Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. theowndemon

    theowndemon расипана играчка Staff Member

    Joined:
    Sep 17, 2013
    Messages:
    14,528
    Likes Received:
    179,455
    Gender:
    Female
    Знаев дека не го прам прв пат, скроз истиот го најдов во мојата тетратка да не отворам кај мајка ми:
    IMG_20210417_123828.jpg
    Мислам дека не бев многу оф со мерките од меморија. :rofl:
     
    Thallia and MissChievous like this.
  2. Antolinaa

    Antolinaa Популарен член

    Joined:
    Oct 2, 2012
    Messages:
    2,955
    Likes Received:
    18,276
    Дуника, рецепт за плескавиците ако може. 8-|
    На пиперкиве плус нешто како томатело/доматен сос стави или вака директива на печење? :)
     
    Ginger^ and mal.ecka like this.
  3. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Joined:
    Dec 2, 2010
    Messages:
    9,453
    Likes Received:
    127,456
    Рецепт за мафините
    @Chanell*
     
  4. Ginger^

    Ginger^ Форумски идол

    Joined:
    Mar 16, 2015
    Messages:
    4,321
    Likes Received:
    55,370
    Gender:
    Female
    Ништо , само месото во пиперките и на печење. @Antolinaa
     
    Antolinaa likes this.
  5. Baby2018love

    Baby2018love Истакнат член

    Joined:
    Mar 22, 2020
    Messages:
    131
    Likes Received:
    1,858
    Gender:
    Female
    Last edited by a moderator: Apr 18, 2021
    boomsleng likes this.
  6. Chanell*

    Chanell* Форумски идол

    Joined:
    Sep 24, 2016
    Messages:
    4,392
    Likes Received:
    32,765
    Gender:
    Female
    2 јајца
    200г шеќер
    250г брашно
    100мл зејтин
    100мл јогурт
    1 пециво
    1 ванилка
    Овошје по желба..

    Се измешав заедно со дрвена лажица во сад,наполнив калапите и печев 20тина мин на 180 степени.
    Следен пат би ставила дупло помалку шеќер,многу благи беа од бананата.
    Ама ќерка ми ги бендиса за чудо и се изнајаде :)
     
    mal.ecka likes this.
  7. dunika

    dunika Форумски идол

    Joined:
    Mar 31, 2012
    Messages:
    3,860
    Likes Received:
    95,472
    Gender:
    Female
    @Antolinaa кускус едно длабоко тањирче 150тина гр,го потопувам со зовриена вода(1 прст над),покривам со тацна и оставам 15 мин.
    Можеш и класично да го спремиш,вака ми се дели зрното со сигурност.
    Смесата ја правам со едно јајце,малку маслиново,пармезан,микс италијански зачин,сол бибер по желба,и презла во смесата ако е премногу течна,плус и ги валкам.
    Ги печам на тефлон тавче со маалку масло/путер,на средна темп по 2-3 мин од страна.Важно е да не ги вртиш дур не поруменат,може да се распаднат.
    Ептен се вкусни.
    Кускус јајце ти е базата,слободно стави си зачини по желба,биено сирење место пармезан...буквално што сакаш,неутрално е па трпи варијации.
     
    Antebellum, azelea and Antolinaa like this.
  8. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Joined:
    Mar 19, 2011
    Messages:
    11,211
    Likes Received:
    56,942
    Celltica likes this.
  9. Frosty!

    Frosty! Популарен член

    Joined:
    Mar 30, 2018
    Messages:
    1,112
    Likes Received:
    3,644
    Gender:
    Female
  10. ilyan

    ilyan Популарен член

    Joined:
    Apr 6, 2015
    Messages:
    1,865
    Likes Received:
    19,437
    Gender:
    Female
    Нема посебен рецепт.
    Брашно Жито Лукс, квасец, зејтинче, сол, шеќер и вода.
    Се пече со капак за да излезе вака распукано. :)
     
  11. monik55

    monik55 Форумски идол

    Joined:
    Jun 15, 2015
    Messages:
    7,991
    Likes Received:
    59,668
    Gender:
    Female
    hello-kitty.90 likes this.
  12. hello-kitty.90

    hello-kitty.90 Форумски идол

    Joined:
    Oct 15, 2013
    Messages:
    2,979
    Likes Received:
    21,188
    Кора: 5 јајца,5 лажици шеќер се матат и на крај се додава 5 лаж.брашно. Се пече на тавче намачкано со зејтин и брашно,а може и на хартија,ама после печење да се извади хартијата.
    Фил: Се става 750 мл ( се остава малку за да се размати пудинг) вода и 450 г шеќер да зоврие и треба да врие 3 мин,потоа се става 500 гр овошје било какво ( јас правев со шумско) и пак треба да се чека да зоврие со овошјето и да врие 3 мин. На крај се ставаат 2 пудинга од ванила помешани со претходно извадената вода и се меша постојано,исто 3 мин.
    Откако ќе е готов се трга на страна да се олади 15 мин и се сипува врз кората. Се остава да се стегне малку и одозгора се става изматени слатка павлака или шлаг ( јас 500 мл слатка павлака ставив.)
     
