Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. Purplelilac

    Purplelilac Форумски идол

    Joined:
    Sep 3, 2016
    Messages:
    2,417
    Likes Received:
    34,778
    Gender:
    Female
    Време ми е за Билобил. :D
    Еј, ако ми веруваш две минути ми трае памтењево.
    Еве да не ме потсетеше дека си ми барала рецепт, ќе го чекаше којзнае до кога.

    Повели. :sun:
     
    Bezimenka90 likes this.
  2. Bezimenka90

    Bezimenka90 Популарен член

    Joined:
    Jan 7, 2016
    Messages:
    2,845
    Likes Received:
    17,744
    Gender:
    Female
    Ти благодарам. :hug:

    И јас имам меморија на златна рипка, ми текна ко ги видов. :D

    Ќе постирам слика ко ќе го измастеришам рецептот. 8)
     
    Purplelilac likes this.
  3. Dream-Girl

    Dream-Girl ☀️

    Joined:
    Jun 24, 2013
    Messages:
    20,123
    Likes Received:
    195,400
    Gender:
    Female
    Мајка ми ја правеше, но, по истиов рецепт ја прави што ќе ти го пратам. Многу лесно и брзо се прави, плус дека е без печење. :)
    https://moirecepti.mk/post/касато-торта-2
     
    smooch likes this.
  4. cinderella7

    cinderella7 Популарен член

    Joined:
    Nov 20, 2014
    Messages:
    151
    Likes Received:
    1,606
    Gender:
    Female
    И превкусна е.
    Вака е поедноставно, но доколку сакаш еклери наместо во цел плех да го ставаш тестото правиш со шприц форми, а откако ќе се испечат ги сечеш на половинка и ги полниш и доволно е 1 тесто. Додека за торта се потребни 2 теста.

    Еклер торта

    Тесто: x2
    - 250 мл. вода
    - 125 гр. маргарин/путер
    - 2 лаж. шеќер
    - 1 прстохват сол
    - прашок за пециво
    - 150 гр. брашно
    > Водата и маргаринот се ставаат на рингла да изедначат. Се додаваат шеќерот и солот, па постепено се додаваат брашното и прашокот за пециво со добивање на глатка смеса. Се остава да се излади.
    ---------------------------------
    - 4 јајца
    > Во изладеното тесто се додаваат едно по едно јајце и се миксира додека не се добие изедначена смеса. Се пече на пек папир на 200 C, 25 мин.

    Крема:
    - 250 мл. млеко + 700 мл млеко
    - 3 жолчки
    - 2 пудинзи од ванила
    - 8 лаж. шеќер
    - 2 ванила шеќер
    > 700 мл млеко се става да зоврие, а останатите состојки се соединуваат и се додаваат во зовриеното млеко и се прави како пудинг. Кремата се покрива со најлон фолија.
    --------------------------------------------
    - 125 гр. маргарин
    > Во изладената крема се додава маргаринот и се миксира.
    --------------------------------------------

    - 300 мл. хопла
    > Во посебен сад се миксира хоплата.
    -----------------------------------------------------

    - 200 гр. црна чоколада (стопена)

    Откако ќе се изладат тестата и кремот, се филува тесто, крем, хопла, тесто. На врвот се премачкува со стопена чоколада.
     
    Tanja03 and orhideea like this.
  5. IM.TMKQ

    IM.TMKQ Форумски идол

    Joined:
    Jan 10, 2014
    Messages:
    4,535
    Likes Received:
    37,506
    Gender:
    Female
  6. orhideea

    orhideea Форумски идол

    Joined:
    Sep 19, 2011
    Messages:
    5,991
    Likes Received:
    66,495
    Овие состојки се за едно тесто или за две? Само тоа не го разбрав :D
     
  7. tinka-mace

    tinka-mace Популарен член

    Joined:
    May 5, 2013
    Messages:
    3,451
    Likes Received:
    16,465
  8. 24.07

    24.07 Форумски идол

    Joined:
    Jun 21, 2013
    Messages:
    1,647
    Likes Received:
    33,256
    Gender:
    Female
    Заборавив да пишам дело на Маже. Некој си нов вид на пирошка, дел полнети со руска салата, дел со врат, кашкавал и печурки.
     
