Еве линк https://moirecepti.mk/post/ледени-коцки-2/ Само што за кремот во средина направив дупла смеса.
@simoncelicius Состојки: - 1 хопла, 500мл - 3 јајца - 3 млечни или темни 70% чоколади - шеќер во прав - какао ( доколку сакаш, можеш да ставиш и рум или било што) Подготовка: - Прво, се двојат белките од жолчките, ставаш 2 лажици шеќер во жолчките и ги матиш, се додека не се згусне. Потоа исто додаваш 2-3 лажици шеќер во белките, ги матиш се додека не се направи бел фил. После тоа, ја матиш хоплата, а меѓувремено ги топиш чоколадите на пареа. Откако ќе ги стопиш, една минутка треба да почекаш малце да се олади и потоа измешај го рачно со филот од жолчките. Кога ќе се соединат, постепено го додаваш филот од белките и мешаш. Откако ќе измешаш убаво, смесата се става во хоплата, додаваш неколку лажици какао (зависи ти колку сакаш) и се мати со миксер. Можеш и друга состојка да ставиш, рум, вишњи и сл. Смесата се става во чашки, какви сакаш, можеш да декорираш во зависност од твојата желба и се ставаат во фрижидер да седат околу 1 час. Потоа, бон апетит
@Val-Dim прв пат земав вечерва да месам кифлички (било какви), и моментално нараснуваат. Ми излегуваа повеќе од 7 од секоја кора, по форма се хаос , а сега дилемата ми е дали се премачкуваат од горе со јајце?
@Rubiii прекасно ќе ти одговорам, ти веќе си ги испекла кифличките или кроасаните!!! И сигурна сум дека и покрај „формата во хаос“ се преубави!!! Јас кога правам кифлички одозгора ги премачкувам со јајце и наросувам сусам, а на кроасаните не ставам ништо!!! За формата не се секирај многу!!! По неколку правења ќе станеш велемајстор за обликување кифлички и кроасани !!!
Епа вака одев по овој рецепт http://moirecepti.mk/post/пирошки-од-леб само јас направив мали измени. -Ставив повеќе од еден леб, односно бидејќи ми дојде малку смеса додаов уште половина вчерашен леб, едно мало парче салама (значи од малите црева што се) и едно парче (дебело) сирење, 100 мл млако млеко и по потреба млака вода, значи вода додавав додека не видов дека стариот леб се наквасил убаво, го оставив да стое 20 мин. -ВО смесата јас не додадов јајца и презла (значи не направив се заедно како што пишува во рецептот туку посебно во јајца (2) ги валкав па во презла и на краја ги пржев додека не заруменат. Тоа се тие измени што ги направив и навистина испаднаа многу вкусни. Излеваат околу 30 пирошки со големина на сликата во Фемина Инстаграм
Во тава на оган го запржуваме кромидот на една лажица путер. Го додаваме грашокот, лукот и сушеното нане. Налеваме малку вода, сол и бибер и оставаме грашокот да се свари. Кога е готов, се пасира и се додава една лажица путер.
Sigurno se pasira i se dodava vodata sto se varel? Ili pomalku voda? @CoverGirl10 Recept? @Viktorijaaa5 Pitulicite? @k.frosina http://moirecepti.mk/?s=пирошкиЕве разгледај овде имаш разни.Јас правам со компир многу се слатки.
Да со тоаа водичка ќе го пасираш, ама можеш да ја префрлиш настрана . Во друг сад, за напоредно да си додаваш вода, да не ти дојде многу зависи во коолку ќе го вариш. Или пак малку, па после да треба да додаваш непотребно обична вода,незачинета. Ако сакаш може и малце павлака да додадеш, лажица на пример. И пиши ми во порака од кај ти се чизмињата, кафеавки оние од аутфитот за крштевката чинам беше.
Хаха си ме помешала со @IronLady , не бев јас во модните критики.Хаха.Дека двете Лејди затоа.Еве ја означив нека види, па нека ти пише.Така ке направам секако, ако треба да си додавам вода.Ке го пробам може и утре многу ми се допадна на изглед, сигурно и на вкус е многу слатко.Фала ти многу.
Туку пирето со што го јадеш? Со месо сигурно е слатко, а може и со тестенини.Стек некако не ми оди, ни пак копани.
https://moirecepti.mk/post/baklava-so-vishni/ Иако не препорачуваат во видеово компот од вишни. Јас со тоа направив. Не ставив ореви. И кога мотав, на лесно мотав,не се трудев да бидам прецизна
Убедена бев дека си го украла рецептот од таму и јас крадам стално А баклавата од кога се мислам да ја направам.Таман неделава не ми бега.Вишни има, другата е лесна.Фала ти многу
На вкус беа одлични, како за прво месење уште поодлични, но на лик беа далеку од она што го видов од сите вас @Val-Dim мала консултација за мојата постапка. Го замесив по рецепт, поделив на 8 чинам беа, ги расукав поединечно како кори мали и секоја ја мачкав со маргарин и редев една врз друга. Купот од кори го расукав на огромна кора, и поделив на 4 дела. Секој од деловите го сукав во кора, и при делењето добивав повеќе од 7 кроасани. Секој од кроасанчињата го растегнував плус со сукало (?!?), на што ми се лепеа делови од тесто на сукалото, незнаев ни убаво да го навиткам.... Стасаа 2 часа, ги премачкав со јајце зошто сум гледала мајка ми кифли мачкала, и на вкус беа супер. Каде ми е грешката со формата?