Тоа л е лажица, да. Пишува во рецептот 20 лажици, ама зависи од брашното, некогаш ми се доволно тие 20 лажици за тестото да биде таман меко како што треба, некогаш додавам и плус по потреба. Од оваа доза ми испадна чинијата што ја споделив во фемина инстаграм и уште една иста таква. Можеш да си зголемиш по потреба, или да преполовиш. Се сечат прво поголемите кругови, со модла ако имаш, ако не можеш и со чаша со средна големина, а потоа на средина со најобично капаче од шише, па потоа ги пржиш. Декорацијата ти е по желба, можеш само со чоколаден прелив и шеќер во прав ако ти е за побрзо и топли да ги јадеш. Јас денес имав повеќе време и топев бело и црно чоколадо на пареа, па ги потопував до половина и од горе им наросив мрвици. Во секој случај, како и да одлучиш да ги декорираш - немаш промаш.
Па баш твоите се за со чоколадо оние што немаат празно на средина се за со прелив повеќе.Баш таман дозата.Јас од мои рецепти имам правено многу излегуваат.И мнгу се меки треба да го побарам рецептот.И мајка ми што знае нејзин рецепти тие се мн.лесни.Ке ги пробам твоиве.Значи не се остава да кисни тестото?
Sakam da gi imam receptite zaedno so prikacena slika. Kako mozam toa da go organiziram na hartija? Nekoja idea! Blagodaram
@Eli23 Немам рецепт. Пред некоја година прочитав тука како се прави и сега после долго време по сеќавање ги направив. Јаболката ми се од свеки, био, па не ги лупев туку само убаво ги измив. Средниот дел целосно го отстранив и во празнината ги пополнив со гореспоменатите состојки. Во однос на состојките е флексибилно. што имаш во моментот тоа. Мене мигдалчињава некако не ми беа по ќеиф. Само со оревчиња е подобро. Знам дека и со цимт е многу вкусно, но немам во моментов. Се печат додека кората не фати боичка. И тука на саат не гледав многу. Околу 15 мин на 200степени ми се чини беше.
@Viktorijaaa5 Vikcee eve go mojot desert spored tvojot recept, so mali izmeni vo sloevite i ne staviv korasani Preeeevkusna e i prelesnaaaa, nareden pat i kroasani i stavam
Каснам ама можеби сепак некому ќе биде од помош. Јас иако сакам било која тестенина да биде сварена ако не и преварена, мајка ми никогаш не ги вари. Кога и да пече без разлика за каква тестенина станува збор, додава во тавата кисела вода, на тој начин ем се печат ем се варат. И на крај излегуваат вкусни не се ни приметува дали биле варени или не, а и се заштедува на време.
Ги потпекува прво со киселата вода, и откако ќе испари, речиси да ја нема, тогаш додава сос. Мислев на било какви тестенини не само на канелони
Извини што каснам со одговорот. За оризот: Исецкав пола главица кромид така средна големина, го ставив да се динста и одма му ставив малце сол и бибер за да омекне. Со кромидот го ставив и морковот да се динста пошто е тврд и му треба време да омекне (тоа е произволно зависи колку морков сакаш да има толку ставаш) и малку магдонос да освежи. Откако ќе подомекнат зеленчуците го додадов оризот (повеќе од пола шоља) да се пржне малце едно 10 минути ама не на многу јако за да не загори, па на крај ги додадов свежите печурки и тие да подомекнат и да се пржнат. А во меѓувреме на страна ставив околу 3 шољи вода со 1 лажичка вегета, ловоров лист и малку копар, оригано и многу малку кари за шмек, да зоврие и кога ќе биде готов зеленчукот ја додавам водата и оставам минутка да повријат заедно. На крај се заедно ставам во рерна на 180-200 степени да се пече, готово е кога водата ќе испари ама да си провериш само да не е суво. Ако е суво ќе додадеш уште малце вода и ќе печеш уште кратко време. А за јаболката поедноставно здравје: Јаболката ги исеков на пола, ги исчистив од семки и малку ги вдлабнав за да има место за "филот". Ги наредив во тавче, и во влабнатината им ставив мешавина од мелени ореви, шеќер и цимет. Со лажица врз секое јаболко ставив по малце вода за да не изгорат оревите и + додадов во тавчето за да омекнат јаболката. Се печат на 180 степени околу пола саат дур да омекнат, и се оставаат малце да се оладат. Шлагчето изматено одозгора шлап и тоа е тоа.
