Форумџика на годината
  1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. MiAmor

    MiAmor Популарен член

    Се зачлени на:
    17 јануари 2013
    Пораки:
    658
    Допаѓања:
    2.570
    Пол:
    Женски
  2. mssuniquee

    mssuniquee Форумски идол

    Се зачлени на:
    11 февруари 2015
    Пораки:
    3.779
    Допаѓања:
    53.224
    Пол:
    Женски
    Посуво :) Ако сакаш внатре посочно исбоцкај го пред да ставиш глазура. Така и јас друг пат ќе направам:D Хаха труднички маки:inlove:
     
    На Emotional123 му/ѝ се допаѓа ова.
  3. azelea

    azelea Популарен член

    Се зачлени на:
    14 јуни 2012
    Пораки:
    3.611
    Допаѓања:
    15.701
    @AngelOfArh рецепт за косовската пита?
     
  4. An-na

    An-na Форумски идол

    Се зачлени на:
    9 септември 2011
    Пораки:
    6.724
    Допаѓања:
    35.724
    Пол:
    Женски
  5. Thallia

    Thallia Популарен член

    Се зачлени на:
    10 октомври 2013
    Пораки:
    2.805
    Допаѓања:
    18.795
    На LiliBoz му/ѝ се допаѓа ова.
  6. LiliBoz

    LiliBoz Форумски идол

    Се зачлени на:
    13 јули 2017
    Пораки:
    18.111
    Допаѓања:
    225.656
    Пол:
    Женски
    тесто (брашно, квасец, сол, зејтин, вода) од око, средно замесено, стасано полчас
    фил -јајце, печеница, урда.
    увиткано во ролат, исечено на парчиња и прелеано со изматен путер, магдонос и лук.
    дури и без филот, само со преливот ептен е вкусно.
     
    На LejlaD, tinka-mace, mal.ecka и 2 други им се допаѓа ова.
  7. AngelOfArh

    AngelOfArh Форумски идол

    Се зачлени на:
    26 септември 2011
    Пораки:
    19.702
    Допаѓања:
    104.821
    Пол:
    Женски
    500гр. Брашно
    250мл топла вода
    3 лажичиња сол
    2 лажици масло

    Се меси тесто и се одмара 15 мин. Се дели на две и се сука кора, се мачка обилно со маегарун се засекуваат краци од сонце така што да има замислен круг внатре и се преклопуваат краците врз кругот така што на крај со најголемиот крак се завиткува цела топка тесто. Се повторува со другата кора. Одмара тестото уште 15мин. Се расукува едната кора и се става во тава намачкана со маргарин (путер или маст) и се става фил по желба. Се сука у втората кора и се става одозгора. Краевите се виткаат за да се затворат и се мачка пак со маргарин (путер или маст). Се пече на 200 околу 40мин. Многу е убава, лисната, мислиш од пекара излезена. Убава е и следниот ден.
     
    На azelea му/ѝ се допаѓа ова.
  8. cinderella7

    cinderella7 Популарен член

    Се зачлени на:
    20 ноември 2014
    Пораки:
    150
    Допаѓања:
    1.603
    Пол:
    Женски
    Паша локум

    Состојки:
    - маргарин/путер за премачкување на тавата
    - 100 гр. кокосово брашно
    Темна кора:
    - 150 гр. шеќер
    - 1Л млеко
    - 120 гр. брашно
    - 4 лажици какао
    - 2 ванила шеќер
    - 50 гр. маргарин/путер
    Бела крема:
    - 150 мл. млеко
    - 1 шлаг крем од ванила

    Подготовка:
    Се премачкува тавата со маргарин/путер и се поросува рамномерно целата тава со кокосовото брашно. Брашното, какаото и ванила шеќерот се помешуваат во еден сад и се разредуваат со помал дел од млекото да нема грутки, со мешалка. Шеќерот се карамелизира на најголема температура на ринглата додека не се истопат сите гранули и потоа се додава остатокот од млекото (поголем дел), додека не се изедначат со шеќерот на средна температура. Откако ке се изедначат (се добиваат ситни меурчиња) и се додаваат брашното, какаото, ванилата постепено со постојано мешање со мешалка (исто како пудинг кога се прави) додека не се појават меурчиња. Се исклучува ринглата и се додава маргаринот и се меша додека не се растопи. Така добиената врела смеса се истура на тавата рамномерно и се става најлон фолија да не се направи кора и се остава во поладна просторија да се излади. Откако ке се излади, се прави шлаг кремата (упатство има на самата ќесичка). Се премачкува тавата и се сече на ленти и се рола.

    Мене ми излегоја 12 ленти. Прво ја поделив на пола од едната страна и потоа уште на пола од другата страна и потоа по 2 пати од едната четвртина. Кората е мека кога се рола и може да пукне, но не е страшно се покрива со кокос и воопшто не се познава.

    Многу брзо се подготвува, само јас опширно го напишав рецептот.
     
