1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. cvekence123

    cvekence123 Истакнат член

    Се зачлени на:
    30 јуни 2018
    Пораки:
    360
    Допаѓања:
    2.048
    Пол:
    Женски
    @manako1 може да пишеш рецепт за пројата ? :)
     
  2. Skorpija25

    Skorpija25 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 мај 2017
    Пораки:
    1.360
    Допаѓања:
    21.853
    Пол:
    Женски
  3. marchi-cool

    marchi-cool Форумски идол

    Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.889
    Допаѓања:
    14.246
    Пол:
    Женски
    На MynameisHelen му/ѝ се допаѓа ова.
  4. MynameisHelen

    MynameisHelen Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јули 2015
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    4.219
    Пол:
    Женски
    Сега ќе има. :)

    Пандишпан:

    6 jajца
    200 гр шеќер
    120 грама истопено чоколадо
    30 гр. какао
    95гр. брашно
    1 лажиче инстант кафе
    малку сол.

    Прелив од цреши:

    500 гр. цреши
    100 мл.сок од цреши
    2 лажици вода
    1 лажичка нишесте
    70 грама шеќер

    Фил:

    500мл. хопла
    екстракт од ванила

    Се чистат семките од црешите и се потопуваат во сок од цреши, 30тина минути до еден час. По правило се користи ликер од цреши, ама јас немав и и ги потопив во сок, и плус малку жесток алкохол.

    Се матат 6 белки со постепено додавање на шеќерот. Жолчките се мешаат со стопеното чоколадо, па ги додаваме во изматените белки. Се меша со лажица додека не се соедини, па во смесата се додаваат и останатите суви состојки.
    Смесата се истура во тавче (20 см.) и се пече.

    Црешите се цедат, а течноста ја чуваме настрана.
    Исцедените цреши ги ставаме во тенџере на оган заедно со шеќерот, нишестето и водата. Оставаме да зовријат и мешаме 10тина минути.

    Изладениот пандишпан го сечеме на три дела.
    Во меѓувреме се мати хоплата со екстракт од ванила.
    Секој дел од пандишпанот се премачкува со течноста од црешите, со изматената хопла, и потоа со преливот од цреши.
    На последната кора наместо фил и прелив од цреши, по желба се истура стопено чоколадо.
     
    На Salome, marchi-cool, Vanj4e и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  5. marchi-cool

    marchi-cool Форумски идол

    Се зачлени на:
    23 април 2017
    Пораки:
    6.889
    Допаѓања:
    14.246
    Пол:
    Женски
    благодарам :inlove: :^:
     
    На MynameisHelen му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Kimberly11

    Kimberly11 Форумски идол

    Се зачлени на:
    27 септември 2015
    Пораки:
    6.670
    Допаѓања:
    25.216
    Пол:
    Женски
    Може рецепт за лебчето?
     
    На PUPICA, Dust и ludoto19 им се допаѓа ова.
  7. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 март 2010
    Пораки:
    7.222
    Допаѓања:
    41.456
    @referentka Рецепт и за мевцето :) со што го зачинуваш? Како го спремаш? :) и лебчето :)
     
  8. referentka

    referentka Moderator Член на тимот

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    14.699
    Допаѓања:
    322.333
    Пилешкото за тројца 500 гр.
    Од вечер се прави.
    Се сече на ленти и се става во.длабок сад.
    Се сече кромид на тенки месечинки.
    Се додава 2 лсжици кисело млеко.
    4 лажици обично млеко.
    4 л. Зејтин
    2л јаболков оцет
    Вегета, бибер и мајчина душичка.
    (Зачиниве по желба)
    Се витка во фолија и цела ноќ во фриз да стои.
    Утредента на хартија за печење се става и се пече околу 40 мин.При крај кога ќе испари течноста, се буричка, му се додава малку зејтин и се остава да прокрчка.
    Нема промашај рецептов.Месото е сочно и ароматично.

    А лепчињата исто тесто како за леб.
    Немам точни мерки, се е од око.
    Единствено ,треба да е месено НА МЕКО дури да се лепи за раце.Да се дигне тестото, се прават топчиња. Од секое се сука кругче колку што е тефлонското тавче.Тавчето со две капки масло се намачкува и се става кругот тесто.
    Се пече како пишија и во текот на.печењето се дига горниот дел, се прави како топка.
    Се.редат една врз друга и се виткаат со најлон за да се упурават.
    @Kimberly11
     
    На Viktorijaaa5, mal.ecka, LejlaD и 1 друга личност им се допаѓа ова.
  9. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јуни 2011
    Пораки:
    5.306
    Допаѓања:
    16.767
  10. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 март 2012
    Пораки:
    4.997
    Допаѓања:
    96.213
    Пол:
    Женски
  11. g8lQQk

    g8lQQk Популарен член

    Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.261
    Пол:
    Женски
  12. K...

