Може рецепт? :)
     
    joy1 likes this.
  7. Sahlene

    Sahlene Истакнат член

    Joined:
    Nov 10, 2015
    Messages:
    910
    Likes Received:
    1,221
    Gender:
    Female
    Ванилици се :)

     
    Last edited: Jun 18, 2020
    Acka22 likes this.
  8. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,280
    Likes Received:
    330,910
    Gender:
    Female
    @Thallia еве :)
    86B3C8AD-8604-4672-9D92-DFD720126B2F.jpeg

    а ги печев у вакви
    18362056-4ED5-4116-BDEC-3849A87D0EB2.jpeg
     
    Acka22, Vanj4e and Thallia like this.
  9. Thallia

    Thallia Популарен член

    Joined:
    Oct 10, 2013
    Messages:
    2,805
    Likes Received:
    18,795
    Леле, па и вакви модли имам ама дека пишува на нив за пудинг, не знаев дека може да се пече во нив, многу ти благодарам :inlove::hug:
    А колку ги полниш калапите? Како за мафини отприлика 2/3 од калапот? Бидејќи има пециво ќе се кренат малку нели?
     
    Sahlene likes this.
  10. joy1

    joy1 Форумски идол

    Joined:
    Aug 14, 2012
    Messages:
    20,280
    Likes Received:
    330,910
    Gender:
    Female
    и мене ми беше страв. Ама печев на 180 и никаков проблем немав. Само под нив стави додатна некоја тавка за печење
     
    Thallia likes this.
  11. Ketchup

    Ketchup

    Joined:
    Dec 23, 2014
    Messages:
    6,796
    Likes Received:
    46,430
    Ќе може ли рецепт од хумусот ако е домашен?
     
  12. Rosonerka

    Rosonerka Популарен член

    Joined:
    Aug 18, 2012
    Messages:
    252
    Likes Received:
    4,801
    Не е домашен, доколку сакаш да го купиш овој е. FBC4DEBE-B709-4723-B3C3-4B4BB5AB44FD.jpeg
     
    Ketchup and Sahlene like this.
  13. Ketchup

    Ketchup

    Joined:
    Dec 23, 2014
    Messages:
    6,796
    Likes Received:
    46,430
    Го имам јадено, само може од лососот ми се причини ко од зелена пиперка да е правен, а таков немам видено по маркетите. :lol:
     
    Rosonerka likes this.
  14. emkaemka

    emkaemka Форумски идол

    Joined:
    Jul 1, 2013
    Messages:
    8,016
    Likes Received:
    113,641
    Gender:
    Female
  15. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,793
    Likes Received:
    323,770
    https://moirecepti.mk/post/тулумби-2

    Има и видео рецепт.
    Краток и јасен.

    Мене 250 гр брашно ми беше кусо па си додадов.
    Немам шприц , не ми се одеше во Базаро па решив да ги правам обични топчиња, со лажиче.

    И она зејтинот при пржење да е средна.Т не е баш така, од 1 до 6 на 5ка ги пржев.

    Едноставни и вкусни.
     
    emkaemka likes this.
  16. IM.TMKQ

    IM.TMKQ Форумски идол

    Joined:
    Jan 10, 2014
    Messages:
    4,535
    Likes Received:
    37,507
    Gender:
    Female
  17. minne992

    minne992 Форумски идол

    Joined:
    Nov 5, 2013
    Messages:
    4,446
    Likes Received:
    26,892
    Gender:
    Female
    IM.TMKQ likes this.
  18. MandyLane

    MandyLane Форумски идол

    Joined:
    Aug 9, 2011
    Messages:
    3,845
    Likes Received:
    25,874
    Gender:
    Female
    https://www.instagram.com/tv/CBqpHC7HIag/?utm_source=ig_web_copy_link

    Еве го, чекор по чекор.
    Само мало дообјаснување, околу печењето многу зависи од рерната индивидуално, кај некои можеби треба да се печат минута две подолго.
    :emo:
     
    Vanj4e and IM.TMKQ like this.
  19. Vanj4e

    Vanj4e Форумски идол

    Joined:
    Sep 29, 2018
    Messages:
    605
    Likes Received:
    20,403
    Gender:
    Female
  20. HelenaMuller

    HelenaMuller Истакнат член

    Joined:
    Aug 31, 2018
    Messages:
    42
    Likes Received:
    843
    Gender:
    Female
    Сунѓер торта со лимон

    Потребни состојки:

    140 g брашно (просеано)
    135 g путер (убаво омекнат на собна температура)
    120 g шеќер
    3 јајца
    прстофат сол
    40 ml сок од лимон, свежо исцеден (доколку не ти се допаѓа лимонот може да го замениш со butter milk)
    рендана кора од еден лимон
    пола лажичка прашок за пециво
    1/4 лажичка екстракт од ванила или 1 пакетче ванилин шеќер
    боја за торта

    за пената:
    1 белка од јајце (собна температура)
    2 лажици шеќер

    Се пече во квадратен калап (мојот е со димензии 18х18 цм).

    Постапка за подготвување:
    Во подлабок сад се ставаат омекнатиот путер, шеќерот, кората од лимон и ванила екстрактот и добро се мешаат со шпатула или жица за матење да се соединат. Се добива смеса како мека паста. Потоа се додаваат јајцата едно по едно, на секое додавање добро се меша да се соедини смесата. На крај се додава брашното, прашокот за пециво, сосема малку сол и сокот од лимон и добро се промешува (ако ти изгледа дека се згрутчува смесата, тоа е поради киселоста, не паничи :)
    ).
    Вака подготвената смеса се дели на два дела: во една третина од смесата се додава зелена боја (јас користев гел бои и додадов и трошка црна за да испадне потемна). Се истура во калап за печење обложен со хартија и путер и се пече во загреана рерна на 160 степени околу 10-12 минути.
    Во останатиот дел од смесата се додава жолта боја; и тој се пече на 160 најмалку 15 минути (провери со чачкалица).

    Кога ќе се испечат двата пандишпана се оставаат 5 минути да се изладат и потоа се вадат од калапот и се оставаат целосно да се изладат пред да се склопат.

    Врз жолтиот пандишпан се става лажица џем, мед или каков било сируп, па врз него се става зелениот. Ако сакаш пореален изглед, со ребраст нож засечи го површинскиот слој на зелениот дел (а и не мора). Исечи ги правоаголни да изгледаат како сунѓерчиња.

    За пената, една белка од јајце се мати 3-4 минути со постепено додавање шеќер. Не треба да се добие многу густа смеса, туку да изгледа како пена. Притоа се користи само горниот слој за сервирање, со лажица земи само од пената, не од долниот дел.

    Ако имаш нешто нејасно, пиши. Се надевам разбирливо го објаснив.
    Bon appétit :)
     
    Last edited: Jun 22, 2020