https://moirecepti.mk/post/колач-со-јаболки-4321-посно Ставив лешници место ореви и мармалад од јагоди
Немам некој посебен рецепт, од прилика ги прам, по мое хаха (истото тесто го користам и за погачи, кифли) Околу 800 гр. брашно, 1 квасец, прстофат сол, 2, 3 лажици масло, 1 чаша јогурт, сето го замесувам со топла вода и го оставам да кисни. Откако ќе скисни, го делам тестото на 2 дела, секој дел го расукувам на долго и му рендам сирење (сирење по желба, јас ставам овчко, можи и изворка, шунка, кашкавал.....) Потоа го виткам и го сечам на парчина (перничина). Ги редам во плех, ги премачкувам со жолчка и му наросувам сусам.
Еве повели. Само јас намалив на шеќер, ставив чаша ипол и доволно беше ама секако тоа по вкус кој колку благо си јаде. И наместо млеко ставив јогурт. Јогурт ставам во сите колачи бидејќи така ми се многу ровки и посочни. Јас ниту ги правам ниту ги јадам Мажот ми ги прави и со синко ги јадат, и мојов многу ги сака. Јас неможам да јадам толку благо. Маж вели првиот рецепт на гугле што ќе излези кога ќе пишеш целувки. И ова му беше втора доза пошто првата ја утна во печењето
Белка од јајце со 70г шеќер матиш да се направи цврст шлаг. Ќе ставиш колку сакаш белки, три, пет, за секоја по 70г шеќер. Ако сакаш, може и помалку шеќер, на пример 50г. Сок од лимон неколку капки, лажичка на цела смеса. Кога ќе добиеш цврст шлаг, со лажица или шприц на хартија оформуваш целувки. И ги ставаш во загреана рерна на 100 степени, ги сушиш саат и пол. На 120 може ама времето е пократко, јас ги правам на 100 степени.
@hello-kitty.90 меки се и мачканите со мармалад и имам неколку не лепени само валани во шеќер во прав и тие се меки. Посебно утредента се уште помеки Рецепт 1маргарин 3 мали финџали масло 5 лажици к вода 6 лажици шеќер во прав и брашно не повеќе од 700 гр. Прво го матиш маргаринот со миксер па додаваш масло,к вода и шеќерот во прав и продолжуваш со матење додека убаво се соединат па додаваш од брашното по малку и мешаш. Да гледаш да е меко тестото. Потоа јас го делам на пола едната половина на набрашнета површина ја сукам со дебелина од 6-8 мм и вадам форми а на другата и додавам какао и месам уште малку па и од неа исто вадам форми.Печам на хартија во загреана рерна на 200 степени 10-15 мин ќе гледаш да се бели да не ти се испечат мм. Потоа некои ги мачкам со мармалад некои само така ги валам во шеќер во прав. Само од оваа смеса излегуваат многу јас со пола од ова правам.
Состојки: – 500гр. бисквити, 1л млеко, 6 лажици шеќер, шлаг, 2 пудинзи од чоколадо, 250гр путер и чоколадо за одозгора за рендање. Се варат пудинзите. По половина млеко и 3лажици шеќер во секој од пудингот. Се оставаат пудинзите да се оладат. Во пудинзите се додава предходно изматен путер. Се мати се додека не се соединат путерот и пудингот. На самата подлога за торта се редат бисквитите малку потепени во млеко, потоа се става од пудингот, па пак горе ред бисквити, па пудинг, додека има состојки. Одозгора се става изматениот шлаг со млеко и се ренда горе чоколадо.
Најдолу пишува 175 степени. Правев пола доза иначе, ама слободно направи цела, врв се. И ставив кафеав шеќер наместо бел, да не се толку благи. Мора да отстои тестото на ладно пред да ги правиш. Тоа е задолжително.
Ете го,Анет го имаше погоре. Јас по 50гр.шеќер ставав на белка,пак преблаги ми беа. Од 3 белки ми излезе еден плех. Немав шприц па ставав со лажичка. Децава кажаа "бравос мама"
Свежи печурки ги измивам убаво и ги сецкам на половина или уште еднаш ако се поголеми. Ги зачинувам со вегета, бибер, буковец, оригано и маслиново масло. Сите убаво ги мешам да има на секоја и во фрижидер ги оставам една ноќ да помине зачините да делуваат. Утре дента ги пржам.