    K... Истакнат член

    Се зачлени на:
    11 декември 2018
    Пораки:
    78
    Допаѓања:
    1.669
    Пол:
    Женски
    20200628_175756.jpg
    Повели :*
     
    На g8lQQk и LivingGlam им се допаѓа ова.
  13. PUPICA

    PUPICA Форумски идол

    Се зачлени на:
    11 јануари 2015
    Пораки:
    3.013
    Допаѓања:
    96.959
    Пол:
    Женски
    Да не тапкам, барај ги вака на youtube
    20200628_182154.jpg
     
    На Sexybaby86 и LejlaD им се допаѓа ова.
  14. shz

    shz Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 септември 2012
    Пораки:
    5.947
    Допаѓања:
    50.030
    Пол:
    Женски
    На MynameisHelen му/ѝ се допаѓа ова.
  15. MynameisHelen

    MynameisHelen Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јули 2015
    Пораки:
    289
    Допаѓања:
    4.219
    Пол:
    Женски
    Секако, повели :)

    Пандишпан:
    2 јајца
    прстофат сол
    70 гр. шеќер
    70 гр. мелени лешници
    1 лажица какао

    Тесто за бисквит
    60 гр. путер
    50 гр. кафеав шеќер
    половина лажиче сол
    50 гр. мелени лешници
    60 гр. брашно

    Кранч
    40 гр. чоколаден корнфлекс
    100 гр. Нутела или било каков кафеав крем

    Мус
    150 гр. чоколадо
    120 гр. слатка павлака
    150 гр. Нутела или било каков кафеав крем
    8 гр. желатин
    30 мл. вода
    360 гр. слатка павлака

    Чоколадна глазура:
    120 гр. чоколадо
    140 гр. слатка павлака

    Се матат двете белки заедно со прстофат сол. Постепено се додава шеќерот додека не се добие цврст снег. Со мешање со лажица ги додаваме жолчките, потоа мелените лешници и какаото.
    Се пече во тавче бр. 20.

    Се мати путерот со кафеавиот шеќер и малку сол додека не стане кремаст. Ги додаваме останатите мелени лешници и брашното па добиеното тесто го развлекуваме на хартија за печење и го печеме додека не добие златна боја, па се остава да се излади.
    Откако ќе се излади бисквитот, го кршиме па го рониме и во него се додава чоколадниот корнфлекс заедно со Нутелата.
    Ваквата смеса рамномерно се нанесува врз изладениот пандишпан и се става во фрижидер да се стегне.

    Во меѓувреме 150 гр. чоколадо со 120 гр. слатка павлака се топат на пареа, па им се додава остатокот од нутелата.
    Настрана во сад го истураме желатинот и го залеваме со 30 мл вода, па се остава да набабри 5-10 минути.
    После тоа го загреваме на тивок оган да стане течен и го истураме во истопеното чоколадо.
    Настрана се мати остатокот од слатката павлака и во неа се додава смесата од истопено чоколадо.
    Се добива мус кој го истураме во тавче над пандишпанот со кранч.

    Одозгора се истура чоколадна глазура која се спрема на пареа.
    За декорација јас употребив сечкани лешници и некое бадемче што ми имаше останато. :)
     
  16. anastasijaki

    anastasijaki Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.157
    Допаѓања:
    46.952
    Пол:
    Женски
    @vitamina може рецепт за тортата? :)
     
    На vitamina му/ѝ се допаѓа ова.
  17. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.871
    Допаѓања:
    217.916
    Пол:
    Женски
    На anastasijaki му/ѝ се допаѓа ова.
  18. anastasijaki

    anastasijaki Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.157
    Допаѓања:
    46.952
    Пол:
    Женски
    Блага ли е многу? Сакам да ја правам за роденденот на мажле , ама он не е многу по благи торти :doh:
     
  19. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.871
    Допаѓања:
    217.916
    Пол:
    Женски
    Маж ми не јаде благи торти.
    Јас ставив само шеќер во јајцата, 4 лаж. Толку. Се друго е нутела по 3 лаж.
    И не е блага.
    Јас вака ги праам сите торти кратам многу на шеќер.
    Стави само во јајцата 3 4 лаж.
    Во пудинг не ставај. Не ставај во ништо.
    Само нутела.
    Ептен е убава.
     
    На anastasijaki му/ѝ се допаѓа ова.
  20. La.RagazzaMisteriosa

    La.RagazzaMisteriosa Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јуни 2013
    Пораки:
    468
    Допаѓања:
    10.843
    Пол:
    Женски
    Рецепт може?