Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. kanella

    kanella Популарен член

    Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Пол:
    Женски
    На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  2. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.903
    Допаѓања:
    171.585
    Пол:
    Женски
    Ова е најмногу од око праено, така да со среќа. :D Да, има сварена леќа, од око ставам колку шо ќе ми се јади. Во меѓувреме карамелизирам кромид, ако имам морков рендам малку. Овој пат изблендирав веган виршла и ја напрајв "мелено" и зачинвав како да е месо. Ама други пати не сум праела вака ама значително повкусно е. После доматен сос, си крчка дур е готова леќата, користам црвена. Ја ставам и неа, уште малку да крчка и готово. Е сега топчињата се "плескавици" од црвена леќа шо со тешко срце ќе речам не памтам како ги праев оти ги си ги имав замрзнато. :') Сега ќе треба да барам нов рецепт за плескавици со леќа ама од било кое зрно би било добро ( наут, леќа, грав).

    Од зачини религиозно користам мајоран, рузмарин, лук во прав, кромид сув и сув магданос и нормално сол и пипер. Некогаш одземам нешто, некогаш ставам друго ама некако "шема" ми е ова. Ова за од прилика шо ставив од зачини оти генерално зачинвам, пробвам, зачинвам. Некогаш ако "барам" некој вкус менвам зачини и така ...
     
    На kanella му/ѝ се допаѓа ова.
  3. kanella

    kanella Популарен член

    Се зачлени на:
    11 мај 2015
    Пораки:
    1.280
    Допаѓања:
    10.195
    Пол:
    Женски
    Ахам, значи леќата варена иде во сосот. Постапката ми беше битна, и други состојки дали и какви имаше. Во четврток на мени имам паста за ручек, ќе го пробам сигурно но со прасечки ќофтенца ]:) фала ти :f:
     
    На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  4. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.903
    Допаѓања:
    171.585
    Пол:
    Женски
    Мм да, деној покасно праев како лисансто со леќа, тогаш во сосот се вареше леќата ама искрено, јас сакам барем да ја подварам пред да ја додам да се допрај со сосот, не сува. Кажи како ќе се допадни. :inlove:
     
  5. LadyC

    LadyC Форумски идол

    Се зачлени на:
    7 март 2016
    Пораки:
    12.209
    Допаѓања:
    148.489
    Пол:
    Женски
    На jarec6 и Ava.84 им се допаѓа ова.
  6. Anaouou

    Anaouou Популарен член

    Се зачлени на:
    21 октомври 2014
    Пораки:
    666
    Допаѓања:
    2.248
    Рецепт Ве молам и колку количински излегуват?
     
  7. KuklickaSk

    KuklickaSk Форумски идол

    Се зачлени на:
    20 јуни 2010
    Пораки:
    7.074
    Допаѓања:
    26.655
    250 гр стопен еурокрем (ја на пареа го стопив), 1 јајце, околу 140 гр брашно (ќе видите да не е течно тестото, ама да виде меко) и 1 пециво. Се меша јајцето со еурокремот и се додава брашно и пециво, па со рака се замесува. Се прави баш како тесто за колачи, со сукало го издолжив и со чашка вадев колачиња. Се пече 10мин на 180 степени.
    Излегуваат околу 25 колачиња. Супер се за со кафе/чај.
     
    На Konfetka, mal.ecka, Skorpija25 и 4 други им се допаѓа ова.
  8. GirlRose

    GirlRose Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 јануари 2014
    Пораки:
    5.114
    Допаѓања:
    26.999
    @mssuniquee
    Ќе може рецепт во темата за рецепти од ФИ? :wasntme:
    Мора да се проба ова во прва прилика. :!:
     
    На mal.ecka, H.VAGA и mssuniquee им се допаѓа ова.
  9. anastasijaki

    anastasijaki Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.159
    Пол:
    Женски
    @TeddyGrey тартот после колку време во фрижидер ти се стегна? Дали утнав нешто во филот, ама еве веќе два часа уште е ко бааги течен :(
     
    Последна измена: 21 ноември 2020
  10. mssuniquee

    mssuniquee Форумски идол

    Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.779
    Допаѓања:
    53.224
    Пол:
    Женски
    474241CB-7F24-40B1-BF6F-30101CB6A9E6.jpeg 5CC27B87-D429-44B0-9A42-3BEA883F07B5.jpeg

