Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. cvekence123

    cvekence123 Истакнат член

    Joined:
    Jun 30, 2018
    Messages:
    360
    Likes Received:
    2,048
    Gender:
    Female
    @manako1 може да пишеш рецепт за пројата ? :)
     
  2. Skorpija25

    Skorpija25 Форумски идол

    Joined:
    May 29, 2017
    Messages:
    1,475
    Likes Received:
    23,771
    Gender:
    Female
  3. marchi-cool

    marchi-cool Форумски идол

    Joined:
    Apr 23, 2017
    Messages:
    7,014
    Likes Received:
    14,500
    Gender:
    Female
    MynameisHelen likes this.
  4. MynameisHelen

    MynameisHelen Популарен член

    Joined:
    Jul 17, 2015
    Messages:
    289
    Likes Received:
    4,221
    Gender:
    Female
    Сега ќе има. :)

    Пандишпан:

    6 jajца
    200 гр шеќер
    120 грама истопено чоколадо
    30 гр. какао
    95гр. брашно
    1 лажиче инстант кафе
    малку сол.

    Прелив од цреши:

    500 гр. цреши
    100 мл.сок од цреши
    2 лажици вода
    1 лажичка нишесте
    70 грама шеќер

    Фил:

    500мл. хопла
    екстракт од ванила

    Се чистат семките од црешите и се потопуваат во сок од цреши, 30тина минути до еден час. По правило се користи ликер од цреши, ама јас немав и и ги потопив во сок, и плус малку жесток алкохол.

    Се матат 6 белки со постепено додавање на шеќерот. Жолчките се мешаат со стопеното чоколадо, па ги додаваме во изматените белки. Се меша со лажица додека не се соедини, па во смесата се додаваат и останатите суви состојки.
    Смесата се истура во тавче (20 см.) и се пече.

    Црешите се цедат, а течноста ја чуваме настрана.
    Исцедените цреши ги ставаме во тенџере на оган заедно со шеќерот, нишестето и водата. Оставаме да зовријат и мешаме 10тина минути.

    Изладениот пандишпан го сечеме на три дела.
    Во меѓувреме се мати хоплата со екстракт од ванила.
    Секој дел од пандишпанот се премачкува со течноста од црешите, со изматената хопла, и потоа со преливот од цреши.
    На последната кора наместо фил и прелив од цреши, по желба се истура стопено чоколадо.
     
  5. marchi-cool

    marchi-cool Форумски идол

    Joined:
    Apr 23, 2017
    Messages:
    7,014
    Likes Received:
    14,500
    Gender:
    Female
    благодарам :inlove: :^:
     
    MynameisHelen likes this.
  6. Kimberly11

    Kimberly11 Форумски идол

    Joined:
    Sep 27, 2015
    Messages:
    6,685
    Likes Received:
    25,260
    Gender:
    Female
    PUPICA, Dust and ludoto19 like this.
  7. ludoto19

    ludoto19 Форумски идол

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    7,226
    Likes Received:
    41,469
    @referentka Рецепт и за мевцето :) со што го зачинуваш? Како го спремаш? :) и лебчето :)
     
  8. referentka

    referentka Moderator Staff Member

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    14,790
    Likes Received:
    323,760
    Пилешкото за тројца 500 гр.
    Од вечер се прави.
    Се сече на ленти и се става во.длабок сад.
    Се сече кромид на тенки месечинки.
    Се додава 2 лсжици кисело млеко.
    4 лажици обично млеко.
    4 л. Зејтин
    2л јаболков оцет
    Вегета, бибер и мајчина душичка.
    (Зачиниве по желба)
    Се витка во фолија и цела ноќ во фриз да стои.
    Утредента на хартија за печење се става и се пече околу 40 мин.При крај кога ќе испари течноста, се буричка, му се додава малку зејтин и се остава да прокрчка.
    Нема промашај рецептов.Месото е сочно и ароматично.

    А лепчињата исто тесто како за леб.
    Немам точни мерки, се е од око.
    Единствено ,треба да е месено НА МЕКО дури да се лепи за раце.Да се дигне тестото, се прават топчиња. Од секое се сука кругче колку што е тефлонското тавче.Тавчето со две капки масло се намачкува и се става кругот тесто.
    Се пече како пишија и во текот на.печењето се дига горниот дел, се прави како топка.
    Се.редат една врз друга и се виткаат со најлон за да се упурават.
    @Kimberly11
     
  9. pamelche

    pamelche Форумски идол

    Joined:
    Jun 15, 2011
    Messages:
    5,728
    Likes Received:
    17,691
  10. Sexybaby86

    Sexybaby86 Форумски идол

    Joined:
    Mar 9, 2012
    Messages:
    4,997
    Likes Received:
    96,216
    Gender:
    Female
  11. g8lQQk

    g8lQQk Популарен член

    Joined:
    May 28, 2018
    Messages:
    2,179
    Likes Received:
    14,264
    Gender:
    Female
    Може рецепт за ѓевречињата?
     
