Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    9,420
    Likes Received:
    127,009
    @1992g Како го печеше месото што е така сочно?
     
  2. 1992g

    1992g Популарен член

    Joined:
    Jan 9, 2014
    Messages:
    999
    Likes Received:
    9,626
    Gender:
    Female
    Не е печено, си се динста во земјената тава со зеленчуџите, само претходно го маринирав во малце лимон, магдонос, зејтин, на врв лажичка сенф, вегета, црн бибер, сол. Телешко каре изнасечено на потенко е
     
    mal.ecka likes this.
  3. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    9,420
    Likes Received:
    127,009
    Во рерна така?Колку време на колку темп?
     
  4. 1992g

    1992g Популарен член

    Joined:
    Jan 9, 2014
    Messages:
    999
    Likes Received:
    9,626
    Gender:
    Female
    Пола час на 250, 1 час на 200 степени и уште пола час со откриен капак на 150 степени. Додавав еднаш само течност брот-коцка телешка супа бидејќи бргу испарува течноста.
     
    mal.ecka likes this.
  5. Doozy

    Doozy Форумски идол

    Joined:
    Apr 22, 2010
    Messages:
    4,711
    Likes Received:
    59,981
    Многу долго се вари обичниот наут, не би ти препорачала ако немаш правено досега. Се вари со саати и саати, а водата пени и постојано треба некој да стои над него и да му додава вода. Не знам дали би испаднало вкусно така, пробај си на помала порција прво.... јас како попарена бегам од свеж наут, too much fuss ми е :tmi:

    Да ставите сликички сите ако правите :!:
     
    Thallia, ladystardust and mal.ecka like this.
  6. Nithya

    Nithya Истакнат член

    Joined:
    Jul 25, 2019
    Messages:
    570
    Likes Received:
    2,478
    Gender:
    Female
    Свеж наут остави го преку вечер да кисне во вода, најмалку 8 до 10 саати и после вари го. После за саат се вари.
     
    Doozy and oblace1 like this.
  7. Purplelilac

    Purplelilac Форумски идол

    Joined:
    Sep 3, 2016
    Messages:
    2,417
    Likes Received:
    34,778
    Gender:
    Female
    Може ли рецепт за интегралните крекери?
    Благодарам однапред. :)
     
  8. g8lQQk

    g8lQQk Популарен член

    Joined:
    May 28, 2018
    Messages:
    2,179
    Likes Received:
    14,264
    Gender:
    Female
    Annotation 2020-09-10 073406.png

    Повели.

    Можеш слободно да го модифицираш. Јас ставив повеќе семенки, тие 30 гр. ми беа некако малку и ек. дев. маслиново масло наместо обично, иако првпат ги правам. Друго што сменив, ги премачкав со белката што ми остана и ставив над нив оригано, рузмарин и сомелен ким. ...и направив дупчиња, да изгледаат како купечките крекери. 8-|
     
    EMoonlight, Purplelilac and Doozy like this.
  9. Doozy

    Doozy Форумски идол

    Joined:
    Apr 22, 2010
    Messages:
    4,711
    Likes Received:
    59,981
    Обични интегрални шпагети со малку пропржено пилешко, додадено отпосле замрзнат грашок, пченка и боранија. Се прави многу брзо и е мнооогу вкусно, а и е прав избалансиран оброк. Можеш да му ставиш и малку кари на пилешкото (покрај другите зачини) и соја сос.
     
    јolene and maja65 like this.
  10. Black girl

    Black girl Форумски идол

    Joined:
    Oct 4, 2015
    Messages:
    5,985
    Likes Received:
    13,762
    Рецепт и за едните и за другите ако може :)
     
    T.e.d.d.y and EMoonlight like this.
  11. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,920
    Likes Received:
    203,170
    Gender:
    Female
    Ако го искиснеш преку ноќ во вода, ќе се свари за пола саат. Хумус правам само со свеж наут.
     
    Doozy and g8lQQk like this.
  12. g8lQQk

    g8lQQk Популарен член

    Joined:
    May 28, 2018
    Messages:
    2,179
    Likes Received:
    14,264
    Gender:
    Female
    А каде има свеж наут ?
     
