Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.405
    Допаѓања:
    126.850
    @1992g Како го печеше месото што е така сочно?
     
  2. 1992g

    1992g Популарен член

    Се зачлени на:
    9 јануари 2014
    Пораки:
    999
    Допаѓања:
    9.624
    Пол:
    Женски
    Не е печено, си се динста во земјената тава со зеленчуџите, само претходно го маринирав во малце лимон, магдонос, зејтин, на врв лажичка сенф, вегета, црн бибер, сол. Телешко каре изнасечено на потенко е
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  3. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.405
    Допаѓања:
    126.850
    Во рерна така?Колку време на колку темп?
     
  4. 1992g

    1992g Популарен член

    Се зачлени на:
    9 јануари 2014
    Пораки:
    999
    Допаѓања:
    9.624
    Пол:
    Женски
    Пола час на 250, 1 час на 200 степени и уште пола час со откриен капак на 150 степени. Додавав еднаш само течност брот-коцка телешка супа бидејќи бргу испарува течноста.
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Doozy

    Doozy Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.976
    Многу долго се вари обичниот наут, не би ти препорачала ако немаш правено досега. Се вари со саати и саати, а водата пени и постојано треба некој да стои над него и да му додава вода. Не знам дали би испаднало вкусно така, пробај си на помала порција прво.... јас како попарена бегам од свеж наут, too much fuss ми е :tmi:

    Да ставите сликички сите ако правите :!:
     
    На Thallia, ladystardust и mal.ecka им се допаѓа ова.
  6. Nithya

    Nithya Истакнат член

    Се зачлени на:
    25 јули 2019
    Пораки:
    570
    Допаѓања:
    2.478
    Пол:
    Женски
    Свеж наут остави го преку вечер да кисне во вода, најмалку 8 до 10 саати и после вари го. После за саат се вари.
     
    На Doozy и oblace1 им се допаѓа ова.
  7. Purplelilac

    Purplelilac Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 септември 2016
    Пораки:
    2.417
    Допаѓања:
    34.776
    Пол:
    Женски
  8. g8lQQk

    g8lQQk Популарен член

    Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Пол:
    Женски
    Annotation 2020-09-10 073406.png

    Повели.

    Можеш слободно да го модифицираш. Јас ставив повеќе семенки, тие 30 гр. ми беа некако малку и ек. дев. маслиново масло наместо обично, иако првпат ги правам. Друго што сменив, ги премачкав со белката што ми остана и ставив над нив оригано, рузмарин и сомелен ким. ...и направив дупчиња, да изгледаат како купечките крекери. 8-|
     
    На EMoonlight, Purplelilac и Doozy им се допаѓа ова.
  9. Doozy

    Doozy Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.976
    Обични интегрални шпагети со малку пропржено пилешко, додадено отпосле замрзнат грашок, пченка и боранија. Се прави многу брзо и е мнооогу вкусно, а и е прав избалансиран оброк. Можеш да му ставиш и малку кари на пилешкото (покрај другите зачини) и соја сос.
     
    На јolene и maja65 им се допаѓа ова.
  10. Black girl

    Black girl Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 октомври 2015
    Пораки:
    5.911
    Допаѓања:
    13.529
    Рецепт и за едните и за другите ако може :)
     
    На T.e.d.d.y и EMoonlight им се допаѓа ова.
  11. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.683
    Допаѓања:
    202.274
    Пол:
    Женски
    Ако го искиснеш преку ноќ во вода, ќе се свари за пола саат. Хумус правам само со свеж наут.
     
    На Doozy и g8lQQk им се допаѓа ова.
  12. g8lQQk

    g8lQQk Популарен член

    Се зачлени на:
    28 мај 2018
    Пораки:
    2.179
    Допаѓања:
    14.264
    Пол:
    Женски
    А каде има свеж наут ?
     