  12. K...

    K... Истакнат член

    Joined:
    Dec 11, 2018
    Messages:
    78
    Likes Received:
    1,669
    Gender:
    Female
    20200628_175756.jpg
    Повели :*
     
    g8lQQk and LivingGlam like this.
  13. PUPICA

    PUPICA Форумски идол

    Joined:
    Jan 11, 2015
    Messages:
    3,027
    Likes Received:
    97,226
    Gender:
    Female
    Да не тапкам, барај ги вака на youtube
    20200628_182154.jpg
     
    Sexybaby86 and LejlaD like this.
  14. shz

    shz Форумски идол

    Joined:
    Sep 1, 2012
    Messages:
    6,265
    Likes Received:
    50,861
    Gender:
    Female
    MynameisHelen likes this.
  15. MynameisHelen

    MynameisHelen Популарен член

    Joined:
    Jul 17, 2015
    Messages:
    289
    Likes Received:
    4,221
    Gender:
    Female
    Секако, повели :)

    Пандишпан:
    2 јајца
    прстофат сол
    70 гр. шеќер
    70 гр. мелени лешници
    1 лажица какао

    Тесто за бисквит
    60 гр. путер
    50 гр. кафеав шеќер
    половина лажиче сол
    50 гр. мелени лешници
    60 гр. брашно

    Кранч
    40 гр. чоколаден корнфлекс
    100 гр. Нутела или било каков кафеав крем

    Мус
    150 гр. чоколадо
    120 гр. слатка павлака
    150 гр. Нутела или било каков кафеав крем
    8 гр. желатин
    30 мл. вода
    360 гр. слатка павлака

    Чоколадна глазура:
    120 гр. чоколадо
    140 гр. слатка павлака

    Се матат двете белки заедно со прстофат сол. Постепено се додава шеќерот додека не се добие цврст снег. Со мешање со лажица ги додаваме жолчките, потоа мелените лешници и какаото.
    Се пече во тавче бр. 20.

    Се мати путерот со кафеавиот шеќер и малку сол додека не стане кремаст. Ги додаваме останатите мелени лешници и брашното па добиеното тесто го развлекуваме на хартија за печење и го печеме додека не добие златна боја, па се остава да се излади.
    Откако ќе се излади бисквитот, го кршиме па го рониме и во него се додава чоколадниот корнфлекс заедно со Нутелата.
    Ваквата смеса рамномерно се нанесува врз изладениот пандишпан и се става во фрижидер да се стегне.

    Во меѓувреме 150 гр. чоколадо со 120 гр. слатка павлака се топат на пареа, па им се додава остатокот од нутелата.
    Настрана во сад го истураме желатинот и го залеваме со 30 мл вода, па се остава да набабри 5-10 минути.
    После тоа го загреваме на тивок оган да стане течен и го истураме во истопеното чоколадо.
    Настрана се мати остатокот од слатката павлака и во неа се додава смесата од истопено чоколадо.
    Се добива мус кој го истураме во тавче над пандишпанот со кранч.

    Одозгора се истура чоколадна глазура која се спрема на пареа.
    За декорација јас употребив сечкани лешници и некое бадемче што ми имаше останато. :)
     
  16. anastasijaki

    anastasijaki Форумски идол

    Joined:
    Feb 2, 2011
    Messages:
    5,235
    Likes Received:
    48,519
    Gender:
    Female
    @vitamina може рецепт за тортата? :)
     
    vitamina likes this.
  17. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,154
    Likes Received:
    221,752
    Gender:
    Female
    anastasijaki likes this.
  18. anastasijaki

    anastasijaki Форумски идол

    Joined:
    Feb 2, 2011
    Messages:
    5,235
    Likes Received:
    48,519
    Gender:
    Female
    Блага ли е многу? Сакам да ја правам за роденденот на мажле , ама он не е многу по благи торти :doh:
     
  19. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,154
    Likes Received:
    221,752
    Gender:
    Female
    Маж ми не јаде благи торти.
    Јас ставив само шеќер во јајцата, 4 лаж. Толку. Се друго е нутела по 3 лаж.
    И не е блага.
    Јас вака ги праам сите торти кратам многу на шеќер.
    Стави само во јајцата 3 4 лаж.
    Во пудинг не ставај. Не ставај во ништо.
    Само нутела.
    Ептен е убава.
     
    anastasijaki likes this.
  20. La.RagazzaMisteriosa

    La.RagazzaMisteriosa Популарен член

    Joined:
    Jun 17, 2013
    Messages:
    476
    Likes Received:
    10,844
    Gender:
    Female
    Рецепт може?