Не добивам некогаш известувања, малку доцнам со одговорот. Бешамел сос е тоа (путер, малку брашно, млеко, малку мускатно оревче и сол - тоа по вкус). Карфиолот малку го обарив, дека ептен млад само 2 мин. со бешамелот во рерна одозгора има парчиња едамер. Се пече сосем малку, колку да се растопи сирењето.
Колачиња со ресани Варам пудинг од ванила. Од 250 мл ладно млеко вадам 6 лажици во чинијата со пудинг и 3 лажици шеќер. Остатокот од млекото зоврива и истурам измешаниот пудунг. Откако скроз ќе се олади пудингот, настрана со миксер матам 125 гр маргарин Кристал, (оставен малку на собна температура) и 100гр шеќер во прав. Откако ќе се уработи убаво во таа смеса го додаваме изладениот пудинг и уработуваме уште неколку минути да се соедини. Потоа ги "лепиме". Една ресана сечеме на половина, од внатрешната страна на ресаната мачкаме малку од филот, ги соединуваме и на крај увалуваме во кокос. Пожелно малку да се стават во замрзнувач заради филот. Па да се јадат
Да напоменам, не ги мерев состојките од око додавав, ќе се обидам приближно да ти доловам колку сум ставила. Се замесува тесто, растопен путер околу 60, 70 гр (коцка помала), млако млеко пола шолја, една кесичка сув квасец, лажица кафеав шеќер, малку сол и брашно по потреба (јас користев интегрално). Тестото да е лепливо па на набрашнета површина се меси дури не лепи веќе. Се тегне правоаголник, се премачкува со растопен путер или маслиново масло, па се додава рамномерно фил од измешан кафеав шеќер (пола шолја) и една кесичка цимет. Се прави ролат од кората и се сечат со кујнски конец. Се печат на 200 степени, дури не заруменат. Филот најгоре е со крем сирење, ванилин шеќер и ванила екстракт. Се додава дури се топли откако ќе се извадат од печење.
2 јајца 6 лажици овес 1 банана 1 мало лажиче какао малку прашок за пециво 1 дозерка протеин или сурутка газирана вода по потреба за густина Крем за врз палачинката 1 голема лажица грчки јогурт 1 голема лажица мед 1 мало лажиче какао Декорација: замрзнати малини или било кое друго овошје Припрема: Сите состојки се ставаат во чаша и се блендираат се додека не се добие еднолична смеса. Внимавај да не ставиш премногу вода затоа што треба да добиеш густа смеса како за американски палачинки. На загреана тава мачкаш масло со четка колку да не се залепат, ги пропржуваш од двете страни, ги редиш во чинија и декорираш со протеинското кремче од грчки јогурт и додаваш свежи малини
@oblace1 3 јајца 3 финџали јогурт 3 финџали млеко 2 финџали масло 3 финџали брашно пченкарно 3 финџали брашно бело 1 пециво Сол 1 лажичка Сето ова добро ќе го измешаш и му додаваш внатре што сакаш Во мојава моментално има кашкавал,салама,маслинки и срење. Некогаш и ставам урда и блитва, Урда и праз. Што ти е по ќејф тоа. Печам на загреана рерна на хартија на 200 степени околу 30-45 мин.
Вакаа прв пат ке фатам да месам нешто млада сум неискусна и се ова океј него затоа што не можам да и го сфатам описов. Како да го направам лебчето? Колку зејтин колку сол колку време да стаса. Не ја прашувам мама пошо сакам изненадување да биде хахахах
Го мешаш брашното со лажица шеќер и лажиче сол, и ако ставаш сув квасец, и квасецот измешај го. А ако ставаш свеж квасец (коцка), ќе го раствориш во млекото кое не треба да биде врело, туку топло кон млако. Во млекото го мешаш и маслото, 20 мл и го додаваш во брашното, замесуваш тесто, сакаш со рака, сакаш со миксер. Кога ќе се оформи, го месиш на подлога со тие три лажици брашно, и кога ќе добиеш меко нелепливо тесто, оставаш да стасува два часа. После расукуваш правоаголник, го мачкаш со кечап, ставаш оригано, кашкавал, шунка и го виткаш како ролат на подолгата страна. После ролатот го сечеш на парчиња, ги редиш во тавче и ги оставаш да киснат. Може да ставиш кашкавал одозгора, моцарела или што сакаш, кога ќе нараснат ги печеш.