1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. lovemme

    lovemme Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    81.948
    Пол:
    Женски
    Еве линк
    https://moirecepti.mk/post/ледени-коцки-2/
    Само што за кремот во средина направив дупла смеса.
     
    На Annath и Summerlover им се допаѓа ова.
  2. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 август 2014
    Пораки:
    2.075
    Допаѓања:
    34.452
    Пол:
    Женски
    @simoncelicius
    Состојки:
    - 1 хопла, 500мл
    - 3 јајца
    - 3 млечни или темни 70% чоколади
    - шеќер во прав
    - какао
    ( доколку сакаш, можеш да ставиш и рум или било што)

    Подготовка:
    - Прво, се двојат белките од жолчките, ставаш 2 лажици шеќер во жолчките и ги матиш, се додека не се згусне. Потоа исто додаваш 2-3 лажици шеќер во белките, ги матиш се додека не се направи бел фил.
    После тоа, ја матиш хоплата, а меѓувремено ги топиш чоколадите на пареа. Откако ќе ги стопиш, една минутка треба да почекаш малце да се олади и потоа измешај го рачно со филот од жолчките. Кога ќе се соединат, постепено го додаваш филот од белките и мешаш.
    Откако ќе измешаш убаво, смесата се става во хоплата, додаваш неколку лажици какао (зависи ти колку сакаш) и се мати со миксер.
    Можеш и друга состојка да ставиш, рум, вишњи и сл.
    Смесата се става во чашки, какви сакаш, можеш да декорираш во зависност од твојата желба и се ставаат во фрижидер да седат околу 1 час.
    Потоа, бон апетит :lol:
     
    На Annath и simoncelicius им се допаѓа ова.
  3. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.685
    Допаѓања:
    5.450
    Пол:
    Женски
    @Val-Dim прв пат земав вечерва да месам кифлички (било какви), и моментално нараснуваат.
    Ми излегуваа повеќе од 7 од секоја кора, по форма се хаос :D , а сега дилемата ми е дали се премачкуваат од горе со јајце?
     
  4. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 ноември 2013
    Пораки:
    1.780
    Допаѓања:
    61.355
    @Rubiii прекасно ќе ти одговорам, ти веќе си ги испекла кифличките или кроасаните!!! И сигурна сум дека и покрај „формата во хаос“ се преубави!!!
    Јас кога правам кифлички одозгора ги премачкувам со јајце и наросувам сусам, а на кроасаните не ставам ништо!!!
    За формата не се секирај многу!!! По неколку правења ќе станеш велемајстор за обликување кифлички и кроасани 8)!!!
     
  5. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 мај 2015
    Пораки:
    5.195
    Допаѓања:
    106.173
    Пол:
    Женски
    На rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr му/ѝ се допаѓа ова.
  6. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

    Се зачлени на:
    22 јули 2012
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    4.030
    Пол:
    Женски
    Епа вака одев по овој рецепт http://moirecepti.mk/post/пирошки-од-леб само јас направив мали измени.

    -Ставив повеќе од еден леб, односно бидејќи ми дојде малку смеса додаов уште половина вчерашен леб, едно мало парче салама (значи од малите црева што се) и едно парче (дебело) сирење, 100 мл млако млеко и по потреба млака вода, значи вода додавав додека не видов дека стариот леб се наквасил убаво, го оставив да стое 20 мин.
    -ВО смесата јас не додадов јајца и презла (значи не направив се заедно како што пишува во рецептот туку посебно во јајца (2) ги валкав па во презла и на краја ги пржев додека не заруменат.
    Тоа се тие измени што ги направив и навистина испаднаа многу вкусни.
    Излеваат околу 30 пирошки со големина на сликата во Фемина Инстаграм
     
    На Annath и Val-Dim им се допаѓа ова.
  7. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    @Ginger^ Рецепт за пирето од грашок ? :)
     
  8. Ginger^

    Ginger^ Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.365
    Пол:
    Женски
    Во тава на оган го запржуваме кромидот на една лажица путер. Го додаваме грашокот, лукот и сушеното нане. Налеваме малку вода, сол и бибер и оставаме грашокот да се свари. Кога е готов, се пасира и се додава една лажица путер.
     