  9. tinka-mace

    tinka-mace Популарен член

    Joined:
    May 5, 2013
    Messages:
    3,451
    Likes Received:
    16,465
    Имаш рецепт? Многу вкусно изгледаат, инаку не јадам јас баш многу пирошки ама ме фатија за око овие сега. :lol:
     
    simoncelicius and 24.07 like this.
  10. cinderella7

    cinderella7 Популарен член

    Joined:
    Nov 20, 2014
    Messages:
    151
    Likes Received:
    1,606
    Gender:
    Female
    За едно.
     
    orhideea likes this.
  11. galapce

    galapce Форумски идол

    Joined:
    Nov 4, 2014
    Messages:
    4,318
    Likes Received:
    106,805
    Gender:
    Female
    Тестото е посно и се е од око. :tmi:
    Кисела вода, квасец, брашно, сол, шекер, малку масло и лажичка оцет.
     
    IM.TMKQ likes this.
  12. IM.TMKQ

    IM.TMKQ Форумски идол

    Joined:
    Jan 10, 2014
    Messages:
    4,535
    Likes Received:
    37,506
    Gender:
    Female
    Со што ги вадеше круговите?
     
  13. galapce

    galapce Форумски идол

    Joined:
    Nov 4, 2014
    Messages:
    4,318
    Likes Received:
    106,805
    Gender:
    Female
    Со чаша и капаче од шише :D
     
    mal.ecka and IM.TMKQ like this.
  14. kikin

    kikin Популарен член

    Joined:
    Jun 4, 2010
    Messages:
    4,254
    Likes Received:
    13,903
    Gender:
    Female
    Дајте некој едноставен рецепт за банана бред...

    П.С.
    Испробан. :)
     
    Last edited: Jan 20, 2021
    mal.ecka likes this.
  15. Elen4e_sonce

    Elen4e_sonce Истакнат член

    Joined:
    May 9, 2016
    Messages:
    508
    Likes Received:
    630
    Gender:
    Female
    Јавна благодарност за рецептов за топено сирење, ем прелесно, ем превкусно. Обавезно го правам еднаш месечно.
     
    simoncelicius and Chanell* like this.
  16. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,325
    Likes Received:
    33,663
    Gender:
    Female
    @Annath може рецепт за тирамисуто? :sun:
     
  17. pikabu5

    pikabu5 Истакнат член

    Joined:
    Aug 14, 2020
    Messages:
    683
    Likes Received:
    1,056
    Gender:
    Female

    Attached Files:

  18. hello-kitty.90

    hello-kitty.90 Форумски идол

    Joined:
    Oct 15, 2013
    Messages:
    2,978
    Likes Received:
    21,188
    Може рецепт?
     
    hermosa likes this.
  19. Annath

    Annath Форумски идол

    Joined:
    Jan 9, 2010
    Messages:
    23,923
    Likes Received:
    203,178
    Gender:
    Female
    Секако.
    Потребни ти се 400г пишкоти, може и помалку, зависи од садот во кој го правиш.
    500г маскарпоне
    4 јајца
    2 лажици марсала вино, ако немаш, може рум или коњак, јас овојпат рум ставив.
    100г шеќер во прав
    250мл јако еспресо
    Какао за посипување.

    Се двојат белки и жолчки од јајцата. Се матат жолчките со шеќерот да се добие крем со светло жолта боја. Се додава маскарпонето и се мати да се изедначи, најубаво со миксер. Тука се додава и виното/румот. Се прави еспресото и се остава да се олади, може да додадеш лажиче рум во него.
    Белките се матат во цврст снег, и постепено се додаваат во кремот од жолчки и маскарпоне, притоа се меша со шпатула/лажица.
    Во длабок сад се реди слој пишкоти натопени во еспресото (не ги топи многу, ќе се распаднат), потоа се става половина од кремот, па уште еден слој пишкоти. На крај се завршува со другата половина од кремот и се посипува со какао. Се остава во фрижидер да се стегне.

    Е сега, пошто не сакав живи жолчки да оставам, иако јајцата ми се тазе домашни, ги матев на пареа. Врз сад што врие на најтивко се матат и да се внимава да не се згрутчат. Смесата многу се згуснува кога се лади, да не те загрижи тоа. Не се меша топла со маскарпоне, барем да се олади малку. Користев и желатин според упатството на ќесичката, за да ми биде цврст кремот, а го ставив сосема на крај. Порано кога правев тирамису, не можев да го сервирам убаво, оти кремот ми беше течен. Дали до сирењето е или нешто друго, не знам.
    Може да се направи и во чаши, како посебни порции, уште поубаво изгледа.
     
    24.07, hermosa, azelea and 2 others like this.
  20. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,325
    Likes Received:
    33,663
    Gender:
    Female
    Многу ти благодарам @Annath :f:
     
    Annath likes this.