    monik55 likes this.
  13. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,998
    Likes Received:
    174,514
    Gender:
    Female
    @ane.bella

    Месо во тегла:D

    Сецкаш на коцки (јас така поголеми ги сецкам пошо ме мрзи:D) месо по желба..
    Го миеш и го оставаш да се исцеди...со водата гарант и крв ќе исцедиш, не се плаши:D
    Гледај месото да ти има и малку мрсничко, а ако нема спреми си по едно парче мрсно за најгоре. Некои ставаат парче сланина најгоре демек повеќе стоело месото, ама најдов 2год тегла и месото беше топ и без тоа.. Ама јас ставам помрсничко месо, како на пример ако е свинско од врат да е..
    Земаш тегли, чисти и суви и редиш скоро до горе..оставаш едно 2 прсти место најгоре..
    Додека редиш посолуваш малку по желба.. јас 2-3 пати по еден прстофат..
    Можеш да ставиш бибер во зрна и зачини по желба ама јас не ставам. А најчесто гледам тука бибер и ловоров лист ставаат..
    Ги затворам теглите и ги умотувам во весник за да не се чукаат демек кога се варат..
    Значи..во теглите вода ИЧ не се става.. да не мислиш дека сум испуштила:D
    Вода во садот во кој ги вариш да има до капачињата и на страна вриј си вода за да дотураш жешка, иначе ќе ти испукаат теглите..
    Ако е свинско едно 3 саати да врие.. младо телешко мање више тука некаде .. јунешко а особено говедско 4 ипол саати..
    Ги оставаш во водата до сабајле да се изладат...
    Некои ги вадат и ги вртат со капаците надолу, демек мрсното да ги вакумирало ама јас не го практикувам тоа бидејќи на крај на дното ќе ти остане празно]:)

    Е сега јас на дрва ги варам па гарант и повеќе од времево наведено ги варам..додека снема оган :lol:

    Сум ставала и со коска и без коска..исто е..
    Вака правам најчесто јунешко и свинско иако еднаш поради сплет на околности добив може 20 домашни заклани коковчиња па стекот го ставив во тегли и супер беше..
    Исто и зајачкото мн убаво излегува..
    Пробав и со мелено, исто сплет на околности да немам каде да го замрзнам.. ОК беше за сарми или мусака..

    Некои ставаат и моркови или друг зеленчук, ама јас вака си го сакам..без ништо

    Што не ти е јасно слободно прашај..
    Имам некаде ставено слика од месото..кој знае каде:D
     
    Sexybaby86, ane.bella and boomsleng like this.
  14. ane.bella

    ane.bella Форумски идол

    Joined:
    Jun 18, 2011
    Messages:
    3,229
    Likes Received:
    25,848
    Gender:
    Female
    Е супер, фала ти многу, баш ќе пробам.
    И после се чува во фрижидер? Колку време може да стои вака?
     
    Dust likes this.
  15. monik55

    monik55 Форумски идол

    Joined:
    Jun 15, 2015
    Messages:
    7,991
    Likes Received:
    59,668
    Gender:
    Female
    Фала ти:hug:
     
    hello-kitty.90 likes this.
  16. Dust

    Dust Game Over

    Joined:
    Sep 27, 2011
    Messages:
    11,998
    Likes Received:
    174,514
    Gender:
    Female
    После се чува кај што би ги чувала и теглите со ајвар.. јас во фрижидер го чувам само откако ќе ја отворам теглата..АКО остане:D

    Година дена стои секако ако е добро затворена теглата.. Ма да ти реков дека и по 2год беше како вчера правено иако јас лично не практикувам ништо да чувам толку долго.. освен една година кога ми дадоа 180 кила пиперки и направивме милион тегли ајвар за 3год:rofl:
     
    ane.bella and Sexybaby86 like this.
  17. Resana

    Resana Истакнат член

    Joined:
    Jul 19, 2011
    Messages:
    149
    Likes Received:
    434
    Прекрасно изгледа ако може рецепт од Москва торта @SofiMar_ . Blagodaram
     
  18. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Joined:
    Oct 5, 2016
    Messages:
    2,562
    Likes Received:
    67,086
    Gender:
    Female
  19. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Joined:
    Oct 16, 2019
    Messages:
    8,335
    Likes Received:
    33,685
    Gender:
    Female
    Можи рецептче?
     
  20. marta993

    marta993 Форумски идол

    Joined:
    Jan 30, 2017
    Messages:
    1,595
    Likes Received:
    29,066
    Gender:
    Female
    Се водев по овој рецепт. Намест грчки јогурт ставив кефир, тоа имав дома :) Од зачини употребив сол,кари, црвена пиперка и суво нане. Конзистенцијата е отприлика како за амерички палачинки. Леќата не ја киснев туку ја измив и ја сварив. 91F0B515-DDF1-4F7E-AF39-A4290CE3BAF4.png
     
    hermosa, IRBBB and mal.ecka like this.