Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,155
    Likes Received:
    221,773
    Gender:
    Female
    @LivingGlam точно кажа @sesilija брашното е тип 00, и токму целата тајна на тестото за пица и кростата т.е овие Италијански специјалитети се состои во ова брашно.
    Брашното е пелин бело значи, ако не можеш да го пронајдеш би те советувала да ставиш од најбелото што воопшто постои во Македонија за да биде по кревко и меко.

    Ова брашно можеби го има низ скопје од продуктите на дивела.
    2015-10-14-00-01-40-1512197404.jpeg 2015-10-14-00-01-49-139957202.jpeg
     
    Last edited: Oct 14, 2015
  2. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Joined:
    Sep 28, 2010
    Messages:
    6,270
    Likes Received:
    57,130
    Gender:
    Female
    Па кажувајте вакви работи бе луѓе, почетник ко мене не може ни да претпостави. :P

    Фала!
     
    mssuniquee, vitamina and sesilija like this.
  3. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Joined:
    Jul 19, 2015
    Messages:
    9,155
    Likes Received:
    221,773
    Gender:
    Female
    Моја грешка, воопшто не ми текна ваква важна ствар да напоменам.

    Значи ако не можете да пронајдете вакво брашно, ставете од она најбелото од жито лукс, сигурна сум дека ќе заврши работа.
     
    LivingGlam and sesilija like this.
  4. elanor

    elanor Популарен член

    Joined:
    Nov 27, 2009
    Messages:
    526
    Likes Received:
    1,048
    Gender:
    Female
    @sesilija рецептот бара self-rising flour? Овој тип брашно се продава во САД и често го употребуваат во рецептите. Меѓутоа може и дома да се направи, не е некоја голема филозофија.
    Ако бара такво брашно тогаш ти треба 125 г сенаменско брашно, 1/2 лажичка сол и 1 1/2 лажичка прашок за пециво.
     
    vitamina, Annath and sesilija like this.
  5. sesilija

    sesilija Популарен член

    Joined:
    Jan 12, 2010
    Messages:
    4,177
    Likes Received:
    13,285
    Еленор, пишуваше наменско брашно за кревање на тестото, еве вакво [​IMG]
    Гледам Подравка имаат еден куп брашна, за крофни, за пица, за палачинки, за тенки теста, не знам зошто не ги увезуваат кај нас- или можеби ги увезуваат, а јас не сум запознаена...
     
    Esmeralda-MD, Annath and joy1 like this.
  6. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    2,717
    Likes Received:
    5,494
    Gender:
    Female
    @AngelOfArh ако може рецепт за интегралната чиабата?
     
    joy1 likes this.
  7. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Joined:
    Sep 26, 2011
    Messages:
    21,065
    Likes Received:
    110,835
    Gender:
    Female
    1кг брашно, јас ставав пола бело пола интегрално на Данубиус
    1 квасец
    750мл млака вода, да не е врела
    2лажици маслиново или обично масло
    2 лажички сол
    1 лажичка шеќер, кафеав или обичен, или мед
    плус брашно за наросување

    Квасецот се раствара со малку брашно, шеќерот и малку вода, веднаш се додава остатокот од брашното, водата и маслото, а солта се става на крај, не смее да допре до квасецот оти нема да се дигне, тоа е правило за секој квацес. Се меша, може дури и со дрвена лажица, се наросува убаво со брашно садот во кој седи брашното и одозгора убаво се наросува оти тестото е течно и ќе нарасне доста. Најубаво е да нараснува саат време, затоа ставете го во подлабок сад. За да се задржи топлината покријте со стреч фолија и одозгора чиста крпа. Откако ќе стаса се дели на две врз набрашнета површина и иако е тестото меко и еластично може да се формираат две убави векни така што ќе се вртат двата краја во спротивен правец. Се пече 30 минути на 200 степени, и уште 10тина минути на 150 степени. На дното од рерната ставете метално тањирче со вода за да добиете крцкава коричка. Постапката е иста и за со целосно интегрално брашно, само ќе ви излезе многу тврдо и за целосно бело брашно, е со него душа меко ќе ви излезе.
     
