1. Овој сајт користи колачиња неопходни за неговото функционирање. Ако продолжиш да го користиш, значи се согласуваш со нашата употреба на колачиња. Прочитај повеќе.

Рецепти од Фемина Инстаграм

Дискусија во 'Рецепти' започната од Cakica, 27 јануари 2015.

  1. theowndemon

    theowndemon crazy cat lady Член на тимот

    Се зачлени на:
    17 септември 2013
    Пораки:
    12.594
    Допаѓања:
    155.798
    Пол:
    Женски
    Знаев дека не го прам прв пат, скроз истиот го најдов во мојата тетратка да не отворам кај мајка ми:
    IMG_20210417_123828.jpg
    Мислам дека не бев многу оф со мерките од меморија. :rofl:
     
    На Thallia и MissChievous им се допаѓа ова.
  2. Antolinaa

    Antolinaa Популарен член

    Се зачлени на:
    2 октомври 2012
    Пораки:
    2.790
    Допаѓања:
    17.756
    Дуника, рецепт за плескавиците ако може. 8-|
    На пиперкиве плус нешто како томатело/доматен сос стави или вака директива на печење? :)
     
    На Ginger^ и mal.ecka им се допаѓа ова.
  3. mal.ecka

    mal.ecka Форумски идол

    Се зачлени на:
    2 декември 2010
    Пораки:
    9.253
    Допаѓања:
    124.714
    Рецепт за мафините
    @Chanell*
     
  4. Ginger^

    Ginger^ Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 март 2015
    Пораки:
    4.320
    Допаѓања:
    55.364
    Пол:
    Женски
    Ништо , само месото во пиперките и на печење. @Antolinaa
     
    На Antolinaa му/ѝ се допаѓа ова.
  5. Baby2018love

    Baby2018love Истакнат член

    Се зачлени на:
    22 март 2020
    Пораки:
    117
    Допаѓања:
    1.855
    Пол:
    Женски
    Имаш рецепт за ова преубаво :worried::inlove:

    Еве овде го имам напишано. :)
    https://www.instagram.com/p/CMpyVEjLeW6/?igshid=1cph7hhd6siqx
     
    Последна измена од модератор: 18 април 2021
    На boomsleng му/ѝ се допаѓа ова.
  6. Chanell*

    Chanell* Форумски идол

    Се зачлени на:
    24 септември 2016
    Пораки:
    4.389
    Допаѓања:
    32.797
    Пол:
    Женски
    2 јајца
    200г шеќер
    250г брашно
    100мл зејтин
    100мл јогурт
    1 пециво
    1 ванилка
    Овошје по желба..

    Се измешав заедно со дрвена лажица во сад,наполнив калапите и печев 20тина мин на 180 степени.
    Следен пат би ставила дупло помалку шеќер,многу благи беа од бананата.
    Ама ќерка ми ги бендиса за чудо и се изнајаде :)
     
    На mal.ecka му/ѝ се допаѓа ова.
  7. dunika

    dunika Форумски идол

    Се зачлени на:
    31 март 2012
    Пораки:
    3.665
    Допаѓања:
    91.196
    Пол:
    Женски
    @Antolinaa кускус едно длабоко тањирче 150тина гр,го потопувам со зовриена вода(1 прст над),покривам со тацна и оставам 15 мин.
    Можеш и класично да го спремиш,вака ми се дели зрното со сигурност.
    Смесата ја правам со едно јајце,малку маслиново,пармезан,микс италијански зачин,сол бибер по желба,и презла во смесата ако е премногу течна,плус и ги валкам.
    Ги печам на тефлон тавче со маалку масло/путер,на средна темп по 2-3 мин од страна.Важно е да не ги вртиш дур не поруменат,може да се распаднат.
    Ептен се вкусни.
    Кускус јајце ти е базата,слободно стави си зачини по желба,биено сирење место пармезан...буквално што сакаш,неутрално е па трпи варијации.
     
    На azelea и Antolinaa им се допаѓа ова.
  8. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Се зачлени на:
    19 март 2011
    Пораки:
    11.211
    Допаѓања:
    56.925
    На Celltica му/ѝ се допаѓа ова.
  9. Frosty!

    Frosty! Популарен член

    Се зачлени на:
    30 март 2018
    Пораки:
    1.111
    Допаѓања:
    3.636
    Пол:
    Женски
  10. ilyan

    ilyan Популарен член

    Се зачлени на:
    6 април 2015
    Пораки:
    1.865
    Допаѓања:
    19.429
    Пол:
    Женски
    Нема посебен рецепт.
    Брашно Жито Лукс, квасец, зејтинче, сол, шеќер и вода.
    Се пече со капак за да излезе вака распукано. :)
     
  11. monik55

    monik55 Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.968
    Допаѓања:
    59.589
    Пол:
    Женски
    На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  12. hello-kitty.90

    hello-kitty.90 Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 октомври 2013
    Пораки:
    2.953
    Допаѓања:
    20.834
    Кора: 5 јајца,5 лажици шеќер се матат и на крај се додава 5 лаж.брашно. Се пече на тавче намачкано со зејтин и брашно,а може и на хартија,ама после печење да се извади хартијата.
    Фил: Се става 750 мл ( се остава малку за да се размати пудинг) вода и 450 г шеќер да зоврие и треба да врие 3 мин,потоа се става 500 гр овошје било какво ( јас правев со шумско) и пак треба да се чека да зоврие со овошјето и да врие 3 мин. На крај се ставаат 2 пудинга од ванила помешани со претходно извадената вода и се меша постојано,исто 3 мин.
    Откако ќе е готов се трга на страна да се олади 15 мин и се сипува врз кората. Се остава да се стегне малку и одозгора се става изматени слатка павлака или шлаг ( јас 500 мл слатка павлака ставив.)
     
