Навистина се премеки 500мл млака вода 250мл масло 5 лажици шеќер 1-1.5 лажица сол 1.5 коцка свеж квасец Брашно по потреба за да е меко тестото. Почнав со помалку од 1кг па додавав по потреба. Се месат заедно состојките и потоа се прават топчиња. Се мачкаат со смеса од 150мл вода, две лажици брашно, 2 лажици масло и малку сол, па се реди сусамот. Се печат на 220 степени околу 20 мин.
Прв пат ги правам и тоа од памет. Имав леќа за ручек а дете последно време не ја јади па направив за него. Леќата сварена со зачини, но без запршка. Одделив неколку лажици и ја оставив да се цеди. Потоа со вилушка ја изгмечив додадов малку чадено мевце на ситни коцки, едно јајце, малку вегета и брашно. Пота ги измешав со лажица и ги пржев.
6 презреани банани 1/2 шолја какао Шолја путер од кикирики. Се меша убаво да се добие хомогена смеса, се истура на хартија во тавче и се пече во загреана рерна на 200 степени 15-20 минути, да фати убава кора одозгора. Кога ќе се излади, сечеш и јадеш. Дури е топло е многу меко и се распаѓа ако го сечеш. Може да додадеш шеќер ако мислиш дека не е доволно благо, ама нема потреба. Може јатки некакви да ставиш, околу 100 г.
Лили рецептот ми е "од прилика" Ноо... тебе не можам да не ти напишам рецептче 500 гр брашно 250 мл млака вода 1 пакетче сув квасец 1 лажичка шеќер 2 лажички сол 5 лажици маслинов зејтин Се замесува тесто и одма тенко се растегнува во тава. Се премачкува со истолчено лукче со малку вода, се наросува црвен пипер и сусам. По желба може да се додаде, но и не мора, рендано сирење, кашкавал... Се сече на ленти, се остава на топло да нарасне и се пече во загреана рерна. ПС По многу испробани рецепти овој ми е најдобар... состојката "тајна" е маслиновиот зејтин.
4 шолји снегулки по избор, овесни, 'ржани, јачменови - јас ставам две шолји овесни, по една шолја од другите. шолја јатки по избор (орев, бадем, лешник - најчесто правам со бадеми, едно ќесе непечени е доволно, само да ги исецкаш) шолја кокос мешани семиња една ќесичка (не мора) малку сол лажица цимет пола лажица мускатно (морско) оревче - многу го сакам како зачин Сето ова го мешаш во длабок сад. Посебно мешаш 100 г растопен путер, малку екстракт од ванила и две полни лажици мед да добиеш компактна смеса. Со таа смеса ги полеваш сувите состојки и мешаш убаво да се добие рамномерна смеса, сите суви состојки да бидат навлажнети. Го истураш во плех на хартија, може и на двапати ако плехот ти е мал (мојот плех од рерна е мал за оваа количина) и го печеш едно пола саат во загреана рерна на 150 степени. Оставаш да се олади и ја кршиш. Може после печењето да додадеш суво овошје (брусница, суво грозје, гоџи, суви кајсии, ананас...) и ја чуваш во тегла/сад со капак. Спремен појадок во секое време, со кисело млеко, јогурт, млеко, блендирано овошје...
Тава од свинско со печурки е, ништо посебно. Месото го сечеш на коцки и го запржуваш да фати боја од сите страни, го зачинуваш (сол, бибер, сенф, ставаш и масло). После се трга на страна и во истата тава се запржува кромидот, кога ќе се запржи се додаваат моркови исечени на кругови и печурките сечени крупно. Зачинуваш по желба само не претерувај со солта. Кога ќе се запржст печурките, се додава месото во нив, и се става врела вода ама да нема премногу. Се покрива со капак и се остава да крчка едно пола саат. После тоа, во еден филџан ладна вода се раствора една супа од печурки или па две лажици брашно ако немаш супа, и кога ќе се измеша убаво се додава во тавата. Се додава уште малку вода, па целата смеса се става во земјена тава за печење и во рерна на 180-200 степени да се згусне течноста, 10-15 минути би било. И толку. Може одозгора да ставиш кашкавал или павлака да се запече, ако сакаш.