https://biteitquick.com/blueberry-ruffled-milk-pie/ Шумско овошје, ама стави ти вишни. Do your own thing Мене ми имаше 13 кори пакетчето па x 1.5 од рецептот прелив ставив. Супер е, ич не е благо и совршено дури и за доручек. Има некаде по нет и солена верзија. Е сега, совет од искуство (од еднаш ) Не ставај хартија за печење. Апсолутно нема потреба и пречи да се запече од доле целосно. Мене оти не ми беше од сите страни одделена повисоко хартијата ми беше истекло дел од преливот под хартијата и баш беше фино запечен и карамелизирано млекото како крем карамел. Следен пат дефинитивно без хартија ќе печам. И јас бел шеќер ставив оти не сме по шеќерот и немам друг, ама и онака е малку па не прави некоја разлика. Битно цела куќа мириса прекрасно на ванила. И на нет викаат топла е поубава. Јас и топла ја пробав ама премногу ми се осеќаше млекото и ми беше онака... Не сум многу по млеко Изладена е ептен лесна, а стегната цела. Барем мене ми е така поубава. П.с. и овошјето... Смрзнато ставив и не го одмрзнав пред ставање. Таман си е
Велигденско лепче Потребно: 400-500 г брашно 1 мала коцка свеж квасец или 1 кесичка сув 3 лажици шеќер 1 јајце и 1 белка 70 мл масло млеко по потреба 1 жолчка 100 г путер за премачкување на корите неколку парчиња локум и суво грозје Квасецот го оставаме да стаса со малку млака вода, 1 лажичка шеќер и 1 лажичка брашно. Го просејуваме брашното во поголем сад и во него ги додаваме шеќерот, маслото, јајцето и белката, стасаниот квасец и дури месиме си додаваме топло млеко по потреба да добиеме меко, нелепливо тесто. Го покриваме и оставаме да нарасне околу 1 час. Кога ќе стаса го делиме тестото на 4 дела. Земаме едно парче тесто, сукаме кора и ја премачкуваме со омекнат путер. Ставаме од сувото грозје и локумот исецкан на мали парченца. Истото го правиме и со другите 3 парчиња тесто, но на последното не мачкаме путер и не ставаме локум и суво грозје. Сите кори заедно се расукуваат во една поголема. Се сече на 4 ленти и се плете како плетенка. Се става во намрсен плех и се остава да стаса околу 40 мин. Кога ке стаса се премачкува со жолчката, се ставаат одозгора неколку парченца путер и се пече на 200 с околу 15 минути, а потоа намалуваме на 180 с и печеме дури да добие убаво боја.
Потребни состојки: 12 големи лажици пченкарно брашно 4 големи лажици обично брашно 1 пециво малку сол 3 јајца 1 шолја(или околу 200ml) кисела вода 1 шолја(или околу 200ml) јогурт 100 ml зејтин + по желба може и 200 гр сирење, ама јас ги правев без. Исто горе по желба сусам, јас додадов и семки од тиква и мајка ми сакаше ленено семе на неколку, супер се. Се ставаат брашната, пецивото, солта и се промешуваат. Се додаваат јајцата па се меша, може со дрвена лажица, може со жлица. Потоа се додаваат останатите течни состојки и се меша додека смесата не се соедини. Калапот за мафини се мачка со малку путерче или зејтин за да не се залепат и се става од смесата, да не се преполни, зошто секако ќе нараснат со печење. Се печат околу 15 минути на 180C Со оваа смеса мене ми излегуваат околу 20 мафини.
500-600 g брашно 1 dL млеко 8 g сув квасец 1 голема лажица шеќер 1 голема лажица сол 2 жолчки и едно цело јајце 200g јогурт 125 g путер За фил: Павлака(по потреба колку да се премачка кората) 200 g шунка Путер(по потреба) Подготовка: Во сад се става млакото млеко, квасецот и шеќерот и се остава да отстои додека не се растопи шеќерот и квасецот. Потоа во истиот сад се ставаат јогуртот, јајцето, жолчките, солта и 125g путер и со брашното се замесува. Се остава да отстои тестото покриено со фолија и крпа се додека убаво не нарасе. Потоа нараснатото тесто се дели на два дела, од едниот дел се сучи кора и се премачкува со малку путер, па со павлака и се нанесува претходно исечканата на коцки шунка. Исучената кора се витка во ролат и потоа ролатот се сече со нож по должина,така се добиваат два дела од ролатот. Откако ќе се направи ова, двата делови од исечениот ролат се виткаат како спирала. Потоа едната спирала се врти како полжав и се става во средината на тепсијата,а околу неа се додава и другата спирала. Истава постапка се повторува и со другиот дел. Се пече во рерна на 250 степени, 25 минути, но пред да се стави во рерна се премачкува со јајце и се наросува сусам, по желба може и мак да се нароси.
Еве повели https://www.instagram.com/p/B_AoPFHn_G_/?igshid=k2a0d59pbdv5 Продолжение на постапката има во коментарите, да знаеш
Еве го ,знам го имав ставено. Ако нешто не е јасно ,тука сум,иако и јас со помош ги правев 500gr.maslac se renda na rende krupno ,6 zolcki i 1 jajce i 500 gr.brasno .Se zamesuva testo ama rabotava e sto koga ke se zamesi testoto bukvalno treba da se udira od masa nekolku pati poubavi bile taka mi kazaa . I se formiraat topcinja pa se pomali i se ostavaat na nekolku saati vo frizider.Posle se rasucuva sekoe topce so niseste i se pravi kocka i se formiraat kolacite . Potoa ide sherbet od 1kg.seker ,750gr.voda i kora od 1 limon .Otkakoke pocne da vrie 5 min ostavi go i na kraj se parat nazlifatmite koi treba da bidat topli a serbetot laden . Se nadevam ti objasniv .
Секако https://shedonistana.com/americke-palacinke/ 3+ години ги правам со овој рецепт,немам сменето. Иначе, можеш во тестото пред печење да доставиш малку вода, бидејќи знае прегуста да е смесата, па да останат живи внатре, недопечени.
Од кускус беа мила,го има рецептот негде поназад.И со киноа би било исто,само да се погоди хомогена смесата,да не се распаѓа