    На monik55 му/ѝ се допаѓа ова.
  13. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.582
    Допаѓања:
    171.561
    Пол:
    Женски
    @ane.bella

    Месо во тегла:D

    Сецкаш на коцки (јас така поголеми ги сецкам пошо ме мрзи:D) месо по желба..
    Го миеш и го оставаш да се исцеди...со водата гарант и крв ќе исцедиш, не се плаши:D
    Гледај месото да ти има и малку мрсничко, а ако нема спреми си по едно парче мрсно за најгоре. Некои ставаат парче сланина најгоре демек повеќе стоело месото, ама најдов 2год тегла и месото беше топ и без тоа.. Ама јас ставам помрсничко месо, како на пример ако е свинско од врат да е..
    Земаш тегли, чисти и суви и редиш скоро до горе..оставаш едно 2 прсти место најгоре..
    Додека редиш посолуваш малку по желба.. јас 2-3 пати по еден прстофат..
    Можеш да ставиш бибер во зрна и зачини по желба ама јас не ставам. А најчесто гледам тука бибер и ловоров лист ставаат..
    Ги затворам теглите и ги умотувам во весник за да не се чукаат демек кога се варат..
    Значи..во теглите вода ИЧ не се става.. да не мислиш дека сум испуштила:D
    Вода во садот во кој ги вариш да има до капачињата и на страна вриј си вода за да дотураш жешка, иначе ќе ти испукаат теглите..
    Ако е свинско едно 3 саати да врие.. младо телешко мање више тука некаде .. јунешко а особено говедско 4 ипол саати..
    Ги оставаш во водата до сабајле да се изладат...
    Некои ги вадат и ги вртат со капаците надолу, демек мрсното да ги вакумирало ама јас не го практикувам тоа бидејќи на крај на дното ќе ти остане празно]:)

    Е сега јас на дрва ги варам па гарант и повеќе од времево наведено ги варам..додека снема оган :lol:

    Сум ставала и со коска и без коска..исто е..
    Вака правам најчесто јунешко и свинско иако еднаш поради сплет на околности добив може 20 домашни заклани коковчиња па стекот го ставив во тегли и супер беше..
    Исто и зајачкото мн убаво излегува..
    Пробав и со мелено, исто сплет на околности да немам каде да го замрзнам.. ОК беше за сарми или мусака..

    Некои ставаат и моркови или друг зеленчук, ама јас вака си го сакам..без ништо

    Што не ти е јасно слободно прашај..
    Имам некаде ставено слика од месото..кој знае каде:D
     
    На Sexybaby86, ane.bella и boomsleng им се допаѓа ова.
  14. ane.bella

    ane.bella Форумски идол

    Се зачлени на:
    18 јуни 2011
    Пораки:
    3.194
    Допаѓања:
    25.599
    Пол:
    Женски
    Е супер, фала ти многу, баш ќе пробам.
    И после се чува во фрижидер? Колку време може да стои вака?
     
    На Dust му/ѝ се допаѓа ова.
  15. monik55

    monik55 Форумски идол

    Се зачлени на:
    15 јуни 2015
    Пораки:
    7.968
    Допаѓања:
    59.589
    Пол:
    Женски
    Фала ти:hug:
     
    На hello-kitty.90 му/ѝ се допаѓа ова.
  16. Dust

    Dust Game Over

    Се зачлени на:
    27 септември 2011
    Пораки:
    11.582
    Допаѓања:
    171.561
    Пол:
    Женски
    После се чува кај што би ги чувала и теглите со ајвар.. јас во фрижидер го чувам само откако ќе ја отворам теглата..АКО остане:D

    Година дена стои секако ако е добро затворена теглата.. Ма да ти реков дека и по 2год беше како вчера правено иако јас лично не практикувам ништо да чувам толку долго.. освен една година кога ми дадоа 180 кила пиперки и направивме милион тегли ајвар за 3год:rofl:
     
    На ane.bella и Sexybaby86 им се допаѓа ова.
  17. Resana

    Resana Истакнат член

    Се зачлени на:
    19 јули 2011
    Пораки:
    138
    Допаѓања:
    373
    Прекрасно изгледа ако може рецепт од Москва торта @SofiMar_ . Blagodaram
     
  18. SofiMar_

    SofiMar_ Форумски идол

    Се зачлени на:
    5 октомври 2016
    Пораки:
    2.434
    Допаѓања:
    65.476
    Пол:
    Женски
  19. IRBBB

    IRBBB Форумски идол

    Се зачлени на:
    16 октомври 2019
    Пораки:
    8.134
    Допаѓања:
    33.006
    Пол:
    Женски
  20. marta993

    marta993 Форумски идол

    Се зачлени на:
    30 јануари 2017
    Пораки:
    1.549
    Допаѓања:
    29.030
    Пол:
    Женски
    Се водев по овој рецепт. Намест грчки јогурт ставив кефир, тоа имав дома :) Од зачини употребив сол,кари, црвена пиперка и суво нане. Конзистенцијата е отприлика како за амерички палачинки. Леќата не ја киснев туку ја измив и ја сварив. 91F0B515-DDF1-4F7E-AF39-A4290CE3BAF4.png
     
    На hermosa, IRBBB и mal.ecka им се допаѓа ова.