Секако,повели: За пандишпан : 12 белки се матат со 10 лаж.шеќер и се додава 1 рендана чоколада и 6 лаж.брашно .Смесата се истура во плех со хартија на која прво сме ставиле 200 гр.сецкани ореви и се пече .Кога ќе се испече се прелива со стопена чоколада.Јас правев две кори по 6 белки. За филот : 12 жолчки се варат на пареа со 10 лаж.шеќер и 2 лаж.нишесте .Кога ќе биде готов филот ,додека е топол се става 1 чоколада и 200 гр.мелени ореви(може,а и не мора или лешник ако сакаш може) и се остава да се лади . Посебно сварив 1 пуднинг од чоколадо во 250мл.млеко,да добијам повеќе фил. Настрана се мати 1 маргарин со 5 лаж.хопла и потоа се соединува се заедно. Испечената кора се сече на половина и едниот дел се премачкува со пола од филот па се редат мини кроасанчиња (потребни се 2 големи паковки), потоа се става остатокот од филот па на крај се става вториот дел од кората . На крајот на целата торта се става хопла (по желба).
@Мравојад Шо се овие како ќофтиња? Ми личат на едни со компир шо ги прам па ако е нешто слично би сакала рецепт. @gjoker4e Како скролам подголтнувам на брускетиве. Со шо е смесата?
@baby-star Дали можи рецепт? Личи п р е ј а к о. @koritsaki Шо меѓу "без брашно" и слика со многу путер од кикири, скроз ми зема интересот. Можи рецепт?
Тортиља wraps со 3 јајца, шунка, малку чајна, печурки и кашкавал. Во тавче со малку загреано масло/путер набрзина ги пропржуваш сите состојки без јајцата, и врз нив ги додаваш јајцата (изматени), ставаш зачини по вкус (јас ставив бибер, морска сол, чили, оригано и лук во прав) и веднаш после тоа ставаш едно парче тортиља врз јајцето, оставаш да се испржи убаво за да не се двои тортиљата од јајцето, го вадиш со голема лажица и го моташ како тортиља. (Пред да го замотам додадов кечап). Превкусно.
Леле знам на кои ќофтиња мислиш , овие се со риба. Вариш риба, јас ги правев со пастрмка, ама умрев чистејќи ја, следно со ослич ќе ги правам и рибата ја кинеш на парченца. Во длабок сад матиш јајце, ги додаваш парченцата риба, 5 лажици презла и зачини по желба (сол, вегета, оригано, бибер). Смесата ја оставаш во фрижидер 15 мин и ги пржиш. Јас, за поздрава варијанта, ги печев во рерна. Одлични се како мезе за со пиво. Еве ја оригиналната рецепта.