Тоа е проја направена во калап за мафини. 3 јајца, 120 мл. Масло, 250гр. Пченкарно брашно, 150гр. Пченично брашно , малку сол, 1 прашак за пециво, 350мл. Јогурт. Јајцата се бијат во сад па се додаваат брашната, сувите состојки и се останато масло и јогурт на крај се се меша и се турива во калапи за мафини па се наросуваат семки. Кога се турива во калапите се реди половина од смесата па се става гмечено сирење, дробено и пак од смесата. Се печи 180 степени 20 мин. Тоа е целата постапка.
1 квасец ,околу 600 гр.брашно,пола финџал масло ,сол и малу шеќер се замесува со млака вода.Се кисне па се дели на 6 топчиња.Се расукуваат колку тањирче се мачкаат со маргарин и едно на друго се редат.Последното не се мачка. Се расукува голема кора пак се мачка со маргарин.На пола од кората се става сланина па се преклопува.Се сечат ленти и се формираат ѓевречињата.Се мачкаат со јајце и сусам. Уште малку поткиснуваат и на печење.
@kuc какво е полнетово месо? Пилешко, свинско? Може рецепт? https://forum.femina.mk/attachments/e2cf8cb8-734e-4c36-9abb-115921c74f76-jpeg.745763/ @theowndemon може ли рецепт за фалафелот во тортиљата? И за сосчето? Инаку купечка тортиља користиш или? https://forum.femina.mk/attachments/img_20220122_200949-jpg.745281/ @Love 83 рецепт за затворениве пици? Баш мекани изгледаат https://forum.femina.mk/attachments/screenshot_20220123-111915_photos-2-jpg.745583/
Месото е свински бифтек многу малку пржен околу 3 до 4 минути,а потоа во релна уште 7 мин. .Сечен на кругови и прелиено со прелив од сецкан ѓумбир,лук,чили пипер ,масло и сок од лимон. Додека се топли парчињата се потураат со преливот.
Доцна враќам, дури сега гледам, ај ем сори. Повели. https://moirecepti.mk/post/проја-со-сирење . . -само да знаеш дека јас ставив 2 мали лажички сол ама мене ми беше многу солена така, следен пат ставив само 1 и беше преубава, па сега зависи каква ја сакаш ти.
@IM.TMKQ ќе ти пишам тука за рецептот, секако ќе ни го преместат тука. Можеш буквално да ставиш што сакаш во тавчето. Мојот редослед оди вака: најпрво доле го мачкам тавчето со маргарин, па кечап, оригано, павлака, шунка, печурки, фета сирење, кашкавал. На крај, врз кашкавалот, оригано и пармезан. Можеш да ставиш и зденка и урда, зависи што сакаш и што имаш дома. Печам на 250 степени, некои 15 минути. Некогаш знам да го ставам и на 270, само гледај убаво да ти се стопе кашкавалот. Наздравје и пушти сликце ако си го направила.
Тука ништо не се случва ХАХАХАХАХХА во последно пробвам во 15 минути ако можам да напрам - ќе јадам. Нудли клај да се варат, пропржи тофу, зачини по вкус ( тенко сечев јас пти имам проблем сл текстура, многу вкусно го имам напраено ама текстурата ми е гадна), го тргнав да се одцеди после на хартија дур кладов печурки и спанаќ да се спржат, па измешав се заедно, дозачинив ( рузмарин, мајоран, сол, би стабила и соја сос, од после ми текна ама јбг) и од горе додадов малку салата и имав печена зелка и то кладов оти е yummy. Се пржено е на малку прснато тавче со масло infused со босолек и дефинитивно има разлика во вкус наспроти обично масло. Слика на шо масло мислам:
Мислев дека сама си го правела маслото додека читав. Јас гледав рецепт за масло инфузирано со лук и за масло инфузирано со лут буковец. Штом има разлика во вкус ќе пробам некогаш да направам.