Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.964
    Допаѓања:
    219.412
    Пол:
    Женски
    @LivingGlam точно кажа @sesilija брашното е тип 00, и токму целата тајна на тестото за пица и кростата т.е овие Италијански специјалитети се состои во ова брашно.
    Брашното е пелин бело значи, ако не можеш да го пронајдеш би те советувала да ставиш од најбелото што воопшто постои во Македонија за да биде по кревко и меко.

    Ова брашно можеби го има низ скопје од продуктите на дивела.
    2015-10-14-00-01-40-1512197404.jpeg 2015-10-14-00-01-49-139957202.jpeg
     
    Последна измена: 14 октомври 2015
    На Giovanna, Esmeralda-MD, Annath и 3 други им се допаѓа ова.
  2. LivingGlam

    LivingGlam Форумски идол

    Се зачлени на:
    28 септември 2010
    Пораки:
    6.214
    Допаѓања:
    56.858
    Пол:
    Женски
    Па кажувајте вакви работи бе луѓе, почетник ко мене не може ни да претпостави. :P

    Фала!
     
    На mssuniquee, vitamina и sesilija им се допаѓа ова.
  3. vitamina

    vitamina Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 јули 2015
    Пораки:
    8.964
    Допаѓања:
    219.412
    Пол:
    Женски
    Моја грешка, воопшто не ми текна ваква важна ствар да напоменам.

    Значи ако не можете да пронајдете вакво брашно, ставете од она најбелото од жито лукс, сигурна сум дека ќе заврши работа.
     
    На LivingGlam и sesilija им се допаѓа ова.
  4. elanor

    elanor Популарен член

    Се зачлени на:
    27 ноември 2009
    Пораки:
    526
    Допаѓања:
    1.047
    Пол:
    Женски
    @sesilija рецептот бара self-rising flour? Овој тип брашно се продава во САД и често го употребуваат во рецептите. Меѓутоа може и дома да се направи, не е некоја голема филозофија.
    Ако бара такво брашно тогаш ти треба 125 г сенаменско брашно, 1/2 лажичка сол и 1 1/2 лажичка прашок за пециво.
     
    На vitamina, Annath и sesilija им се допаѓа ова.
  5. sesilija

    sesilija Популарен член

    Се зачлени на:
    12 јануари 2010
    Пораки:
    4.177
    Допаѓања:
    13.280
    Еленор, пишуваше наменско брашно за кревање на тестото, еве вакво [​IMG]
    Гледам Подравка имаат еден куп брашна, за крофни, за пица, за палачинки, за тенки теста, не знам зошто не ги увезуваат кај нас- или можеби ги увезуваат, а јас не сум запознаена...
     
    На Esmeralda-MD, Annath и joy1 им се допаѓа ова.
  6. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.688
    Допаѓања:
    5.452
    Пол:
    Женски
    @AngelOfArh ако може рецепт за интегралната чиабата?
     
    На joy1 му/ѝ се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.188
    Допаѓања:
    102.307
    Пол:
    Женски
    1кг брашно, јас ставав пола бело пола интегрално на Данубиус
    1 квасец
    750мл млака вода, да не е врела
    2лажици маслиново или обично масло
    2 лажички сол
    1 лажичка шеќер, кафеав или обичен, или мед
    плус брашно за наросување

    Квасецот се раствара со малку брашно, шеќерот и малку вода, веднаш се додава остатокот од брашното, водата и маслото, а солта се става на крај, не смее да допре до квасецот оти нема да се дигне, тоа е правило за секој квацес. Се меша, може дури и со дрвена лажица, се наросува убаво со брашно садот во кој седи брашното и одозгора убаво се наросува оти тестото е течно и ќе нарасне доста. Најубаво е да нараснува саат време, затоа ставете го во подлабок сад. За да се задржи топлината покријте со стреч фолија и одозгора чиста крпа. Откако ќе стаса се дели на две врз набрашнета површина и иако е тестото меко и еластично може да се формираат две убави векни така што ќе се вртат двата краја во спротивен правец. Се пече 30 минути на 200 степени, и уште 10тина минути на 150 степени. На дното од рерната ставете метално тањирче со вода за да добиете крцкава коричка. Постапката е иста и за со целосно интегрално брашно, само ќе ви излезе многу тврдо и за целосно бело брашно, е со него душа меко ќе ви излезе.
     