    На Annath, rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr и Winter Lady им се допаѓа ова.
  9. smooch

    smooch Популарен член

    Се зачлени на:
    8 декември 2011
    Пораки:
    959
    Допаѓања:
    4.026
    Пол:
    Женски
  10. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Sigurno se pasira i se dodava vodata sto se varel?
    Ili pomalku voda?
    @CoverGirl10 Recept?
    @Viktorijaaa5 Pitulicite?
    @k.frosina http://moirecepti.mk/?s=пирошкиЕве разгледај овде имаш разни.Јас правам со компир многу се слатки.
     
  11. k.frosina

    k.frosina Форумски идол

    Се зачлени на:
    30 август 2015
    Пораки:
    2.517
    Допаѓања:
    27.778
    Пол:
    Женски
    Феминки некоја да каже рецепт за пирошки ?
     
  12. Ginger^

    Ginger^ Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.365
    Пол:
    Женски
    Да со тоаа водичка ќе го пасираш, ама можеш да ја префрлиш настрана . Во друг сад, за напоредно да си додаваш вода, да не ти дојде многу зависи во коолку ќе го вариш. Или пак малку, па после да треба да додаваш непотребно обична вода,незачинета.
    Ако сакаш може и малце павлака да додадеш, лажица на пример.
    И пиши ми во порака од кај ти се чизмињата, кафеавки оние од аутфитот за крштевката чинам беше.
     
  13. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Хаха си ме помешала со @IronLady , не бев јас во модните критики.Хаха.Дека двете Лејди затоа.Еве ја означив нека види, па нека ти пише.Така ке направам секако, ако треба да си додавам вода.Ке го пробам може и утре многу ми се допадна на изглед, сигурно и на вкус е многу слатко.Фала ти многу.:)
     
    На Ginger^ му/ѝ се допаѓа ова.
  14. Ginger^

    Ginger^ Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.365
    Пол:
    Женски
    Ете,ете. :D
     
  15. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Туку пирето со што го јадеш?
    Со месо сигурно е слатко, а може и со тестенини.Стек некако не ми оди, ни пак копани.
     
  16. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    @lovemme Баклавата со вишни? :P
     
  17. lovemme

    lovemme Форумски идол

    Се зачлени на:
    1 октомври 2013
    Пораки:
    2.977
    Допаѓања:
    81.948
    Пол:
    Женски
    https://moirecepti.mk/post/baklava-so-vishni/
    Иако не препорачуваат во видеово компот од вишни. Јас со тоа направив.
    Не ставив ореви.
    И кога мотав, на лесно мотав,не се трудев да бидам прецизна :D
     
  18. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Се зачлени на:
    9 февруари 2015
    Пораки:
    3.421
    Допаѓања:
    26.046
    Пол:
    Женски
    Убедена бев дека си го украла рецептот од таму и јас крадам стално :lol: А баклавата од кога се мислам да ја направам.Таман неделава не ми бега.Вишни има, другата е лесна.Фала ти многу :D
     
  19. Mrs.Bass

    Mrs.Bass Популарен член

    Се зачлени на:
    7 април 2012
    Пораки:
    897
    Допаѓања:
    7.318
  20. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Се зачлени на:
    17 февруари 2011
    Пораки:
    2.685
    Допаѓања:
    5.450
    Пол:
    Женски
    На вкус беа одлични, како за прво месење уште поодлични, но на лик беа далеку од она што го видов од сите вас :D

    @Val-Dim мала консултација за мојата постапка.
    Го замесив по рецепт, поделив на 8 чинам беа, ги расукав поединечно како кори мали и секоја ја мачкав со маргарин и редев една врз друга. Купот од кори го расукав на огромна кора, и поделив на 4 дела. Секој од деловите го сукав во кора, и при делењето добивав повеќе од 7 кроасани. Секој од кроасанчињата го растегнував плус со сукало (?!?), на што ми се лепеа делови од тесто на сукалото, незнаев ни убаво да го навиткам....
    Стасаа 2 часа, ги премачкав со јајце зошто сум гледала мајка ми кифли мачкала, и на вкус беа супер.

    Каде ми е грешката со формата? :)