Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

1. theowndemon

theowndemon crazy cat lady Член на тимот

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.908
    Допаѓања:
    171.696
    IMG_20200903_153834_compress94.jpg

На Vanj4e и Frosty! им се допаѓа ова.
  2. Frosty!

Frosty! Популарен член

Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.112
    Допаѓања:
    3.642
    На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  3. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.908
    Допаѓања:
    171.696
    На simoncelicius и g8lQQk им се допаѓа ова.
  4. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Многу едноставно и брзо.

Исечеш по должина црниот домат, премачкаш со мас. масло и тревки ( по избор ) печеш кратко на 200 C да се заруменат малку, правиш фил како сакаш ( моево е со сечкани тиквици, домат, модар домат ) и зачини по желба - јас ставам босилек, мајчина душ. лукче и оригано. Јас го запржив малку филот и му додадов мас. масло и козјо сирење за да се спои смесатата. Филуваш тоа кришките од модриот домат и прелиеш со доматен сос. Многу кратко се потпекува, зошто веќе е зготвено сето - околу 10 мин, горе - доле.

На simoncelicius, Love 83, Thallia и 2 други им се допаѓа ова.
  5. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.908
    Допаѓања:
    171.696
    Тофуто ми е гнасно и уште барам начин на кој ќе ми се бендиса. Рецепт ако можи. :inlove:

На crimson му/ѝ се допаѓа ова.
  6. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.041
    Допаѓања:
    52.411
    И мене исто, само вака можам да го јадам.
    Има и други рецепти за тофу кајгана со помалку состојки, ама после 2 години разни обиди мене вака ми е највкусно:
    Прво пропржуваш малку кромид, чешне лук и отприлика пола домат со средна големина.
    Кога ќе омекнат го додаваш тофуто. Тофуто прво треба (со раце) да го згмечиш (не знам како да објаснам подобро), додека не заличи на кајгана. Го додаваш во тавата, заедно со малку млеко (четвртина чашка, јас ставам бадемово).
    Додаваш 1-2 лажици нутритивен квасец (јас ставам повеќе, ама пробај и види колку ти се допаѓа), сол, разни зачини (јас ставам куркума, бибер, црна сол, пипер и лук). И пржиш неколку минути додека не се соедини се.
    И на крај ако сакаш можеш да додадеш печурки или некаков друг зеленчук. И тоа е тоа.
    Рецептот е approved и од невеган и му се допадна :D бидејќи често сум обвинувана дека јадам чудни работи.

На simoncelicius, Purplelilac и theowndemon им се допаѓа ова.
  7. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.908
    Допаѓања:
    171.696
    Фала ви на двете! :inlove:
    Оф тофу бар вака да ме бендиса. Бар вака. :x То приоритетно ќе ми е за купвање само да набавам нутритивен квасец. Не е тема за то, ама кај можам да најдам убав? Аптека? Продавница? Макар и Ск да е ќе нарачам по некој оти Бт немам сретнато.

На g8lQQk и crimson им се допаѓа ова.
  8. crimson

crimson Форумски идол

Се зачлени на:
    14 декември 2011
    Пораки:
    4.041
    Допаѓања:
    52.411
    3BF1CDEF-2D15-4115-A8BC-CDC04A544412.jpeg
    Не знам дали има Био космос продавница во Битола, ако има побарај.
    А во Скопје има и во Веро, ама не во сите. Најчесто наоѓам во Веро 2. :)

На simoncelicius и theowndemon им се допаѓа ова.
  9. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.908
    Допаѓања:
    171.696
    Мхм фала ти! Баш ќе видам во Веро или евентуално Дм, ако не најдам кога ќе си иди брачеда ми ќе ѝ нарачам па ќе пробам тофуто.

