Посуво Ако сакаш внатре посочно исбоцкај го пред да ставиш глазура. Така и јас друг пат ќе направам Хаха труднички маки
тесто (брашно, квасец, сол, зејтин, вода) од око, средно замесено, стасано полчас фил -јајце, печеница, урда. увиткано во ролат, исечено на парчиња и прелеано со изматен путер, магдонос и лук. дури и без филот, само со преливот ептен е вкусно.
500гр. Брашно 250мл топла вода 3 лажичиња сол 2 лажици масло Се меси тесто и се одмара 15 мин. Се дели на две и се сука кора, се мачка обилно со маегарун се засекуваат краци од сонце така што да има замислен круг внатре и се преклопуваат краците врз кругот така што на крај со најголемиот крак се завиткува цела топка тесто. Се повторува со другата кора. Одмара тестото уште 15мин. Се расукува едната кора и се става во тава намачкана со маргарин (путер или маст) и се става фил по желба. Се сука у втората кора и се става одозгора. Краевите се виткаат за да се затворат и се мачка пак со маргарин (путер или маст). Се пече на 200 околу 40мин. Многу е убава, лисната, мислиш од пекара излезена. Убава е и следниот ден.
Паша локум Состојки: - маргарин/путер за премачкување на тавата - 100 гр. кокосово брашно Темна кора: - 150 гр. шеќер - 1Л млеко - 120 гр. брашно - 4 лажици какао - 2 ванила шеќер - 50 гр. маргарин/путер Бела крема: - 150 мл. млеко - 1 шлаг крем од ванила Подготовка: Се премачкува тавата со маргарин/путер и се поросува рамномерно целата тава со кокосовото брашно. Брашното, какаото и ванила шеќерот се помешуваат во еден сад и се разредуваат со помал дел од млекото да нема грутки, со мешалка. Шеќерот се карамелизира на најголема температура на ринглата додека не се истопат сите гранули и потоа се додава остатокот од млекото (поголем дел), додека не се изедначат со шеќерот на средна температура. Откако ке се изедначат (се добиваат ситни меурчиња) и се додаваат брашното, какаото, ванилата постепено со постојано мешање со мешалка (исто како пудинг кога се прави) додека не се појават меурчиња. Се исклучува ринглата и се додава маргаринот и се меша додека не се растопи. Така добиената врела смеса се истура на тавата рамномерно и се става најлон фолија да не се направи кора и се остава во поладна просторија да се излади. Откако ке се излади, се прави шлаг кремата (упатство има на самата ќесичка). Се премачкува тавата и се сече на ленти и се рола. Мене ми излегоја 12 ленти. Прво ја поделив на пола од едната страна и потоа уште на пола од другата страна и потоа по 2 пати од едната четвртина. Кората е мека кога се рола и може да пукне, но не е страшно се покрива со кокос и воопшто не се познава. Многу брзо се подготвува, само јас опширно го напишав рецептот.
Имав неуспешен обид за чоко чизкејк. Не ми се погоди. Па после измутив пандишпан ( тој со белки и ореви) па го ставив филот од чизјејкот и печев. За жива глава не можам да ти дадам конкретен рецепт оти и јас веќе не знам што све ставив. И во филот дотурав жолчки
Повелете женски. Многу е убав,иако филот ми излезе малку потечен,не стои баш така цврсто. Можеби требаше подолго матење на филот,а можеби и така излегува. Како и да е,многу е убав и филот има ист вкус како Монте пудинг. Само мислам дека би било подобро кората да се пече на хартија,па откако ќе се испече да се извади хартијата и да се врати во тавче,па да се става фил. Вака печена на брашно ( иако е печена во Делимано нелепливо тавче) на некои места се рони и е потешко да се извади убаво колачот. Немав чоколадо во прав,па ставив какао и наместо печен лешник ставив печен бадем.
Оваа тава ми е помала и употребив пола пакетче лазањи т.е 250 гр. Околу 400 гр спанаќ го обарив кратко и го измешав со 300 гр дробено сирење. Направив бешамел со пола коцка путер и една голема полна лажица брашно, 2 чешнина лук и околу 800 мл до 1 кг млеко. Од зачини само малку сол ставив. Нека биде малку потечен бешамелот за да примат корите од течноста. Лазањите ми беја зелени со вкус на спанаќ ама и со обични ќе биде убава. Корите не ги обарив. Редев ред кори па бешамел па од филот и се така додека не се потроши се. На средина ставив еден ред кашкавал за побогат вкус но и не мора. Од горе се завршува со бешамел и се пече 20 минути под фолија и се боцка со вилушката ако се меки корите се трга фолијата и се стави кашкавал и се враќа во релна додека се растопи кашкавалот.
Ма од ефектот испадна така и светлото чудно падна врз него, инаку е кафен, обичен чоколаден леб од банана. Јас го сакам обичниот леб од банана ама дома го сакат чоколадниот така да секогаш чоколаден се прај. Не е лилав, ама многу е вкусен, високо препорачувам. Некогаш нарочно се тргат банани настрана за да се прај.