elj jas pravev isto polneti potpeceni jabolka pred nekoj den.. Isto gi izdlabiv vnimatelno ostavakji gazer za da ne protece smesata... Zasekov uste eden kruc na rastojanie pola pola od dlabenoto do krajot na jabolkoto i uste nekolku rezovi na jabolkoto no ne do kraj.. Mislam deka me razbirash... Kako cvet neotvoren samo zasecen.. Kako da ti objasnam(za gosti mi bea topli se izedoa ne slikav).. Jas gi napolniv so starskite karameli na pionir onie kafenite, orevi i suvo grozje. Ma strana napraviv preliv od puter, so kafen sheker i cimet i gi priliv jabolkata ubavo da navleze i vo procepite... Pecev 20tim ma 200-220se dodeka ubavo ne se iskaramelizira jabolkoto. . Servirav so domashen sladoled vanila... Nesto prekrasno...se izede za sekunda
Pred nekoj den,ne se sekavam koja feminka bese,imase postaveno slika od pohovani peceni kompiri,jas se vrativ nekolku str.ama ne go pronajdov,ako ne i e tesko da pise recept@Umbrella22 .sega vidov,recept pliis
Сега решив да ги правам, само имам едно прашање: колкави се овие мали шолји? По моја проценка би било 250мл млеко + 250мл јогурт?
Receptot e mnogu lesen i prevkusen Lupenite kompiri gi secis na krugcinja, gi stavas vo dlabok sad i dodavas mnogu malku maslo i zacini jas staviv osnovni zacini (sol, vegeta, crn biber), mesas so race i ostavas 5-10 min da odstoi. Tavata ja oblozuvas so hartija. Edno po edno krugce valkas vo prezla i gi redis vo tavata (edno do drugo, nemoj da stavas od kompirite eden vrz drug, ako otkako ja napolnis tavata ti ostanat kompiri stavi gi vo druga). Kompirite gi stavas vo rerna da se pecat. Prevkusni se dodeka se topli. Mozis da gi macnuvas vo pire od domati ili vo jogurt. Milina
Еве меее ..трчам со рецептот За грчкава пита потребни состојки се : едно пакување замрзнато лиснато тесто ( јас користев на Полар) 300 гр. спанаќ (а може и блитва ), 250 гр. фета сирење, еден среден кромид, малку сок од лимон, мајчина душичка, (јас ставив и био зачин ) 2 кашики свежо насецкан магдонос, , пола кашиче мускатно оревче, малку сол и бибер и 2 лажици стопен путер. Исчистениот спанаќ прво се бланшира во врела вода околу 2 мин. Се става да се исцеди убаво и олади. Се сецка кромидот и се динста на маслиново масло додека не омекне. Спанаќот убаво треба да се исцеди од водата, се сецка и се става заедно со кромидот, иситненото фета сирење, магдоносот, и останати зачини (по вкус), сокот од лимон и сето тоа се меша убаво. Се подмачкува тепсија ( може и онаа за тарт ) и се става едната кора од лиснатото тесто на дното, ( малку поразвлечена треба да биде и преку тепсијата да и бидат краевите ) се премачкува со стопениот путер и се распоредува убаво филот на неа. Потоа се става другата кора од лиснатото, а краевите убаво се подвиткуваат заедно со краевите од долната кора, за да не тече филот. Се премачкува со остатокот од путерот. Јас ја избоцкав со вилушка горната кора ( еднаш кога ја правев, ептен ми се подигна, па сеа ја избоцкав на неколку места, да седи мирна ). Се пече на 180 степени околу 30 минути. Се јаде и топла и ладна, како предјадење или јадење. Јас сум обично по топло тесто , ама мене оваа пита повеќе ми се допаѓа изладена. Ако ја правиш, сподели тука како си задоволна.. и слики исто се разбира ! Убав продолжен викенд
@LivingGlam добра ти е проценката ... Под „мали шолји“ се мисли на старите шолји за кафе кои отприлика собираат 120мл течност!!! Успешна работа, а кога ќе бидат готови кроасаните почести не со една фотографија ...