    На MiAmor и mal.ecka им се допаѓа ова.
  9. victoria

    victoria Форумски идол

    Се зачлени на:
    4 февруари 2010
    Пораки:
    1.953
    Допаѓања:
    29.047
    Пол:
    Женски
  10. Bubce38

    Bubce38 Форумски идол

    Се зачлени на:
    25 ноември 2016
    Пораки:
    11.442
    Допаѓања:
    172.232
    Пол:
    Женски
    Имав неуспешен обид за чоко чизкејк.
    Не ми се погоди.
    Па после измутив пандишпан ( тој со белки и ореви) па го ставив филот од чизјејкот и печев.
    За жива глава не можам да ти дадам конкретен рецепт оти и јас веќе не знам што све ставив.
    И во филот дотурав жолчки:tmi:
     
    На eliesaab, victoria и mal.ecka им се допаѓа ова.
  11. anastasijaki

    anastasijaki Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 февруари 2011
    Пораки:
    5.227
    Допаѓања:
    48.159
    Пол:
    Женски
  12. Neda997

    Neda997 Популарен член

    Се зачлени на:
    10 јуни 2020
    Пораки:
    1.999
    Допаѓања:
    17.439
    Пол:
    Женски
  13. hello-kitty.90

    hello-kitty.90 Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    21.186
    Повелете женски.
    Многу е убав,иако филот ми излезе малку потечен,не стои баш така цврсто. Можеби требаше подолго матење на филот,а можеби и така излегува. Како и да е,многу е убав и филот има ист вкус како Монте пудинг.
    Само мислам дека би било подобро кората да се пече на хартија,па откако ќе се испече да се извади хартијата и да се врати во тавче,па да се става фил. Вака печена на брашно ( иако е печена во Делимано нелепливо тавче) на некои места се рони и е потешко да се извади убаво колачот.


    Немав чоколадо во прав,па ставив какао и наместо печен лешник ставив печен бадем.
     
    На eliesaab, Nevenche26, hermosa и 4 други им се допаѓа ова.
  14. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 септември 2011
    Пораки:
    5.991
    Допаѓања:
    66.495
    Оваа тава ми е помала и употребив пола пакетче лазањи т.е 250 гр.
    Околу 400 гр спанаќ го обарив кратко и го измешав со 300 гр дробено сирење. Направив бешамел со пола коцка путер и една голема полна лажица брашно, 2 чешнина лук и околу 800 мл до 1 кг млеко. Од зачини само малку сол ставив. Нека биде малку потечен бешамелот за да примат корите од течноста.
    Лазањите ми беја зелени со вкус на спанаќ ама и со обични ќе биде убава.
    Корите не ги обарив.
    Редев ред кори па бешамел па од филот и се така додека не се потроши се. На средина ставив еден ред кашкавал за побогат вкус но и не мора.
    Од горе се завршува со бешамел и се пече 20 минути под фолија и се боцка со вилушката ако се меки корите се трга фолијата и се стави кашкавал и се враќа во релна додека се растопи кашкавалот.
     
    На An-na му/ѝ се допаѓа ова.
  15. GrimTheReaper

    GrimTheReaper Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.403
    @theowndemon каков е тој леб со убава љиљакова боја? Ептен јако:)
     
  16. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    13.902
    Допаѓања:
    171.583
    Пол:
    Женски
    Ма од ефектот испадна така и светлото чудно падна врз него, инаку е кафен, обичен чоколаден леб од банана. :D
    IMG_20201125_150430.jpg
    Јас го сакам обичниот леб од банана ама дома го сакат чоколадниот така да секогаш чоколаден се прај. Не е лилав, ама многу е вкусен, високо препорачувам. Некогаш нарочно се тргат банани настрана за да се прај.
     
    На Frosty! и GrimTheReaper им се допаѓа ова.
  17. GrimTheReaper

    GrimTheReaper Форумски идол

    Се зачлени на:
    29 мај 2015
    Пораки:
    2.720
    Допаѓања:
    20.403
    И ти знаеш како да живееш. Звучи вкусно:l:
     
    На theowndemon му/ѝ се допаѓа ова.
  18. BabyD0ll

    BabyD0ll Популарен член

    Се зачлени на:
    3 март 2011
    Пораки:
    2.372
    Допаѓања:
    8.328
    Пол:
    Женски
    @deskarada
    Ќе може рецептот те молам?
     
    На deskarada му/ѝ се допаѓа ова.
  19. BabyT*

    BabyT* Популарен член

    Се зачлени на:
    3 јуни 2019
    Пораки:
    4.517
    Допаѓања:
    17.621
    Пол:
    Женски
  20. deskarada

    deskarada Форумски идол

    Се зачлени на:
    3 декември 2011
    Пораки:
    1.941
    Допаѓања:
    31.342

    Повели :D
     
    На BabyD0ll му/ѝ се допаѓа ова.