Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. lovemme

    lovemme Форумски идол

    Joined:
    Oct 1, 2013
    Messages:
    2,977
    Likes Received:
    81,972
    Gender:
    Female
    Еве линк
    https://moirecepti.mk/post/ледени-коцки-2/
    Само што за кремот во средина направив дупла смеса.
     
    Annath and Summerlover like this.
  2. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    2,110
    Likes Received:
    34,606
    Gender:
    Female
    @simoncelicius
    Состојки:
    - 1 хопла, 500мл
    - 3 јајца
    - 3 млечни или темни 70% чоколади
    - шеќер во прав
    - какао
    ( доколку сакаш, можеш да ставиш и рум или било што)

    Подготовка:
    - Прво, се двојат белките од жолчките, ставаш 2 лажици шеќер во жолчките и ги матиш, се додека не се згусне. Потоа исто додаваш 2-3 лажици шеќер во белките, ги матиш се додека не се направи бел фил.
    После тоа, ја матиш хоплата, а меѓувремено ги топиш чоколадите на пареа. Откако ќе ги стопиш, една минутка треба да почекаш малце да се олади и потоа измешај го рачно со филот од жолчките. Кога ќе се соединат, постепено го додаваш филот од белките и мешаш.
    Откако ќе измешаш убаво, смесата се става во хоплата, додаваш неколку лажици какао (зависи ти колку сакаш) и се мати со миксер.
    Можеш и друга состојка да ставиш, рум, вишњи и сл.
    Смесата се става во чашки, какви сакаш, можеш да декорираш во зависност од твојата желба и се ставаат во фрижидер да седат околу 1 час.
    Потоа, бон апетит :lol:
     
    Annath and simoncelicius like this.
  3. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    2,717
    Likes Received:
    5,494
    Gender:
    Female
    @Val-Dim прв пат земав вечерва да месам кифлички (било какви), и моментално нараснуваат.
    Ми излегуваа повеќе од 7 од секоја кора, по форма се хаос :D , а сега дилемата ми е дали се премачкуваат од горе со јајце?
     
  4. Val-Dim

    Val-Dim Форумски идол

    Joined:
    Nov 2, 2013
    Messages:
    1,827
    Likes Received:
    62,047
    @Rubiii прекасно ќе ти одговорам, ти веќе си ги испекла кифличките или кроасаните!!! И сигурна сум дека и покрај „формата во хаос“ се преубави!!!
    Јас кога правам кифлички одозгора ги премачкувам со јајце и наросувам сусам, а на кроасаните не ставам ништо!!!
    За формата не се секирај многу!!! По неколку правења ќе станеш велемајстор за обликување кифлички и кроасани 8)!!!
     
  5. ♡BuBaLe♡

    ♡BuBaLe♡ Форумски идол

    Joined:
    May 2, 2015
    Messages:
    5,209
    Likes Received:
    106,356
    Gender:
    Female
    rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr likes this.
  6. rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr

    rrrrrrrrrrrrrrrrrrrr Популарен член

    Joined:
    Jul 22, 2012
    Messages:
    968
    Likes Received:
    4,036
    Gender:
    Female
    Епа вака одев по овој рецепт http://moirecepti.mk/post/пирошки-од-леб само јас направив мали измени.

    -Ставив повеќе од еден леб, односно бидејќи ми дојде малку смеса додаов уште половина вчерашен леб, едно мало парче салама (значи од малите црева што се) и едно парче (дебело) сирење, 100 мл млако млеко и по потреба млака вода, значи вода додавав додека не видов дека стариот леб се наквасил убаво, го оставив да стое 20 мин.
    -ВО смесата јас не додадов јајца и презла (значи не направив се заедно како што пишува во рецептот туку посебно во јајца (2) ги валкав па во презла и на краја ги пржев додека не заруменат.
    Тоа се тие измени што ги направив и навистина испаднаа многу вкусни.
    Излеваат околу 30 пирошки со големина на сликата во Фемина Инстаграм
     
    Annath and Val-Dim like this.
  7. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    @Ginger^ Рецепт за пирето од грашок ? :)
     
  8. Ginger^

    Ginger^ Форумски идол

    Joined:
    Mar 16, 2015
    Messages:
    4,320
    Likes Received:
    55,369
    Gender:
    Female
    Во тава на оган го запржуваме кромидот на една лажица путер. Го додаваме грашокот, лукот и сушеното нане. Налеваме малку вода, сол и бибер и оставаме грашокот да се свари. Кога е готов, се пасира и се додава една лажица путер.
     