    На Lady Phoenix, duffi и Annath им се допаѓа ова.
  8. DigY

    DigY Популарен член

    Се зачлени на:
    4 мај 2011
    Пораки:
    3.479
    Допаѓања:
    6.483
    баш појдов да те прашам за чиабатата. :D
     
    На Lady Phoenix и AngelOfArh им се допаѓа ова.
  9. mims-89

    mims-89 Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 мај 2010
    Пораки:
    6.488
    Допаѓања:
    24.073
    @kjukli рецепт за чоколадната торта :o
     
    На oblace1, kjukli и LivingGlam им се допаѓа ова.
  10. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    И овој рецепт е од Храна и Вино. :rofl:
    Состојки:
    4 јајца
    180 гр шеќер
    150 гр црна чоколада
    375 мл слатка павлака
    125 мл млеко
    1/2 лажичка цимет

    Во тенџере на оган се ставаат шеќерот и циметот, се мешаат додека да стане карамела. Се трга од оган 1 мин да се излади и се става во тава со маргарин намрсена бр 22.
    На оган се топи чоколадата со слатка павлака. Се остава да се излади.
    Со миксер се матат јајцата. Се додава млекото и се меша со жица. Се додава чоколадата со слатка павлака и се меша да се соедни. Се нанесува врз карамелот. Тавата се става во поголема тава полна со врела вода. Се пече на пареа 20 мин на 180°, се намалува на 150° и се пече уште 40 мин. Откако ќе се излади, се става во фрижидер една ноќ да отстои. Се вади од фрижидер и се превртува на чинија за торта. Пријатно! Превкусна е. Ако ја направиш пиши импресии.
     
    На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, makedonkamak, oblace1 и 3 други им се допаѓа ова.
  11. girl-miri

    girl-miri Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 октомври 2011
    Пораки:
    7.698
    Допаѓања:
    19.879
    Пол:
    Женски
    На kjukli и joy1 им се допаѓа ова.
  12. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    На oblace1 и mirandaa им се допаѓа ова.
  13. mirandaa

    mirandaa Форумски идол

    Се зачлени на:
    12 септември 2013
    Пораки:
    1.333
    Допаѓања:
    24.750
    Пол:
    Женски
    Od tuka go ukradov receptot. http://boljizivot.work/pahuljaste-kiflice-za-20-min/
    :D
    Mnogu se vkusni, a I brzo se pravat. Za 20-25 min. gotovi se.
     
    На kjukli и oblace1 им се допаѓа ова.
  14. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    Супер. Утре обавезно ќе ги пробам ^_^ Ти благодарам ♥
     
    На mirandaa му/ѝ се допаѓа ова.
  15. kjukli

    kjukli Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 ноември 2014
    Пораки:
    3.057
    Допаѓања:
    28.613
    Пол:
    Женски
    Рецепт плизз

    Давај рецепт и за оривчето и за јаболката.

    Рецепт плизз ^_^
    Фала многу, ќе бидам дебела. :rofl:
     
    На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  16. sia.bella

    sia.bella Популарен член

    Се зачлени на:
    29 мај 2014
    Пораки:
    984
    Допаѓања:
    17.166
    Пол:
    Женски
    @kjukli IMG_20151018_221221.JPG
    Се меша се и се меси, тестото да ти биде меко, после сукаш кора и си сечеш кругови. Ем брзо ем вкусно. Ако направиш - сподели слика и импресии :)
     
    На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr, bella.s и kjukli им се допаѓа ова.
  17. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

    Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    4.030
    Пол:
    Женски
    @kjukli

    750 грама бисквити
    2 будинга од чоколадо
    700 грама млеко
    3 банани
    2 шлаг крем (јас употребив еден шлаг крем од чоколадо друг од ванила)
    100 грама прав шеќер
    една коцка маргарин

    Бисквитите се кршат со раце, потоа се приготвува будингот односно во зовриеното млеко се додава будингот и се меша. Потоа во будингот се додава изработениот прав шеќер со маргаринот и заедно се меша со микесрот се додека не се соедине смесата.
    Смесата со будингот и прав шеќерот и маргаринот се истура во сокршените бисквити се се меша, ако е сува смесата може да се додаде малку млеко.
    Се зема едно диско за торта и половина од смесата се истура во диското, па се додадаваат исецканите банани на кругови (се редат). Се додава шлаг пената од чоколадо (едно пакетче) и потоа се истура останата смеса од бисквити.
    Целата торта се премачкува со белиот шлаг крем и се декорира со чоколадни мрвици (или нешто по твој избор)

    Бидејќи е со повеќе слоја парчето торта навистина изгледа многу големо, а и вкусно.

    Ако имаш нешто нејасно слободно прашај ме :)
    12167469_934933173256701_1741655913_n.jpg
    Јас се извинувам за лошиот квалитет на сликата но моментално дома имам телефон само со слаба камера.
     
    На kjukli му/ѝ се допаѓа ова.
  18. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Колку излегуваат од ова доза отприлика ? Она со л.лажица е сигурно.
     
    На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  19. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

    Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    4.030
    Пол:
    Женски
    И со стопено чоколадо ли се прелиени одозгора,предпоставувам се пржат ... Може малку подетално и како направи вдлабнатина на средина, оти велиш дека се сечат кругови. @sia.bella
     
  20. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Се сечат кругови со модла(со фигура кружна и на средина со помала форма кругче нешто како капаче од шише таа големина.Јас имам срциња дома,ѕвезди мечиња нилски коњ,слонче.Интересно излегуваат имам колачиња правено.60 ДЕНАРИ ГИ ЗЕДОВ 6 и кругче има.Пластични се.Сигурно е чоколадо на пареа може и еурокрем има Сиа Белла ?
     
    На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr му/ѝ се допаѓа ова.