  13. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,920
    Likes Received:
    203,170
    Gender:
    Female
    Извини, погрешно се изразив, на сушен мислев... во Рамстор го купувам. Ама свеж го викам наспроти конзервираниот :D
     
    g8lQQk likes this.
  14. Doozy

    Doozy Форумски идол

    Joined:
    Apr 22, 2010
    Messages:
    4,711
    Likes Received:
    59,981
    Знам, знам и така имам пробано, ама со оглед на тоа како и колку готвам, гледам се' што можам да си олеснам. Мислам, не дека е тешко да киснеш наут ама треба да го мислам, а следниот ден може да се случи да немам одма време да го сварам, па така да кисне цел ден. :D

    Целта ми е да биде избалансирано, разновидно, полно со зеленчук, здраво, а брзо, па затоа ми се наоѓаат ептен замрзнатите зеленчуци и наутот во конзерва. :)

    Кој како си сака, така, слободно пробајте и да варите наут
     
    јolene and Annath like this.
  15. S.W.A.G

    S.W.A.G Популарен член

    Joined:
    Nov 13, 2012
    Messages:
    1,358
    Likes Received:
    8,914
    Gender:
    Female
  16. V.odolija

    V.odolija Форумски идол

    Joined:
    Oct 17, 2014
    Messages:
    1,270
    Likes Received:
    22,068
    @Annath може рецепт како го имаш подготвено мисиркиното?
     
    mal.ecka likes this.
  17. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,920
    Likes Received:
    203,170
    Gender:
    Female
    По овој рецепт
    https://bonapeti.rs/recepti/r-143304-Frikase_sa_ćuretinom_i_ruzmarinom

    Само не ставив рузмарин, не го сакаат моиве. Бујон од коцка правев, и на крај само јајце изматив, без кисела павлака и млеко.
     
    V.odolija likes this.
  18. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Joined:
    May 2, 2015
    Messages:
    5,207
    Likes Received:
    106,319
    Gender:
    Female
    20200830_113438.jpg
    АФИОН ТОРТА СО МАЛИНИ

    ЗА КОРИ Х 2

    5 белки
    5 лажици шеќер
    50 гр афион
    2 лажици брашно
    1/2 пакетче прашак за пециво

    ФИЛ

    8 жолчки
    500 мл млеко
    2 ванила пудинзи
    8 лажици шеќер
    125 гр путер
    1 желатин

    ЖЕЛЕ ОД МАЛИНИ

    300 гр малини
    2 лажици шеќер
    150 мл вода
    2 лажици нишесте

    Постапка

    1. Се мати цврст шам од белки и шеќер па му се додаваат претходно измешани брашното, прашакот за пециво и афионот.
    Се прават две вакви теста и се печат по 15тина минути на 180 степени.
    Откако ќе се изладат, се попаруваат со по 150 мл млако благо млеко.

    2. Желатинот се раствара во вода да набабри.
    Млекото, од кое сме одзеле 2-3 лажици, се става да се загрее. Останатото го мешаме со жолчките, шеќерот и пудинзите,па го додаваме кон загреаното млеко и вариме густ крем. Тргаме од оган и го додаваме путерот и желатинот.
    Оставаме убаво да се излади па ставаме да се стегни во фрижидер.

    3. Малините со шеќерот ги ставаме на тивок оган, нишестето го мешаме со водата и го додаваме. Се вари на тивко до вриење па се лади и става во фрижидер.

    Откако филовите се изладени, минимум по 2 часа, ја филуваме тортата, кора, фил, желе, фил, кора. На крај декорираме со изматена слатка павлака.


    @mal.ecka повели :*
     
    EMoonlight, hermosa, g8lQQk and 2 others like this.
  19. Sweetlove_0312

    Sweetlove_0312 Популарен член

    Joined:
    Oct 17, 2017
    Messages:
    1,651
    Likes Received:
    13,381
    Gender:
    Female
    @♡BuBaLe♡
    Рецепт од солените стапчиња ако може ?
     
  20. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Joined:
    May 2, 2015
    Messages:
    5,207
    Likes Received:
    106,319
    Gender:
    Female
    Секако :)

    Се замесува тесто од
    250 гр мек путер
    100 мл масло
    250 мл вода (или пиво или бело вино)
    2 лажички сол
    2 пакетчиња прашак за пециво
    1 кг брашно

    Се остава половина час.
    Се расукува тенка кора, се мачка со јајце, се наросува со сусам, се превртува кората и на другата страна се мачка со јајце и се наросува со црвена пипер, малку ким и малку афион. Се сечат ленти и се вртат спирално.
    Од другиот дел направив правоаголни грицки само со сусам.

    Се печат 20тина минути на 200 степени.

    Еднакво вкусни се и доколку ги правите со пиво или вино.
     
    mal.ecka and Sweetlove_0312 like this.