  13. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.683
    Допаѓања:
    202.274
    Пол:
    Женски
    Извини, погрешно се изразив, на сушен мислев... во Рамстор го купувам. Ама свеж го викам наспроти конзервираниот :D
     
    На g8lQQk му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Doozy

    Doozy Форумски идол

    Се зачлени на:
    22 април 2010
    Пораки:
    4.711
    Допаѓања:
    59.976
    Знам, знам и така имам пробано, ама со оглед на тоа како и колку готвам, гледам се' што можам да си олеснам. Мислам, не дека е тешко да киснеш наут ама треба да го мислам, а следниот ден може да се случи да немам одма време да го сварам, па така да кисне цел ден. :D

    Целта ми е да биде избалансирано, разновидно, полно со зеленчук, здраво, а брзо, па затоа ми се наоѓаат ептен замрзнатите зеленчуци и наутот во конзерва. :)

    Кој како си сака, така, слободно пробајте и да варите наут
     
    На јolene и Annath им се допаѓа ова.
  15. S.W.A.G

    S.W.A.G Популарен член

    Се зачлени на:
    13 ноември 2012
    Пораки:
    1.358
    Допаѓања:
    8.913
    Пол:
    Женски
  16. V.odolija

    V.odolija Форумски идол

    Се зачлени на:
    17 октомври 2014
    Пораки:
    1.228
    Допаѓања:
    21.679
    @Annath може рецепт како го имаш подготвено мисиркиното?
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  17. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.683
    Допаѓања:
    202.274
    Пол:
    Женски
    По овој рецепт
    https://bonapeti.rs/recepti/r-143304-Frikase_sa_ćuretinom_i_ruzmarinom

    Само не ставив рузмарин, не го сакаат моиве. Бујон од коцка правев, и на крај само јајце изматив, без кисела павлака и млеко.
     
    На V.odolija му/ѝ се допаѓа ова.
  18. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.202
    Допаѓања:
    106.280
    Пол:
    Женски
    20200830_113438.jpg
    АФИОН ТОРТА СО МАЛИНИ

    ЗА КОРИ Х 2

    5 белки
    5 лажици шеќер
    50 гр афион
    2 лажици брашно
    1/2 пакетче прашак за пециво

    ФИЛ

    8 жолчки
    500 мл млеко
    2 ванила пудинзи
    8 лажици шеќер
    125 гр путер
    1 желатин

    ЖЕЛЕ ОД МАЛИНИ

    300 гр малини
    2 лажици шеќер
    150 мл вода
    2 лажици нишесте

    Постапка

    1. Се мати цврст шам од белки и шеќер па му се додаваат претходно измешани брашното, прашакот за пециво и афионот.
    Се прават две вакви теста и се печат по 15тина минути на 180 степени.
    Откако ќе се изладат, се попаруваат со по 150 мл млако благо млеко.

    2. Желатинот се раствара во вода да набабри.
    Млекото, од кое сме одзеле 2-3 лажици, се става да се загрее. Останатото го мешаме со жолчките, шеќерот и пудинзите,па го додаваме кон загреаното млеко и вариме густ крем. Тргаме од оган и го додаваме путерот и желатинот.
    Оставаме убаво да се излади па ставаме да се стегни во фрижидер.

    3. Малините со шеќерот ги ставаме на тивок оган, нишестето го мешаме со водата и го додаваме. Се вари на тивко до вриење па се лади и става во фрижидер.

    Откако филовите се изладени, минимум по 2 часа, ја филуваме тортата, кора, фил, желе, фил, кора. На крај декорираме со изматена слатка павлака.


    @mal.ecka повели :*
     
    На EMoonlight, hermosa, g8lQQk и 2 други им се допаѓа ова.
  19. Sweetlove_0312

    Sweetlove_0312 Популарен член

    Се зачлени на:
    17 октомври 2017
    Пораки:
    1.650
    Допаѓања:
    13.379
    Пол:
    Женски
    @♡BuBaLe♡
    Рецепт од солените стапчиња ако може ?
     
  20. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.202
    Допаѓања:
    106.280
    Пол:
    Женски
    Секако :)

    Се замесува тесто од
    250 гр мек путер
    100 мл масло
    250 мл вода (или пиво или бело вино)
    2 лажички сол
    2 пакетчиња прашак за пециво
    1 кг брашно

    Се остава половина час.
    Се расукува тенка кора, се мачка со јајце, се наросува со сусам, се превртува кората и на другата страна се мачка со јајце и се наросува со црвена пипер, малку ким и малку афион. Се сечат ленти и се вртат спирално.
    Од другиот дел направив правоаголни грицки само со сусам.

    Се печат 20тина минути на 200 степени.

    Еднакво вкусни се и доколку ги правите со пиво или вино.
     
    На mal.ecka и Sweetlove_0312 им се допаѓа ова.