    Lady Phoenix, duffi and Annath like this.
  8. DigY

    DigY Популарен член

    Joined:
    May 4, 2011
    Messages:
    3,479
    Likes Received:
    6,483
    баш појдов да те прашам за чиабатата. :D
     
    Lady Phoenix and AngelOfArh like this.
  9. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Joined:
    May 7, 2010
    Messages:
    6,488
    Likes Received:
    24,077
    @kjukli рецепт за чоколадната торта :o
     
    oblace1, kjukli and LivingGlam like this.
  10. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    И овој рецепт е од Храна и Вино. :rofl:
    Состојки:
    4 јајца
    180 гр шеќер
    150 гр црна чоколада
    375 мл слатка павлака
    125 мл млеко
    1/2 лажичка цимет

    Во тенџере на оган се ставаат шеќерот и циметот, се мешаат додека да стане карамела. Се трга од оган 1 мин да се излади и се става во тава со маргарин намрсена бр 22.
    На оган се топи чоколадата со слатка павлака. Се остава да се излади.
    Со миксер се матат јајцата. Се додава млекото и се меша со жица. Се додава чоколадата со слатка павлака и се меша да се соедни. Се нанесува врз карамелот. Тавата се става во поголема тава полна со врела вода. Се пече на пареа 20 мин на 180°, се намалува на 150° и се пече уште 40 мин. Откако ќе се излади, се става во фрижидер една ноќ да отстои. Се вади од фрижидер и се превртува на чинија за торта. Пријатно! Превкусна е. Ако ја направиш пиши импресии.
     
  11. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Joined:
    Oct 19, 2011
    Messages:
    7,698
    Likes Received:
    19,882
    Gender:
    Female
    kjukli and joy1 like this.
  12. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    Рецепт плиииз ^_^ Превкусно изгледаат.
     
    oblace1 and mirandaa like this.
  13. mirandaa

    mirandaa Форумски идол

    Joined:
    Sep 12, 2013
    Messages:
    1,333
    Likes Received:
    24,757
    Gender:
    Female
    kjukli and oblace1 like this.
  14. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    Супер. Утре обавезно ќе ги пробам ^_^ Ти благодарам ♥
     
    mirandaa likes this.
  15. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Joined:
    Nov 16, 2014
    Messages:
    3,057
    Likes Received:
    28,613
    Gender:
    Female
    Рецепт плизз

    Давај рецепт и за оривчето и за јаболката.

    Рецепт плизз ^_^
    Фала многу, ќе бидам дебела. :rofl:
     
    rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr likes this.
  16. sia.bella

    sia.bella Популарен член

    Joined:
    May 29, 2014
    Messages:
    1,004
    Likes Received:
    17,209
    Gender:
    Female
    @kjukli IMG_20151018_221221.JPG
    Се меша се и се меси, тестото да ти биде меко, после сукаш кора и си сечеш кругови. Ем брзо ем вкусно. Ако направиш - сподели слика и импресии :)
     
  17. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

    Joined:
    Jul 22, 2012
    Messages:
    968
    Likes Received:
    4,036
    Gender:
    Female
    @kjukli

    750 грама бисквити
    2 будинга од чоколадо
    700 грама млеко
    3 банани
    2 шлаг крем (јас употребив еден шлаг крем од чоколадо друг од ванила)
    100 грама прав шеќер
    една коцка маргарин

    Бисквитите се кршат со раце, потоа се приготвува будингот односно во зовриеното млеко се додава будингот и се меша. Потоа во будингот се додава изработениот прав шеќер со маргаринот и заедно се меша со микесрот се додека не се соедине смесата.
    Смесата со будингот и прав шеќерот и маргаринот се истура во сокршените бисквити се се меша, ако е сува смесата може да се додаде малку млеко.
    Се зема едно диско за торта и половина од смесата се истура во диското, па се додадаваат исецканите банани на кругови (се редат). Се додава шлаг пената од чоколадо (едно пакетче) и потоа се истура останата смеса од бисквити.
    Целата торта се премачкува со белиот шлаг крем и се декорира со чоколадни мрвици (или нешто по твој избор)

    Бидејќи е со повеќе слоја парчето торта навистина изгледа многу големо, а и вкусно.

    Ако имаш нешто нејасно слободно прашај ме :)
    12167469_934933173256701_1741655913_n.jpg
    Јас се извинувам за лошиот квалитет на сликата но моментално дома имам телефон само со слаба камера.
     
    kjukli likes this.
  18. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Колку излегуваат од ова доза отприлика ? Она со л.лажица е сигурно.
     
    rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr likes this.
  19. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

    Joined:
    Jul 22, 2012
    Messages:
    968
    Likes Received:
    4,036
    Gender:
    Female
    И со стопено чоколадо ли се прелиени одозгора,предпоставувам се пржат ... Може малку подетално и како направи вдлабнатина на средина, оти велиш дека се сечат кругови. @sia.bella
     
  20. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Се сечат кругови со модла(со фигура кружна и на средина со помала форма кругче нешто како капаче од шише таа големина.Јас имам срциња дома,ѕвезди мечиња нилски коњ,слонче.Интересно излегуваат имам колачиња правено.60 ДЕНАРИ ГИ ЗЕДОВ 6 и кругче има.Пластични се.Сигурно е чоколадо на пареа може и еурокрем има Сиа Белла ?
     
    rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr likes this.