На crimson му/ѝ се допаѓа ова.
  10. Kikikikiri0405

Kikikikiri0405 Истакнат член

Се зачлени на:
    20 декември 2016
    Пораки:
    852
    Допаѓања:
    966
    На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  11. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.908
    Допаѓања:
    171.696
    Се плашев дека некој рецепт ќе побара за ова. Се од око е. :D

Прво запржив кромид да се карамелизира и ситно сецкан сејтан. Можи околу пола кромид влезе, 2/3 тегличка сејтан од оној од биокосмос. Им додадов зачини пред да додам другите работи: сол, пипер, буковка, зачин за пилешко ( микс од зачини е така се вика) и магданос малку ама тука сув, покасно свеж, ептен различен вкус ми имаат и често двата ги користам. После додадов сецкан зеленчук, не преситно: домат, грав, печурки, грашок, пченка. Околу еден цел домат, скоро 3/4 конзерва грав и околу три лајци грашок чисто оти немав многу, и ... скоро цела пченка онака ... од како и да се вика то, ја сечев. Паковање печурки ставив маринирани. Му насецкав свеж магданос внатре ставив и после остајв да крчка заедно со пола паковање доматен сос, можи и беше поќе од пола, од 500мл ми е паковањето. Турив од око bbq сос, можи лажица. Испрскав чили сос, малку кечап и пак зачини, истите од погоре, плус чили, плус малку оригано, пробваш да видиш како те бендисва, се е од око. И после го оставаш да крчка дур се згусни течноста и штом се згусни земаш калап за торти. Зато и мора со големи тортиљи ради калапот, најдолу тортиња, слој од сосот шо сега е згуснат, скроз малку рендан кашкавал онака сегде да има ама да не е премногу оти можи ептен да влијај на вкусот. Чувај го за најгоре дебел слој. Јас земам еден од продавница за сирења ептен солен кашкавал така да ова е многу солено јадење и препорачувам некое солено сирење или солен кашкавал. И после така редиш и кога ќе стигниш на последен слој прскаш кечап и ставаш многу кашкавал, за да потпечи. На 200 степени пуштив долу, околу 15 минути беше внатре, поќе е за кашкавалот да се стопи и потпечи ова, пошто смесата е зготвена, на тортиљите не им треба многу. Вкусно е и топло и ладно, то оставам на тебе.

Не е тешко за праење само се е од око. :rofl: Искрено има шанси уште нешто да имам ставено, а да не памтам често ми се случва, отворам фрижидер и ставам то шо мислам дека ќе оди добро заедно. Ако ми притекни нешто ќе се самоцитирам.

едит. Сејтанот е замена за тофу/ месо/ било каков соин продукт така да ако јадиш месо комотно стави мелено. Оргинално кога прв пат го пробав надвор рецептов беше со мелено месо али низ годините си го адаптирам по мое и со работи шо имам во фрижидер ама идејата е истата.

На simoncelicius и Kikikikiri0405 им се допаѓа ова.
  12. theowndemon

Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.908
    Допаѓања:
    171.696
    Поминав покрај патлиџано па ми текна, имав пржен кога праев и скоро половина насецкав ситно и ставив.

13. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.976
    Буквално најпростиот рецепт на сите времиња, а е превкусен и не чини цело едно богатство да се направи :D

Запржуваш пилешко филе/гради да заруменат (претходно маринирај го месото малце со зачини и стави го на добро загреана тава - трик за пилешкото секогаш да биде вкусно ;)), во меѓувреме сечкаш пиперка, истураш боранија од ќесе и наут од конзерва. Се крчка заедно се' некои 20-30 минути и тоа е тоа... :D

Одлично е за јадење и за втор ден, малку притоплено :sun:

Можеш да ставиш малку од слатко-лутиот сос што е во Кам, фино оди

На јolene, Sexybaby86, Касија и 4 други им се допаѓа ова.
  15. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Благодарам. :bow:

На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.976
    Заборавив да ти кажам, исцеди го наутот прво убаво, можеш и да го заплакнеш малце. Ако направиш, да ме тагнеш да видам :*

На simoncelicius, g8lQQk и mal.ecka им се допаѓа ова.
  17. g8lQQk

g8lQQk Популарен член

Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Секако, ќе ми биде задоволство (highfive)

На Doozy му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    На simoncelicius му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Doozy

Doozy Форумски идол

Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.976
  20. ladystardust

ladystardust Популарен член

Се зачлени на:
    10 август 2016
    Пораки:
    954
    Допаѓања:
    6.829
    Фала ти. Мислев дека има и кари сос, така ми изгледаше на сликата. Планирам да го направам со свеж наут, односно прво да го сварам. Поздрав!

На simoncelicius и Doozy им се допаѓа ова.