Тестото е од пола кило брашно,1 посен маргарин(коцка),300 грама шеќер,1 прашок за печиво и 2 рендани моркови.Сето тоа се замесува и се става во фрижер да потстои 30-ет минути. Се вади од фрижидер и се расукува.Со чаша се прават кругови и се печат. По печењето се мачкаат со мармалад и се спојуваат.
@Cosmi повели Во 500мл млако млеко се додава еден квасец, малку шеќер и брашно за да стаса. Потоа се додаваат 2 белки, 2 филџани зејтин, 2лажици шеќер, 2лажици сол, 1кг брашно да биде меко тестото. Одма ги правам, премачкувам со жолчките,сусам и на секоја по парченце маргарин.
За белите ванила колачиња повели линк https://moirecepti.mk/post/деликатно-ѕ-рецептот-од-стариот-тефте Црните ги правам по овој рецепт https://www.coolinarika.com/recept/...pretrazivanje={"pojam":"gingerbread cookies"} Ги правам со години и не сум имала утка досега Белите скроз по рецептава ги правам, кај црните не ставам маргарин туку путер, брашното не го мешам, бело користам, не ставам ѓумбир, не ми се така убави, а од другите зачини ставам многу, најчесто од око
@H.VAGA Ќе ти го пишам тука рецептот, да не биде таму оф топик, повели мила. https://moirecepti.mk/post/божиќни-ѓумбир-колачиња