Рецепти од Фемина Инстаграм

Discussion in 'Рецепти' started by Cakica, Jan 27, 2015.

  1. Devojkata10

    Devojkata10 Активен член

    Joined:
    Jun 12, 2021
    Messages:
    15
    Likes Received:
    32
    Gender:
    Female
  2. Love 83

    Love 83 Форумски идол

    Joined:
    Apr 13, 2019
    Messages:
    1,589
    Likes Received:
    31,698
    Gender:
    Female
    Секако,повели:
    5 белки се матат со 8 лаж.шеќер и се додава 6 лаж.брашно и пола пециво и се пече .Кога е готова кората додека е топла се прелива со 150 мл.топло млеко и се остава да се излади .
    Кога е оладено ,редиш овошје по желба.Во случајов јас имам банани и јагоди.Над нив се става филот .

    Фил:
    5 жолки,2 кесички пудинг од ванила и 6 лаж.шеќер се варат во 500мл.млеко како крем .
    Додека е топол се додава 150 гр.маргарин и 100 гр.бела чоколада .Оставаш да се лади и потоа нанесуваш над овошјето.

    Над филот матиш 2 кесички шлаг и украсуваш по желба .
     
  3. Love 83

    Love 83 Форумски идол

    Joined:
    Apr 13, 2019
    Messages:
    1,589
    Likes Received:
    31,698
    Gender:
    Female
    @Ivana.kas еве го тука :)
     
    Ivana.kas likes this.
  4. koritsaki

    koritsaki Moderator Staff Member

    Joined:
    Mar 1, 2010
    Messages:
    19,157
    Likes Received:
    109,448
    Gender:
    Female
    @IronLady видов од товј стар пост пирошки со нутела , како ги правеше? :)
     
    IronLady likes this.
  5. IronLady

    IronLady Форумски идол

    Joined:
    Aug 24, 2014
    Messages:
    2,119
    Likes Received:
    34,664
    Gender:
    Female
    Бриош лепче, краевите се сечат на секое парче и средишниот дел се сука.
    Се мачка со нутела или било што по избор ставаш и го виткаш.
    На крај секое од нив се валка во јајца и презла и се пржат.
    Лесно и едноставно е :)
     
    koritsaki likes this.
  6. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Joined:
    Mar 19, 2011
    Messages:
    11,211
    Likes Received:
    56,941
  7. hello-kitty.90

    hello-kitty.90 Форумски идол

    Joined:
    Oct 15, 2013
    Messages:
    2,978
    Likes Received:
    21,188
    anastasijaki likes this.
  8. anastasijaki

    anastasijaki Форумски идол

    Joined:
    Feb 2, 2011
    Messages:
    5,243
    Likes Received:
    48,823
    Gender:
    Female
    Повели. :) Јас ја направив со две кори, односно тестото на две го поделив само.
    received_870981193773491.jpeg
     
    Kikiccc and hello-kitty.90 like this.
  9. hello-kitty.90

    hello-kitty.90 Форумски идол

    Joined:
    Oct 15, 2013
    Messages:
    2,978
    Likes Received:
    21,188
    Каква е таа модла за торта?
    Оние округли тави дното што им се вади бр. 24?
    И павлака неутрална, без шеќер или слатка, па плус 50 гр шеќер?
     
  10. anastasijaki

    anastasijaki Форумски идол

    Joined:
    Feb 2, 2011
    Messages:
    5,243
    Likes Received:
    48,823
    Gender:
    Female
    Да, од тие, ама број 26. А павлаката со шеќер и плус 50гр шеќер во прав, дури следен пат кога ќе ја правам ќе ставам повише шрќер, не е блага многу за мој вкус :)
     
    hello-kitty.90 likes this.
  11. marta993

    marta993 Форумски идол

    Joined:
    Jan 30, 2017
    Messages:
    1,594
    Likes Received:
    29,065
    Gender:
    Female
  12. DAngel

    DAngel Форумски идол

    Joined:
    Mar 19, 2011
    Messages:
    11,211
    Likes Received:
    56,941
    Нели е многу густ затоа што воопшто не е месен?
    Мене на sourdough ми заличе :D
     
  13. MissChievous

    MissChievous Форумски идол

    Joined:
    Mar 5, 2015
    Messages:
    4,495
    Likes Received:
    25,485
    Ова мантии се? И ако да, може рецепт како се приготвуваат? :D
     
    mssuniquee likes this.
  14. mssuniquee

    mssuniquee Форумски идол

    Joined:
    Feb 11, 2015
    Messages:
    3,799
    Likes Received:
    53,481
    Gender:
    Female
    Да мантии :) Повели и јас правев по овој рецепт,најлесен е
     
    Asja, Poppins and MissChievous like this.
  15. marta993

    marta993 Форумски идол

    Joined:
    Jan 30, 2017
    Messages:
    1,594
    Likes Received:
    29,065
    Gender:
    Female
    Баш со овие пропорции го направив односно 1:1 брашно : вода, и испадна потечна структура отколку кога би го месела. Го оставив во калапот некои 30тина мин да порасне и го печев 45 мин. Прв пат го правам, но не и последен. Превкусен е и многу едноставен :)
    Инаку од сликата личи на sourdough, така ми излезе, сосема случајно :D
     
    DAngel likes this.
  16. Amellie13

    Amellie13 Форумски идол

    Joined:
    Jan 26, 2017
    Messages:
    4,408
    Likes Received:
    59,291
    Gender:
    Female
    1 средна тиквичка
    1 јајце
    4 лажици брашно по избор
    сол или друг зачин по вкус

    Тиквичката се ренда, се цеди и се остава во длабок сад. Се додава претходно изматеното јајце и зачинот и се меша со вилушка. Потоа се додава брашното и повторното се меша за да се соедини. Се пржи во тавче на маслиново масло додека порумени, па се превртува од другата страна.
    Одозгора се става доматен сос, кашкавал или друго по желба.
     
  17. hermosa

    hermosa Популарен член

    Joined:
    Dec 7, 2011
    Messages:
    3,856
    Likes Received:
    9,997
    Gender:
    Female
    @Bebce1 ,те молам рецепт за пица
     
  18. Bebce1

    Bebce1 Популарен член

    Joined:
    Mar 7, 2020
    Messages:
    1,543
    Likes Received:
    6,558
    Gender:
    Female
    Готово тесто е за пицата. Се става растителен кашкавал, свежи печурки, пиперки и домати, маслинки и сусам. Се пече 15 мин на 220°С.
     
    hermosa likes this.
  19. Poppins

    Poppins Популарен член

    Joined:
    Sep 21, 2016
    Messages:
    2,724
    Likes Received:
    5,709
    Gender:
    Female
  20. lovemme

    lovemme Форумски идол

    Joined:
    Oct 1, 2013
    Messages:
    2,977
    Likes Received:
    81,976
    Gender:
    Female

    Секако :)

    За пандишпанот
    2 јајца
    5 лажици брашно
    5 лажици шеќер
    И пола прашок за пециво

    За филовите матев две хопли од 500 г
    Во едниот дел истурив чоколаден дел од еурокремот и лешници
    А во другиот дел една бела чоколада искршена ситно и белиот дел од еурокремот .
    Чоколадната глазура е од загреана хопла и чоколада за готвење добро измешана.
     
    Poppins likes this.