    -240 гр маргарин
    -240мл млеко
    -4 јајца
    - 50 гр какао
    -300 гр шеќер
    -320 гр брашно
    -1 прашок за пециво, 1 ванилин шеќер
    Прво се соединуваат маргаринот и шеќерот. Потоа се додаваат јајцата и сите суви состојки. На крај млекото :).
    Се пече на 170степени 40 минути. Тепсијата ја подмачкав исто со маргарин.
    Глазурата ја направив со Кандит чоколадо од Стокомак кое е убедливо најубаво за глазура. 150 гр чоколадо истопив со 2 ипол лажици зејтин. :)
     
    На LejlaD, ivance.., ZAHRA и 8 други им се допаѓа ова.
  11. mssuniquee

    mssuniquee Форумски идол

    Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.779
    Допаѓања:
    53.224
    Пол:
    Женски
    На GirlRose и ivance.. им се допаѓа ова.
  12. BabyD0ll

    BabyD0ll Популарен член

    Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    Пол:
    Женски
    Не знам дали може со несквик какао или само со тоа во прав за торти?
     
    На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Annath

    Annath Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 јануари 2010
    Пораки:
    23.678
    Допаѓања:
    202.267
    Пол:
    Женски
    Несквикот има шеќер. Ако не ти смета екстра шеќер, стави. Само мислам дека нема да биде толку темен пандишпанот како со какао да е правен. Пошто во несквикот нема голем процент какао, повеќе е шеќер.
     
    На Thallia, BabyD0ll и mssuniquee им се допаѓа ова.
  14. mssuniquee

    mssuniquee Форумски идол

    Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.779
    Допаѓања:
    53.224
    Пол:
    Женски
    Сум пробала и со несквик, и го мешав со друго какао но со ова на Кандит ми испадна најдобро до сега :)
     
    На BabyD0ll му/ѝ се допаѓа ова.
  15. anastasijaki

    anastasijaki Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.159
    Пол:
    Женски
    @orhideea може рецепт за колачот со јаболка?
     
  16. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Тепсијата е број 28.
    5 јаболки се лупат и сечат на кругови и се редат во тепсијата, од горе на нив се поросува цимет ( ова по желба ако сакаш) и една рака шеќер. Се печат додека не поруменат.
    Пандишпан
    4 јајца
    4 лажици шеќер
    4 лажици масло
    4 лажици млеко
    4 лажици брашно
    1 пециво и еден ванилен шеќер.
    Се мати се со миксер прво јајцата и шеќерот па се додаваат останатите состојки. Се тура пандишпанот врз печените јаболка и се пече. Од како ќе излади малку се премачкува со 2 шлаг пени изматени.

    Едит: откако ќе се испече се превртува на чинија и јаболката да дојдат од горе.

    Ако сакаш поголема количина зголеми се со по 1 состојка и плус уште јаболка. Многу е убава и брзо се прави. Можеш и ореви да ставиш.
     
    На mal.ecka и anastasijaki им се допаѓа ова.
  17. anastasijaki

    anastasijaki Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.159
    Пол:
    Женски
    Ти благодарам :hug:
     
    На orhideea му/ѝ се допаѓа ова.
  18. simonka93

    simonka93 Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 март 2012
    Пораки:
    3.254
    Допаѓања:
    72.710
    На Love 83 му/ѝ се допаѓа ова.
  19. Love 83

    Love 83 Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 април 2019
    Пораки:
    1.589
    Допаѓања:
    31.695
    Пол:
    Женски
    Mоже ,секако :).
    Јас вака ги правам
     
    На BabyD0ll, monik55 и simonka93 им се допаѓа ова.
  20. Emotional123

    Emotional123 Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 јули 2011
    Пораки:
    8.613
    Допаѓања:
    40.099
    Пол:
    Женски
    Кремасто испаѓа или посуво? Ми изгледа онака по кремасто и ми се пријаде сега, у 1 саат мајку му.
    Ако ме разбираш што сакам да кажам (facepalm)
     
    На mssuniquee му/ѝ се допаѓа ова.