2 јајца 250 мл јогурт 1 лажичка сол 550 -600 грама брашно, јас ставив 600. 1 пециво. Јас додадов и малку сода за шмек. Ќе матиш се заедно. И откако ќе го замесиш тестото пожелно е да отстои 15 минути. Превкусни се, ко за прв пат. Ќе го расукаш и ќе правиш какви сакаш форми.
Da, amesa megu tortilji e i pecena malku. Amesata ja oram so zaprzen kromid, zacini po vkus ( razlicno klavam sekoj pat). Dodavam zelencuk ( razlicen sekoj pat, ama najcesto crven grav, crvena varena lekja, grasok i pcenka, nekogash i seckan spanak). Da se proprzi i izmesha so zacini ( najcesto zacin za pilesko, miks e od ruzmarin, luk i majoran, plus sol, piper, suv magdanos). I posle se dotura domaten sos ili pire, po vkus, i se ostava da se dokrcka malku. I posle se tura megu tortilji. Neka ne te plashi ako e tecno, se zgusnuva pred se radi ljekata. Se peci, izmegu mozisg kashkaval. I malku neka odstoi pred secenje da mozisg da izvajsh ubo parche inaku ke ti se raspaga.
@Chanell* ... За тепсија бр.32,потребно е околу 900 гр брашно,една супена лажица сол и вода да се замеси... Се меси убаво ,веднаш се дели на 6 јуфки,кои се мачкаат со мешавина од стопен маргарин и зејтин.Се оставаат да постојат 10 мин.Секоја јуфка се растегнува во големи на тањир пак се премачкува со смесата,се оставаат да одморат 15 -20 мин. Секоја кора се растегнува на чаршав колку дозволува,со тоа што крајчињата од кората се кинат.Се става фил по желба,овојпат ставив урда,павлака и јајце,се моткаат во чаршафот и се мести во плехот како полжав.Да одмори 10 мин се пече на 220'... За убаво да се исече се превртува наопаку ,се сече на четртини и осмини ,со јогурт се ужива... Тоа е...
@dade123 Повели (*мерев во голема чаша за чај) 2 чаши брашно 1 чаша јогурт 1 пециво 1 јајце 4 лажици зејтин Ги мешам со лажица состојките, дека е лепливо тестото. И на плех со хартија за печење го ставам тестото, ги намрсувам рацете со зејтин и го расплескувам тестото. Потешко иде дека е лепливо и затоа намрсени ми се рацете цело време. После ставам кечап, кашкавал, шунка, маслинки. Јас ставам и малку рендано сирење и оригано и сусам. Печам на 200 степени околу 10 - 15 минути, зависи колку ти е јака рерната.
https://www.mybaba.com/lorraine-pascales-crouching-tiger-hidden-zebra-cake/ Зебра колачот го правам според рецептата на Лорејн Паскал, неколку пати го правам и нема утка. Немам саморастечко брашно, користам обично. За омлетот, лупам 1 компир и го сечкам на коцкички, посолувам и пржам на нелепливо тавче со малку зејтин. Во меѓувреме со вилушка матам убаво едно јајце и внатре додавам зачини, зависи што имам, оригано, некогаш малку куркума, сол, малку вегета и малку кромид сечен на мали коцки. Кога компирот ќе се испржи, убаво го распоредувам на тавата и го полевам со јајцето, да дојде како палачинка. Намалувам температура да не ми изгори и оставам да ми се пропржи (јас го сакам попржено). Кога долниот дел ми е пржен, го вртам омлетот од другата страна. Ова ми е најзезнат дел, некад ми се крши, ама не е ни битно Откако ќе го свртам, го пропржувам мнооооогу кратко, неколку секунди, само да ми фати боичка. Одма ставам одозгора парче кашкавал и го преклопувам на пола, за да се стопи кашкавалот. Инаку можеш да го направиш и со поголем компир и 2 јајца, според желба и колку си гладна. Ако омлетот ти е подебел и не можеш убаво да го свртиш, уклучи рерна, па горниот дел на кратко само запечи го внатре, како фритата. Изнапишав реферати за омлет
Повели: 4 јајца,1 шоља јогурт,малку повеќе од пола шоља зејтин,сол 1 мал.лаж,1 пециво и 1 шоља обично брашно,1 пченкарно(а нормално може и само 2 обично брашно ). Внатре нели што сакаш си ставаш. Јас имам сирење и сланина. И печеш на 200 степени 20 мин.
Тесто за кифли,се расукува правоаголна кора се премачкува со кечап,оригано,рендана салама и кашкавал и печурки сецкани можеш и маслинки се по вкус. Виткаш ролат и сечеш парчиња дебели колку еден прст. Наредени на хартија за печење,премачкуваш со јајце,сусам и коцка маргарин па на печење. Тоа е тоа
https://moirecepti.mk/post/чоколадни-мафини-5 Превкусни се им ставив по една коцка темно чоколадо во секое