  9. smooch

    smooch Популарен член

    Joined:
    Dec 8, 2011
    Messages:
    986
    Likes Received:
    4,096
    Gender:
    Female
    @sia.bella Може рецепт? Превкусно изгледа.
     
  10. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Sigurno se pasira i se dodava vodata sto se varel?
    Ili pomalku voda?
    @CoverGirl10 Recept?
    @Viktorijaaa5 Pitulicite?
    @k.frosina http://moirecepti.mk/?s=пирошкиЕве разгледај овде имаш разни.Јас правам со компир многу се слатки.
     
  11. k.frosina

    k.frosina Форумски идол

    Joined:
    Aug 30, 2015
    Messages:
    2,531
    Likes Received:
    29,035
    Gender:
    Female
    Феминки некоја да каже рецепт за пирошки ?
     
  12. Ginger^

    Ginger^ Форумски идол

    Joined:
    Mar 16, 2015
    Messages:
    4,320
    Likes Received:
    55,369
    Gender:
    Female
    Да со тоаа водичка ќе го пасираш, ама можеш да ја префрлиш настрана . Во друг сад, за напоредно да си додаваш вода, да не ти дојде многу зависи во коолку ќе го вариш. Или пак малку, па после да треба да додаваш непотребно обична вода,незачинета.
    Ако сакаш може и малце павлака да додадеш, лажица на пример.
    И пиши ми во порака од кај ти се чизмињата, кафеавки оние од аутфитот за крштевката чинам беше.
     
  13. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Хаха си ме помешала со @IronLady , не бев јас во модните критики.Хаха.Дека двете Лејди затоа.Еве ја означив нека види, па нека ти пише.Така ке направам секако, ако треба да си додавам вода.Ке го пробам може и утре многу ми се допадна на изглед, сигурно и на вкус е многу слатко.Фала ти многу.:)
     
    Ginger^ likes this.
  14. Ginger^

    Ginger^ Форумски идол

    Joined:
    Mar 16, 2015
    Messages:
    4,320
    Likes Received:
    55,369
    Gender:
    Female
    Ете,ете. :D
     
  15. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Туку пирето со што го јадеш?
    Со месо сигурно е слатко, а може и со тестенини.Стек некако не ми оди, ни пак копани.
     
  16. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    @lovemme Баклавата со вишни? :P
     
  17. lovemme

    lovemme Форумски идол

    Joined:
    Oct 1, 2013
    Messages:
    2,977
    Likes Received:
    81,972
    Gender:
    Female
    https://moirecepti.mk/post/baklava-so-vishni/
    Иако не препорачуваат во видеово компот од вишни. Јас со тоа направив.
    Не ставив ореви.
    И кога мотав, на лесно мотав,не се трудев да бидам прецизна :D
     
  18. Winter Lady

    Winter Lady Популарен член

    Joined:
    Feb 9, 2015
    Messages:
    3,421
    Likes Received:
    26,046
    Gender:
    Female
    Убедена бев дека си го украла рецептот од таму и јас крадам стално :lol: А баклавата од кога се мислам да ја направам.Таман неделава не ми бега.Вишни има, другата е лесна.Фала ти многу :D
     
  19. Mrs.Bass

    Mrs.Bass Популарен член

    Joined:
    Apr 7, 2012
    Messages:
    897
    Likes Received:
    7,318
  20. Rubiii

    Rubiii Популарен член

    Joined:
    Feb 17, 2011
    Messages:
    2,717
    Likes Received:
    5,494
    Gender:
    Female
    На вкус беа одлични, како за прво месење уште поодлични, но на лик беа далеку од она што го видов од сите вас :D

    @Val-Dim мала консултација за мојата постапка.
    Го замесив по рецепт, поделив на 8 чинам беа, ги расукав поединечно како кори мали и секоја ја мачкав со маргарин и редев една врз друга. Купот од кори го расукав на огромна кора, и поделив на 4 дела. Секој од деловите го сукав во кора, и при делењето добивав повеќе од 7 кроасани. Секој од кроасанчињата го растегнував плус со сукало (?!?), на што ми се лепеа делови од тесто на сукалото, незнаев ни убаво да го навиткам....
    Стасаа 2 часа, ги премачкав со јајце зошто сум гледала мајка ми кифли мачкала, и на вкус беа супер.

    Каде ми е грешката со формата? :)